• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۷۲۰۲۱
تاریخ انتشار: ۲۰ شهريور ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

فراهم شدن امکان ذخیره‌سازی نفت در حجم‌ بزرگ به همت محققان کشور

محققان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی با استفاده از ورق‌های تقویت‌کننده روشی برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت ارائه کردند که مشکل کشور برای ذخیره‌سازی میعانات نفتی در حجم‌ بزرگ را حل می‌کند.

فراهم شدن امکان ذخیره‌سازی نفت در حجم‌ بزرگ به همت محققان کشوربه گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر مصطفی مسعودی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و مجری طرح، گفت: سال‌ها است که کشور با مشکل ذخیره‌سازی میعانات نفتی استخراج شده و محصولات فرآورش شده آن مواجه است؛ چرا که میدان‌های نفتی به‌ویژه میادین مشترک را نمی‌توان تعطیل کرد و اگر از آن‌ها استخراجی صورت نگیرد، چاه‌های نفتی نیاز به راه‌اندازی و احیای مجدد برای رسیدن به سطح بازدهی بهینه دارند؛ از این رو همواره باید از چاه‌ها استخراج کنترل شده نفت طبق برنامه‌های فنی صورت پذیرد.
 
وی اظهار کرد: بعد از استخراج، بسته به شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و بازار نفت جهانی، ممکن است نفت به فروش نرسد و یا نیاز به تنظیم بازار باشد که با توجه به سطح تولید کشور نفت‌خیز ایران نیاز به ذخیره‌سازی نفت در احجام بسیار بزرگ ایجاد می‌شود. از این رو شرکت‌های پایانه‌های نفتی و شرکت نفت فلات قاره در پایانه‌هایی، چون "خارک"، "جاسک" و "نکا" اقدام به ذخیره‌سازی نفت می‌کنند. شرکت‌های پالایش و فرآوری نفت نیز برای ترکیب و فرآورش نیاز به ذخیره‌سازی نفت دارند.
 
مسعودی بیان کرد: اگر بخواهیم ذخیره‌سازی نفت را در احجام کوچک و متوسط تا ۶۰۰ هزار بشکه نفت انجام دهیم، روش مطرح شده در این طرح پژوهشی کاربردی باعث اقتصادی شدن مخزن و کاهش هزینه‌های آن تا حدود ۲۰ درصد با کمتر شدن ضخامت جدار مخزن می‌شود، ولی ساخت آن با روش‌های متداول نیز امکان‌پذیر است، اما اهمیت ویژه این طرح افزون بر اقتصادی کردن هزینه ساخت و اجرای مخازن، امکان‌پذیر کردن ساخت مخازن بسیار بزرگ نفتی است.
 
مجری طرح ادامه داد: برای ذخیره‌سازی نفت در احجام بزرگتر می‌توان به جای ساخت دو مخزن ۵۰۰ هزار بشکه‌ای، یک مخزن یک میلیون بشکه‌ای ساخت که ساخت این نوع مخازن ارزان‌تر خواهد بود، اما نیاز به واردات فولاد پر مقاومت وجود دارد تا ضخامت جدار مخازن متداول از حد مشخصی که در الزامات فنی آمده است، فراتر نرود و مشکل جوش‌پذیری نداشته باشد. دسترسی به این فولاد با توجه به کاربرد آن در صنایع سنگین، نظامی و هسته‌ای همیشه امکان‌پذیر و اقتصادی نیست.
 
مسعودی اضافه کرد: برای رفع این چالش ما در این پروژه تحقیقاتی ضخامت مخازن ذخیره‌سازی نفت را پایین‌تر از حد ممنوعیت فنی نگه داشتیم، چون اگر ضخامت ورق‌های فولادی بالاتر از حد مشخصی باشد، جوش‌پذیر نیستند؛ از این رو ما از مخازن تقویت شده استفاده کردیم.
 
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی ادامه داد: ما جدار مخازن را تقویت کردیم و با این اقدام دیگر نیازی به دسترسی به ضخامت‌های بالای ورق‌های فولاد پر مقاومت برای مخازن نداریم، ضمن آنکه صرفه‌جویی اقتصادی حدود ۲۰ درصدی در وزن مخزن و هزینه‌های جوشکاری هم ایجاد خواهد شد.
 
مسعودی در خصوص راهکار تقویت مخازن، توضیح داد: در این پروژه از ورق‌های سخت کننده (استیفنر)‌های قائم استفاده کردیم که مداخله‌ای با الزامات آتش‌نشانی ندارد. معمولا در صنعت نفت، اگر بخواهیم کوچکترین تغییری ایجاد شود، نیاز به بررسی فراوان و دقیق دارد تا تداخلی با الزامات دیگر ایجاد نکند.
 
به گفته وی، در زمان آتش‌سوزی در مخزن ذخیره‌سازی نفت، معمولا آب از بالا به سمت پایین مخزن جریان دارد و اگر ورق‌های سخت کننده به صورت دیگری بر روی جدار مخزن قرار گیرد، مانع از پایین آمدن آب از بدنه مخزن خواهد شد؛ از این رو در این پروژه از این ورق‌ها به صورت قائم استفاده شده است که پیش‌تر انجام نشده بود.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیر ادامه داد: افزون بر مزیت‌های سازه‌ای که طرح جدید جدار مخازن نفتی به همراه دارد و همچنین مقاومت مخزن را در برابر زلزله، باد و نشست غیر یکنواخت افزایش می‌دهد، وجود سخت کننده‌ها و عملکرد رادیاتوری آن در مباحث انتقال حرارت نیز باعث افزایش مقاومت در برابر آتش‌سوزی می‌شود.
 
مسعودی یادآور شد: تصور بر این است که سخت کننده‌های قائم تاثیری بر تقویت مخازن استوانه‌ای اتمسفریک ندارند؛ چرا که در تحمل تنش‌های حلقوی یا محیطی که ساز و کار اصلی تحمل فشار داخلی مخزن است، نقشی ندارند و تاثیر ورق کف مخزن بر تغییر میدان تنش چندان به چشم نمی‌آید، ولی در این پروژه بر اساس تحلیل‌ها و شبیه‌سازی‌های عددی که انجام دادیم، نشان داده شد که وجود ورق کف مخزن باعث می‌شود ورق‌های سخت کننده قائم نقش عمده‌ای در کاهش ضخامت جدار مخزن داشته باشند.
 
وی با تاکید بر اینکه استفاده از سخت کننده‌ها یکی از روش‌های متداول در دنیا برای تقویت مخازن به‌ویژه مخازن تحت فشار است، گفت:، ولی استفاده از این تقویت کننده‌ها برای مخازن اتمسفریک (مخازن ذخیره فشار پایین) به دلایل پیش گفته تاکنون مورد توجه نبود و بر اساس طرح‌ها و اختراعات ملی و بین‌المللی ثبت شده برای نخستین بار است که در جهان مطرح می‌شود.
 
به گفته وی، مالکیت فکری "مخازن ذخیره میعانات نفتی و آب تقویت شده با سخت کننده" این طرح در اداره اختراعات مرکز مالکیت معنوی کشور، قوه قضائیه با شماره ۱۰۲۰۴۱ به ثبت رسیده است و تمام مراحل قانونی و تاییدیه‌های فنی لازم را اخذ کرده است و همه کارفرمایان و بهره‌برداران این نوع مخازن می‌توانند طی مراحل قانونی از مزایای این روش در امکان‌پذیر کردن طرح مخازن بزرگ و کاهش هزینه‌های ساخت آن بهره­‌مند شوند.
 
وی ابراز امیدواری کرد که توجه مدیران و دست اندرکاران صنایع مختلف کشور به یافته‌ها و طرح‌های ارزشمند پژوهشگران و دانشگاهیان و ارتباط تنگاتنگ صنعت و دانشگاه، آینده درخشانی را برای کشور به ارمغان آورد.
 
گفتنی است، این طرح در ارتباط با صنعت از سوی دکتر مصطفی مسعودی و مهندس سید ادیب میرشفیعیان پیاده‌سازی شده است. طرح مشکل صنعت نفت در این زمینه توسط مهندس حمیدرضا مسعودی مدیرعامل پیشین شرکت پتروپارس و مجری فاز‌های مختلف پارس جنوبی مطرح شده بود و مجریان طرح در طول انجام این پروژه همواره از راهنمایی و تجربه وی که باعث رقم خوردن این پروژه پژوهشی کاربردی برای حل یکی از مشکلات کشور شد، بهره‌مند بوده‌اند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نخستین عمل جراحی لیزری با یوروتسکوپ فعال‌شده در بیمارستان خدابنده
همه برندگان جشنواره تئاتر مازندران
آغاز برداشت هندوانه پاییزه در شهرستان بندرلنگه
فرآوری محصولات کشاورزی در خراسان جنوبی نیازمند ورود سرمایه گذار است
ایمن‌سازی محور اردل – شهرکرد در محدوده تنگ درکش ورکش
سند آمایش مبنای اقدامات توسعه‌ای شهرستان‌ها
حادثه برای هواپیمای تفریحی در نوشهر
تخلیه ششمین شناور حامل گندم در بندرشهید رجایی
تمدید مهلت ارسال آثار به رویداد ملی «هما»
وزیر ارتباطات: گزارش عملکرد اپراتور‌ها باید برای مردم راهگشا باشد
تاکید بر حفظ سلامت کارکنان در شرایط آلودگی هوا
توزیع شیر در مدارس وعده‌ای که هنوز اجرایی نشده است
تقویم روز و اوقات شرعی بیست و یکم آبان به افق آبادان و خرمشهر
نشان برنز پیشکسوت خراسان شمالی در مسابقات دو و میدانی قهرمانی آسیا
معرفی برترین‌های جشنواره صنایع دستی خلاق ۳ در اصفهان
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق سمنان و شاهرود
فرهنگ ما، یاوری است
پایداری جو تا پایان هفته و رگبار پراکنده از شنبه
ایران قهرمان رقابت های کشور‌های اسلامی با حضور فوتسالیست اصفهانی
رونمایی از برش استانی نقشه مهندسی و فرهنگی خراسان شمالی 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تیم ملی فوتبال ایران وارد شهر العین شد
۲۰ سرنشین در هواپیمای نظامی ترکیه حضور داشتند
جنگ بی صدا، کشف و شناسایی تعدادی از نفرات اصلی موسسه ایران آکادمیا در داخل و خارج از کشور
تیزپروازان نیروی هوایی با همه وجود به میدان آمدند
مقاومت در لبنان وارد مرحله بازدارندگی هوشمند شده است
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی
جلسات فشرده مجلس برای بررسی عملکرد یکساله برنامه هفتم
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۲۰
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۲۰
بهبودی ۵ تا ۱۵ درصدی بارش‌ها با بارورسازی ابر‌ها
آغاز رأی گیری سراسری ششمین انتخابات پارلمانی در عراق
دلجویی رئیس‌جمهور از خانواده مرحوم احمد بالدی
رشد ۸ درصدی برای نجات اقتصاد ضروری است
شبکه ضدامنیتی آمریکایی اسرائیلی، متلاشی شد
روزگاری کودکان زیر سایه موسفیدان قد می کشیدند
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
بررسی پیشرفت طرح‌های نهضت ملی مسکن در شهر‌های جدید پرند، فولادشهر و بینالود  (۱ نظر)
اینترنتی شدن ثبت‌نام کارت سوخت المثنی  (۱ نظر)