توجه به تولید و سرمایه گذاری بخش خصوصی با اشاره به شعار سال
کارشناس اقتصادی و مشاور کمیسیون نظارت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت : نامگذاری امسال به نام کاهش تورم و افزایش تولید ،از تخصصیترین و مرتبطترین نامگذاریهای چندین سال گذشته است که باعث کنترل و کاهش تورم می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ،محمد حسین کریم- کارشناس اقتصادی و مشاور کمیسیون نظارت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با شبکه رادیو گفتگو به موضوع شعار سال (مهار تورم و رشد تولید) پرداخت .
سوال: همانطور که میدانید رهبر معظم انقلاب توصیه اکید داشتند به بحث تولید و سرمایه گذاری آنهم سرمایه گذاری بخش خصوصی و فرمودند که بایستی این خلا را برطرف کنیم به ویژه این خلاءی که در دهه ۹۰ اتفاق افتاده است. با توجه به صحبتهای ایشان بفرمایید که ارتباط اقتصاد مقاومتی با طرح الگویی که حضرت اقا برای امسال فرمودند چه هست؟
آقای کریم: باید ابتدا عرض کنم که واقعا یکی از تخصصیترین و مناسبترین و یکی از مرتبطترین شعارهایی که به عصر حاضر و مشکلات موجود و بحرانهای اقتصادی و منطقهای ما مرتبط هست، شاید شعار امسال و نامگذاری امسال به شعار کاهش تورم و افزایش تولید یکی از تخصصیترین و مرتبطترین نامگذاریهایی بوده که در چندین سال گذشته صورت گرفته است.
البته من تا جایی که اطلاع دارم و مطالعات اقتصادی و منابع اقتصادی و توسعه اقتصادی که داریم اکثر شعارها در چندین سال گذشته مرتبط بوده با معیشت مردم، با اقتصاد، با بحث جهش، پیشرفت، ولی این نامگذاری دیگر کاملا تخصصی و تجربی و درونی و مرتبطترین است.
مورد دوم من سه تا نکته را میخواستم عرض کنم، یکی این که معمولا افزایش تولید تا حدود زیادی خودش کنترل تورم و کاهش تورم هم ایجاد میکند، چون وقتی که افزایش تولید صورت میگیرد یعنی افزایش عرضه، بنابراین این جور نیست که تقاضا زیاد باشد عرضه کم؛ یک مقداری معادله تغییر میکند، یعنی در واقع عرضه زیاد است، تقاضا کمتر؛ بنابراین جایی برای افزایش قیمت یا بهانهای برای افزایش قیمت یا سیر صعودی قیمت دیگر به آن صورت وجود ندارد، ما یک مقداری و در واقع تعادل چهار جانبه به عبارتی یا تعادل بازار که تقاضای پول و تقاضای کالا و تقاضای سرمایه گذاری و تقاضای مصرف و اینها تقریبا یک حالت تعادل بازاری ایجاد میشود یعنی ما به آن نقطه تعادل بازار یک مقداری نزدیک میشویم، الان به نقطه تعادل بازار خیلی نزدیک نیستیم خیلی فاصله داریم و تورم یکی از دلایل آن انحراف تعادل ماست. این را میخواهم بگویم حالا کاهش تورم، مهار تورم، اینها به دنبال افزایش تولید ایجاد میشود چرا؟ چون افزایش تولید برابر با افزایش سرمایه گذاری است افزایش اشتغال است افزایش عرضه، افزایش مصرف، افزایش تقاضا است و این سلسله همچنان به صورت دورانی ادامه دارد، همه اش متغیر مثبت موثر است یعنی سرمایه گذاری بیشتر به دنبالش اشتغال بیشتر، به دنبالش تولید بیشتر، به دنبالش مصرف بیشتر، باز به دنبالش تقاضای بیشتر و به دنبالش به عبارتی تورم کمتر. یعنی مهار تورم به صورت اتومات صورت میگیرد. این چرخه برعکس چرخه دورههای باطل فقر حرکت میکند، چون در دورههای باطل فقر جریان برعکس است یعنی پس انداز پایین، سرمایه گذاری پایین، اشتغال پایین، درآمد پایین، مصرف پایین و همه چیز پایین است و تورم بالا است. این وقتی که افزایش تولید صورت میگیرد برعکس دورههای باطل فقر میشود همه مثبت صعودی است و فقط تورم کاهشی باید بشود، این یک مورد.
مورد دوم در رابطه با بحث اقتصاد مقاومتی، بیست و چهار تا بند سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری در آن ۴ تا بند نسبت بندهای دیگر، رخ بیشتر دارد، برجستگی بیشتر دارد، نخست آن که این جمله مشارکت آحاد مردم در فعالیتهای اقتصادی است یعنی همان خصوصی سازی یعنی همان سرمایه گذاری بخش خصوصی سازی که متاسفانه از بهمن ۱۳۹۲ که سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده تا الان این خیلی دلچسب تحقق پیدا نکرده است. اگر هم بحث واگذاری بخش خصوصی بوده، ناقص بوده یا به یک گونهای منجر به مثلا گرفتن کارخانجات شده، بعد تعطیلی شده، الان شده یکی از کارهای دولت فعلی شده راه اندازی آن کارخانجات یعنی ایجاد اشتغالی برای دولت شده است که حتما برود این کارخانجات را راه بیاندازد و خیلی از اینها هم کارخانجاتی هستند که به دنبال خصوصی سازی به این روز افتادند.
بند ۲۲ میگوید دولت مکلف است در راستای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی چنین و چنان کند ما که تا الان چنین و چنانی واقعا ندیدیم و دولت و مجلس هم بعضی مواقع یک موقع میگفتند برای همدیگر ایجاد اشتغال میکنند به جای این که مجلس بیاید سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری را تبدیل به قانون کند که ضمانت اجرایی داشته باشد میآیند برای همدیگر ایجاد اشتغال میکنند میگویند آقا این وزارتخانه هم تفکیک شود این وزارتخانهها ادغام شود یک مدت زیادی وقت میگذارند دولت و مجلس روی این که کدامها ادغام بشوند، کدامها تفکیک شوند. بهتر است که وقت بگذارند انرژی بگذارند برای این که سیاستهای کلی نظام که ابلاغ میشود توسط مقام معظم رهبری قانون شود، اصلا سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی خیلی جالب است ما که مشاور دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام هستیم ۲۲ تا بند ارجاع شد به بیت برای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، دو تا بند را مقام معظم رهبری اضافه کردند روی آن ۲۲ تا، خیلی جالب است بدانید آن دو بند چه بود، یک مورد این بود استاندارد کالاهای ایرانی یعنی افزایش استاندارد کالاهای خدماتی – صنعتی – کشاورزی که کلا در کشور خیلی حائز اهمیت است که اگر ما میخواهیم واردات را کم کنیم صادرات را زیاد کنیم، حمایت از تولید داخلی بکنیم، تولید داخلی هم باید کیفیت داشته باشد، کیفیت و استاندارد کالاهای ایرانی، دوم شفاف سازی فعالیتهای اقتصادی.
یکی از مشکلاتی که ما الان داریم این است که فعالیتهای اقتصادی واقعا شفاف نیست حتی در خود دولت الان چند ماه است دولت فریاد میزند که به پنجره ملی کسب و کار سازمانها متصل شوند آیا میدانید که هنوز همه متصل نشدند یک تعدادی شان هنوز منفک هستند دنبال فرآیند خودشانند و امضاهای طلایی و یا هر چیز دیگری، عرض من اینست که در بعضی از موارد این هماهنگی برای اینست که شعار سال مهار تورم و افزایش تولید به عبارتی محقق شود، قوای سه گانه باید همگرایی و هم اندیشی و هم افزایی برنامه ریزی و اجرایی و عملیاتی بیشتری داشته باشند که مثل خیلی از سیاستهای کلی، چه سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و چه سیاستهای کلی علم و فناوری، چه سیاستهای کلی جمعیت، چه سیاستهای کلی محیط زیست، چه سیاستهای کلی کشاورزی، مثل آنها بایگانی نشود، مورد توجه قوای سه گانه باشد، همین کفایت میکند.
آخرین موردی هم که میخواستم عرض کنم این شعار یکی از مهمترین شعارهاست که در مسیر الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت قرار دارد، بیشتر از بقیه سیاستهای کلی که آن الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت هم مورد نظر مقام معظم رهبری است و بحث پیشرفت یک چیزی فراتر از توسعه و رشد است، چون کلا آن ابعاد را در بر میگیرد، لذا همخوانی الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی با مهار تورم و رشد تولید که شعار سال است، همه شان به هم به صورت محکم مرتبط و حلقه هستند که تقویت شان باعث تقویت هر یکی دیگر میشود، تضعیف هر حلقهای باعث تضعیف آن حلقه دیگر خواهد شد، لذا بحث سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، شعار سال مهار تورم و افزایش تولید و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همه شان به همدیگر مکمل و عجین هستند، امیدواریم که مسئولان محترم به ویژه قوای سه گانه در رابطه با بحث شعار سال و همچنین سیاستهای ابلاغی و همچنین اهداف الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت کوشاتر باشند، ما هم در این ماه رمضان قول میدهیم که برایشان دعا کنیم، کار دیگری که از دست ما بر نمیآید.
سوال: همانطور که شما فرمودید امیدواریم که با به کار بستن همه توانمندیها و تمهیداتی که در بدنهی دولت و سایر ارکان نظام اتفاق میافتد و با استفاده از نظرات نخبگان اقتصادی و سرمایه گذاران و تولید کنندگان داخلی و با مجموع این همه توانمندیها و نظارتها بتوانیم در مهار تورم و بالابردن سطح تولید ملی اهتمام ویژهای را داشته باشیم و شاهد کاهش تورم و افزایش رشد تولید باشیم و در نتیجه افزایش اتفاقات خوبی که برای سایر اقشار آسیب پذیر جامعه میافتد.