رئیس جمهور گفت: اجرای موفق اصلاحات اقتصادی منوط به حمایت و پشتیبانی مردم از دولت است.
آقای روحانی افزود: ما نمی توانیم سرنوشت مردم در حوزه های مهمی مانند امنیت، آموزش، بهداشت و درمان و تأمین اجتماعی را که باید بیش از هر چیز دیگر از ثبات و بهبود مستمر برخوردار باشد به بازار پرتلاطم جهانی نفت و نوسانات قیمت آن گره بزنیم.
وی گفت: هیچ کشوری نتوانسته است با مصرف بدون جایگزینی دارایی های طبیعی و مالی خود رفاه پایدار را برای مردمش به ارمغان آورد. نکته اصلی و مشترک در میان مشکلات متنوع ما در همین واقعیت تلخ نهفته است که دارایی هایمان را به جای آنکه حفظ کنیم و بر آنها بیفزاییم مصرف کرده ایم و امروز بخش بزرگی از این دارایی ها در مرز هشدار قرار دارند.
وی گفت: نکته دوم آن است که اجرای موفق اصلاحات اقتصادی منوط به حمایت و پشتیبانی مردم است. گاهی ابعاد مسائل اقتصادی و بیم دولت از واکنش های اجتماعی سبب می شود تا دولت ها در اجرای اصلاحات اقتصادی تعلل کنند و با به تعویق انداختن اصلاحات هزینه های بیشتری را به نسل های آینده تحمیل کنند با این حال تجربه نظام جمهوری اسلامی ایران نشان داده است که مردم اگر بدانند و ببینند که دولت منتخب آنها صادقانه برای اصلاح امور و بهبود زندگی شان در پی اجرای اصلاحات اقتصادی است به رغم سختی ها در کنار دولت خواهند بود.
رئیس جمهور افزود: مردم مصالح بلندمدت خود و فرزندانشان را بر یک رفاه موقت و ناپایدار ترجیح می دهند این را مردم در انتخابات با زبان رأی به خوبی اعلام کردند مردم می دانند که حرکت به سمت قله پیشرفت، صعود در مسیری دشوار و همراه با سختی هاست اگر اقتصاد کشور دچار بیماری است مردم از ما انتظار درمان درد دارند نه کتمان بیماری، مردم از ما شفافیت و صراحت بیشتری می خواهند.
وی گفت: ما دو گزینه، بیشتر پیش رو نداریم؛ یا از سر احتیاط و با تدبر و تأمل اصلاحات اقتصادی را به اجرا درآوریم یا با تشدید مشکلات و پس از پرداخت هزینه های فراوان به صورت منفعلانه به مهار کردن دشواری ها و بحران های ناشی از نپرداختن درست به مسائل تن دهیم.
یکی از مهم ترین چالش ها عدم تعادل در بودجه دولت است
رئیس جمهور یکی از مهم ترین چالش ها را عدم تعادل در بودجه دولت دانست.
آقای روحانی افزود: دولت در راستای گزینه نخست با سختکوشی و تلاش فراوان و با دستیابی به ثبات و آرامش اقتصادی و گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی در جهان توانسته است زمینه را برای پرداختن به مسائل اساسی و اصلاح ساختاری اقتصاد ایران فراهم کند.
رئیس جمهور گفت: برنامه اقتصادی دولت دوازدهم تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی یعنی دستیابی به یک اقتصاد درون زا و برون گراست.
آقای روحانی افزود: سیاست های دولت در جهت ارتقای درون زایی و برون گرایی در برنامه دولت دوازدهم به خوبی تشریح شده است اما دستیابی به اقتصادی درون زا و برون گرا نیازمند غلبه بر چالش های مهمی است که در شرایط کنونی کشور با آن مواجه است.
رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از مهم ترین چالش ها عدم تعادل در بودجه دولت است، گفت: طی دهه های گذشته اتکای بودجه دولت به درآمدهای نفتی و نوسان زیاد این درآمدها همواره موجب عدم تعادل در بودجه دولت شده است.
آقای روحانی افزود: داستان تکراری در اقتصاد ما آن است که هرگاه قیمت نفت افزایش پیدا کرد مخارج دولت نیز افزایش پیدا کرده است اما وقتی قیمت نفت با کاهش مواجه شد دولت نتوانست مخارج خود را به همان میزان کاهش دهد و همین باعث کسری بودجه و تورم در کشور شد.
رئیس جمهور گفت: اکنون پس از افت شدید قیمت نفت در سال 93 توجه به این مسئله به مراتب اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
آقای روحانی افزود: عدم تعادل در بودجه دولت در کنار عرصه گسترده ای از خدمات عمومی ازجانب دولت در صورتی که استمرار داشته باشد باعث خواهد شد که از یک سو کیفیت خدمات عمومی کاهش پیدا کند و از سوی دیگر بدهی دولت به فعالان اقتصادی افزایش یابد که مسلماً قابل تداوم نخواهد بود.
رئیس جمهور گفت: برای رفع این عدم تعادل باید اتکا به درآمدهای نفت به منابع پایدار افزایش یابد و از این رو ما در پی اجرای اصلاحات در نظام مالیاتی کشور هستیم.
آقای روحانی افزود: در دولت دوازدهم ما به سمت یک نظام جامع مالیات بر درآمد حرکت خواهیم کرد.
رئیس جمهور گفت: از سوی دیگر تمرکز سیاست های مالیاتی به جای افزایش در نرخ مالیات بر افزایش پوشش مالیاتی قرار خواهد گرفت.
آقای روحانی افزود: کاهش در معافیت های مالیاتی در کنار افزایش پوشش مالیاتی می تواند علاوه بر ایجاد کارآیی عدالت در مالیات ستانی را نیز به همراه داشته باشد.
رئیس جمهور گفت: علاوه بر آن دولت نیازمند آن است که نه تنها از رشد هزینه های خود بکاهد بلکه بتواند منابع خود را به صورت کالا تخصیص دهد به همین منظور نظام ارائه خدمات عمومی به خصوص در حوزه های درمان و آموزش تغییر خواهد کرد و بخشی از خدمات دولتی توسط بخش خصوصی و به عنوان خرید خدمت ارائه خواهد شد.
آقای روحانی افزود: البته حضور بخش خصوصی و سرمایه گذاری آن در ارائه خدمات عمومی مشروط به آن است که بتوانیم با اصلاح نظام قیمت گذاری انگیزه های اقتصادی لازم را برای حضور این بخش ایجاد کنیم که نیازمند حمایت و پشتیبانی شما نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی است.
رئیس جمهور گفت: به علاوه اجرای بخشی از طرح های عمرانی نیز با مشارکت بخش خصوصی و مسئله اهرم سازی منابع عمومی صورت خواهد گرفت امری که در برنامه ششم توسعه و در قانون بودجه امسال به آن اشاره شده است.
انتقال تامین مالی بنگاه های بزرگ از نظام بانکی به بازار سرمایه
رئیس جمهور گفت: بر اساس سیاست های دولت دوازدهم، تامین مالی بنگاه های بزرگ از نظام بانکی به بازار سرمایه منتقل خواهد شد تا نظام بانکی بتواند خدمات گسترده تری برای تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط فراهم کند.
آقای روحانی در ادامه جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم در مجلس شورای اسلامی افزود: البته مردم انتظار دارند که در گام اول، دولت و بلکه کل حاکمیت بر خود سخت بگیرند و از هزینه های زاید مجموعه سازمان های بخش عمومی بکاهند.
وی ادامه داد: اجرای اصلاحات محدود به بودجه دولت نمی شود بلکه ترازنامه بانک های کشور نیز نیازمند چنین اصلاحاتی است .
رئیس جمهور افزود: ضعف در نظارت بانکی، گسترش موسسات پولی غیرمجاز، سیاستگذاری نادرست پولی، تامین مالی دولت از طریق نظام بانکی، رونق کاذب در بخش مسکن و انتقال بخشی از دارایی های شبکه بانکی به این حوزه و همچنین بنگاهداری بی ضابطه شبکه بانکی در دهه های گذشته سبب شده است تا امروز نظام بانکی کشور با مشکلات عدیده ای مواجه باشد.
آقای روحانی با بیان اینکه تجمیع این مشکلات در طول سال ها امروز خود را به صورت نرخ های سود بالا و کاهش توان تسهیلات دهی بانک ها بروز داده است اظهار داشت: نگاه دولت و حاکمیت به نظام بانکی به عنوان محل تامین منابع برای اجرای طرح های دولت و حاکمیت، باید تغییر کند.
رئیس جمهور گفت: برنامه دولت آن است که بودجه خود را تراز کند اما علاوه بر آن سیاستگذاری در مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای حاکمیتی نیز باید به گونه ای باشد که بار تامین مالی کسری بودجه دولت، شهرداری ها و سایر نهادها بر عهده بانک ها نباشد.
آقای روحانی با بیان اینکه در دولت دوازدهم برنامه اصلاحات نظام بانکی با جدیت هرچه تمام تر ادامه خواهد یافت تاکید کرد: دولت و بانک مرکزی به دنبال آن هستند که از طریق ایجاد نظام رتبه بندی برای بانک ها و موسسات مالی در کشور برنامه تدوین ساختار بانک ها را به اجرا در بیاورند و در این خصوص برنامه افزایش سرمایه بانک ها به منظور رسیدن به استانداردهای جهانی عملیاتی خواهد شد.
رئیس جمهور اضافه کرد: همچنین از آنجا که بخش مهمی از ایجاد اشتغال در بنگاه های کوچک صورت می گیرد و با توجه به اولویت موضوع اشتغال در افق میان مدت، بر اساس سیاست های دولت دوازدهم تامین مالی بنگاه های بزرگ از نظام بانکی به بازار سرمایه منتقل خواهد شد تا نظام بانکی بتواند خدمات گسترده تری برای تامین مالی بنگاه های کوچک و متوسط فراهم کند.
آقای روحانی با بیان اینکه اصلاحات اساسی در بودجه دولت، صندوق های بازنشستگی، نظام بانکی، فضای کسب و کار و نظام بنگاه داری از جمله محورهای اصلی برنامه اصلاحات ساختاری دولت است اظهار داشت: انتظار می رود که با اجرای این اصلاحات کشور در مسیر پیشرفت پایدار قرار گیرد.
ریشه کن شدن فقر مطلق در کشور تا سال 99 رئیس جمهور گفت: علاوه بر تأمین مالی بنگاه ها، رفع مشکلات تولید و اختصاص منابع بانکی بیشتر برای حل تنگناهای مالی تولید که می تواند زمینه ساز تغییر در چهره فقر و توزیع درآمد در کشور شود برای دستیابی به اهداف عدالت اجتماعی نیازمند تغییر در شیوه حمایت های اجتماعی خود هستیم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی افزود: دولت دوازدهم حمایت های اجتماعی را از یک پوشش گسترده و بدون هدف گیری دقیق که به اتلاف منابع کشور انجامیده است به تمرکز بر پوشش گروه های نیازمند تغییر خواهد داد. از سوی دیگر حمایت های اجتماعی نامشروط را به حمایت های مشروط زماندار اصلاح می کند.
وی اضافه کرد: انتظار می رود با اجرای اقداماتی که در برنامه به طور مفصل تشریح شده است وضعیت معیشتی حدود 10 میلیون نفر از قشرهای آسیب پذیر تا سال 99 بهبود پنج برابری داشته باشد و فقر مطلق ریشه کن شود.
رئیس جمهور گفت: در زمینه اشتغال نیز به علت شرایط ویژه بازار کار، دولت دوازدهم علاوه بر تلاش در جهت افزایش رشد اقتصادی که مهم ترین مسیر ایجاد شغل پایدار و درآمدزاست سیاست های فعال بازار کار را به اجرا درخواهد آورد. از این رو با اولویت گذاری نسبت به استان های محروم و استان های با نرخ بیکاری بالاتر از متوسط، طرح کارورزی را اجرا می کند تا با کاهش هزینه های آموزش نیروی کار، انگیزه بنگاه ها را برای جذب فارغ التحصیلان دانشگاه افزایش دهد.
آقای روحانی افزود: به منظور کاهش هزینه های بنگاه های اقتصادی در به کارگیری نیروی کار جوان، طرح معافیت بیمه ای سهم کارفرما برای شغل اولی ها اجرایی خواهد شد.
احترام به همه تنوع های فرهنگی اولویت دولت دوازدهم است
رئیس جمهور گفت: در سیاست داخلی، ایران جامعه ای گسترده دارای تنوع های زبانی، قومیتی، دینی، مذهبی و اجتماعی است که احترام نهادن به همه این تنوع ها از اولویت دولت است.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در تشریح برنامه چهار ساله دولت دوازدهم در جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی افزود: وزرای دولت دوازدهم و همه مدیران ارشد باید انتصاب شایسته زنان و جوانان در سمت های مدیریت مختلف را مد نظر داشته باشند.
وی گفت: استفاده از زنان و جوانان در سمت های معاونت و مدیرکلی وزارتخانه ها، زمینه ساز درخش بیشتر آنان در آینده خواهد بود.
آقای روحانی افزود: دولت یازدهم بر توسعه فعالیت حزبی و تشکل مردم نهاد کشور تأکید داشته و حق شهروندان را در اجرای فعالیت سیاسی و اجتماعی به رسمیت شناخته و از گسترش فعالیت آنان در چارچوب قانون حمایت کرده است.
وی اضافه کرد: دولت با تدوین منشور حقوق شهروندی گام مهمی به سوی نهادینه کردن رعایت حقوق شهروندی برداشته و اجرای حقوق شهروندی را از دستگاه های تحت نظر قوه مجریه آغاز کرده است و در این راستا در دولت دوازدهم برنامه های جدی تری مدنظر خواهد بود همچنانکه سایر قوا را به رعایت حقوق شهروندی دعوت می کند.
رئیس جمهور در بخش سیاست خارجی گفت: سیاست خارجی دولت دوازدهم تعامل گسترده با جهان و حفظ عزت و کرامت ایرانیان است.
آقای روحانی افزود: در این مسیر پرونده هسته ای ایران به عنوان یکی از پیچیده ترین مسائل کشور با مذاکرات کارشناسانه و عزتمندانه و با اجماع ملی و حمایت های رهبری به سرانجام رسید و فصل تازه ای از تعاملات و همکاری ها با جهان گشوده شد.
وی خاطرنشان کرد: قطعنامه های تهدیدکننده امنیت ملی و تحریم های ظالمانه هسته ای شورای امنیت که تحت فصل هفتم منشور ملل متحد علیه ایران وضع شده بود؛ یکجا لغو شد و به دنبال آن مناسبت های اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران با جهان شتاب تازه ای گرفت و در حوزه های انرژی و فناوری و تجارت گام های بلندی برداشته شد.
آقای روحانی گفت: آنها که با فشارهای سیاسی و قطعنامه های تحریمی در انتظار بی ثباتی و ناامنی در ایران بودند؛ ناکام ماندند.
وی افزود: فصل نوینی در سیاست خارجی ایران آغاز شد و ایران برجام را نه تهدید علیه کشورها و نه تسلیم در برابر قدرت ها بلکه توافقی برد ـ برد و متوازن می داند که مسیر همکاری و اعتمادسازی را با جهان گشوده است.
آقای روحانی علت بهانه جویی ها و عهدشکنی های دولت جدید امریکا را توفیق ایران در اجرای تعهدات و احقاق حقوق خود و شکست امریکا در زیاده خواهی ها بیان کرد.
وی افزود: ایران به تعهد خود پایبند است و هر تخلفی را از جانب دیگران به جد پیگیری خواهد کرد و به تناسب پاسخ خواهد داد.
رئیس جمهور گفت: آنها که تلاش می کنند مجدداً به زبان تحریم و تهدید بازگردند، زندانی اوهام گذشته خود هستند و با دشمن تراشی و هراس افکنی تنها خود را از مزایای صلح محروم می کنند.
در دوره ترامپ، امریکا توافقات بین المللی را نادیده می گیرد
رئیس جمهور گفت: کسانی که در ماه های اخیر از پاره کردن برجام سخن می گفتند اخیراً به توصیه برخی مشاوران خود که چنین اقدامی را باعث انزوای امریکا در صحنه جهانی می دانند ایران را به نقض روح برجام متهم می کنند.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در مجلس شورای اسلامی به هنگام معرفی وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم افزود: این در حالی است که هفت گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی اجرای کامل برجام ازجانب ایران را تأیید کرده است.
رئیس جمهور گفت: جهانیان در ماه های اخیر به وضوح دیده اند که این امریکا به ویژه در دوران ریاست جمهوری آقای ترامپ است که توافقات بین المللی را نادیده می گیرد و علاوه بر بدعهدی مکرر و مستمر در برجام، از توافق پاریس تا توافق کوبا، از نفتا تا توافق مشارکت تا ماورای اقیانوس آرام را زیر پا گذاشته است و به دنیا و حتی متحدان خود نشان داده است که ایالات متحده نه شریک خوبی است و نه طرف مذاکره قابل اعتماد.
آقای روحانی افزود: در مقابل، جمهوری اسلامی ایران در طول تاریخ پرافتخار خود به تمام تعهدات بین المللی پایبند بوده و خواهد بود ولی با پشتوانه حمایت و استقامت مردم بزرگ ایران در برابر بدعهدی ها، با اعتماد به نفس و هوشمندی از حقوق ملت ایران پاسداری می کند.
رئیس جمهور گفت: دولتمردان جدید امریکا باید بدانند که تجربه شکست خورده تحریم و تحمیل، دولت های گذشته شان را در نهایت به پای میز مذاکره کشاند و اگر مایل باشند به آن تجربه ها برگردند یقیناً ایران در مدت زمانی کوتاه و نه در مقیاس هفته و ماه بلکه مقیاس ساعت و روز به شرایطی بسیار پیشرفته تر از زمان شروع مذاکرات باز خواهد گشت.
آقای روحانی افزود: برجام الگوی تفوق صلح و دیپلماسی بر جنگ و یکجانبه گرایی است و این ترجیح جمهوری اسلامی ایران است ولی تنها گزینه کشور نبوده و نخواهد بود.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنانش گفت: منطقه پرتنش غرب آسیا به دلیل مداخلات خارجی و گسترش افراطی گری و خشونت در وضعیت بسیار خطرناکی به سر می برد به همین خاطر ایران خواستار منطقه ای امن، قدرتمند، باثبات و پیشرفته است.
آقای روحانی افزود: همکاری منطقه ای در حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی را تنها راه دستیابی به اهداف مشترک و مقابله با نابسامانی های درونی و تحمیلی در منطقه می دانیم.
مشکلات منطقه، فقط راه حل منطقه ای دارد
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه «مشکلات منطقه فقط راه حل منطقه ای دارد»، خاطر نشان کرد: ایران به عنوان لنگرگاه ثبات، دست دوستی خود را به سوی کشورهای همسایه دراز می کند و خواستار ایجاد صلح و آرامش است.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی تصریح کرد: تنش زایی در منطقه دو نتیجه بیشتر نخواهد داشت و آن گسترش افراطی گری و تشدید وابستگی است.
وی افزود: ایران خشونت گروههای تکفیری و تلاش برای کسب امنیت از طریق وابستگی به قدرت های خارجی را به عنوان چالش اصلی امنیت منطقه می داند و با حسن نیت به دنبال ثبات و صلح در منطقه است.
رئیس جمهور با تأکید بر اینکه «مشکلات منطقه فقط راه حل منطقه ای دارد»، خاطر نشان کرد: ایران به عنوان لنگرگاه ثبات دست دوستی خود را به سوی کشورهای همسایه دراز می کند و خواستار ایجاد صلح و آرامش است.
آقای روحانی اولویت بنیادین سیاست خارجی دولت دوازدهم را گسترش همکاری های دو و چند جانبه منطقه ای خواند و گفت: اولویت اصلی دیگر سیاست خارجی تقویت دیپلماسی اقتصادی در جهت پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی است.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: دولت دوازدهم با هدف دستیابی به حضور مؤثر ایران در زنجیره ارزش جهانی، تسهیل جذب سرمایه، فناوری و گردش، تقویت بازارهای صادرات کالاهای غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی، زمینه سازی برای حضور مؤثر و هدفمند بخش خصوصی در بازارهای منطقه ای و جهانی و نیز شناسایی فرصت ها و مزیت های نسبی را در صدر برنامه های خود قرار داده است.
کاهش آسیب های اجتماعی را به طور جدی دنبال می کنیم
رئیس جمهور گفت: در زمینه محیط زیست، برنامه های اصلی ما مدیریت منابع آب و مقابله با فرسایش خاک است.
رئیس مجلس در میانه سخنرانی رئیس جمهور خطاب به آقای روحانی گفت: شما 2 ساعت و نیم وقت دارید این زمان را خودتان تنظیم کنید، قسمتی هم مربوط می شود به 5 موافق و مخالف.
آقای روحانی هم در پاسخ گفت: می دانم که 2 ساعت و نیم وقت دارم منتها «مستمع صاحب سخن را بر سر کار آورد» ما که آماده ایم منتها من نمی توانم چیزی بگویم در عین حال من به طور خلاصه این بحث را می گویم و به معرفی وزراء می پردازم و بقیه بحث ها را دراختیار دکتر جهانگیری می گذارم که بعد از بحث موافقین و مخالفین برنامه، نکاتشان را بیان می کنند.
وی افزود : در زمینه سیاست فرهنگی اولویت ما اخلاقی زیستن است و بعنوان موضوع اول که من تفسیرش نمی کنم نکته دوم زدودن نگاه امنیتی به فرهنگ و بسط آزادی های قانونی است و مخصوصاً دوری کردن از برخوردهای سلیقه ای که امروز معضل اصلی ما در بخش اجتماع و فرهنگ است موضوع بعدی کیفیت گرایی در مدارس و دانشگاه هاست که به عنوان یکی از اقدامات فرهنگی دولت خواهد بود و همچنین هماهنگ کردن دانشجویان و دانش آموزان است برای اینکه بتوانند در جامعه شغل و فعالیت بر عهده بگیرند.
رئیس جمهور گفت: در زمینه محیط زیست برنامه های اصلی ما مدیریت منابع آب است که یکی از عوامل مشکلات محیط زیست است، مقابله با فرسایش خاک است به ویژه در مسئله احیای جنگل ها و مراتع و بقیه اقدامات، مقابله با آلودگی هوا مخصوصاً در کلان شهرها، مقابله با ریزگردهاست که در این زمینه با معاونت جدید سازمان محیط زیست به طور مفصل صحبت کردم که اولویت در این چهار سال در زمینه محیط زیست چه خواهد بود و چه اقداماتی را باید ما انجام بدهیم، حفظ جنگل ها و مراتع، مدیریت پسماندها و مدیریت فاضلاب است.
وی یادآور شد: در مسائل اولویت های اجتماعی اولین مسئله ما بهداشت و درمان است، طرح تحول سلامت نشان دهنده این مسئله است که دولت یازدهم به این مقوله اهمیت فراوان داده و دولت دوازدهم هم این مسئله را در اولویت کاری خود خواهد داشت اما نظام سلامت کشور نیازمند اصلاحات ساختاری است که اصول این اصلاحات در برنامه و خط مشی دولت دوازدهم تشریح شده است.
رئیس جمهور گفت: ما نیاز داریم به این اصلاحات تا بتوانیم متکی بر منابع پایدار باشیم و همچنین در همه بخش های دولتی ما نیازمند به اتکا به مردم و کاهش تصدی گری هستیم. مسئله بعد بهبود سطح پوشش و کیفیت ارائه خدماتی بیمه ها است.
روحانی افزود: موضوع بعدی که بسیار مهم است و اینجا مفصل آمده ، آسیب های اجتماعی است که دولت در این زمینه به جد مسئله را دنبال می کند بسیار خوشحالیم که در این سال های اخیر آسیب های اجتماعی مقداری کاهش پیدا کرده است و این راه را ادامه می دهیم و بالاخره اصلاح وضعیت صندوق های بازنشستگی خواهد بود.
وی تصریح کرد: این خلاصه ای از برنامه دولت است که تفصیل آن خدمت نمایندگان محترم است و تفصیل بیشتر در کتاب برنامه ارائه شده است ، برنامه ای که خدمت نمایندگان ارائه شده 77 صفحه است ولی کتاب برنامه دولت دوازدهم 232 صفحه است که انشاءالله نمایندگان محترم مطالعه کرده اند.
در معرفی 17 وزیر، تحت فشار هیچ جناح، حزب و تشکلی نبوده ام
رئیس جمهور گفت: شایعاتی درباره اینکه فهرست وزرا با مقام معظم رهبری در میان گذاشته شده، شایعه درستی نبوده است.
آقای روحانی در ادامه جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم افزود: نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، من برای تشکیل کابینه دوازدهم با توجه به رویکردها و برنامه های مطرح شده، پس از مشورت های فراوان و ارزیابی عملکردها و در نظر داشتن ملاک های کارآمدی و هماهنگی در مسیر اعتدال، 17 نفر از مدیران ارشد کشور را با توجه به جمیع جهات و محدودیت های موجود انتخاب و برای تصدی مسئولیت وزارت به مجلس معرفی کردم.
رئیس جمهور گفت: من به همه آنها اعتماد دارم و مطمئن هستم توانمندی های خود را برای توسعه کشور، خدمت به مردم، آرمان های نظام جمهوری اسلامی ایران و تامین منافع ملی به کار خواهند گرفت.
آقای روحانی ادامه داد: من در اینجا خدمت نمایندگان یک نکته ای را که بسیار در فضای حقیقی و مجازی شایع هست عرض کنم، رئیس جمهور در معرفی 17 وزیر ، تحت فشار هیچ جناح، حزب و تشکلی نبوده است که کسی بگوید این وزیر یا آن وزیر را انتخاب کنم.
رئیس جمهور افزود: همه جناح ها، احزاب و گروه ها پیشنهادهایی را به صورت شفاهی یا کتبی داشتند اما هیچ فشاری بر رئیس جمهور در این زمینه نبوده است.
آقای روحانی اضافه کرد: شایعاتی درباره اینکه فهرست وزرا با مقام معظم رهبری در میان گذاشته شده، شایعه درستی نبوده است، من آنچه در دولت دوازدهم عمل کردم، عینا در دولت یازدهم در چهار سال پیش نیز عمل کردم.
رئیس جمهور تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب به عنوان رهبر، بزرگ ما و به عنوان کسی که من پنجاه سال است با ایشان رفاقت دارم و به ایشان ارادت می ورزم، معمولا همه مسائل مهم خود را با ایشان مشورت می کنم و ایشان نیز با کمال محبت، آنچه را مصلحت کشور است تذکر می دهند بنابراین معرفی وزرا کاملا در چارچوب قانون اساسی است.
آقای روحانی ادامه داد: امروز رئیس جمهور 17 وزیر را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی معرفی می کند و ان شاءالله در فرصت آینده یک وزیر باقیمانده که مربوط به وزرات علوم است و من بسیار می خواستم که با همه 17 وزیر، او را هم معرفی بکنم، بنا به دلایلی به تاخیر افتاد.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به دلایل این تاخیر گفت: از جمله با یک فردی که ما با هم صحبت کرده بودیم و قرار بود وی این مسئولیت را بر عهده بگیرد، در آخرین ساعاتی که فهرست آماده تقدیم به مجلس بود، اعلام انصراف کرد و دیگر در آن ساعات باقیمانده فرصت نبود تا با فرد جدیدی صحبت کنیم و هماهنگی های لازم صورت گیرد.
آقای روحانی افزود: به هر حال پس از انتخاب وزرا، من برای این وزارتخانه سرپرست معرفی خواهم کرد و در فرصت قانونی ان شاءالله وزیر علوم را به مجلس شورای اسلامی معرفی خواهم کرد.
معرفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش
رییس جمهور با اشاره به زحمات وزیر آموزش پرورش در دولت یازدهم گفت: از آقای آشتیانی سپاسگزاری و تشکر میکنم و برای ایشان در هر موقعیتی که هستند و هر مسئولیتی که برعهده میگیرند، آرزوی موفقیت دارم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود افزود: برای وزارت آموزش و پرورش در دولت دوازدهم، آقای سیدمحمد بطحایی را در نظر گرفتم، که ایشان سابقه بسیار طولانی در آموزش و پرورش دارند، در سمت های مختلف این وزارتخانه خدمت کردند و رشد سازمانی ایشان در واقع در اموزش و پرورش بوده است و از رده مربی و دبیری تا همه مراحل فعالیت داشته و در واقع به زیر و بم این وزارتخانه به طور کامل آشنا هستند.
وی با اشاره به مسئولیتهای وزیر پیشنهادی خاطر نشان کرد: سند تحول بنیادین و نظام مدیریت مدارسمحور جزو تلاش های آقای بطحایی بوده است و در سمت معاونت توسعه مدیریت آموزش و پرورش هم خدمت کرده و اخیرا هم رییس مرکز ملی نظارت و راهبردی سازمان مدیریت و برنامه بودجه بودند.
رییس جمهور با اشاره به اینکه مهمترین و بزرگترین وزارتخانه ما وزارت آموزش و پرورش است، گفت: هر چه در این وزارتخانه کار و تلاش، سرمایهگذاری و حمایت کنیم، نتیجه بهتری برای کشور، جامعه و فرزندانمان بهمراه خواهد داشت.
وی افزود: بنده انتظار دارم همه این هفده وزیر رای بالا از شما نمایندگان کسب کنند و مورد اعتماد شما باشند، اما برای آموزش و پرورش سفارش جدی میکنم تا وزیر پیشنهادی بسیار قوی و با حمایت شما این کار بسیار سخت و پیچیده و بار این مسئولیت را بر دوش بگیرد.
روحانی با اشاره به برنامههای مورد نظرش در آموزش و پرورش، گفت: تقویت زیربناهای فکری برای زندگی اخلاقی و دینمداری و تقویت هویت ایرانی - اسلامی دانشآموزان؛ تقویت انسانهای خلاق و سازگارتر با نیازمندیهای جامعه ؛ توانمندسازی دانشآموزان از لحاظ ذهنی و جسمی؛ ارتقای منزلت و جایگاه معلمان عزیز و وضع معیشتی آنها ؛ متناسبسازی نیروی انسانی آموزش و پرورش با نیازمندیهای کشور به لحاظ کمی و کیفی؛ چابک سازی تشکیلات و کاهش تصدیگری.
رئیس جمهور گفت: در یک کلمه من خدمت وزیر پیشنهادی گفتم، میخواهم خروجی آموزش و پرورش بعد از دوازده سال با گذشته متفاوت باشد.
وی افزود: ضمن سپاس از همه معلمین و همه کسانی که در این مدت خدمت کردند، ما برای جامعه پیچیده آینده نیازمند هستیم به دانشآموزانی که جامعه را بشناسند و بتوانند در آن جامعه فعالیت و از هویت فرهنگ جامعه بخوبی دفاع کنند.
رییسجمهور در ادامه اظهار داشت: محفوظات تحویل دانشآموزان ندهیم که بعد از خدمت سربازی نیمی از آن محفوظات فراموش شود و باید دانشآموزان علم و دانش را به گونهای یاد بگیرند که بتوانند در زندگی شخصی خود به کار ببرند و این جزو توصیههای مؤکد من به آقای بطحایی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش بوده است، که انشالله انجام خواهد شد.
معرفی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات
رئیس جمهور از وزیر ارتباطات دولت یازدهم آقای محمود واعظی تشکر کرد و گفت: ایشان زحمات زیاد و بزرگی در زمینه زیرساخت ها کشیدند و در زمینه شبکه ملی اطلاعات اقدامات بسیار مؤثری انجام دادند و فضای کسب و کار و علم و دانش و ارتباطات مناسب را در کشورمان آماده کردند که کار بسیار بزرگی بود.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در معرفی وزیر پیشنهادی ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: یکی از افتخارات دولت یازدهم، مسئله ارتباطات و فضای جدید و اشتغالی است که در این زمینه به وجود آمده است و امیدواریم شبکه ملی اطلاعات در این دولت به طور کامل فعال شود.
وی تاکید کرد: در این وزارتخانه برای اولین بار جوانگرایی را که یکی از آرزوهای من در دولت یازدهم بود تجربه می کنیم و به همه وزرا توصیه کردم و کتباً به آنان در دولت دوازدهم ابلاغ خواهم کرد تمام وزرای دولت دوازدهم باید در سمت های بالا از تعدادی جوان و از زنان استفاده کنند.
رئیس جمهور افزود: اینکه دولت ما تمام می شود و ما دنبال سن های 50 و 52 سال می گردیم معلوم می شود ما زمینه را بعد از 40 سال از انقلاب آماده نکردیم بنا بر این یکی از وظایف قاطع همه مدیران سطح بالا از وزرا و معاونان و در رده های بعد مدیرکل ها، استانداران و فرمانداران این است که همه باید جوان های نخبه باانگیزه و زنان را بیاورند در سمت های بالا و مدیریت های ارشد به کار گیرند .
وی افزود : زنان ما دارای همان قابلیت ها، لیاقت ها وهمان مدیریت ها ی مردان هستند ما زمینه را برای رشد آنها آماده و فراهم نکرده ایم البته یک سری گیرهای کوچک فرهنگی وجود دارد که خود به خود حل می شود ولی در زمینه به کارگیری جوانان مشکل فرهنگی نداریم.
رئیس جمهور گفت: من دلم می خواست در دولت دوازدهم سه زن را به عنوان وزیر معرفی کنم و افراد آن هم در نظر گرفته بودم و جایگاه آنها هم مشخص شده بود ولی نشد از تفسیر آن بگذریم در دوره های بعد و فرصت های بعد این مسئله جبران می شود و اولین جبرانش این است که خانم ها در سمت های مختلف معاون وزیر، مدیرکل، دستیار، مشاور عالی در سطح همه وزارتخانه ها فعال شوند حالا اولین تجربه ما از جوانان آقای جهرمی است.
وی افزود:آقای جهرمی وزیر جوانی است که برای اولین بار انتخاب کردیم وی هم پرورش یافته فضای بعد از انقلاب است هم متولد بعد از انقلاب است و هم در این فضا رشد پیدا کرده است ومن با ایشان در شورای عالی فضای مجازی که ایشان شرکت می کردند آشنا شدم واز تسلط ایشان بر فضای مجازی آگاه یافتم .
روحانی افزود: برخی ها فکر می کنند اگر در اتوبان تهران ـ شمال تصادفی شد و کسی زیر ماشین رفت و خانواده آن شکایت کرد قاضی می تواند آن اتوبان را برای همیشه ببندد ما می گوییم نمی شود چنین کاری کرد باید کاری کنیم که تصادف نشود بستن اتوبان یعنی پیدا کردن کوره راه ها که در آن تصادفات بیشتر خواهد شد.
وی گفت: بگذارید ما از فضا به خوبی و درست استفاده کنیم و به وزرای دادگستری، اطلاعات، ارتباطات و کشور خطاب می کنم نمی شود فضای مجازی را قفل کرد این قفل را من باز نکردم مردم باز کردند و چون با اراده مردم باز شد دیگر نمی توان آن را بست.
روحانی افزود: بنابراین باید از فضای مجازی درست استفاده کنیم اگر حواسمان جمع نباشد اگر دقت های لازم را انجام ندهیم و اصول و قانون را رعایت نکنیم نتیجه استفاده از فضای مجازی معکوس خواهد شد و همین فضای مجازی که برای علم و دانش، ارتباطات و برای شغل و کسب این همه می تواند مؤثر باشد ممکن است خطرآفرین شود بنابراین با هماهنگی همه قوا این موضوع را پیش می بریم.
رئیس جمهور گفت: آقای جهرمی استعداد انجام این کار را دارد و من از ایشان راه اندازی سریع شبکه ملی اطلاعات را می خواهم و اینکه ظرفیت های سایبری را با عرصه تولید، ثروت و به خصوص ایجاد اشتغال پیوند دهیم .
وی افزود: من به وزیر پیشنهادی ارتباطات گفتم من از شما اشتغال می خواهم آقای واعظی پارسال گفتند 100 هزار شغل در عرصه فناوری ارتباطات ایجاد شده است که من از وزیر جدید ارتباطات می خواهم سالانه برای اشتغال 300 هزار نفر برنامه ریزی کنند که این کار بسیار مهمی است که باید انجام شود.
رئیس جمهور گفت: وزیر جدید ارتباطات که احتمالاً جوان ترین وزیر بعد از انقلاب و یا حداقل در سال های اخیر است که در فضای انقلاب متولد و بزرگ شده اند امیدوارم حضور و فعالیت ایشان راهگشا باشد برای جوان های ما و وزرای ما قبل از اینکه چهار سال تمام شود جوانانی جایگزین خود کنند.
وی توسعه فرهنگ و استفاده قانونمند از این ظرفیت فناوری ارتباطات و استفاده برای تولید اشتغال و خلق ثروت، شبکه ملی اطلاعات و کیفیت ارائه دسترسی مردم به آنها و همچنین حقوق بخش خصوصی و حقوق شهروندی و زمینه سازی برای ایمن سازی فضای مجازی را از وظایف این وزارتخانه بر شمرد .
معرفی وزیر پیشنهادی اطلاعات
رئیس جمهور لازمه ایجاد آرامش در کشور را امنیت دانست و گفت: ما برای آرامش نیاز به امنیت داریم و برای امنیت نیز نیاز به آرامش داریم.
آقای روحانی در ادامه جلسه بررسی صلاحیت وزیران پیشنهادی کابینه دوازدهم و در معرفی آقای سیدمحمود علوی برای تصدی گری وزارت اطلاعات کابینه دوازدهم، تصریح کرد: رفاقت ما با آقای علوی به ادوار مجلس شورای اسلامی باز می گردد و فکر می کنم در زمان نگاشتن قانون وزارت اطلاعات ایشان نیز در کمیسیون مربوط بود لذا خودش قانون وزارت اطلاعات را نوشته است و حالا خودش باید مجری قانون باشد.
رئیس جمهور با اشاره به سابقه چهار ساله آقای علوی در کسوت وزیر اطلاعات دولت یازدهم، افزود: کار وزارت اطلاعات کار سنگینی است چرا که ما از طرفی می خواهیم امنیت را حفظ کنیم که یک ضرورت لازم است و از طرف دیگر می خواهیم برای مردم آرامش ایجاد کنیم.
آقای روحانی تاکید کرد: اگر گاهی نحوه ایجاد امنیت دقیق نباشد آرامش را بر هم می زند، ما برای آرامش نیاز به امنیت داریم و همچنین برای امنیت نیز نیاز به آرامش داریم .
رئیس جمهور تصریح کرد: وزارت اطلاعات می تواند با رعایت کامل حقوق اساسی مندرج در قانون اساسی، حقوق شهروندی و همچنین احترام به مردم برخوردهای ضروری و حداقلی داشته باشد.
آقای روحانی ادامه داد: چرا باید با یک احتمال به دنبال کسی برویم ولی پس از مدتی روشن شود که وی جرم چندانی نداشته و پس از آن نیز فرد مذکور را آزاد کنیم؟ این برای دستگاه قضایی و دستگاه اطلاعاتی ما خوب نیست.
رئیس جمهور یادآور شد: همه باید تلاش کنیم تا با مهربانی و رافت با مردم رفتار کنیم اما در عین حال مردم امنیت کاملی می خواهند.
آقای روحانی با اشاره به عملکرد چهار سال گذشته وزارت اطلاعات خاطرنشان کرد: به عقیده من وزارت اطلاعات در برابر تروریسم بسیار خوب عمل کرده و از ظرفیت های خود به خوبی استفاده کرده است.
رئیس جمهور همچنین در خصوص نحوه رفتار و اخلاق وزارت اطلاعات در مواجهه با جرایم موجود و مجرمان گفت: عملکرد وزارت اطلاعات نسبت به گذشته بهتر بوده اما من هنوز نیز از رفتار ماموران با دستگیرشدگان رضایت کامل ندارم، گزارش هایی به من رسیده که در برخی موارد مطلوب ما نبوده است که در این دوره آقای علوی باید این مسائل را حل کند.
آقای روحانی ادامه داد: البته مشکلاتی هم داریم اما ایشان به عنوان رئیس شورای هماهنگی اطلاعات این وظیفه را باید به محکمی در دست گیرد و باید با کمال قدرت به پشت فرمان شورای هماهنگی اطلاعات بیاید .
رئیس جمهور افزود: دستگاه اطلاعاتی دیگر نیز اگر داریم باید آنها خود را با وزارت اطلاعات هماهنگ کنند، این جزو قوانینی است که باید اجرا شود نه اینکه دستگاهی دیگر با خواهش بین این دستگاه های اطلاعاتی قصد ایجاد هماهنگی داشته باشد .
آقای روحانی گفت: در خصوص اصل اشکالات اطلاعات موازی الان نمی خواهم صحبت کنم و مسائل آن سر جای خودش است.
رئیس جمهور در تشریح وظایف وزارت اطلاعات در کابینه دوازدهم گفت: رعایت حقوق شهروندی، اجرای مر قانون، برخورد جدی تر با گروه های تروریستی همانند گذشته، نقش آفرینی در جهت ایجاد امنیت اقتصادی، مقابله با فساد، تضمین حقوق گروه های قومی، مذهبی، دینی و اجتماعی در ایران، مقابله قاطع با جاسوسی و نفوذ بیگانگان در کشور، فراهم آوری همه مسائل امنیتی برای توسعه گردشگری در کنار نیروی انتظامی و وزارت کشور، افزایش اشراف اطلاعاتی در فضای سایبری به دلیل سوءاستفاده در صورت نبود این اشراف اطلاعاتی، افزایش سطح کارشناسی کارکنان وزارت اطلاعات و افزایش ارائه تحلیل های راهبردی به مسئولان سطح بالاتر، نقش آفرینی مثبت در زمینه تقویت مشارکت سیاسی و ساماندهی کشور از جمله مواردی است که در این دوره برای اجرای آن از آقای علوی انتظار دارم.
معرفی وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی
رئیس جمهور گفت: فشار مالیاتی به مردم نیاوریم، از آنهایی که مالیات نمی دهند و نداده اند برویم مالیات بگیریم، عدالت مالیاتی را اجرایی و عملیاتی کنیم.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در مجلس شورای اسلامی در معرفی کابینه پیشنهادی و برنامه های آنان افزود: در آغاز از آقای طیب نیا تشکر ویژه می کنم که بسیار پرتلاش بود و معمولاً ما در هفته دو جلسه شورای هماهنگی اقتصادی به ریاست رئیس جمهور داشتیم که در مجموع حدود 200 جلسه اقتصادی برگزار کردیم و این بسیار مهم است که رئیس جمهور و اعضا به این موضوع اهمیت می دادند و تقریباً تمام تصمیمات اقتصادی دولت یازدهم بدون استثنا در همین جلسات اتخاذ شده بود که آقای طیب نیا یکی از افراد جدی در این جلسات بود که از ایشان بسیار سپاسگزارم و امیدواریم دولت دوازدهم بتواند در جای دیگر از وجود ایشان استفاده کند.
رئیس جمهور با اشاره به مسعود کرباسیان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی گفت: وی در این وزارتخانه کار کرده در وزارتخانه های مختلف مانند صنایع و بازرگانی و حتی شهرداری فعالیت کرده است و بیش از 30 سال مدیریت های رده بالایی در بخش های مهم کشور و عمدتاً اقتصادی را در کارنامه دارد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود افزود: آقای کرباسیان دانش آموخته مدیریت برنامه ریزی در زمینه مسائل اقتصادی و مدیریت است و در دانش، تألیف و ترجمه کتاب هم بسیار موفق بوده و معلوم است که ارتباطاتش را با دنیا و کتاب حفظ کرده که این برای ما بسیار مهم است که اقتصاد ما با دنیا در ارتباط باشد.
وی با اشاره به موفقیت های وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: یکی از موفقیت های خوبی که باعث شد بنده اعتماد بیشتری از گذشته به ایشان پیدا کنم ساماندهی گمرک بود، گمرک ما مسائل و مشکلات بسیاری داشت با حضور ایشان سامانه الکترونیکی فعال شد و در یک مقطعی که صادرات ما بسیار کم شده بود اما در عین حال درآمد ما افزایش پیدا کرده بود به این دلیل که وی با کار جدی و استفاده از نیروهای تحصیلکرده و جوان جلو مفاسد را گرفت و ان شاءالله باز هم از نیروی جوان در این وزارتخانه بهره بگیرد.
رئیس جمهور افزود: اولین خواست من از ایشان مبارزه قاطع با پولشویی و فسادهای سازمان یافته در مسائل مالی، پولی و بانکی است ما نیازمند هستیم همه مقررات و آیین نامه هایی که در زمینه پولشویی و مسائل مالی تروریسم هست با دقت به عنوان اولویت این وزارتخانه اجرایی و عملیاتی شود.
آقای روحانی با بیان اینکه نباید ما به گونه ای عمل کنیم که کشور دیگری، برای مبارزه با پولشویی به ما سفارش کند، گفت: ما در زمینه مبارزه مالی با تروریسم و پولشویی باید پیشگام باشیم، ما قربانی تروریسم هستیم، احکام اسلام اینها را به ما می گوید آنهایی را که اسلام و قانون به ما می گوید اجرایی و عملیاتی کنیم.
رئیس جمهور در بیان دومین اولویت برای وزارت امور اقتصادی و دارایی افزود: مسائل بانکی ما باید اصلاح شود ما نیاز به تحول و اصلاحات در زمینه بانکی داریم، بانک از مسیر اصلی خود منحرف شده و این باعث شده است که نتواند وظایف خودش را انجام دهد، وظیفه بانک بنگاه داری نیست و باید کار خودش را انجام دهد و به مسیر خودش برگردد.
آقای روحانی با بیان اینکه وظیفه بانک بنگاه داری نیست، گفت: اصلاح ایرادات شبکه بانکی از اولویت های ماست اگر ما تولید می خواهیم با بانک است، اگر اشتغال و رونق اقتصادی می خواهیم با بانک است، صادرات غیر نفتی می خواهیم ترغیب کنیم باز این هم حمایت بانک را نیاز دارد و حتی اگر سرمایه گذاری از خارج می خواهیم باید بانک های ما فعال شوند نمی شود که بانک ما با دنیا ارتباط نداشته باشد، بانک ها باید بتوانند با دنیا ارتباط درست برقرار کنند و این از وظایف مهمی است که باید در وزارت اقتصاد دنبال شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه مقررات زاید و نامناسب برای فضای کسب و کار زیاد داریم که بخشی از آن در دولت یازدهم اصلاح شده است و بقیه را شما باید فراهم کنید افزود: انضباط مالی در اقتصاد ایران برای ما بسیار مهم است، هنوز هم نظام مالیاتی ما به قرن 19 برمی گردد که باید اصلاح شود و نظام مالیاتی ما معلوم و شفاف باشد که مؤدیان چقدر درآمد دارند، چقدر باید مالیات بدهند، مبدأ فعالیت هایشان کجاست و منتهای آن مشخص باشد، از کجا می آورند، به کجا می فروشند و همه اینها شدنی است.
آقای روحانی گفت: فشار مالیاتی به مردم نیاوریم، از آنهایی که مالیات نمی دهند و نداده اند برویم مالیات بگیریم، عدالت مالیاتی را اجرایی و عملیاتی کنیم، دولت الکترونیک یکی از وظایف مهم این دولت است که این وزارتخانه باید در این زمینه تلاش کند صنعت بیمه و افزایش سهم بیمه برای ما مهم است، سالم سازی مسیر خصوصی سازی یکی از کارهای دیگر این وزارتخانه است که برای ما مهم است و آنچه برای ما بسیار مهم است مسئله جلب سرمایه گذاری خارجی است که یکی از مهم ترین کارهای شماست.
معرفی وزیر پیشنهادی امور خارجه
رئیس جمهور گفت: نمی دانم چرا عده ای با ذات برجام مشکل دارند.
آقای روحانی در معرفی وزیر پیشنهادی برای وزارت امور خارجه افزود: همه شما آقای دکتر ظریف را به تقوا، پاکدامنی، کارشناس بودن در مسائل سیاست خارجی و به پرکار بودن و صبر و حوصله می شناسید.
آقای روحانی ادامه داد: البته ایشان گاهی عصبانی هم می شود اما صبر و حوصله بسیار زیادی دارند به خصوص در مذاکرات طولانی با آن جماعت عجیب و غریب که البته صبر ایوب می خواهد و خداوند این صبر را به ایشان داد و کار بسیار بزرگی را برای این کشور انجام داده اند.
رئیس جمهور گفت: من از طرف ملت، از همه وزرا به ویژه از ایشان تشکر می کنم زیرا یک کار بسیار عظیمی را انجام داده و یک توطئه بزرگ را خنثی کرده اند، امریکایی ها یک حربه را بالای سر ملت ایران در دست گرفته بودند البته این حربه را نمی توانستند استفاده کنند، مردم سپر مدافع خودشان را داشتند اما هرگاه به آسمان نگاه می کردند می دیدند که یک چماق بزرگ بالای سر آنها درحال حرکت است و ما باید این چماق را برمی داشتیم و این دست را قطع می کردیم.
آقای روحانی تأکید کرد: این چماق فصل 7 منشور ملل متحد و قطعنامه های علیه ایران و مصوبات شورای حکام بود.
رئیس جمهور گفت: حالا شما بگویید که یک کسی با چماق بالای سر شما ایستاده است و بگویید جرأت نمی کند بزند، بله جرأت نمی کند بزند. اما مدام حواس شما را پرت می کند و باید توجهتان به آن معطوف باشد.
آقای روحانی با بیان اینکه ما این چماق را از بین بردیم اظهار داشت: ما این چماق را از بین بردیم و این دست را قطع کردیم.
رئیس جمهور گفت: برخی فکر می کنند برجام فقط مسائل اقتصادی است، برجام اولش مسئله امنیت ملی و مسئله به هم زدن توطئه های رذیلانه امریکاست.
آقای روحانی با بیان اینکه برجام اولش این است که حقوق هسته ای ما تثبیت شد اظهار داشت: ما کار هسته ای انجام می دادیم اما آنها به ما می گفتند شما خلاف قوانین و مقررات فعالیت می کنید، اما امروز کار هسته ای انجام می دهیم و دنیا در این زمینه به ما کمک می کند.
رئیس جمهور گفت: ما این حق خود را تثبیت کردیم و ممنوعیت معاملات نظامی را برداشتیم، خرید و فروش نظامی ممنوع بود و ما این ممنوعیت را محدود کردیم به زمان 5 ساله که 2 سال آن نیز گذشته و 3 سال دیگر نیز می گذرد.
آقای روحانی تأکید کرد: ما راه را برای تقویت بنیه دفاعی کشور باز کردیم اما برخی گویا این مسائل را فراموش کرده اند، از اقتصاد، نفت و سرمایه گذاری هم یادشان رفته که الان وضعیت چه شده است.
رئیس جمهور گفت: بحث سوییفت را نیز که اول معرکه گرفته بودند و برایش سینه می زدند یادشان رفته است، که الحمدلله الان این موضوع که می گفتند حل نمی شود نیز حل شده است.
آقای روحانی ادامه داد: روابط بانکی ما نیز درست شده است و حالا می گویند چرا فلان بانک بزرگ در ایران سرمایه گذاری نمی کند، می پرسیم آن بانک بزرگ کدام است و پاسخ می دهند که البته می دانیم 60 درصد سرمایه آن برای امریکاست.
رئیس جمهور گفت: ما به آنها می گوییم شما می خواهید ما تحریم هسته ای را برداریم که برداشتیم اگر می خواهید همه تحریم ها با جهان را حل کنیم، اهلاً و سهلاً، به ما اجازه دهید تا ما با کمال جدیت و قدرت به جلو برویم و موفق نیز خواهیم شد.
آقای روحانی افزود: البته مصالح کشور را باید مد نظر گرفت، ما نیز متولی همه مصالح نیستیم، به هر حال با توجه به همه مسائل باید راه را ادامه دهیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه من از آقای دکتر ظریف به خاطر زحمات و تلاش هایش تشکر می کنم، اظهار داشت: تلاش های ایشان منحصر به بحث برجام نبود و در منطقه نیز ایشان تلاش های بسیاری انجام دادند.
آقای روحانی گفت: بحث حج که امروز زائران ما به این سفر رفته اند و ان شاءالله به سلامت نیز بازخواهند گشت و حج آنها مقبول درگاه خداوند باشد، آقای ظریف زحمات بسیار زیادی برای این کار کشیدند.
رئیس جمهور افزود: در اینکه منطقه ما شعله جنگش فروکش کند، البته هنوز خاموش نشده آقای ظریف زحمات بسیار زیادی کشیدند و ایشان همچنین برای سرمایه گذاری خارجی نیز کار بسیار زیادی انجام دادند و باید گفت کارهای وزارت خارجه کارهای بسیار بزرگی بوده و شخص ایشان و سایر همکاران و همچنین سفرای ما، اقدامات بسیار خوبی را انجام داده اند و ما امیدواریم با جایگاه بهتر و فرصت بهتر اقدامات بهتر را انجام دهیم.
آقای روحانی ادامه داد: ایشان باید برجام را به خوبی حفظ کنند، عده ای نمی دانم چرا با ذات برجام مشکل دارند، بحث امریکا و ترامپ، سنا و کنگره نیست، اینکه اینها کار غلطی انجام داده اند باید در مقابلشان بایستیم اما مشکل بعضی نه ترامپ، نه امریکا، نه کنگره و نه سناست و نمی دانم چرا از این نوجوان برجام خوششان نمی آید.
رئیس جمهور با بیان اینکه نمی دانیم چه مشکلی با این نوجوان برجام دارند، اظهار داشت: باید از این نوجوان برجام حراست و حفاظت و از این فرصت به خوبی برای ملتمان بهره برداری و استفاده کنیم.
آقای روحانی گفت: باید از تمام ظرفیت های دیپلماسی برای بحث اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، صادرات غیرنفتی، جذب سرمایه و فناوری استفاده کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: مسئله منطقه و امنیت منطقه اولویت ماست و کاهش همه مشکلات منطقه و تصویر درست از ملت ایران در فضای عمومی جامعه و کسب جایگاه شایسته تر ایران در مسائل بین المللی و همچنین مسئله حمایت از محیط زیست که بخشی از آن مربوط می شود به فعالیت های وزارت امور خارجه، مربوط به این وزارتخانه است.
معرفی وزیر پیشنهادی بهداشت
رئیس جمهور گفت: همه دولت باید به اجرای طرح تحول سلامت کمک کنند زیرا طرحی بسیار ارزشمند است .
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در مجلس خطاب به نمایندگان گفت : من وظیفه دارم وزرا را به شما معرفی کنم و امیدواریم پایان مبارکی باشد و ما رای اعتماد همین 17 وزیر را از شما می خواهیم و بیشتر از آن نمی خواهیم و همین الان هم به این 17 وزیر رای بدهید از خدمت شما مرخص می شوم .
وی افزود: البته شما نیز وظایفی دارید و از نظر قانونی به وظایفتان عمل می کنید و دلسوزی شما برای کشور است و رای شما هر چه باشد مورد احترام ماست و بر همان مبنا نیز دولت قدم های بعدی را بر می دارد.
وی در ادامه به قاضی زاده هاشمی وزیر پیشنهادی بهداشت اشاره کرد و گفت : ایشان زحمات بسیار زیادی برای طرح تحول سلامت کشیده اند ، کار بسیار سخت و بزرگی بود ، این کار با توجه به مشکلاتی که ما در بودجه داشتیم و داریم به سختی پیش رفت و اکنون نیز به سختی این کار را پیش می برند.
رئیس جمهور افزود : گاهی وقتها اوقاتشان تلخ می شود گاهی از خزانه اوقاتش تلخ می شود و گاهی وقتها نیز از بودجه و طبیعی است کار بسیار سنگینی بود و ایشان نیز خیلی صبر و تحمل کردند .
روحانی ادامه داد : مردم نیز الحمدلله راضی هستند و آنچه ما از ایشان می خواهیم بعد از رضای خدا رضایت مردم است و هیچ چیز دیگری نمی خواهیم خدا راضی باشد و مردم هم راضی تا بتوانیم خدمات لازم را به آنها ارائه دهیم و انشاء الله همه دولت باید در طرح تحول سلامت کمک کنند این کار بسیار ارزشمند است .
رئیس جمهور گفت :در 4 سال گذشته ایشان تلاش بسیار زیادی در پیگیری این طرح داشتند و شما می دانید تحرک ، سفرها و خدمات ایشان نیاز به توضیح ندارد و انشاء الله با نشاط بیشتری در این 4 سال پیش رو فعال خواهند بود و ما نیز ثمرات بیشتری را شاهد خواهیم بود .
وی افزود : البته اصلاحاتی باید در این سیستم انجام شود خودشان و ما نیز به این مهم معتقدیم تا مقداری بتوانیم با حفظ کیفیت خدمات هزینه ها را کم کنیم که البته کار سخت و مشکلی است اما به هر حال باید دنبال کنیم .
رئیس جمهور گفت : مسئله سطح بندی خدمات خیلی مهم است برخی خدمت ها انجام می شود که آثار جانبی دارد که البته برخی از کارهای پزشکی وقتی ضرورت ندارد دیگر مستحب و مباح نیست و کم کم مکروه وحرام می شود بنابراین در زمینه تشخیص مهم است و نظام تشخیص ما باید ساماندهی شده باشد .
وی افزود : پرونده الکترونیک سلامت بسیار مهم است وخیلی از کارهای ما را تسهیل می کند و خرید راهبردی خدمات سلامت نیز مهم است و این کار باید انجام شود و حذف هم پوشانی هایی که در بیمه داریم باید این را انجام دهیم و حذف کنیم و مسئله توسعه توریسم سلامت برای ما مهم است و انشاءالله در این زمینه وزیر بعدی تعاون ، کار و رفاه اجتماعی کمک شایسته ای به وزیر بهداشت ارائه خواهد کرد .
معرفی وزیر پیشنهادی تعاون
رئیس جمهور در معرفی وزیر پیشنهادی تعاون کار و رفاه اجتماعی گفت: آقای ربیعی زندگی شخصی و تخصصش همراه با رشته های کارگری بوده و در این زمینه حتی مضیقه کشیده است.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی در ادامه سخنان خود در صحن علنی مجلس افزود: در دوره جدید باید مسئله اشتغال موضوع اصلی و صندوق ها موضوع دوم و همکاری با بهداشت و درمان اولویت سوم باشد.
وی افزود: حل مشکل صندوق ها و شرکت شستا، رابطه با وزارت بهداشت ، موضوع بیمه ها و از همه مهم تر اشتغال باید به طور جدی در دوره جدید وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی پیگیری شود.
روحانی با بیان اینکه آقای ربیعی در دوره اخیر تلاش های بسیار زیادی کرده است گفت: با وی برای دوره جدید به طور مفصل صحبت کرده ام و امیدوارم کارهای محوله را با جدیت ادامه دهد البته اقدامات خوبی در زمینه رفاه اجتماعی و برخی مشکلات حوزه وزارتی انجام شد که باید ادامه یابد .
وی خاطر نشان کرد: طرح کارورزی هم طرح خوبی است که امیدواریم در کنار طرح های دیگر که به صورت آزمایشی در برخی استان ها انجام شده تداوم پیدا کند.
رئیس جمهور که قصد داشت در ادامه وزیر پیشنهادی دیگری را معرفی کند با سخنان لاریجانی مواجه شدکه گفت : درباره آقای ربیعی که صحبت کردید در جلسه حضور دارند یا خیر .
آقای روحانی نیز با کمی مکث پاسخ داد: آقای ربیعی را می گویید؟
رئیس مجلس هم گفت: در صحن علنی آقای ربیعی را نمی بینیم.
رئیس جمهور نیز در پاسخ گفت: حالا اجازه دهید درباره وزیر پیشنهادی دیگری که حاضر است ادامه دهیم.
معرفی وزیر دادگستری
رئیس جمهور گفت: در دولت یازدهم برادر بسیار خوبمان حجت الاسلام و المسلمین آقای پورمحمدی وزیر دادگستری بودند که هم در قوه قضاییه و هم در بخش های دیگر خدماتی داشتند و در دولت یازدهم وزیر بسیار فعالی بود و هم در بحث های دولت خیلی خوب مشارکت می کرد و خوب حرف می زد نظر می داد و هم در زمینه رابطه قوای مجریه و قضاییه تلاش می کرد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود در معرفی وزیر پیشنهادی دادگستری افزود: البته سختی هایی هم بین قوای مجریه و قضاییه بود و اگر آقای پورمحمدی کاری نمی کرد ببینید چه می شد؟
وی گفت: این همه کار آقای پورمحمدی کرد و باز هم به هر حال مشکلاتی داشتیم که باید حل و فصل می شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه وزیر دادگستری با توافق رئیس قوه قضاییه و رئیس جمهور معرفی می شود افزود: طبق قانون رئیس قوه قضاییه افرادی را به رئیس جمهور معرفی می کند تا از بین آنها وزیر پیشنهادی به مجلس ارائه شود اما به این مرحله نرسید و حضوری با رئیس قوه قضاییه صحبت کردیم و روی جناب آقای آوایی توافق کردیم.
آقای روحانی گفت: در نامه ای که رئیس قوه قضاییه نوشت بر مبنای همان توافق حضوری بود و آقای آوایی شخصیتی است شناخته شده در بحث قضا.
رئیس جمهور با بیان اینکه اولین فعالیت های آقای آوایی در دوران انقلاب از دادستانی ها از شهرهای مختلف شروع شد و ادامه پیدا کرد افزود: وی در آخرین سمت هایش نیز جایگاه رئیس دادگستری تهران را به عهده داشته که هر چه ما از وی در همه دوره ها شنیدیم حالت اعتدال وی بود.
وی با اشاره به روزهای سختی که بر کشور گذشت گفت: وقتی آقای آوایی مثلاً چیزی به ما می گفت برای همه ما اطمینان آور بود و می گفتیم که آقای آوایی فرد معتدلی است، حساب شده روی مسئله فکر کرده و این بسیار برای ما مهم است که وزیر دادگستری ما فردی صاحبنظر در امور قضا باشد.
رئیس جمهور با بیان اینکه الآن اگر چشم نزنید رابطه ما با قوه قضاییه خوب است افزود: بهبود این رابطه مهم است ممکن است قوه قضاییه مسائلی در اجرا داشته باشد و مجریان نیز مسائلی داشته باشند که یکی از وظایف اصلی این وزیر ارتباط مؤثر، سازنده و تنظیم روابط هر سه قوه است.
وی گفت: مسئله حقوق بشر و حقوق شهروندی برای ما بسیار اهمیت دارد و همچنین مسئله مبارزه با فساد و نقشی که وی باید داشته باشد برای ما بسیار مهم است.
رئیس جمهور با بیان اینکه آقای آوایی باید سازمان تعزیرات را بهبود ببخشد افزود: هم سازمان لازمی است و هم اگر مراقبت نشود ممکن است آثار مطلوبی نداشته باشد.
وی گفت: مسائل حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور هم با هماهنگی وزارت اطلاعات برای ما مهم است.
معرفی وزیر پیشنهادی دفاع
رئیس جمهور گفت: امیر سرتیپ حاتمی شخصی است که مورد اعتماد خانواده نیروهای مسلح است و برای خدمت به آنها آمده است.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود درباره وزیر پیشنهادی دفاع گفت: در دوره قبل سردار دهقان مسئولیت وزارت دفاع را بر عهده داشت آشنایی من و او به دوران دفاع مقدس بر می گردد.
وی افزود: سردار دهقان بسیار وزیر خوب و فعالی بود و در بخش های راهبردی تسلیحات اقدامات بسیار شایسته ای انجام داد و شرایط ما با گذشته بسیار متفاوت بود.
رئیس جمهور ادامه داد: در این دوره تصمیم گرفتیم یکی از عزیزان ارتش را استفاده کنیم البته ارتش و سپاه نداریم و این دو تنها در رنگ لباس و نامگذاری متفاوتند، هدف و فرمانده شان یکی است و هر دو برای تامین امنیت کشور تلاش می کنند ما به تمام عزیزان در سپاه ، ارتش بسیج، نیروی انتظامی و ... احترام می گذاریم و از آنها برای تامین امنیت کشور سپاسگزاریم.
روحانی گفت: امیر سرتیپ حاتمی شخصیتی است که در رده های مختلف ارتش فعال بوده است در صف و ستاد کل نیروهای مسلح، مدت زیادی با سردار باقری که امروز رئیس ستاد کل نیروهای مسلح است همکار بوده و این همکاری ادامه خواهد داشت .
رئیس جمهور افزود: وی به وزارت دفاع مسلط و جانشین این وزارتخانه بوده ، حاتمی فردی است که خانواده نیروهای مسلح به وی اعتماد دارند و او برای خدمت به همه نیروهای مسلح آمده است.
وزارت دفاع مسئولیت پشتیبانی از ارتش ، سپاه و ... با نگاه تخصصی و هوشمندانه را دارد.
وی تصریح کرد: سفارش اکید من این است که در برخی سلاح ها مخصوصا توان موشکی به دلیل اهمیتی که دارد ، در زمینه دیپلماسی دفاعی با منطقه و جهان، شفاف سازی فضای اقتصادی شرکت های وابسته به وزارت دفاع ، سازمان دهی صندوق بازنشستگان نیروهای مسلح و ارتقای سطح معیشت آنها و اقتصادی کردن تولید و تجهیزات دفاعی و نظامی و واگذار کردن امور امکان پذیر به بخش های غیر نظامی تلاش زیادی شود.
معرفی وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی
رئیس جمهور گفت: آقای آخوندی وزیر بسیار فعالی بودند ما در مسکن نتوانستیم با هم به توافق نهایی برسیم و در دولت دوازدهم اولین چیزی که من از ایشان به جد خواهم خواست مسئله مسکن است .
آقای روحانی در ادامه سخنانش درصحن علنی مجلس افزود: به اعتقاد من مسکن ازطریق خاصی با همکاری بخش خصوصی قابل حل است و مهم ترین میدان حل مسئله مسکن بافت های فرسوده است.
وی گفت: باید در بافت فرسوده کار کنیم ما می رویم در بیابانی یک ساختمانی درست می کنیم بعد آب، برق، گاز، جاده و مدرسه نیست؛ حتی بافت فرسوده هم گاز، آب، مدرسه، مسجد و هم آیت الله دارد همه چیز دارد چند ساختمان کهنه است می کوبیم درست می کنیم هم ساختمان برای آنها و هم ساختمان برای افرادی می شود که ساختمان می خواهند.
آقای روحانی افزود: من از روز اول دولت یازدهم به ایشان تاکید کردم و در شورای هماهنگی اقتصادی هم به ایشان گفتم نظر من این است که مسکن از طریق بافت فرسوده حل خواهد شد ایشان نظرهایی داشت و دنبال کردند ولی آنچه من از ایشان می خواهم این است .
وی با تاکید بر اینکه ما اول گله را مطرح کردیم تا بعد برسیم به تعریف گفت: ان شاءالله در بحث مسکن شاهد یک حرکت بسیار خوب خواهیم بود، در تهران هم با توجه به شرایطی که امروز شورای شهر پیدا کرده شهردار جدید که ان شاءالله شروع به فعالیت می کند هماهنگی هایی که باید باشد به وجود بیاید.
رئیس جمهور ادامه داد: یکی از مشکلات ایشان ناهماهنگی با شهرداری تهران بود هر روز هم می آمد در دولت می گفت آنجا را ساختند بر خلاف قانون آن یکی برج را ساختند بر خلاف قانون آن محله را از بین بردند برخلاف قانون و حل هم نمی شد و حالا امیدواریم در این دوره شاهد این مشکلات نباشیم .
روحانی گفت: ایشان در زمینه راه، راه آهن، بنادر و هواپیمایی به جد کارهای مهمی را انجام دادند هم پرتلاش و هم دارای برنامه خوب بودند ما امروز در چابهار شاهد یک نشاط اقتصادی جدید هستیم.
وی ادامه داد : ما در اینچه برون شاهد اتصال راه آهن با مناطق شمال کشورمان بودیم امیدواریم شاهد راه آهن چابهار به سمت زاهدان و در نهایت به سمت خراسان باشیم .
رئیس جمهور تصریح کرد : 5 استان ما یا به خطوط راه آهن وصل شده اند یا در ماه های آینده به زودی وصل می شوند کار بسیار مهمی انجام گرفته است .
روحانی با اشاره به جاده ، جاده های روستایی و آزاد راه ها گفت: کارهای بسیار عظیمی صورت گرفته در جاده شمال سه تا جاده ای که هر سه معضل داشته بخشی رو به اتمام و نهایی است بخشی دیگر پیشرفت های بسیار خوبی داشته است .
وی افزود : در زمینه هواپیمایی خلاصه بعد از 40 سال این تابو شکسته شد توانستیم با یک شرکت بزرگ هواپیماساز قرارداد ببندیم.
آقای روحانی ادامه داد : بنابراین چطور می شود که خوشحال باشیم برای خرید هواپیما برویم یک هواپیمایی که ده سال در یک کشور افریقایی پرواز می کرده با منت از آنها آن هواپیمای دست دوم را بخریم بیاوریم اینجا بعد مردم ما سوار شوند بعد اگر هواپیمای نو بیاوریم یک عده ای نمی دانم چجوری می شود عصبانی می شوند؟
رئیس جمهور گفت: کار بزرگی شد که به نظر من ما وارد شدیم در یک بخشی که برای ما ارزشمند بود از لحاظ عزت ملی برای ما مهم است اینکه ما هواپیمای کهنه از جهان سوم از یک کشور دیگر آن هم با التماس و منت و آن هم به سه برابر قیمت بخریم، اینکه منت نیست ما هواپیما می خریم بدون اینکه بودجه ای هم به بودجه کشور تحمیل می شود از طریق همان هواپیما پولش را پرداخت می کنیم .
روحانی ادامه داد : به نظر من در این کار بزرگ هم آقای دکتر ظریف هم دکتر آخوندی کار بسیاری بزرگی کردند البته آقای دکتر سیف هم در بسیاری از مسائل اقتصادی کمک کردند امیدواریم بتوانیم از وجود ایشان هم مردم و هم ما استفاده ببریم .
معرفی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت
رئیس جمهور در معرفی وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت گفت: آقای محمد شریعتمداری فردی مخلص، فعال و بی تکلف است که امیدواریم در این وزارتخانه تحول ایجاد کند.
آقای روحانی در صحن علنی مجلس در معرفی این وزیر افزود: امیدوارم آقای شریعتمداری با انتصاب سه معاون قوی در بخش صنعت، معدن و تجارت منشأ تحولات بسیار خوبی باشد. به ویژه ما نیازمند اقدامات جدی در بهبود فضای کسب و کار، انتقال فناوری به تولید داخل و ارتقای جایگاه ایران در مسیر توسعه صادرات مبارزه با فساد و شفاف سازی هستیم.
وی با قدردانی از تلاش های نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در دولت یازدهم گفت: با اینکه آقای نعمت زاده شیخ الوزرای هیئت دولت بود، اما فردی فعال بود و سفرهای زیادی به شهرستان ها داشت و عنوان پدر علم صنعت ایران برای وی چندان نادرست نیست.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در دوره مسئولیت آقای نعمت زاده موفق شدیم خودرو با مشارکت خارجی و سرمایه خارجی آن هم با فناوری روز دنیا تولید کنیم به گونه ای که حتی 30 درصد محصولات ما هم به خارج صادر شود.
وی یادآور شد: پیش از این در فناوری تولید خودرو عقب بودیم اما با اقدامات اخیر در تولید خودرو برای اولین بار 30 درصد محصولات ما به خارج صادر می شود به گونه ای که خودرویی که در تهران حرکت می کند همان خودرو در خیابان های اروپا نیز تردد خواهد کرد.
ربیعی هم به مجلس آمد
وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز به جمع وزرای حاضر در صحن علنی مجلس پیوست.
علی ربیعی دقایقی پیش وارد صحن علنی مجلس شد؛ علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ساعتی پیش اعلام کرد که ربیعی به علت حادثه تصادف نتوانست در صحن علنی حاضر شود.
وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم اکنون مشغول گپ و گفت با نمایندگان است.
معرفی وزیر پیشنهادی ارشاد
رئیس جمهور درباره وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امروز دکتر سید عباس صالحی این مسئولیت را برعهده می گیرد و ما در این چهار سال در این وزارتخانه از ایشان بهره مند بودیم .
آقای روحانی در ادامه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی افزود: آقای دکتر صالحی تحصیلکرده دانشگاه است و به تمامی امور اشراف کامل دارند این وزارتخانه برای ما بسیار مهم است و نباید بگذاریم سلیقه ای اداره شود.
وی افزود: اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وظیفه ای برعهده دارد بگذارید این وظیفه را این وزارتخانه انجام دهد اما اینکه یک آقایی در یک جایی بخواهد شخصی در خصوص برخی مسائل فرهنگی تصمیم گیری کند درست نیست اگر وظیفه ای برعهده دولت است دستگاه دیگر حق دخالت ندارد و اگر اینگونه است مجلس این وظیفه را از دولت بگیرد و به عهده مداخله گران بگذارد.
رئیس جمهور تصریح کرد: عمده برنامه های ما برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پاسداشت از فرهنگ قومی، افزایش مشارکت های مردمی، افزایش حضور مردم در رویدادهای فرهنگی، حمایت از تولید آثار فرهنگی، افزایش سهم زنان در فعالیت های فرهنگی و حمایت از حقوق اقلیت ها در برنامه های فرهنگی است.
معرفی وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی
رئیس جمهور با تاکید بر بهره وری، کنترل و کاهش مصرف آب در کشاورزی، گفت: یکی از مهمترین وظایف وزیر جهاد کشاورزی حل مسئله آب و حفظ خاک است.
آقای روحانی در معرفی محمود حجتی وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در مجلس افزود: آقای حجتی در دولت یازدهم نیز مسئولیت وزارت جهاد کشاورزی را بر دوش داشتند و در این دولت نیز ایشان این مسئولیت را قبول کردند.
رئیس جمهور ادامه داد: به حق وزیر شایسته ای است و کاملاً بر کار خود مسلط است، آقای حجتی وزارت کشاورزی را خوب می شناسد و به مسائلی چون زراعت، باغداری، دامداری، گاوداری و بخش های مختلف کشاورزی کاملاً مسلط است.
آقای روحانی تصریح کرد: وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در سابقه چهار ساله گذشته خود تحولات بسیار خوبی را در حوزه کشاورزی بوجود آوردند.
رئیس جمهور گفت: همه می دانید که آقای حجتی کسی بود که پس از سالها کشور را در تولید گندم خودکفا کرد، در خصوص شکر تحولات بسیار زیادی بوجود آورد و همچنین در زمینه دانه های روغنی نیز حرکت بسیار خوبی شروع شد.
وی ادامه داد: همچنین ایشان در عملکرد چهار ساله خود در زمینه های دیگری چون «ماهی های در قفس» و همچنین مزارع مدرن اقدامات بسیار زیادی انجام داد.
رئیس جمهور اقدامات حجتی در زمینه صرفه جویی و بهره وری در حوزه آب را بسیار خوب دانست و افزود: ما باید این راه را ادامه دهیم چرا که امروز بزرگترین وظیفه وزیر جهاد کشاورزی این است که ما را به سمت خودکفایی و امنیت در زمینه محصولات کشاورزی پیش ببرد اما در عین حال مصرف آب را کم کند.
آقای روحانی خاطر نشان کرد: بهره وری و کاهش مصرف آب به دلیل مشکلات موجود در این زمینه یکی از مهمترین وظایف وزیر جهاد کشاورزی برای حل مسئله آب و حفظ خاک است.
رئیس جمهور با اشاره به مسئله مصرف کود و سموم شیمیایی یادآور شد: این مسئله مشکلات بسیار زیادی برای کشور بوجود آورده لذا کنترل، مصرف بهینه و حداقلی این مواد جزو مسائل بسیار مهم در حوزه کشاورزی است.
آقای روحانی گفت: باید در زمینه اقتصاد کشاورزی و با ملاحظه توجیه اقتصادی سرمایه گذاری های پایداری انجام دهیم.
وی ادامه داد: همچنین در زمینه آبخیزداری و کمک به مدیریت بهتر منابع آب کشور موضوعات مهمی است.
رئیس جمهور با تاکید بر افزایش محصولات با ارزش اقتصادی با استفاده از آب کمتر در حوزه کشاورزی، گفت: این موضوعی است که در تخصص آقای حجتی است.
وی ادامه داد: همچنین ما باید تحقیقات کشاورزی را به پیش ببریم و یارانه بخش کشاورزی را هدفمند کنیم.
رئیس جمهور افزود: باید کشت فراسرزمینی را افزایش دهیم که البته آقای حجتی اقداماتی را در این زمینه آغاز کرده اند.
معرفی وزیر پیشنهادی کشور
رئیس جمهور گفت: عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر پیشنهادی وزارت کشور است که در دولت یازدهم نیز این مسئولیت را برعهده داشته است.
آقای روحانی در ادامه برنامه معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس افزود: البته ایشان در کارنامه کاری خود مسئولیت صدا و سیما، حضور در مجلس شورای اسلامی در دوره چهارم، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و دیوان محاسبات کشور را نیز دارند که به اعتقاد من وی فردی موفق و پرکار بوده است و در مجلس چهارم شورای اسلامی نیز یکی از فعال ترین نمایندگان آن دوره به حساب می آمدند.
وی گفت: من درک می کنم که وزیر کشور چه کار سختی پیش رو دارد خود حس کرده ام از یک طرف می بایست توقع رئیس جمهور و دولت را برآورده کرد و از طرف دیگر توقعات مجلس شورای اسلامی، ائمه جمعه و افراد صاحب نفوذ هنری و ورزشی را مرتفع کرد که ساماندهی این کارها بسیار سخت است.
روحانی افزود: مسئولان رده بالای دولتی باید مسئولیت هایی را که به آنها سپرده می شود به خوبی انجام دهند و معرفی استاندار خوب یکی از اقدامات مهم وزیر کشور است.
وی گفت: من به یک استانی که سفر می کنم و مردم آن استان از یک استاندار راضی هستند به خوبی قابل درک و مشاهده است اما از طرفی هم وقتی به یک استانی سفر می کنم که مردم آن از استاندارشان ناراضی هستند نیز قابل لمس است.
رئیس جمهور افزود: انتخابات خوبی را وزیر کشور در سه مقطع انجام دادند و با صبر و حوصله و حلم و بردباری انتخابات مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری صورت گرفت که اگر فرد دیگری می خواست این مسئولیت را به جای رحمانی فضلی عهده دار شود کار بسیار دشواری داشت.
روحانی گفت: انتظار می رود وزیر کشور از بانوان و اهل سنت نیز در بدنه وزارت کشور بهره برد زیرا برای ما شیعه و سنی هیچ فرقی ندارد زیرا مباحث انسجام ملی، حقوق شهروندی، نقش زنان و مذاهب و همچنین توسعه مرزی و مبارزه با قاچاق کالا و خشونت و افراطی گری از جمله وظایف وزیر کشور است.
معرفی وزیر پیشنهادی نفت
رئیس جمهور گفت: اکنون آقای زنگنه باید به قولی که به ما داده و در دولت قبل محقق نشده عمل کند و آن هم اتصال لوله نفت به جزیره جاسک است.
آقای روحانی در جلسه بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی درباره وزیر پیشنهادی نفت افزود: زنگنه در دولت یازدهم کار های بزرگی در زمینه نفت انجام داد. در آن زمان هم به مجلس گفتم که چرا اصرار دارم او وزیر نفت شود. زنگنه از توانایی و تخصص بالایی در این زمینه برخوردار است و من از آن مطلع بودم.
روحانی ادامه داد: وی قبل و بعد از برجام کارهای بزرگی انجام داد کاری که ما در میادین مشترک و در زمینه خودکفایی انجام دادیم از جمله انهاست.
رئیس جمهور گفت: درزمینه گازوئیل اکنون به جای وارد کننده صادرکننده ایم ، در زمینه بنزین انشاءالله در آینده حتی صادرکننده خواهیم شد، در بخش گاز به خودکفایی رسیدیم و امسال دیدید برای اولین بار گاز از خارج قطع شد و مشکلی برای ما پیش نیامد.
وی افزود: اقداماتی که در زمینه روستاها انجام شده سبب شده گاز تقریباً در همه بخش های کشور رفته باشد .
روحانی ادامه داد: اکنون زنگنه باید به قولی که به ما داده و در دولت قبل محقق نشده عمل کند آن هم اتصال لوله نفت به جزیره جاسک است . ما باید صادرات نفت مان منحصر به خلیج فارس نباشد این یکی از تصمیمات استراتژیک ما به حساب می آید. ساحل مکران ما باید آباد شود و یکی از راه های آبادانی آن انجام این اقدامات است.
رئیس جمهور گفت: فِلِرهایی (گازهای پالایشگاهی) که هست و مقام معظم رهبری نسبت به آنها حساس هستند باید جمع شود چون هم برای محیط زیست و هم برای استفاده اقتصادی مهم است.
روحانی ادامه داد: از زنگنه می خواهم که همچنان به مسئله نفت و گاز مناطق مشترک که برای ما بسیار مهم است، حفظ سهم بازار ایران در جهان که کار بزرگی هم به حساب می آید توجه کند.
وی افزود: انشاالله میدان گازی پارس جنوبی را نهایی کنیم و به اتمام برسانیم نوسازی بخش های فرسوده صنعت نفت که باید بازسازی شود ،صنایع پتروشیمی ، هدر رفت گاز در میادین نفت وگاز و استفاده درست از ان ان جی و تمرکز بر انتقال فناوری .
رئیس جمهور گفت: از زنگنه می خواهم در زمینه همکاری با وزارت نیرو با توجه به اینکه این بار آقای بیطرف وزیر نیروست کارهای بهتری انجام بگیرد وتوجه به ساکنان بومی هرجایی را که فعالیت نفت و گاز و پتروشیمی انجام می شود در دستور کارشان قرار دهد.
معرفی وزیر پیشنهادی نیرو
رئیس جمهور گفت: از آقای چیت چیان به خاطر کارهای بسیار بزرگ و همچنین افتتاح 37 سد در دوران وزارتشان تشکر می کنم.
آقای روحانی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: آقای چیت چیان کار بسیار بزرگی در زمینه آب و برق انجام دادند به خصوص در مناطق راهبردی غرب کشور کارهای بسیار بزرگی انجام دادند .
رئیس جمهور ادامه داد: ایشان 37 سد در دوران وزارت خود افتتاح کرد و بسیار انسان شریف و بااخلاق و مصمم و فعالی بودند.
آقای روحانی گفت: از آقای بی طرف که سال ها در این زمینه کار کرده و حرفه ای هستند انتظار داریم که در زمینه آب هم برای آب صنعت، کشاورزی، آشامیدنی و محیط زیست از آقای دکتر کلانتری کمک های لازم را دریافت کند.
رئیس جمهور افزود: حقآبه ای را که دریاچه ها و تالاب ها دارند در نظر بگیرند چون اگر این تالاب ها و دریاچه ها بدون آب باشند برای کشور مشکل زا خواهند بود.
آقای روحانی گفت: تدوین قانون جامع آب، تامین بخشی از آب صنایع و کشاورزی غیرخوراکی، حقآبه محیط زیست، اجرای طرح تعادل بخشی آب های زیرزمینی به عنوان وظایف آقای بی طرف است.
معرفی وزیر پیشنهادی وزرش و جوانان
رئیس جمهور گفت: افزایش سرانه ورزشی، عدالت در برخورداری امکانات، افزایش سهم جوانان و بانوان از جمله مواردی است که انتظار می رود آقای سلطانی فر برآورده کند.
رئیس جمهور در دفاع از وزیر پیشنهادی ورزش و امور جوانان اظهار داشت: از وزیر پیشین جناب آقای گودرزی به خاطر زحماتشان در این عرصه تشکر می کنم.
وی افزود: پس از ایشان هم آقای سلطانی فر وارد این عرصه شدند که سابقه 35 ساله در حوزه جوانان داشته و دغدغه آنها را به خوبی می داند.
رئیس جمهور اظهار داشت: وزیر ورزش تا زمانی که مجلس تشکیل سازمان جوانان را به تصویب برساند و نوع فعالیت در این حوزه تغییر کند هم در عرصه ورزش و هم جوانان فعالیت خود را ادامه می دهد و پس از تصویب نوع فعالیت تغییر می کند.
روحانی افزود: افزایش سرانه ورزشی، عدالت در برخورداری امکانات، افزایش سهم جوانان و بانوان ، شفافیت اقتصاد ورزش ، اهتمام ترویج ورزش بومی از جمله مواردی است که انتظار می رود آقای سلطانی فر برآورده کند.
رئیس جمهور افزود: از مجلس نیز انتظار بررسی دقیق سوابق و رای اعتماد به ایشان را دارم.
لاریجانی: معرفی نشدن وزیر پیشنهادی برای وزرات علوم ایراد قانونی ندارد
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به انتقادات نمایندگان میاندوآب و محلات در مجلس شورای اسلامی که به عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم انتقاداتی را وارد کردند گفت: عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم ایراد قانونی ندارد.
آقای لاریجانی در پاسخ به انتقادات نمایندگان میاندوآب و محلات در مجلس شورای اسلامی که به عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم انتقاداتی را وارد کردند افزود: در آیین نامه عبارت "همه وزیران" نیامده است و طبق اصل 136 قانون اساسی هم هیئت وزیران بیش از نصف کابینه را شامل می شود بنابراین عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم ایراد قانونی ندارد اگر چه بهتر بود که ایشان هم معرفی می شد .
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر گفت: باید روی این موضوع تامل کرد اما به نظر نمی آید تذکر وارد باشد .
جهانبخش محبی نیا نماینده مردم میاندوآب در مجلس شورای اسلامی در اخطاری با استناد به اصل 133 قانون اساسی و تذکراتی به مواد 204- 205 و 206 آیین نامه داخلی مجلس گفت : انصافا صحبت رئیس جمهور بر قامت قانون و مطابق با آیین نامه در راستای تشریح برنامه کابینه دوازدهم و وزیران پیشنهادی بوده است .
وی افزود: آقای روحانی گفت که عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم از روی لاعلاجی بوده است ما این نگرانی را داشتیم که این کار از موضع بی اعتمادی انجام شده باشد .
محبی نیا گفت: طبق آیین نامه داخلی مجلس رئیس جمهور باید اسامی همه اعضای هیئت وزیران را تقدیم مجلس کند و این موضوع در چند سطر قابل تحلیل و استنتاج است که همه حوزه ها باید همه وزیران پیشنهادی باید به مجلس معرفی شوند اگر هم این بار از سر لاعلاجی انجام شده است شاید دفعات بعد 5 وزیر معرفی نشوند.
علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به این تذکر گفت: باید روی این موضوع تامل کرد اما به نظر نمی آید تذکر وارد باشد.
علیرضا سلیمی نماینده محلات نیز در اخطاری مشابه، با استناد به اصل 133 قانون اساسی گفت: مجموعه وزیران باید ازجانب رئیس جمهور به مجلس معرفی شوند و رای اعتماد بگیرند در ماده 204 آیین نامه هم این موضوع تاکید شده است.
علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به این اخطار نیز گفت: فرض کنید رئیس جمهور همه وزیران را معرفی کرده و همان روز یکی از آنان سکته کرده و یا مرحوم شده است مثل آقای ربیعی که پیام داده بودند که تصادف کرده اند که البته به خیر گذشت آیا در این شرایط کابینه باید معطل بماند یا مجلس برای بقیه تعیین تکیلف کند؟
وی تاکید کرد: برداشت من این است که این کار خلاف قانون اساسی نیست و این تذکر وارد نیست.
وزرا اموال خود را به قوه قضاییه اعلام کردهاند
رئیس مجلس شورای اسلامی اخطار نماینده ارومیه مبنی بر عدم ارائه گزارش مالی وزرا را وارد ندانست و گفت: وزرا اموال خود را به قوه قضاییه معرفی کردهاند و اگر از مجلس نیز رای بگیرند باید این کار را انجام دهند.
نادر قاضیپور در نشست علنی امروز (سهشنبه 24 مرداد) با استناد به اصل 142 قانون اساسی، گفت: بر اساس این اصل دارایی رئیس جمهور، معاونان رئیس جمهور، وزرا، همسران و فرزندان آنها قبل و بعد از خدمت باید در قوه قضاییه رسیدگی شود که برخلاف حق افزایش نداشته باشد، اما در دولت یازدهم دو وزیر فهرست اموال خود را ارائه نکردند.
نماینده مردم ارومیه با اشاره به نامه 167 نماینده مجلس از تمام گرایشهای سیاسی به رئیس جمهور مبنی بر درخواست ارائه گزارش اموال وزاری پیشنهادی، افزود: درخواست ما از رئیس جمهور این است که در این خصوص توضیح دهند.
وی همچنین در اخطار دیگری با استناد به اصل 19 قانون اساسی، گفت: طبق این اصل مردم ایران از هر قوم و قبیله از حقوق مساوی برخوردار هستند، رنگ، نژاد و زبان سبب امتیاز گروهی بر گروه دیگر نخواهد شد، اما از تمام آذربایجان غربی و شرقی و استان اردبیل حتی یک وزیر هم برای کابینه دولت دوازدهم معرفی نشد لذا از رئیسجمهور خواهشمندم وزیر معرفی نشده وزارت علوم را حتما از میان فرزندان غیرتمند، شایسته سالار و تحصیلکرده آذربایجان انتخاب و معرفی کند.
همچنین آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به دو اخطار این نماینده، گفت: اخطار شما وارد نبود و نظر خود را فرمودید، درباره اخطار نخست، وزرا اموال خود را به قوه قضاییه معرفی کردهاند و اگر از مجلس نیز رای بگیرند باید این کار را انجام دهند، بنابراین نظر قانون اساسی این است.
رئیس قوه مقننه درخصوص تذکر دوم قاضی پور، توضیح داد: تردیدی بر توانمندی برادران آذری نیست چراکه برادران آذری از افتخارات کشور هستند و در طول تاریخ نیز زحمات زیادی کشیده اند در این دولت نیز آذری کم نیست، منتها شما باید زنجانیها را هم آذری محسوب کنید چراکه به هر حال تُرک هستند.
وزیر کار به هنگام معرفی وزرا در مجلس حضور نداشت
وقتی
آقای روحانی سخنان خود درباره آقای ربیعی وزیر پیشنهادی کار، رفاه و تأمین
اجتماعی را به پایان رساند آقای لاریجانی رئیس مجلس گفت: آقای رئیس جمهور
آقای ربیعی تشریف ندارند.
رئیس مجلس افزود: ما هر چه می گردیم پیدایشان نمی کنیم.
آقای روحانی با لحن سوالی پرسید: وزیر را نمی بینید؟ و خود با چشمانش به دنبال وزیر در صحن علنی مجلس گشت.
آقای لاریجانی ادامه داد: نیستند ظاهراً وزیر نیست.
آقای روحانی پاسخ داد: وزیر دادگستری که هست، هر وزیری نبود بگویید نمی خوانیم این هم تنبیه آن وزیر بشود.
سلیمی: رئیس جمهور باید کتبا اسامی هیئت وزیران و نه بخشی از اعضا را به مجلس معرفی کندنماینده
مردم محلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه یک نفر از وزرا معرفی
نشده و این روند ناقص است، گفت: رئیس جمهور باید کتبا اسامی هیئت وزیران و
نه بخشی از اعضا را به مجلس معرفی کند.
علیرضا سلیمی در نشست علنی
صبح امروز (سه شنبه، 24 مرداد) مجلس شورای اسلامی در اخطار قانون اساسی با
اشاره به اصل 133 قانون اساسی گفت: در این اصل عنوان شده است مجموع وزرا
ازجانب رئیس جمهور تعیین و به مجلس شورای اسلامی معرفی می شوند.
نماینده
مردم محلات مجلس شورای اسلامی با اشاره به ماده 204 آیین نامه داخلی مجلس
تصریح کرد: در این ماده نیز عنوان شده رئیس جمهور کتبا اسامی هیئت وزیران و
نه بخشی از اعضا را به مجلس معرفی می کند لذا یک نفر از وزرا معرفی نشده و
این روند ناقص است.
آقای لاریجانی نیز در ادامه در پاسخ به اخطار
نماینده مردم محلات در مجلس گفت: باید دید مراد از اصل قانون اساسی در این
راستا چیست و در این بین اصول را باید با یکدیگر تفسیر کرد؛ در این ماده
عنوان شده وزرا ازجانب رئیس جمهور تعیین شوند و در اصل 106 نیز عنوان شده
دوباره هیئت وزیران باید رأی بگیرند، نصاب این است که از 50 درصد پایین تر
شود لذا اگر این دو مورد را با یکدیگر جمع کنید به این معنا دست پیدا می
کنید که اگر یک یا دو وزیر معرفی نشدند معنا این نیست که هیئت وزیران
نیستند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در این راستا تصریح کرد: از نظر
عقلایی هم باید اینچنین تصمیم گرفت به عنوان مثال اگر تمام وزرا معرفی شدند
اما برای یکی از آنها مشکلی پیش آمد مانند امروز که آقای ربیعی در راه
مجلس تصادف کردند در این صورت کابینه باید معطل بماند یا اینکه مجلس کار را
ادامه دهد و تعیین تکلیف کند.
وی خاطرنشان کرد: تفسیر قانون اساسی
با شورای نگهبان است از این رو می توانیم از این شورا تفسیر را دریافت کنیم
اما برداشت بنده این است که اتفاق رخ داده خلاف قانون اساسی نیست و اخطار
وارد نیست.
پورابراهیمی: معرفی نیمی از وزرا رویکرد اشتباهی است/ لاریجانی: معرفی نشدن چند وزیر اشکال قانونی ندارد
رئیس
کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر ضرورت اصلاح آییننامه
درخصوص معرفی هیئت وزیران به مجلس گفت: اینکه در آییننامه آمده است رئیس
جمهور میتواند به معرفی نیمی از هیئت وزیران در بازه زمانی اقدام کند بدعت
اشتباهی است.
محمدرضا پورابراهیمی در نشست علنی امروز (سه شنبه، 24
مرداد) مجلس شورای اسلامی، در تذکری با تأکید بر ضرورت اصلاح آییننامه در
بخش معرفی وزرا به مجلس گفت: در آییننامه آمده است که رئیس جمهور
میتواند به معرفی نیمی از وزرا اقدام و مابقی را برای بعد در دستور کار
قرار دهد که این موضوع اگر اصلاح نشود بدعتی در این حوزه میشود.
نماینده
مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رویکرد فعلی در
خصوص معرفی نیمی از وزرا به مجلس که در آییننامه آمده است مطلوب نیست،
افزود: برای رفع این اشکال باید آییننامه را در این بخش مورد اصلاحاتی
قرار بدهیم تا رئیس جمهور در موعد مقرری موظف به معرفی هیئت وزیران به مجلس
باشد.
وی ادامه داد: تعیین بازه زمانی مشخص برای معرفی وزرا به
مجلس از حیث اینکه همه هیئت وزیران معرفی شوند لازم است از این رو باید
آییننامه تغییراتی کند.
آقای لاریجانی در پاسخ به تذکر پورابراهیمی
گفت: در حال حاضر نقصی در آییننامه نمیبینیم، استنباطی که اکنون ما از
قانون اساسی داریم این است که اگر چند وزیر معرفی نشوند به هر دلیلی به این
معنا نیست که هیئت وزیران تشکیل نشود بنابراین از نظر بررسی مجلس اشکال
قانون اساسی ندارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از نظر
آییننامه نیز در تبصره 2 ماده 236 آمده است که چنانچه مجلس به یک یا چند
وزیر رأی اعتماد ندهد و یا وزارتخانهای به هر دلیلی وزیر نداشته باشد که
به هر دلیل میتواند همین موضوع مورد نظر شما باشد باز هم فعالیتها ادامه
دارد.
لاریجانی تأکید کرد: اشکال آییننامهای در این باره وجود
ندارد اما اگر شما معتقد به تغییر آییننامه هستید تا رئیس جمهور همه اعضای
هیئت دولت را در بازه زمانی مشخص به مجلس معرفی کند طرحی در این باره
تدوین کنید.
کواکبیان: برگزاری جلسه علنی در نوبت بعدازظهر نیاز به موافقت نمایندگان دارد/ لاریجانی: برای برگزاری نوبت عصر رأی گیری خواهیم کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از اعلام بدون رأی برگزاری جلسه علنی در نوبت عصر انتقاد کرد و رئیس مجلس در پاسخ به این تذکر یادآور شد: در آخرین دقایق جلسه نوبت صبح برای برگزاری نوبت عصر رأی گیری خواهیم کرد.
مصطفی کواکبیان در نشست علنی امروز (سه شنبه، 24 مرداد) مجلس شورای اسلامی با استناد به ماده 205 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی گفت: در رسانه ها مطرح شده است که مجلس صبح و بعدازظهر جلسه علنی خواهد داشت در صورتی که برگزاری جلسه در نوبت عصر نیازمند رأی گیری و نظر موافق نمایندگان است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی در ادامه اخطار و تذکرات سایر نمایندگان برای عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم تصریح کرد: با توجه به اینکه در آستانه بازگشایی دانشگاه ها هستیم بهتر بود دولت وزیر پیشنهادی علوم را معرفی می کردند اما ایراد مهم تر به هیئت رئیسه مجلس وارد است که اگر قانون به این شکل تفسیر می شود چرا اصرار بر بررسی رأی اعتماد وزرا در این روزها داشتند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: رئیس جمهور اصراری بر بررسی فوری وزرای پیشنهادی نداشت بنابراین می توانست بررسی به تاخیر بیفتد تا فهرست به طور کامل ارائه شود.
آقای لاریجانی در پاسخ به تذکر این نماینده گفت: تفسیری از قانون نکرده ایم لذا اگر اخطار یا تذکر مطرح شود آن را پاسخ خواهیم داد، هم اکنون نیز براساس نظر ما اشکال قانونی به دلیل عدم معرفی یک وزیر برای اداره مجلس وجود ندارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص تذکر ماده 205 آیین نامه داخلی مجلس یادآور شد: قانون آیین نامه می گوید جلسه بررسی رأی اعتماد وزرا در نوبت صبح و عصر تشکیل شود اما برای برگزاری جلسه عصر نیاز به رأی نمایندگان است که ما در آخرین دقایق جلسه صبح این رأی گیری را انجام خواهیم داد.
موافقت نمایندگان با دو نوبته شدن زمان بررسی صلاحیت وزرا
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ادامه کار جلسه علنی تا بعد از ظهر امروز برای بررسی برنامه دولت دوازدهم و وزرای پیشنهادی موافقت کردند.
در این رای گیری 139 نماینده با ادامه جلسه علنی از ساعت 14 و 30 تا 19و 30 دقیقه موافقت کردند و 86 نفر هم مخالف ادامه کار مجلس تا بعد از ظهر بودند و 4 نفر هم رای ممتنع دادند.
براساس برنامه ریزی انجام شده رئیس جمهور در ابتدای جلسه امروز در مدت 2و نیم ساعت ضمن ارائه کلیات برنامه دولت دوازدهم از وزرای پیشنهادی خود نیز دفاع می کند ،پس از سخنان رئیس جمهور و بررسی کلیات برنامه دولت ، 5 نماینده موافق و 5 نماینده مخالف در مدت 2و نیم ساعت می توانند صحبت کنند.
پس از این مرحله، نمایندگان وارد بررسی کارنامه کاری وزرای پیشنهادی می شوند و برای هر وزیرپیشنهادی دو نماینده موافق و دو نماینده مخالف صحبت خواهند کرد و سپس وزیر پیشنهادی نیز از برنامه خود دفاع می کند؛ رای گیری برای هر وزیر به صورت جداگانه انجام می شود.
کار بررسی صلاحیت وزرا طبق برنامه ریزی انجام شده 35 ساعت کاری به طول می انجامد که با تصمیم نمایندگان این بررسی در دو یا سه شیفت کاری از امروز آغاز می شود.
مدیرکل فرهنگی و روابط عمومی اظهار داشت: با هماهنگی های انجام شده با رسانه ملی جلسات بررسی برنامه های وزرای پیشنهادی رئیس جمهور در مجلس شورای اسلامی به طور کامل و به صورت زنده از شبکه خبر پخش خواهد شد.
فهرست مخالفان و موافقان کابینه دولت دوازدهم اعلام شد
فهرست 5 نفره موافقان و 5 نفره مخالفان کابینه پیشنهادی اعلام شد.
اکبر رنجبرزاده عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی پیش از سخنان رئیس جمهور گفت: براساس ثبت نام صورت گرفته و قرعه کشی که با حضور نمایندگان سه فراکسیون مستقلین، امید و ولایی برگزار شد فهرست مخالفان و موافقان به شرح ذیل است:
موافقان:
1- یوناتن بت کلیا نماینده مسیحیان و آشوریان
2- زهرا ساعی نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر
3- بهروز نعمتی نماینده تهران
4- نبی هزار جریبی نماینده گرگان و آق قلا
5- احمد همتی نماینده سمنان و مهدی شهر
مخالفان:
1- محمدرضا صباغیان بافقی نماینده مهریز و بافق
2- حشمت الله فلاحت پیشه نماینده اسلام آباد غرب
3- محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز ، اسکو و آذر شهر
4- سیدجواد حسینی کیا نماینده سنقر
5- محمدمهدی زاهدی نماینده کرمان و رابر
هر کدام از این مخالفان و موافقان براساس آیین نامه می توانند 15 دقیقه صحبت کنند و وزرا نیز هر کدام حق دارند یک ساعت از خود دفاع کنند.