رئیس محترم اداره بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان وزارت بهداشت گفت: روند بیماری سالک در سالهای اخیر نزولی بوده است، ولی هر از گاهی چند دهه یکسال سال ممکن است یک پیک و افزایشی داشته باشیم، ولی این به صورت مستمر نیست.
مجری: سلام عرض میکنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: این خبر را شنیده اید
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر بهزاد امیری، رئیس محترم اداره بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور: بله از خبرگزاریها به بنده اطلاع داده شد من همانجا هم خدمت آن فردی که انتقال داده بود عرض کردم و اینجا هم عرض میکنم، ببینید خبر به صورت شاید مناسب منشر شده بود اصل خبر این است که ما در بیست استان کشور انتقال بومی بیماری سالک را داریم. این اشتباهاً انتقال داده شده بود که یک چیز جدیدی اتفاق افتاده است در صورتی که اینچنین نیست. انتقال بومی یعنی اینکه در آن استان امکان انتقال بیماری بین افرادی که ساکن هستند وجود دارد این از سالهای قبل بوده و همچنان وجود دارد دلایل خاصی دارد که شاید موضوع بحث ما نباشد. روند بیماری سالک در سالهای اخیر نزولی بوده است و افزایشی نبوده است. ولی هر از گاهی چند دهه یکسال سال ممکن است یک پیک و افزایشی داشته باشیم، ولی این به صورت مستمر نیست. خلاصه کلام این است که شیوع جدیدی اتفاق نیفتاده است.
مجری: اگر احیاناً سالک بخواهد شیوع پیدا کند در این بیست استان به هر دلیلی که در وقت این برنامه نمیگنجد ایها مستعد این قضیه هستند.
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر بهزاد امیری، رئیس محترم اداره بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور: بله بالاخره این بیماری یک بیماری انگلی است که در نوع روستایی این بیماری مخزن آن جوندگان صحرایی است و ناقل آن یک پشه کوچکی به اسم پشه خاکی که با خونخواری این انگل را از بدن این جوندگان انتقال میدهد به بدن انسان و در محل گزش آن پشه یک زخم ایجاد میشود. عوامل مختلفی وجود دارد که جوندگان و موشهای صحرایی و پشه خاکیها افزایش پیدا میکند که مهمترین بحث آن عوامل محیطی و بهداشت محیطی که اینکه تماس بیشتر برقرار میشود. اینجا دو نکته را عرض میکنم که اگر توجه کنند میتواند پیشگیری کننده باشد، یکی استفاده از وسایل حفاظت فردی در فصلی که زمان پشههای خاکی است خب به فصل سرما میرویم شاید خیلی نمود نداشته باشد، ولی در فصل گرما پوشیدن لباسهای بلند و پوشیده و استفاده از دورکننده حشرات نصب توری و استفاده از پشه بند بسیار میتواند کمک کننده باشد نکته بعدی بحث رعایت اصول بهداشت محیط است یعنی هر چیزی که اطراف محل زندگی آنها میتواند باعث رشد و تجمع آنها شود را جلوگیری کند پیشگیری کند. بقیه عوامل دراختیار مسئولین در دستگاههای اجرایی که باید به صورت هماهنگ در بحث پیشگیری و کنترل این بیماری فعالیت خودشان را انجام دهند.
مجری: اگر نکته خاصی دارید بفرمایید.
مهمان برنامه: جناب آقای دکتر بهزاد امیری، رئیس محترم اداره بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور: ممنون و تشکر
مجری: ممنون