پخش زنده
امروز: -
نمایندگان مردم در خانه ملت شرایط ضمانت اسناد تجاری را تعیین کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ به نقل از خانه ملت، نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه تجارت، کتاب دوم با ماده ۳۶۲ این لایحه با ۱۷۳ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
براساس ماده ۳۶۲ لایحه مذکور؛ شخص ثالث یا هریک از امضاکنندگان برات میتوانند تمام یا بخشی از مبلغ برات را ضمانت کنند.
در ادامه نمایندگان به بررسی ماده ۳۶۳ پرداختند و آن را با ۱۶۹ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۹ نماینده حاضر در صحن به تصویب رساندند.
در ماده ۳۶۳ آمده است؛ ضمانت با درج عباراتی نظیر «برای تضمین» در برات یا برگ ضمیمه و با امضای ضامن محقق میشود. صرف امضای برات ضمانت تلقی میشود، مگر اینکه امضاء به براتدهنده یا براتگیر مربوط باشد. چنانچه ضامن نام مضمونٌعنه را در برات قید نکند، ضمانت وی از براتدهنده محسوب است.
همچنین نمایندگان ماده ۳۶۴ لایحه تجارت را با ۱۵۳ رأی موافق، ۶ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۰ نماینده حاضر در صحن به تصویب رساندند.
براساس ماده ۳۶۴ لایحه تجارت؛ مسؤولیت ضامن به حدود مسؤولیت مضمونٌعنه محدود است. ضامن در هر حال مسؤول پرداخت وجه برات است، حتی اگر تعهدی را که او تضمین نموده است، به هر علت، به غیر از ایراد مربوط به شکل ظاهری سند، باطل باشد. ضامن ممکن است مسؤولیت خود را منوط به اصالت امضای مضمونٌعنه کند.
نمایندگان مردم در خانه ملت همچنین با ماده ۳۶۵ این لایحه با ۱۵۳ رأی موافق، ۴ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۱ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
براساس ماده ۳۶۵؛ چنانچه ضامن مبلغ برات را بپردازد، میتواند کلیه حقوق ناشی از سند را از مضمونٌعنه و کلیه اشخاصی که در مقابل وی در برات مسؤولیت دارند، مطالبه کند.
مخالفت مجلس با اولویت اصلاح قانون تابعیت
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اولویت اصلاح قانون تابعیت مخالفت کردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی با درخواست اولویت در مورد گزارش رد اصلاح قانون تابعیت با ۷۸ رأی موافق، ۶۴ رأی مخالف و ۲۰ رأی ممتنع از مجموع ۱۶۲ نماینده حاضر در جلسه مخالفت کردند.
اقای حسینعلی حاجی دلیگانی به عنوان درخواست کننده با اولویت اصلاح قانون تابعیت، گفت: یکی از شاخصهای حکمرانی خوب نداشتن تابعیت مضاعف است از این رو برای این شرایط امنیت ملی لازم است خلاءهای قانونی را اصلاح کنیم.
نماینده مردم شاهین شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ساده اندیشی است که فکر کنیم ملت یا کشوری دشمن و بدخواه ندارد، گفت: روزانه ۶ میلیون بشکه نفت کشور به غارت میرفت و ۶۰ هزار ارتشی آمریکایی از ایران حقوق میگرفتند، ملت با انقلاب به استقلال رسیدند و همچنان بدخواهان میخواهند منافع از دست رفته شان را احیاء کنند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: اصلاح نکردن و خلاء قانونی باعث گروکشی بدخواهان میشود و حضور دو تابعیتیها در گلوگاههای تصمیم سازی برای کشور هزینه ساز خواهد شد.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس تاکید کرد: پیام اصلی این طرح خوداظهاری افراد دوتابعیتی است تا مسئولان امنیتی کشور تکلیف خود را در خصوص انتصابات بدانند.
اقای جلیل رحیمی جهان آبادی در مخالفت با درخواست دو فوریت تاکید کرد: کمیسیون تخصصی قضایی و حقوقی مجلس پس از بررسیهای متعدد اصلاح قانون تابعیت را رد کرد در حال حاضر کشور مشکلات اقتصادی عدیدهای دارد که به نظر میرسد باید گره گشای اقتصادی و اشتغال زایی در اولویت دستورکار قرار گیرد.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت: باید لایحه ارزش افزوده و کاهش فشار اقتصادی از مردم در دستورکار مجلس قرار بگیرد نه طرحی که در کمیسیون قضایی که قلب قانونگذاری مجلس است رد شده است.
اقای احد آزادی خواه در موافقت با اولویت گزارش رد طرح اصلاح قانون تابعیت، گفت: با وجود اینکه کمیسیون قضایی و حقوقی به عنوان کمیسیون اصلی طرح را رد کرده است، اما کمیسیون شوراها، امنیت ملی و اجتماعی به عنوان کمیسیون فرعی طرح را تائید کرده اند.
وی ادامه داد: حضور مدیران دوتابعیتی تبعاتی دارد که با اصلاح قانون و مدون شدن نظارت بر انتصابات میتوانیم هزینه را کاهش داد.
اعلام وصول لایحه توسعه محدود منطقه ویژه آزاد تجاری- صنعتی بندر انزلی
عضو هیئت رئیسه مجلس یک مورد لایحه اعلام وصول شده توسط هیات رئیسه مجلس را قرائت کرد.
آقای علی اصغر یوسف نژاد در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی موارد اعلام وصول شده را به شرح زیر قرائت کرد:
لایحه توسعه محدود منطقه ویژه آزاد تجاری- صنعتی بندر انزلی.
بررسی طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی به صورت عادی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی دوفوریت و یک فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مخالفت کردند بنابراین طرح مذکور به صورت عادی در مجلس بررسی میشود.
نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی با ۶۷ رأی موافق، ۱۱۶ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۹ نماینده حاضر در صحن علنی با دو فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی مخالفت کردند.
در ادامه نمایندگان با ۶۵ رأی موافق، ۱۱۴ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۹ نماینده حاضر در صحن علنی با یک فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی نیز مخالفت کردند؛ بنابراین مقرر شد؛ طرح مذکور به صورت عادی در مجلس بررسی شود.
آقای بیت الله عبداللهی نایب رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراها در تشریح ضرورت تصویب دو فوریت طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی، گفت: این طرح برای دولت بار مالی ندارد و شورای نگهبان با آن مخالفت نمیکند.
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی افزود: شهرستانها ظرفیت مناسبی برای سرمایه گذاری دارند، اما از آن جا که قانون لازم موجود نیست بخش خصوصی نمیتواند بر این مناطق سرمایه گذاری کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیکاری یکی از اصلیترین مشکلات کشور است، اظهار کرد: جوانان به دلیل بیکاری، ازدواج نمیکنند.
نایب رئیس کمیسیون امور داخلی و شوراها ادامه داد: با ایجاد مناطق ویژه اقتصادی، فناوری به شهرستانها منتقل میشود که در پی آن زمینه برای توسعه و اشتغال ایجاد میشود.
شرایط "برات" در لایحه تجارت مشخص شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی شرایط برات یا سند تضمین را در لایحه تجارت مشخص کردند.
نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه تجارت برای تامین نظر شورای نگهبان، با ماده ۳۶۶ آن با ۱۵۱ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۸ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.
در این ماده آمده است؛ برات بهرؤیت فوراً قابل پرداخت است. این نوع برات باید ظرف مدت یکسال از تاریخ صدور برای پرداخت ارائه شود. براتدهنده میتواند این مدت را کم یا زیاد کند. این مدت از سوی ظهرنویسان هم قابل کاهش است.
براتدهنده میتواند شرط کند که برات بهرؤیت نباید پیش از موعد معینی به براتگیر ارائه شود. در این مورد، مهلت ارائه سند از تاریخ مذکور شروع میگردد.
همچنین ماده ۳۶۷ با ۱۵۰ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۸ نماینده حاضردر صحن تصویب شد.
ماده ۳۶۷ تاکید دارد؛ دارنده براتی که سررسید آن به تاریخ معین است، باید سند را در روز سررسید برای پرداخت مبلغ به براتگیر ارائه نماید. تسلیم برات به بانک به منزله ارائه آن برای پرداخت است.
در ادامه نمایندگان با ماده ۳۶۸ با ۱۵۶ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۷ نماینده حاضردر صحن موافقت کردند.
این ماده میگوید؛ براتگیر به هنگام پرداخت برات میتواند استرداد سند را از دارنده درخواست کند.
نمایندگان با ماده ۳۶۹ با ۱۳۵ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۷ نماینده حاضردر صحن موافقت کردند.
این ماده از لایحه تجارت بیان میکند؛ دارنده نمیتواند پرداخت قسمتی از مبلغ برات را رد کند. در صورت پرداخت قسمتی از وجه برات، براتگیر میتواند درج مراتب در سند و ارائه رسید به میزان مبلغ پرداختشده را تقاضا کند.
در ادامه بررسی بخش برات لایحه تجارت، نمایندگان ماده ۳۷۰ را با ۱۴۱ رأی موافق، ۸ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۵ نماینده حاضردر صحن را به تصویب رساندند.
ماده ۳۷۰ نیز اذعان میدارد؛ دارنده برات را نمیتوان به دریافت پیش از موعد مبلغ برات اجبار نمود. اگر پرداخت در زمانی صورت گرفته باشد که دارنده حق رجوع ندارد یا وجه برات به موجب دستور یا رأی مرجع صالح نزد او توقیف شده باشد، پرداختکننده در مقابل اشخاصی که حقی نسبت به وجه برات دارند، مسؤول است.
نمایندگان در ادامه بررسی لایحه مذکور برای تامین نظر شورای نگهبان با ماده ۳۷۱ با ۱۲۷ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۵ نماینده حاضردر صحن موافقت کردند.
در ماده ۳۷۱ آمده است؛ شخصی که در سررسید وجه برات را بپردازد، بریءالذمه محسوب میشود، مگر اینکه با سوءنیت به زیان مسؤولان سند اقدام کرده یا در پرداخت وجه تقصیر سنگینی مرتکب شده باشد. براتگیر باید، به هنگام پرداخت، تسلسل لاینقطع ظهرنویسیها را احراز نماید، لکن احراز اصالت امضای ظهرنویسان ضروری نیست.
نمایندگان با ماده ۳۷۲ با ۱۳۶ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۶ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۴ نماینده حاضردر صحن موافقت کردند.
در این ماده تاکید شده؛ اگر دارنده برات به قبولکننده برات، مهلتی برای پرداخت بدهد، به ظهرنویسان پیش از خود و براتدهندهای که به مهلت مذکور رضایت ندادهاند و ضامنان آنان حق رجوع ندارد.
همچنین ماده ۳۷۳ با ۱۲۶ رأی موافق، ۱۰ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضردر صحن تصویب شد.
ماده ۳۷۳ میگوید؛ چنانچه مبلغ برات به واحد پولی غیر از واحد پول رایج در محل پرداخت تعیین شده باشد، این مبلغ به وجه رایج کشور محل پرداخت به نرخ روز سررسید قابل پرداخت است، مگر اینکه براتدهنده در متن برات برخلاف آن تصریح کرده باشد. در هر حال، امکان، نحوه و میزان پرداخت به پول خارجی تابع مقررات ارزی در محل پرداخت است.
نمایندگان در جریان بررسی لایحه تجارت برای تامین نظر شورای نگهبان با ماده ۳۷۴ با ۱۳۳ رأی موافق، ۹ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۶ نماینده حاضردر صحن موافقت کردند.
در این ماده نیز آمده است؛ چنانچه پرداخت برات به ارز خارجی به وسیله براتدهنده در متن برات تصریح نشده و مسؤول پرداخت وجه سند در پرداخت آن تأخیر کرده باشد، دارنده برات میتواند پرداخت وجه برات به نرخ روز سررسید یا نرخ روز پرداخت را تقاضا کند.
ضوابط پشت نویسی اسناد در لایحه تجارت مشخص شد
ضوابط و قوانین ظهرنویسی (پشت نویسی) اسناد و ضمانتها در لایحه تجارت مشخص شد.
ظهرنویسی یک عبارت حقوقی است و در لغت به معنای نوشتن پشت سند است و به این معنی است که دارنده سند دین و اسناد تجاری و یا وکلای آن در پشت سند دستور یا اذنی در مورد محتوای سند میدهد و در قانون تجارت فعلی تاکید شده است که ظهرنویسی باید به امضای ظهرنویس برسد بنابراین ظهرنویسی به معنای رضایت وی به انتقال سند تجاری است.
نمایندگان در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در فصل ظهرنویسی کتاب دوم لایحه تجارت در مورد اسناد تجاری به تصویب رساندند که به موجب آن؛ چنانچه ظهرنویسی متضمن عبارات «وکالت در وصول»، «برای وصول» یا هر عبارت دیگر باشد که حاکی از نمایندگی در وصول است، دارنده میتواند کلیه حقوق ناشی از برات را اعمال نماید، اما در ظهرنویسی آن تنها میتواند بهعنوان وکالت در وصول اقدام کند. در این صورت، مسؤولان برات در مقابل دارنده فقط میتوانند به ایراداتی استناد کنند که در مقابل ظهرنویس قابل استناد باشد.
ماده ۳۶۰- وکیل در وصول برات میتواند پس از فوت یا حجر ظهرنویس نیز حقوق ناشی از برات را اعمال نماید، مگر اینکه در متن برات بر خلاف آن تصریح شده یا قائممقام قانونی ظهرنویس وی را از این امر منع کرده باشد. در این صورت، وکیل در وصول باید بهفوریت برات را به قائممقام قانونی متوفی یا محجور تسلیم نماید.
ماده ۳۶۱- چنانچه ظهرنویسی متضمن عبارات «برای وثیقه»، «برای رهن» یا هر عبارت دیگر باشد که حاکی از وثیقه است، دارنده میتواند کلیه حقوق ناشی از برات را اعمال نماید، اما در ظهرنویسی آن تنها میتواند بهعنوان وکالت در وصول اقدام کند. مسؤولان سند نمیتوانند در برابر دارنده به ایرادات مبتنی بر روابط شخصی خود با ظهرنویس استناد نمایند، مگر اینکه دارنده به هنگام دریافت برات با سوءنیت به زیان مسؤول پرداخت سند عمل کرده یا در تحصیل آن مرتکب تقصیر سنگینی شده باشد.
آقاي علي لاريجاني
فردا؛ پیگیری موضوع قیمتها با حضور مسئولان
رئیس مجلس گفت: موضوع قیمت کالاها را فردا (دوشنبه) با حضور مسئولان و در جلسه علنی مجلس پیگیری میکنیم.
آقای علی لاریجانی در جلسه علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه) مجلس و در پاسخ به تذکر شفاهی نادر قاضی پور، نماینده مردم ارومیه مبنی بر لزوم تذکر به دولت برای جلوگیری از افزایش اقلام معیشتی مردم، تصریح کرد: این موضوع را پیگیری میکنیم، البته موضوع قیمتها در جلسات دو کمیسیون مجلس مطرح شده است و فردا (دوشنبه) نیز با حضور مسئولین جلسهای علنی درباره قیمتها خواهیم داشت.
رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین پس از توضیحات سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین درباره فعالیتهای بسیج مستضعفین طی ۴۰ سال گذشته با تقدیر و تشکر از وی، برای سازمان بسیج مستضعفین آرزوی موفقیت و پیروزی کرد.
آقاي سردار سلیمانی
بسیج، تهدید و چالشها را به فرصت تبدیل کرد
رئیس سازمان بسیج مستضعفین گفت: حضور میلیونها رزمنده بسیجی در میدان نبرد، توانست تهدید و چالش بزرگ پیشروی نظام جمهوری اسلامی را به فرصتی سازنده تبدیل کند.
در نشست علنی صبح امروز (یکشنبه) مجلس و به مناسبت فرا رسیدن سالروز صدور فرمان تاریخی بنیانگذار جمهوری اسلامی مبنی بر تشکیل بسیج و همچنین چهلمین سالروز تشکیل این نهاد، سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین با حضور در نشست علنی مجلس، گزارشی از فعالیتها و برنامههای سازمان بسیج مستضعفین ارائه کرد.
سردار سلیمانی با اشاره به فداکاریهای میلیونها رزمنده بسیجی در دفاع مقدس، گفت: حضور بسیج در میدانهای نبرد، تفکر علوی و عاشورایی را وارد اتاقهای جنگ کرد و مکتب انقلاب اسلامی از درون همین اتاقهای متولد شد.
وی به شکل گیری بسیج مردمی در کشورهای، چون لبنان، عراق، سوریه، یمن و ... اشاره و گفت: امروز شاهد باروری شجره طیبه بسیج در سایر بلاد اسلامی هستیم.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین، صدور بیانیه گام دوم از سوی مقام معظم رهبری را مرحله جدیدی از حیات انقلاب اسلامی خواند و افزود: تحول و ایجاد رویکردهای ناب و جوان در برنامههای بسیج در سراسر کشور در کانون توجه قرار خواهد گرفت و همچنین همه ردیفهای بسیج در روستاها، شهرها و عشایر و ... فعال شده است.
سردار سلیمانی خاطر نشان کرد: بسیج با ورود به عرصه هایی، چون سازندگی، محرومیت زدایی و اقتصاد مقاومتی توانسته است که نقش آفرینهای مناسبی داشته باشد.
وی افزود: اگر در این عرصهها نیز تعامل و هم افزایی ایجاد شود، بسیج میتواند با رویکردهای جدید و متناسب با اقتضائات بومی، تحولی راهبردی در اقتصاد مقاومتی و بیکاری ایجاد کند.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به فعالیتهای این نهاد مردمی در عرصه محرومیت زدایی و سازندگی، تصریح کرد: بسیج میتواند در دهه پیش روی با توجه به سند بیانیه گام دوم، پرچمدار ملت ایران در عرصه های، چون نقش آفرینی، اخلاق و معنویت، علم و فناوری، اقتصاد مقاومتی، تحقق منویات مقام معظم رهبری و همچنین دفاع و امنیت مردمی باشد.
سردار سلیمانی با اشاره به فعالیت سازمان بسیج در زمینه دفاع مردمی، گفت: دو هزار گردان بیت المقدس آماده هستند که از این تعداد، هزار گردان با رویکرد امنیتی، ۵۰۰ گردان با رویکرد امداد و نجات و همچنین ۵۰۰ گردان دفاعی، شامل ۵۰۰ هزار نفر در قالب این سازمانها به ایفای نقش امنیتی، دفاعی و امدادرسانی به مردم میپردازند که تجلی پرچمداری بسیج برای مردم عزیزمان است.
آغاز جلسه علنی مجلس شورای اسلامی
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست آقای علی لاریجانی آغاز شد.
در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی، ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه تجارت، ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مورد طرح یک فوریت اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون عمران در مورد مغایرت آئین نامههای قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، ادامه رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه مالیات بر ارزش افزوده، گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح تعیین تکلیف کارگزاران بیمه کشاورزی، گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد خسارت و پیامدهای سیلابهای اخیر و گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در شرکت بین المللی نقدینگی اسلامی در دستور کار قرار دارد.
همچنین امروز سردار سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفین میهمان مجلس است و قبل از رسیدگی به دستور کار جلسه سخنرانی کرد.
>>>گفتني است؛ آقای مسعود پزشکیان با اعلام پایان نشست علنی نوبت صبح امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی گفت: جلسه بعدی مجلس ساعت ۱۴ عصر امروز با ادامه دستور کار هفتگی برگزار میشود.