یک سال از اعلام دستیابی ایران و گروه پنج بعلاوه یک به توافق هستهای/ برجام ( 14 ژوئیه 2015 ) میگذرد. اذعان اعضای پنج بعلاوه یک بویژه مقامات آمریکایی و همینطور مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تایید انجام تعهدات ایران در حالی است که طرف مقابل (آمریکا) هنوز از عمل به وعده هایش در مسیر لغو تحریم ها، کارشکنی میکند؛ کارشکنی های که ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سخنرانیاش در شورای روابط خارجی آمریکا و همینطور مصاحبه با شبکه تلویزیونی بلومبرگ نتیجه آن را در یک جمله بیان کرد « تقریبا هیچ چیز از توافق (هستهای) عاید ایران نشده است»؛ نکتهای که بدنبال آن سلسله مذاکرات دو جانبه و چند جانبهای میان ایران و اعضای غربی پنج بعلاوه یک ومیان آمریکا و اروپاییها با هدف برطرف کردن نگرانی روانی شرکتها و بانک های اروپایی درباره تبعات همکاری با ایران برگزار شد.
آنچه در زیر میآید شرح فهرستواری از روند اجرای برجام در یک سال گذشته است:
31 ژوئیه 2015 / 9 مرداد 1394 :
شورای اتحادیه اروپا اولین اقدامات حقوقی برای اجرای برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام را آغار کرد و نخستین گام قانونی در اجرای توافق هستهای ایران و گروه پنج بعلاوه یک را برداشت.
11 اوت 2015 / 20 مرداد 1394 :
وزارت خزانه داری آمریکا دستورالعملی را با عنوان بازنگری تحریم های ایران منتشر کرد. در این گزارش آمده براساس برنامه جامع اقدام مشترک، زمانی که آژانس بین المللی انرژی اتمی تأیید کند ایران به تعهدات کلیدی خود که در برجام به آنها اشاره شده ، پایبند بوده است تحریم های اعمال شده علیه ایران به صورت مرحله به مرحله برداشته خواهند شد تاریخ آغاز کاهش تحریم ها بر اساس طرح جامع اقدام مشترک همانطور که در متن این سند نیز آمده «روز اجرا» موافقتنامه است پیش از روز اجرا ، دولت آمریکا دستورالعملی مرتبط با اجرای روند کاهش تحریمها بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک منتشر خواهد کرد.
16 اوت 2015 / 25 مرداد 1394:
در پایان جلسه علنی روز یکشنبه 25 مرداد مجلس بیانیه ای با امضای 201 از بررسی و تصویب برجام در مجلس حمایت کردند در این بیانیه آمده براساس اصول 77 و 125 قانون اساسی بررسی متن برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام از وظایف قانونی مجلس شورای اسلامی ونمایندگان ملت است و مستلزم ارائه اطلاعات و همکاری تمامی دستگاه های ذیربط است.
17 اوت 2015 / 26 مرداد 1394:
یوکیا آمانو در گزارشی هفت صفحه ای برای اعضای شورای حکام، پیامدهای اجرای مفاد قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را تشریح کرد و در گزارش خود اقدامات خاصی را به منظور شروع راستیآزمایی و نظارت بر تعهدات مندرج در برجام بیان کرد: از جمله 1/ اجازه دادن به مدیرکل جهت اجرای اقدامات لازم برای راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات مندرج بر برجام و ارائه گزارش مستمر در این خصوص در طول مدت اجرای برجام 2/ دادن مجوز به آژانس برای مشورت و تبادل اطلاعات با کمیسیون مشترک پیش بینی شده در برجام 3/ برآورد هزینه سالانه 10 میلیون یورویی در ارتباط با نظارت بر اجرای تعهدات قطعنامه شورای امنیت.
18 اوت 2015 / 27 مرداد 1394:
بیش از هفتاد کارشناس برجسته امور منع گسترش هستهای بیانیه مشترکی صادر و تشریح کردند: توافق چهاردهم ژوئیه منافع امنیتی کشورهای گروه پنج بعلاوه یک، اتحادیه اروپا، متحدانشان و شرکای آنها در خاورمیانه و جامعه بین المللی را ترقی می بخشد.
25 اوت 2015/ 3 شهریور 1394 :
در نشست ویژه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره بررسی راستی آزمایی برجام و تبعات مالی آن بر بودجه آژانس در مقر آژانس در وین، دستور راستیآزمایی و نظارت بر فعالیت های هسته ای ایران را براساس تعهدات ایران در برجام صادر شد.
27 اوت 2015 / 5 شهریور 1394 :
یوکیا آمانو در گزارشی 21 صفحه ای، اقدام ایران در توضیحات مکتوب و اسناد مرتبط با موضوعات باقیمانده به آژانس را مطرح کرد و گزارش داد : آژانس در حال بررسی این موضوعات است و مدیر کل ارزیابی نهایی خود را در خصوص موضوعات باقیمانده تا تاریخ 15 دسامبر به شورای حکام عرضه خواهد کرد. آمانو همچنین در این گزارش همانند گزارشهای پیشین خود براساس رویکرد حفظ ابهام درباره برنامه هستهای ایران ضمن تاکید بر ادامه نظارت آژانس بر فعالیتهای هستهای ایران، گفت نمیتواند تضمین کافی بر عدم وجود فعالیتهای هستهای اعلام نشده در ایران ارائه دهد.
10 سپتامبر 2015/ 19 شهریور 1394:
مجلس نمایندگان آمریکا درباره به پیش بردن تدابیر سه گانه در خصوص بحث توافقنامه هسته ای ایران رای گیری کرد که شامل ممانعت از اقدام باراک اوباما برای برداشتن تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران می شود.
11 سپتامبر 2015 / 20 شهریور 1394:
در جلسه رای گیری سنا درباره ادامه یا پایان بررسی توافق هسته ای در کنگره آمریکا، تعداد 42 سناتور دمکرات حامی توافق هستهای رای به پایان این بررسی دادند با این وصف موضوع بررسی توافق هستهای در کنگره آمریکا پایان یافت و با این تصمیم طرح جمهوریخواهان برای رد برجام رای نیاورد.
14 سپتامبر 2015 / 23 شهریور 1394:
مقامات انرژی اتمی کشورهای چین، ایران و امریکا در حاشیه نشست عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی، سه جانبه دیدار و در خصوص موضوعات مرتبط با برجام مذاکره و تبادل نظر کردند. چگونگی تنظیم اسناد مرتبط با نحوه اجرای بازطراحی اراک از جمله موضوعات مطروحه در این نشست بود.
18 سپتامبر 2015 / 27 شهریور 1394:
جان کری با صدور بیانیه ای استیون مول Stephen Mull سفیر سابق امریکا در لهستان که دارای تجربه کار در مسائل هسته ای و تحریم ها بود را به سمت هماهنگ کننده ارشد امریکا برای اجرای توافق هستهای انتصاب کرد : استیو هدایت تلاش های بین سازمانی را برای تضمین اینکه گام های هسته ای که ایران بر اساس برجام به آنها متعهد شده است را کامل اجرا می کند و راستی آزمایی در این مورد و همچنین اینکه ما و شرکایمان بعد از این گام های هستهای اقدامات متقابل در مورد تحریمها اتخاذ کنیم برعهده خواهد داشت.
19 سپتامبر 2015 / 28 شهریور 1394 :
دومین سفر یوکیا آمانو به ایران در طی سه ماه گذشته و دیدار وی با مسئولان جمهوری اسلامی ایران، در حالی صورت گرفت که تاریخ 15 اکتبر به عنوان ضربالاجل برای گردآوری اطلاعات درباره اتهامات مطرح شده علیه ایران مبنی بر تلاش گذشته تهران برای ساخت سلاحهای هسته ای تعیین و قرار شده بود ارزیابی پایانی سازمان ملل متحد در این خصوص در ماه دسامبر انجام شود.
7 اکتبر 2015 / 15 مهر 1394 :
رهبر معظم انقلاب در دیدار فرماندهان و اعضای نیروی دریایی سپاه: مذاکره با آمریکا به معنای باز کردن مسیر برای نفوذ در عرصههای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی کشور است، در این مذاکرات، طرف مقابل (اخیر هستهای) تلاش داشت، از هر فرصتی برای نفوذ استفاده کند و حرکتی بر خلاف منافع ملی کشور انجام دهد، البته مذاکرهکنندگان ایرانی، حواسشان جمع بود، اما بالاخره آمریکاییها در جاهایی فرصت پیدا کردند، مذاکره با آمریکا ممنوع است زیرا این مذاکره نه تنها هیچ نفعی ندارد بلکه ضررهای بیشماری نیز دارد.
13 اکتبر 2015 / 21 مهر 1394:
طرح «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» که کلیات آن در جلسه علنی روز یکشنبه (19 مهر) به تصویب رسیده بود، جزئیات آن نیز در روز سه شنبه (21 مهر) مورد موافقت نمایندگان قرار گرفت و وکلای ملت ماده واحده و بندهای آن را با 161 رای موافق، 59 رای مخالف و 13 رای ممتنع از مجموع 250 نماینده حاضر تصویب کردند.
19 اکتبر 2015 / 27 مهر 1394:
«کمیسیون مشترک برجام» که با هدف نظارت بر نحوه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک و پیوست های این توافق تشکیل شده بود برای نخستین بار در وین تشکیل جلسه داد. این کمیسیون که از نمایندگان کشورهای پنج بعلاوه یک، نماینده عالی اتحادیه اروپا و ایران تشکیل شده است آخرین تحولات روند اجرایی سازی برجام را مورد بررسی قرار داد.
18 اکتبر 2015 / 26 مهر 1394:
در متن برجام پیشبینی شده بود آغاز اجرای توافق 90 روز پس از تصویب قطعنامه شورای امنیت یا تاریخی زودتر انجام شود. که براساس آن طرفین باید اقداماتی انجام دهند برهمین اساس، محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی در بیانیه ای مشترک، اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اعلام کردند. رئیس جمهور آمریکا نیز در حکمی برای آماده سازی اجرای برجام خطاب به وزیر خارجه، وزیر خزانه داری ، وزیر بازرگانی و وزیر انرژی آمریکا نوشت امروز مطابق با هجدهم اکتبر 2015، مصادف با روز تصویب براساس برجام است من بدین وسیله به شما دستور می دهم تدابیر مقتضی بیشتر را به منظور تضمین اجرای سریع و موثر تعهدات آمریکا مندرج در برجام و مطابق با قانون آمریکا اتخاذ کنید. به ویژه، مطابق با الزامات قانون آمریکا.
19 اکتبر 2015 / 27 مهر 1394:
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در تازه ترین گزارش خود نوشت فعالیتهای مقدماتی مرتبط با راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات هستهای ایران بر اساس برجام را از جمله راستی آزمایی و نظارت بر گام هایی که ایران برای اجرای این تعهدات برداشته است، شروع کرد، آژانس همچنان به نظارت و راستیآزمایی مرتبط با اقدامات هسته ای تعیین شده در برجام ادامه می دهد.
19 اکتبر 2015 / 27 مهر 1394:
نخستین نشست کمیسیون مشترک ایران و پنج بعلاوه یک در وین برگزار شد در این نشست معاونان وزیر خارجه ایران، نمایندگان کشورهای پنج بعلاوه یک و نیز هلگا اشمیت معاون مسؤل سیاست خارجی اتحادیه اروپا حضور داشتند. (عراقچی پس از پایان نشست) : همه طرفها بر تعهد خود، پیگیری و جدی بودن برجام تاکید داشتند و تکرار کردند که خواهان تداوم و استمرار برجام هستند و تلاش خود را در این زمنیه خواهند داشت.
21 اکتبر 2015 / 29 مهر 1394:
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در نامهای به آقای روحانی رئیسجمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی، با اشاره به بررسیهای دقیق و مسئولانهی برجام در مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی و عبور این موافقتنامه از مجاری قانونی، دستورات مهمی را درخصوص رعایت وحفظ منافع ملی و مصالح عالیهی کشور صادر و با برشمردن تأکیدات و الزامات ۹ گانه در اجرای برجام، مصوبهی جلسهی ۶۳۴ مورخ ۹۴/۵/۱۹ شورای عالی امنیت ملی را با رعایت این موارد و الزامات تأیید کردند.
23 نوامبر 2015 / 2 آذر 2015:
متن سند رسمی مدرن سازی راکتور آب سنگین اراک انتشار شد این سند رسمی به امضای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، نمایندگان گروه پنج بعلاوه یک وفدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا رسید. هدف از این سند همکاری در پیشبرد پروژه مدرنسازی راکتور اراک اعلام شده است. این سند ضمن برشمردن برخی تعهدات قبلی طرفین براساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، تعهدات نه گانه ای را برای به منظور مدرن سازی راکتور ارک تعیین کرد.
3 دسامبر 2015/ 12 آذر 2015 :
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخشی از گزارش خود درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران به ارزیابی کلی اطلاعاتی پرداخته که در ارتباط با هر یک از 12 حوزه مندرج در ضمیمه 2011 در اختیار این آژانس قرار گرفته است.
7 دسامبر 2015 / 16 آذر 2015:
دومین نشست کمیسیون مشترک برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) با شرکت معاونان وزرای خارجه ایران و کشورهای پنج بعلاوه یک در وین آغاز شد. اولین نشست این کمیسیون 27 مهر ماه در وین برگزار شده بود.
8 دسامبر 2015/ 17 آذر 1394:
مجلس نمایندگان آمریکا با 407 رای مثبت در برابر 19 رای منفی به طرحی رای داد که سفر به ایران، عراق، سوریه و سودان را از سوی شهروندان 38 کشور محدود میکند. براساس این طرح، شهروندان 38 کشور که مطابق قوانین این کشور در حال حاضر بدون اخذ ویزا تا سقف 90 روز میتوانستند وارد خاک آمریکا شوند، در صورتی که از سال 2011 به ایران، سوریه، عراق یا سودان سفر کرده باشند، دیگر نمیتوانند به این راحتیها وارد خاک آمریکا شوند و باید برای ورود به آمریکا روادید بگیرند. همچنین شهروندان این ۳۸ کشور که تابعیت ایران، عراق سوریه و سودان را علاوه بر کشوری که در آن زندگی میکنند دارند نیز مشمول این قانون می شوند و بدین ترتیب ایرانیانی با تابعیت دوگانه در 38 کشور یادشده، دیگر نمی توانند بدون ویزا به آمریکا سفر کنند.
15 دسامبر 2015/ 24 آذر 1394:
قطعنامه کشورهای پنج بعلاوه یک درباره بسته شدن پرونده موسوم به ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران (پی ام دی) با اجماع و اتفاق آرای کشورهای عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی تصویب شد و با تصویب این قطعنامه، مسایل گذشته و حال پی ام دی ایران برای همیشه مختومه اعلام شد.
16 دسامبر 2015 / 25 آذر 1394:
سامانتا پاور نماینده آمریکا در سازمان ملل در واکنش به آزمایش موشکی ایران گفت پس از روز اجراییشدن توافق برجام هنوز هم تدابیری طبق بند چهل و یک از فصل هفتم منشور سازمان ملل به قوت خود باقی می ماند، این تدابیر که توسط شورای امنیت در نظر گرفته شده اند برای سالیان متمادی باقی میمانند و این شامل محدودیت درباره صادرات مرتبط با تسلیحات و اقلام موشک بالستیکی است. آمریکا به همراه شرکاى خود همچنان به مطرح کردن نقض های ایران در شورای امنیت ادامه می دهد و فشار میآورد تا این نهاد واکنشی مناسب از خود نشان دهد.
29 دسامبر 2015 / 8 دی 1394:
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد انتقال اورانیوم غنی شده ایران به روسیه، اجرای توافق هستهای را به خط پایان نزدیکتر ساخت این وزارتخانه در بیانیه ای افزود همه اورانیوم غنی شده مورد نظر در برنامه جامع اقدام مشترک با کمک روسیه از ایران منتقل شده است.
14 ژانویه 2016/ 24 دی 1394:
ایران قلب رئاکتور هستهای اراک را خارج کرد بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت قلب رئاکتور اراک خارج شده است و آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این مرکز بازدید خواهد کرد تا این اقدام ایران را راستی آزمایی کند و آن را به آژانس گزارش دهد ما اکنون آماده روز اجرای موافقتنامه هستهای هستیم.
17 ژانویه 2016/ 27 دی 1394 :
گزارش تایید نهایی اجرای تعهدات ایران در برجام توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد و در اختیار اعضای شورای حکام و سازمان ملل قرار گرفت. آمانو در این گزارش تایید کرد ایران به تعهدات خود عمل کرده است. این گزارش که با عنوان «راستی آزمایی و نظارت بر برنامه هسته ای ایران با توجه قطعنامه 2231 شورای امنیت منتشر شده » تایید کرد، ایران درباره برنامه هستهای خود براساس برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اقدام کرده و با آژانس در این زمینه همکاری لازم را صورت داده است.
17 ژانویه 2016/ 27 دی 1394:
آغاز اجرای برجام اعلام شد محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقر سازمان ملل متحد در وین، بیانیه مشترک ایران و اتحادیه اروپا را درباره برجام قرائت کردند. باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا هم با صدور فرمان اجرایی، لغو تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای ایران را اعلام کرد.
17 ژانویه 2016/ 27 دی 1394:
پایگاه اینترنتی وزرات خزانه داری آمریکا با صدور بیانیه ای اعلام کرد افراد و نهادهایی را که در کار به دست آوردن اقلام مربوط به موشک های بالستیک ایران هستند، تحریم می کند. این اقدام وزارت خزانهداری آمریکا یازده فرد و نهاد مسئول حمایت از برنامه موشک های بالستیک ایران را هدف قرار میدهد. بر این اساس اداره کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (OFAC) نام یازده فرد حقیقی وحقوقی را که در کار استحصال از طرف برنامه موشک های بالستیک ایران هستند، در شمول این تحریم ها قرار داد.
21 ژانویه 2016 / 1 بهمن 1394:
با امضای اوباما، مصوبه کنگره امریکا (محدودیت های ویزایی) در قالب لایحه بودجه تبدیل به قانون و با ابلاغ رسمی وزارت خارجه آمریکا از تاریخ اول بهمن ماه 1394 لازم الاجرا شد.
22 ژانویه 2016/ 2 بهمن 1394 :
شورای امنیت سازمان ملل متحد برنامه های جدیدی را برای نظارت بر تحریم تسلیحاتی ایران و اعمال محدودیت بر آزمایش موشکهای بالستیک و دیگر برنامه های این کشور تعیین کرد این شورا بیشتر بدان سبب براین برنامه متمرکز شد که این موارد از تحریم ها (تسلیحاتی و موشکی ) پس از توافق جامع تابستان گذشته (برجام ) از فهرست موارد قابل لغو سازمان ملل خارج بود این برنامه نظارتی که تا پیش از اجرای برجام، نقش کمیته نظارتی قبلی برای گزارش دهی به شورای امنیت را به عهده داشت، جایگزین آن کمیته شد.
17 فوریه 2016 / 28 بهمن 1394:
رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف مردم آذربایجان شرقی: یکی از اهداف کسانی که در دو سال اخیر بدنبال مذاکرات هستهای بودند و انصافاً نیز زحمت کشیدند، گشایش اقتصادی از طریق سرمایهگذاری خارجی بود اما آمریکاییها اکنون جلوی همین موضوع را هم میخواهند بگیرند، بعد از جریان طولانی مذاکرات وسپس توافق هستهای بار دیگر، یک مسئول آمریکایی، در روزهای اخیر گفته است، کاری میکنیم که سرمایه داران دنیا جرأت حضور در ایران را نداشته باشند سیاستهای آمریکا و بسیاری از دولت های اروپایی، تحت سلطه این شبکه (شبکه صهیونیستی) است و عملکرد آمریکایی ها در قضیه هسته ای نیز باید در این چارچوب ارزیابی شود.
25 فوریه 2016/ 6 اسفند 1394:
اداره پاسخ گویی دولت آمریکا گزارش اولیه خود درباره طرح جامع اقدام مشترک با ایران را منتشر کرد، گزارشی که در آن آمده: بررسیهای اولیه اداره پاسخ گویی دولت آمریکا نشان میدهد آژانس بین المللی انرژی اتمی ممکن است در زمینه بازرسی و راستیآزمایی اجرای تعهدات خاص مرتبط با هستهای از سوی ایران، بر اساس برجام با چالش هایی مواجه باشد.
26 فوریه 2016/ 7 اسفند 1394:
اولین گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در باره اجرای برجام منتشر شد.. این گزارش هفت صفحه ای تحت عنوان "گزارش راستی آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه 2231 شورای امنیت" منتشر شد. در مقدمه گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی آمده: این گزارش مدیر کل به شورای حکام و به موازات آن، به شورای امنیت سازمان ملل متحد است که درباره اجرای تعهدات هسته ای جمهوری اسلامی ایران براساس برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) و موضوعات مربوط به راستی آزمایی و نظارت در ایران با توجه به قطعنامه ی 2231 شورای امنیت تنظیم شده است. این گزارش درباره موضوعات مربوط به رفع ابهام درباره گذشته، موضوعات جاری حل نشده، برنامه اقدام مشترک (JPA) ، مسائل مالی، مدیریتی و اداری، مشورت های آژانس و مبادله اطلاعات با کمیسیون مشترک اطلاعات ارائه می کند.
7 مارس 2016 / 17 اسفند 1394:
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست فصلی شورای حکام در بیانیه مقدماتی خود در خصوص ایران با ذکر اینکه شورای حکام گزارش اول من در ارتباط با اجرای برجام را دریافت کرده است ؛ گفت : آژانس هیچ گونه انحرافی در فعالیت های هسته ای ایران مشاهده نکرده است ایران اجرای پروتکل الحاقی را بصورت موقت از تاریخ 16ژانویه آغاز کرده است. ایران بایستی تعهدات خود براساس مفاد برجام را برای سالیان زیادی اجرا نماید و آژانس نیز بایستی این تعهدات را راستیآزمایی کرده و بر آنها نظارت داشته و گزارش دهد من در تاریخ یک مارس یک بخش جدیدی تحت عنوان دفتر راستیازمایی پادمان ها در ایران در دپارتمان پادمان ها تاسیس کرده ام.
11 مارس 2016 / 21 اسفند 1394:
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه حکم پایبندی روسیه به قطعنامه سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته ای ایران را امضا کرد. براساس این حکم، روسیه ملزم به اجرای قطعنامه 2231 سازمان ملل متحد شد که شورای امنیت سازمان ملل متحد ماه ژوئیه سال 2015 آن را تصویب کرد.
2 آوریل 2016 / 14 فروردین 1395:
یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در بیانیهای به دیدار با سران و نمایندگان گروه پنج به علاوه یک (سه به علاوه سه) و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با محور بررسی روند اجرای برجام اشاره کرد و نوشت در این جلسه باراک اوباما، شی جینپینگ، دیوید کامرون، دونالد توسک، جان کری، اورسولا فاندر لین، فدریکا موگرینی و سرگئی کیسلیاک را در جریان اقدامات راستیآزمایی و نظارت آژانس درباره تعهدات هستهای ایران براساس برجام قرار دادم و یادآوری کردم که ایران در حال حاضر تحت سازمان یافته ترین رژیم راستیآزمایی هستهای جهان قرار دارد و این کشور نه تنها پادمان های آژانس، بلکه پروتکل الحاقی را هم اجرا میکند و دو طرف درباره اقدامات شفاف ساز که فراتر از تعهدات ایران براساس توافقنامههای رسمی ایران و آژانس است نیز توافق کرده اند.
16 آوریل 2016 / 28 فروردین 1395:
ولیالله سیف، رئیس بانک مرکزی ایران در سخنرانی در شورای روابط خارجی آمریکا و همینطور مصاحبه با شبکه تلویزیونی بلومبرگ گفت همتایان توافق به تعهدات خود پایبند نبودهاند و «هیچ کاری» به عنوان سهم آنان در این توافق صورت نگرفته است درمجموع، ما قادر نبودهایم از اموال مسدودشده خود در خارج از کشور استفاده کنیم آنها (طرفهای ایران در توافق هسته ای) به وظایف خود پایبند نبودهاند سیف همچنین از واشنگتن خواست کار بیشتری صورت دهد تا بانک های بینالمللی با ایران معامله کنند و دسترسی ایران به موسسات مالی آمریکا تسهیل شود و هشدار داد در غیر این صورت، این توافق «براساس مفاد خود توافق از بین میرود.»
17 آوریل 2016/ 29 فروردین 395 :
به منظور اجرای اقدامات تعریف شده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و به ویژه الحاقیه سوم آن درباره همکاری هستهای غیرنظامی، کمیسون اروپا و سازمان انرژی اتمی بیانیه مشترکی منتشر کردند. دو طرف در این بیانیه تمایل خود را برای آغاز همکاری در زمینه استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای، اعلام کردند.
20 آوریل 2016 / 1 اردیبهشت 1395:
محمدجواد ظریف پس پایان نشست با جان کری گفت ما درباره اجرای برجام صحبت کردیم و اینکه چگونه آمریکا میتواند تعهدات خود را به شکلی ایفا کند که جمهوری اسلامی در عمل از برجام بهره مند شود و موانع رفع شوند.
20 آوریل 2016 / 1 اردیبهشت 1395:
دیوان عالی آمریکا حکم داد حدود دو میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران باید به خانواده های قربانیان آمریکایی که در بمبگذاری سال 1983 در مقر تفنگداران آمریکایی در بیروت و دیگر حملات منسوب به ایران کشته شدند، پرداخت شود.
23 آوریل 2016/ 3 اردیبهشت 1395:
سومین کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزیران خارجه ایران و پنج بعلاوه یک و همچنین معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین اغاز شد و پس از چهار ساعت پایان یافت.
25 آوریل 2016/ 6 اردیبهشت 1395:
رایزنی برای فروش آب سنگین ایران به آمریکا و روسیه : حسین جابر انصاری سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره فروش آب سنگین به آمریکا گفت : مذاکرات فنی با آمریکا انجام و توافق آن هم اخیرا اعلام شد ضمن اینکه مذاکراتی هم با دولت روسیه برای فروش بخشی دیگری از آب سنگین در جریان است تصمیمی که در مراجع اتخاذ شده این است که حداقل 70 تن از آب سنگین را در بازارهای بین المللی به فروش برساند و این مساله در برجام هم به رسمیت شناخته شده است.
20 می 2016 / 31/2/1395
وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه با حضور فدریکا موگرینی در حاشیه اجلاس وزیران خارجه ناتو در بروکسل نشستی برگزار کردند شد؛ و در بیانیه ای مشترک اعلام کردند: ما در برابر شرکتها یا نهادهای مالی بین المللی که با ایران همکاری میکنند، تا زمانی که قوانین را اجرا کنند، نخواهیم ایستاد. ما متوجه هستیم که شرکتها ممکن است سوالات و نگرانیهایی درباره مسائل مربوط به تحریم به منظور کسب و کار در ایران داشته باشند.
27 مه 2016/ 7 خرداد 1395:
استیون مال هماهنگ کننده ارشد اجرای توافق هسته ای ایران در جلسه کمیته بانکداری سنا درباره برجام گفت من بسیار خوشحالم که گزارش کنم تاکنون برجام توسط همه طرف ها اجرا شده است. بسیار مهم است که ما بدانیم که چه موفقیتی در جهت پیشبرد منافع ملی آمریکا، متحدان و شرکای این کشور به ویژه کشورهای خاورمیانه (غرب آسیا و شمال آفریقا)حاصل شده است. به علت تلاشهایی که تاکنون صورت داده ایم، امنیت آمریکا و شرکایمان به طور قابل ملاحظه ای تقویت شده است و در گفتگوهایی که با متحدان و شرکایمان در سراسر جهان صورت می دهیم، به طور منظم سخنانی دال بر حمایت از برجام را می شنویم.
27 مه 2016/ 7 خرداد 1395:
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش جدید خود با عنوان «راستی آزمایی و نظارت در جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با قطعنامه ی 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد (مصوب سال 2015)» منتشر کرد. در این گزارش، یوکیا آمانو بار دیگر اجرای کامل اقدامات مرتبط هسته ای طبق برجام توسط ایران را تایید کرد.
14 ژوئن 2016 / 25 خرداد 1395:
بیانات رهبر معظم انقلاب: ما توافق هستهای را نقض نمیکنیم، نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تهدید میکنند که توافق هسته ای را پاره میکنند، اگر آنها این کار را بکنند، ما هم این توافق را آتش می زنیم.
15 ژوئن 2016 / 26 خرداد 1395:
محمدجواد ظریف و جان کری در اسلو پایتخت نروژ درباره روند اجرای برجام و موانعی که در این باره وجود دارد، گفتگو کردند. ظریف و معاونان وی همچنین در دیدار با فدریکا موگرینی و معاونان وی درباره روند اجرای برجام را بررسی کردند ظریف در این نشست خبری مشترک با موگرینی با بیان اینکه آمریکا تحریم ها را روی کاغذ لغو کرده، تلاش های بیشتر مقامات امریکایی را برای برطرف کردن جو روانی حاصل تحریم ها که موجب تعلل بانک ها و شرکتهای غربی در همکاری با ایران شده است؛ خواستار شد.
19 ژوئن 2016 / 30 خرداد 1395:
علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران گفت این سازمان و شرکت هواپیمایی بوئینگ به یک توافق مکتوب در زمینه خرید هواپیما رسیدند. عابدزاده تعداد هواپیماهای مورد توافق را ۱۰۰ هواپیما عنوان کرد و افزود که شرکت بوئینگ درخواست رسمی خود برای کسب مجوز نهایی فروش هواپیما را به خزانهداری آمریکا ارائه کرده و قرار است پس از کسب این مجوز، متن قرارداد نهایی بین دو طرف منعقد شود.
7 ژوئیه 2016/ 17 تیر 1395
مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را با 239 رای موافق در مقابل 185 رای مخالف تصویب کرد که هدفش جلوگیری از فروش هواپیمایی بوئینگ به ایران است این طرح سه ماده ای که دو ماده آن به تصویب رسید براساس یکی از آنها ، وزارت دارایی آمریکا را مجبور می کند جواز فروش هواپیما صادر نکند و دیگری بانکهای آمریکایی را از اعطای وام برای تامین هزینه خرید این هواپیماها منع میکند.
---------------------------------
بررسی و تحلیل / کیامرز رمضانی