• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۰۵۶۴۹
تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۹
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

هوش مصنوعی در صنعت انرژی یک انتخاب نیست، شرط بقاست

معاون علمی رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت تحول دیجیتال و بهره‌گیری از هوش مصنوعی در صنعت انرژی گفت: امروز دیگر نمی‌توان صنعت را بدون داده، تحلیل و تصمیم‌گیری هوشمند تصور کرد، هوش مصنوعی در این حوزه نه یک انتخاب فناورانه، بلکه شرط بقاست.

هوش مصنوعی در صنعت انرژی یک انتخاب نیست، شرط بقاست

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، در آیین رونمایی از کمپرسور‌های فشار بالای ذخیره‌سازی گاز، با تشبیه صنعت انرژی به سازه‌ای عظیم با اجزای به‌هم‌پیوسته اظهار کرد: اگر یکی از اجزای این سازه دقیق طراحی نشود یا هماهنگی لازم میان بخش‌ها وجود نداشته باشد، کل سیستم دچار ارتعاش و لرزش می‌شود. توسعه صنعتی نیز مجموعه‌ای از تصمیم‌ها، فناوری‌ها، سرمایه انسانی و اعتماد متقابل است که باعث رشد کشور می‌شود و با تصمیم‌های جزیره‌ای به پایداری نمی‌رسد.

وی با اشاره به تغییر ماهیت رقابت در جهان امروز افزود: دوران تمرکز صرف بر افزایش ظرفیت تولید گذشته است. رقابت امروز بر سر بهره‌وری، پایداری، ایمنی و سرعت در دیدن و تصمیم‌گیری است و تحقق این اهداف بدون تحول دیجیتال و هوش مصنوعی ممکن نیست.

معاون علمی رئیس‌جمهور با تأکید بر نقش داده‌های واقعی در تصمیم‌سازی گفت: زمانی که داده‌های واقعی نیروگاه‌ها وارد مدل‌های تصمیم‌سازی می‌شود، انتخاب فناوری دیگر مبتنی بر حدس یا تجربه شخصی نیست، بلکه بر اساس شواهد انجام می‌گیرد. از این رو، هوش مصنوعی در صنعت انرژی یک انتخاب فناورانه نیست، بلکه شرط بقاست و در آینده نزدیک، شرکت‌های بزرگ طراحی مانند مپنا ناگزیر به حرکت به سمت طراحی مبتنی بر هوش مصنوعی خواهند بود. به همین دلیل، مپنا باید از امروز این مسیر را آغاز کند.

افشین با بیان اینکه هیچ الگویی بدون داده واقعی صنعت کار نمی‌کند، ادامه داد: هیچ مدل تحلیلی بدون مسئله واقعی صنعتی ارزش ندارد، هیچ تحول دیجیتالی بدون تغییر فرهنگ در لایه‌های مدیریت و بهره‌برداری اتفاق نمی‌افتد. اگر داده واقعی وارد مدل نشود و مسئله واقعی صنعت روی میز شرکت فناور قرار نگیرد، خروجی چیزی جز گزارش‌ها و پاورپوینت‌ها نخواهد بود. فناوری باید به دل عملیات برود و در اسناد و همایش‌ها باقی نماند.

وی اتصال شرکت‌های دانش‌بنیان به بنگاه‌های بزرگ را یک ضرورت دانست و تصریح کرد: این اتصال یک انتخاب نیست؛ بدون آن نه شرکت فناور به مقیاس بزرگ می‌رسد و نه صنعت بزرگ به نوآوری پایدار دست پیدا می‌کند.

این مقام مسئول با اشاره به نقش مپنا در حرکت زنجیره ارزش ملی گفت: نقش مجموعه‌های بزرگ صنعتی مانند مپنا بسیار کلیدی است، زیرا بنگاه‌های بزرگ موتور‌های اصلی حرکت زنجیره ارزش هستند. با روشن شدن این موتور، ده‌ها و صد‌ها شرکت کوچک‌تر، دانشگاه‌ها، آزمایشگاه‌ها و نیرو‌های متخصص به حرکت درمی‌آیند و در همین نقطه است که اقتصاد دانش‌بنیان از شعار خارج شده و به واقعیت تبدیل می‌شود.

افشین با اشاره به تجربه‌های گذشته کشور خاطرنشان کرد: هر جا یک بازیگر بزرگ و توانمند ملی شکل گرفته، توان مهندسی تکثیر شده و محدود نمانده است، اما هر جا این بازیگر تضعیف شده، وابستگی بازگشته است. توسعه با حذف بازیگران بزرگ اتفاق نمی‌افتد، بلکه با هوشمندسازی آنها محقق می‌شود. قدرت بازیگر بزرگ زمانی مفید و مشروع است که به سکوی رشد دیگران تبدیل شود، نه به دیوار ورود آنها.

وی ادامه داد: شرکت‌های بزرگ باید مسائل را باز کنند، داده‌ها را به جریان بیندازند و میدان رقابت فناورانه واقعی ایجاد کنند. بازیگر بزرگ زمانی موفق است که رشد دیگران را ممکن کند.

معاون علمی رئیس‌جمهور با تشریح رویکرد معاونت علمی گفت: در این معاونت به دنبال ایجاد تعادل هستیم؛ حمایت از بازیگران بزرگ ملی که توان اجرای پروژه‌های پیچیده و بزرگ را مانند پروژه کمپرسور‌های فشار بالای ذخیره‌سازی گاز با دبی و فشار بالا دارند و همزمان باز کردن مسیر برای شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان تا وارد زنجیره ارزش شوند، رشد کنند و رقابت سالم شکل بگیرد. این دو رویکرد در تضاد با یکدیگر نیستند، بلکه مکمل هم هستند و نقش ما، کاهش ریسک نوآوری و همراستا کردن منافع بازیگران مختلف است.

این مقام مسئول با تأکید بر ضرورت نگاه بلندمدت در صنعت انرژی افزود: اگر می‌خواهیم صنعت انرژی کشور رقابت‌پذیر بماند، باید بتوانیم بین «قیمت کوتاه‌مدت» و «توان پایدار بلندمدت» تفاوت قائل شویم. آینده صنعتی را نمی‌توان با نگاه پروژه‌ای ساخت؛ آینده را باید با نگاه زیست‌بومی بنا کرد.

وی همچنین با بیان اینکه معاونت علمی آماده است در کنار صنعت بایستد، گفت: ما نه به‌عنوان ناظر، بلکه به‌عنوان شریک توسعه در کنار صنعت حضور داریم. هر جا که ساختن آغاز شود و هر جا که ریسک پیشرفت پذیرفته شود، وظیفه ما حمایت، هموار کردن مسیر و فراهم کردن شرایط برای به نتیجه رسیدن توان داخلی است.

افشین خاطرنشان کرد: آنچه امروز در مپنا مشاهده می‌شود، نشانه آغاز مسیری باشد که در آن صنعت، فناوری و سرمایه انسانی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند تا آینده‌ای ساخته شود که بتوان به آن تکیه کرد، نه اینکه از آن نگران بود. ما آمده‌ایم از «دویدن» حمایت کنیم؛ دویدنی که فقط رسیدن به هدف نیست، بلکه شامل آزمون و خطا‌هایی است که لازمه پیشرفت و آغاز دویدن است. آینده از آن کسانی است که زودتر می‌بینند و زودتر تصمیم می‌گیرند، چرا که آینده، آینده‌ای باهوش است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ادامه فعالیت سامانه بارشی در فارس تا فردا
شرط بخشودگی کامل جرایم مالیاتی تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان
جاودانگی انقلاب اسلامی با حماسه آفرینی‌های ملت
مسابقات تکواندوی خردسالان غرب کشور در بروجرد لرستان
مسجد، مرکز اصلی ایمان و اتحاد اجتماعی
برپایی نمایشگاه نقاشی و کاریکاتور در آبادان
کشف و ضبط دو رشته تور دامی ماهیگیری در شاهین‌دژ
سهم ۱۵ درصدی استان یزد در تولید فولاد کشور 
دستگیری برخی عاملان تخریب در اغتشاشات دامغان
آمادگی مردم مهاباد برای نمایش وحدت و همبستگی ملی در جشن انقلاب
نحوه فعالیت مدارس چهارمحال و بختیاری ۱۹ بهمن
حذف آرد ۱۸ درصد از شبکه توزیع خراسان جنوبی
بارش‌های بیش از ۳۰ میلی متری در لالی، حسینیه اندیمشک، ایذه و بهبهان
کشف ۲۹ فقره سرقت در شهرستان خدابنده
تأمین برق پایدار، کاهش هزینه‌ها و توسعه امکانات رفاهی از جمله مزایای نصب صفحات خورشیدی
کشف ۱۰۰ کیلوگرم کابل برق سرقتی در نجف آباد
توسعه فوتبال شهرستان‌ها با پشتوانه مالی پایدار
ادامه بارش برف و باران در لرستان
افتتاح مرکز ترک اعتیاد در میامی
افتتاح ۹ طرح عمرانی و خدماتی با ۱۴ و نیم میلیارد تومان هزینه در تایباد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حادثه کارخانه «طلای سفید» در گالیکش یک فوتی و دو مصدوم بجا گذاشت
دیدگاه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا
حضور دو قلاده پلنگ در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امشب ۱۷ بهمن
پایان دور جدید مذاکرات مسقط
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران
هشدار نارنجی هواشناسی در ۱۲ استان
شکارچیان متخلف در دام قانون
پایان دور اول مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا
استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای کاهش جمعیت کیفری
عراقچی: مذاکرات امروز شروع خوبی بود
افزودنی‌های شیمیایی جایگزین مناسب سیمان در تولید بتن
بدون تعارف با فرمانده دانشگاه هوایی شهید ستاری
هوای بیشتر شهر‌های بزرگ در وضعیت سالم
بازدید معاون دادستان کل کشور از زندان مرکزی قزوین
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)