• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۹۲۲۹۹۱
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۱
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

مغفول ماندن کاهش هدر رفت آب در بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتم

عضو پژوهشکده آبخیزداری کشور گفت: متاسفانه در لایحه دولت برای برنامه هفتم، موضوع صرفه جویی در مصرف آب و حمایت از این که تلفات آبی را کاهش بدهیم، نادیده گرفته شده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جهانگیر پرهمت، عضو پژوهشکده آبخیزداری کشور و ذبیح الله اعظمی سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در برنامه صبح رادیو گفتگو، به موضوع مصرف آب و هدر رفت در انتقال آب که ۹ میلیارد متر مکعب اعلام شده، پرداختند.

مغفول ماندن کاهش هدر رفت آب در بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتماعظمی در این باره گفت: این عدد بزرگی است، نه این که هدر رفت نداریم، اما این عدد بزرگی است، وزارت جهاد کشاورزی می‌گوید ۸۰ درصد و وزارت نیرو می‌گوید ۹۰ درصد و کمیسیون مجلس می‌گوید حدود ۸۵ درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی است، ما عدد و رقمی که درکمیسیون درآوردیم بین ۲۵ تا ۳۵ درصد اراضی کشور از ۱۸ میلیون هکتار زیرپوشش آبیاری تحت فشار هست، بنابراین از این میزان اگر نگاه کنیم خوشبینانه ۷۵ درصد حداقل ۷۰ درصد آب مصرفی کشاورزی دارد هدر می‌رود، اما این عدد بزرگی است.

وی افزود: هدررفت آب بخش کشاورزی بسیار بالاست که در بودجه ۱۴۰۲ و در لایحه برنامه هفتم، هیچ خبری از حمایت از آبیاری تحت فشار نیست آن یارانه‌هایی که دولت می‌داده اصلا حذف شان کرده در لایحه هفتم آمده آن‌هایی که کشت صنعت‌ها و افراد حقیقی که بالای ۱۰ هکتار زمین دارند مکلفند در دو سال اول برنامه هفتم، بیایند آبیاری قطره‌ای را تحت فشار انجام بدهند، با حمایت‌های با کدام حمایت ها، در سنوات گذشته برنامه ششم مشخص بود، اما در برنامه هفتم مشخص نیست ما درکمیسیون یک مقدار این را اصلاح کردیم.

پرهمت هم در این باره گفت: اعداد و ارقام ما تقریبی است، می‌گویند ۸ و ۹ میلیارد متر مکعب تلفات آبی داریم حالا بحث سطح مزرعه نیست، از کانال‌های انتقال آب است --- کنتور روی چاه‌های کشاورزی ندادیم و نمی‌دانیم كشاورز چقدر آب از چاه اش برداشت می‌کند، الان هم کشاورز متهم است هم بخش کشاورزی، ولی واقعیتش اینکه ما خیلی از نظر آمار و اطلاعات ضعیف هستیم، خیلی از این‌ها ادعا‌ها است.

وی افزود: قطعا در کانال‌های خاکی تلفات آبی داریم بخشی از آب در کانال‌های خاکی نفوذ می‌کند، از سطح دریاچه‌های مان از سطح کانال، تبخیری داریم که به هوا می‌رود حدود نزدیک به چهار میلیارد مکعب فقط از سد‌هایی که ساختیم و هزینه کردیم، امروز تبخیر از سطح آب داریم، از سطح کانال‌ها هم تبخیر داریم.

در بخش کشاورزی ما آبیاری سطحی را داریم، آبیاری بارانی را داریم که توی سیستم‌های نوین آبیاری الان آبیاری بارانی طبقه بندی می‌شود، ولی آبیاری بارانی خیلی تلفات آبی دارد تبخیرش بالاست برای کشور خشک و نیمه خشک، تحقیقات نشان می‌دهد، خیلی از اراضی کشاورزی ما به آبیاری بارانی مجهز شده و آن روزی که این کار را شروع کردند فکر این را نکردند که ما یک کشور خشکی هستیم رطوبت هوا بسیار پایین است این‌ها تلفات آبی هست باید این‌ها را عوض کنیم اصلاح کنیم که حمایت دولت را می‌خواهد.

پرهمت اضافه کرد: روش آبیاری غرقآبی مان را تا آنجایی که امکان دارد باید تبدیل کنیم به روش‌های آبیاری که تبخیر از سطح خاک کم کنیم و آب مفید استفاده بشود و موضوع دیگر، خیلی از کشت‌ها را باید ببریم کشت گلخانه ای، بخشی از تلفات آبی در اثر تابش زیاد آفتاب که بایستی سایبان ایجاد کرد، این‌ها برنامه‌هایی است که دولت برای لایحه برنامه هفتم توسعه باید یک جای پایی برای این این‌ها دیده بشود، متاسفانه در برنامه دولت برای لایحه برنامه هفتم اصلا موضوع بحث صرفه جویی آب و حمایت از این که ما تلفات آبی را کاهش بدهیم بسیار نادیده گرفته شده ما در برنامه هفتم فقط یک پلیس آب برای آب تعریف کردیم.

اعظمی درباره تبخیر آب­گفت: سه چهار میلیارد متر مکعب تبخیر آب از سطح دریچه سد‌ها داریم، در برنامه هفتم کمتر دیده شده، سیستم‌هایی که باید چکار بکنیم، سیستم سایبان که روی باغات می‌کشند و میزان تبخیر و از دست رفتن آب را تا حدود ۴۰ درصد کاهش می‌دهد این‌ها بدون حمایت مالی دولت با تسهیلات ارزان قیمت امکان پذیر نیست.

استفاده از پساب‌ها یا آب‌های بازچرخانی صنعتی که متاسفانه حاوی عناصر سنگین هستند و برای تولید محصولات کشاورزی، این هم نظارتی متاسفانه خیلی نیست اینکه می‌خواهند به بهانه این که مصرف آب کمتر بشود آب صنعتی را بدهند به بخش کشاورزی از آن ور محصول ناسالم بدهند دست مردم که قابل قبول نیست.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
واگذاری زمین برای ساخت شبکه تصفیه فاضلاب
فردا، آغاز مهلت استعفای داوطلبان انتخابات شورا‌های اسلامی روستا
پیروزی آویژه صنعت مشهد مقابل علوب آمل
معرفی قهرمانان موتورسواری سوپر اندرو ایران
تعیین تکلیف ۲ هزار و ۱۵۷ پرونده مسن در نیمه نخست امسال در گلستان
حلقه‌های معرفت، سپر بصیرت در برابر جنگ رسانه‌ای دشمن
تنش آبی بزرگترین چالش شبستر
برخورد دو خودرو سواری ، هفت زن را راهی بیمارستان کرد
اعزام ۱۳۰ دانش‌آموز دختر شازندی به مناطق عملیاتی جنوب
افتتاح و بهره برداری از ۳۵۰ طرح محرومیت زدایی در استان اصفهان در هفته بسیج
مهلت استعفای داوطلبان شورا‌های روستا تا ۳۰ آبان
برگزاری نماز وحدت بخش جمعه در کردستان
تیم ملی کبدی بانوان ایران عازم بنگلادش می‌شود
هم‌صدایی مردم در انتظار رحمت آسمانی
خسارات همکاری ترامپ با اسراییل در حمله به ایران باید اخذ شود
اجرای رزمایش اعلام وضعیت هشدار عمومی از طریق تلفن همراه
برگزاری مسابقات دوچرخه سواری در سمنان
آغاز ساخت ۲ مدرسه در صدرا
نتایج هفته چهارم لیگ برتر بسکتبال بانوان
احداث سد آبریز مطالبه به حق مردم شهرستان‌های کهگیلویه و چرام
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جمعه چه پیامی روی تلفن همراه شامل مناطق رزمایش پدافند غیرعامل ظاهر می‌شود؟
صعود ایران به رده پنجم جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی
هشدار هواشناسی کشاورزی در زنجان از شنبه ۲۴ آبان
گروسی: ایران دسترسی به سایتهای غیرهدف را فراهم کرده است
توضیحات سردار فدوی درباره برد موشک‌های بالستیک ایران
اقتدار پهپاد ایرانی
قانون حذف چهارصفر از پول ملی اجرایی می‌شود
پیروزی تیم ملی فوتبال ایران در ضربات پنالتی مقابل کیپ‌ورد
اعلام نتایج اولیه انتخابات مجلس عراق
نامه عراقچی به گوترش درباره حمله آمریکا به ایران
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۲۲
الگوی آشوب
یادواره شهدای نیروی هوافضا در چهاردهمین سالگرد شهادت حاج حسن طهرانی‌مقدم
ضرورت اصلاح کتاب‌های درسی و نگارش کتاب‌های جدید
اهدای عضو جوان ۳۰ ساله به ۶ نفر بیمار نیازمند
تیزپروازان نیروی هوایی با همه وجود به میدان آمدند  (۵ نظر)
اجرای ۳۰ برنامه برای ترویج کتابخوانی در مازندران  (۲ نظر)
جشنواره ملی برنج در آمل  (۲ نظر)
روزی که نیرو‌های مسلح از دستور رهبری «شوکه شدند»  (۱ نظر)
گروسی: ایران دسترسی به سایتهای غیرهدف را فراهم کرده است  (۱ نظر)
مادورو به آمریکا اولتیماتوم داد  (۱ نظر)
حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور در معرض دیابت قرار دارند  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
دشمن را در صورت هرگونه خطا به زانو درخواهیم آورد  (۱ نظر)
رد ادعا‌های بی‌اساس گروه ۷ در رابطه با جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
درخواست آیت‌الله جوادی آملی از عموم مردم برای خواندن نماز باران  (۱ نظر)
طرح‌های پیشگیرانه انتظامی جدی پیگیری و اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
ولایتی: آینده‌ای روشن در انتظار ایران و عراق است  (۱ نظر)
صیانت از مرز‌ها با استقرار دستگاه‌های اپتیکی و الکترونیکی  (۱ نظر)
تمدید نمایش آیینی محرمانه در اصفهان  (۱ نظر)