به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ مسعود کرباسیان افزود : ساماندهی ورود موقت کالا به کشور هم در دستور کار است تا از ظرفیت های صادراتی واحدهای تولیدی استفاده بهینه کنیم .
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد : همه اطلاعات تجارت و واردات و صادرات باید در سامانه های هوشمند ؛ یکپارچه شود.
مسعود کرباسیان همچنین با اشاره به مزایای پنجره واحد تجارت فرامرزی گفت : کنترل جدید ورودی و خروجی حسابها، گزارش ها دقیق مالی، عدم امکان جعل و سوء استفاده از فیشهای پرداختی و گزارش لحظهای از میزان درآمدهای گمرکی از این مزیتهاست.
کرباسیان گفت : در حال حاضر کل اطلاعات مبدا کالاهای وارداتی را داریم که غیر از کالاهای ملوانی است و پیشنهاد کردیم کالاهای ملوانی نیز اظهارنامه ارائه دهند.
معاون وزیر اقتصاد یادآور شد: قبل از اینکه کالا به گمرک برسد، میدانیم چه نوع کالاهایی با چه تعرفه و ارزشی وارد شده است و باید اظهارنامه صادر شود.
کرباسیان افزود : با توجه به افزایش کد تعرفه کالاها از 8 به 12 رقم ریز جزئیات کالاها اعم از نوع، مدل آن مشخص بوده و یکی از علل افزایش درآمدها به دلیل شفاف شدن نوع کالاهاست.
رئیس کل گمرک ایران اظهار داشت : همچنین اینکه یک واحد تولیدی بتواند مواد اولیه مورد نیاز خود را در کمترین زمان وارد کشور کند و خوشبختانه این برنامه ها اجرا شده و اثار خوبی را داشته است.
کرباسیان گفت : باید ضمانت هایی داشته باشیم تا ترخیص نسیه کالاها را بپذیریم و درباره واحدها و تامین مواد اولیه تلاش می کنیم بخشی از کالا را معادل حقوق ورودی به کشور نگه داریم و بقیه ترخیص شود تا تولیدکننده بتواند مواد اولیه را استفاده و تولید کند و سپس با فروش آن در بازار، حقوق ورودی گمرک را بپردازد.
وی افزود: از دیگر بحث ها موضوع استرداد حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه به کار رفته در کالاهای صادراتی است که این کار هم به صورت الکترونیکی در حال انجام است.
رییس کل گمرک ایران گفت: همچنین توانسته ایم معطلی کالاها را در گمرکات به حداقل ممکن برسانیم و با شناسایی تجار و بازرگانان، این خدمات در حال حاضر انجام می شود.
معاون وزیر اقتصاد تصریح کرد : در حال حاضر 170 هزار نوع تنوع کالایی در گمرک ثبت شده است که این موضوع به شفافیت کار میافزاید و آمارهای روزانه از تجارت خارجی منتشر می شود که اطلاعات واردات و صادرات به روز مشخص است.
کرباسیان درباره ثبت سریال گوشیهای تلفن همراه نیز گفت: گمرک در حال حاضر IMEI گوشیها را ثبت میکند و قیمت، نوع و مدل آنها وجود دارد. از زمانی که این سامانه راهاندازی شد تاکنون واردات 2 میلیون گوشی در سیستم ثبت شده است.
کرباسیان درباره تخلف 3 هزار میلیارد تومانی برند کرهای هم گفت: قاعده 2 - الف یک قاعده جهانی است و با اتصال گمرک ایران به کنوانسیونهای بینالمللی این قاعده برای کالاهای وارداتی به کشور اعمال میشود.
اگر قطعات منفصله وارد کشور شود و در نهایت با پیچ، جوش و پرچ کالای نهایی به دست آید از سطح ردیف قطعه به کالای کامل تبدیل میشود.
وی افزود: تعرفه لوازم خانگی 7 درصد و تعرفه قطعات کامل 26 درصد است. بعضی از واحدها به جای تولید کالای کامل قطعات را از گمرکات مخلتف وارد کشور میکنند و از آنجا که قطعات به انبار واحد رفته و فروشنده کالای نهایی یکسان است و قاعده 2 - الف برای این دست کالاها اعمال میشود.
رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه جریمه 23 هزار میلیارد تومان برای این برند کرهای ، واقعیت ندارد، گفت : رقم جریمه واقعی همان 3 هزار میلیارد تومان است.
وی درباره موضوع حسابرسی پس از ترخیص گفت: این نوع حسابرسی باید به گونهای انجام شود که موضوع کارتهای بازرگانی یک بار مصرف را نیز در بر بگیرد به همین علت بازبینی و حسابرسی پس از ترخیص به صورت مشترک به پروندههای مربوط به قاعده 2 - الف رسیدگی میکند.
وی افزود: دفتر بازبینی و بازرسی در همه دفترات گمرک مستقر شده است و به زودی این موضوع به شکل سیستمی پیگیری میشود واگر موردی مربوط به گمرک رجایی باشد در همان گمرک فرآیند رسیدگی تخلف انجام نمی شود و در گمرک دیگری این عملیات پیگیری میشود.
رئیس کل گمرک ایران گفت : تعداد زیادی موارد مشابه تخلف 3 هزار میلیاردی در گمرک ایران در حال رسیدگی است.
کرباسیان همچنین از کاهش 10 میلیارد دلاری قاچاق کالا با راه اندازی سامانه جامع گمرگی خبرداد و گفت : قاچاق کالا از 25 به 15 میلیارد دلار رسیده است.
کرباسیان افزود : با رونمایی از قابلیت های جدید سامانه جامع گمرک ؛ کالاها از مرحله ورود به کشور، تولید تا مصرف قابل رصد می شود.
کرباسیان گفت : فقط مسئله انبارهای خارج از گمرک باقیمانده است تا با سازمان هایی که با قاچاق کالا مبارزه می کنند، تبادل اطلاعات کنیم و آنها با بهره برداری از انبارها قادر به استفاده از این اطلاعات باشند.
وی افزود : برای نمونه کشف تعداد زیادی سرور توسط واجا(وزارت اطلاعات) در هفته گذشته از طریق سامانه جامع گمرک امکان پذیر شد.
کرباسیان کفت : در حال حاضر، سامانه گمرک و مالیات به یکدیگر متصل شده و همکاری خوبی صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: بر این اساس از کارتهای بازرگانی یکبار مصرف مالیات علیالحساب 4 درصد گرفته میشود تا با این روش مالیات آنها اخذ خواهد شد؛ ضمن اینکه با این روش و اقدامات انجام شده، دیگر شاهد معوقه شدن مالیات واردات و کارتهای بازرگانی نخواهیم بود.
کرباسیان همچنین در ارتباط با پرونده 3 هزار میلیاردی شرکت کرهای گفت: گمرک بر اساس کنوانسیون بینالمللی وظایف خود را انجام میدهد و شرکتی که قطعات منفصله بیاورد که با پرچ و جوشکاری به کالای کامل تبدیل شود، از سطح تعرفه قطعات به تعرفه کالای کامل تغییر خواهد یافت.
وی تصریح کرد:بر همین اساس، تعرفه لوازم خانگی 74 درصد است و طبق اطلاعات این قطعات از گمرکات مختلف وارد شده که اجزاء یک کالای کامل هستند. همچنین فروشنده آن نیز مشخص است، به همین دلیل باید تعرفه کامل پرداخت شود حسابرسی پس از ترخیص یکی از وظایف قانونی گمرک است که انجام میشود.
کرباسیان در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به راهاندازی لوازم مشترک با همسایگان عنوان کرد: کانال سبز با روسیه برای فعالان مجاز ایجاد شده و 15 درصد بخشودگی تعرفه داریم، همچنین این دروازه با آذربایجان و ترکیه نیز انجام خواهد شد.
وی در بخش دیگری به موضوع باسکولها اشاره کرد و در حضور وزیر اقتصاد، گفت: در گذشته برخی تریلرها هنگام باسکول یک محور چرخهای خود را بیرون می انداختند انداختند تا وزن را کمتر نشان دهند که اکنون جلوگیری شده است.
رئیس کل گمرک ایران همچنین تاکید کرد : توسعه و تکمیل سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی با اولویت ، ادامه دارد.
مسعود کرباسیان گفت : سازمان جهانی گمرک سال 2017 را به عنوان سال تحلیل داده و مدیریت مرزی مؤثر نامگذاری کرده که در واقع ادامه شعار سال 2016 یعنی گمرک دیجیتال حرکت به جلو است.
وی افزود : وجه مشترک این دو شعار را میتوان استفاده هر دو آنها از فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی دانست که به طور روزافزون در جوامع مختلف بشری در حال گسترش است.
کرباسیان اظهار داشت : تأکید مستمر سازمان جهانی گمرک به عنوان یکی از مهمترین متولیان توسعه تجارت در جهان بر مدرنیزاسیون گمرکات عضو، حاکی از اهمیت تغییر رویکرد و استراتژی تجارت از حالتهای سنتی و قدیمی به سمت استفاده از تکنولوژیهای مدرن اطلاعات و ارتباطات و همچنین نقشآفرینی تجارت در عرصه اقتصاد جهانی است.
کرباسیان گفت : سال 2016 که پایان آن حدود یک ماه با روز جهانی گمرک فاصله دارد، برای گمرک جمهوری اسلامی ایران در مجموع سال پرباری بود و گمرک در این سال توانست به بخشهای دیگری از اهداف خود در زمینه گمرک دیجیتال جامه عمل بپوشاند.
کرباسیان اظهار داشت : عملکرد گمرک را در یک سال گذشته میتوان در دو بخش مورد ارزیابی قرار داد که بخش نخست به مناسبات بیرونی و روابط خارجی گمرک اختصاص دارد که شامل دیدار و گفتوگو با مقامات گمرکی کشورهای خارجی است.
سفر تعداد قابل توجهی از مسئولان گمرکی کشورهای مختلف مانند چین، روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان به ایران که در فضای ایجاد شده پس از برجام صورت گرفت منجر به حصول توافقهای بسیار خوبی برای توسعه همکاریهای گمرکی و تجاری شد.
وی گفت : در این زمینه تفاهمنامههایی به امضا رسید که به تدریج در آینده اجرایی خواهد شد و راهاندازی دروازه مشترک مرزی بین گمرک ایران با گمرکات ترکیه، جمهوری آذربایجان و یکی دو کشور دیگر بخشی از توافقهای صورت گرفته که بهبود وضعیت و افزایش تبادلات تجاری فیمابین را در پی داشته است.
کرباسیان گفت : راهاندازی کریدور سبز گمرکی بین ایران و روسیه که قرار است تسهیلات خوبی را برای تجار و بازرگانان ایرانی فراهم کند و تا حدود 15 درصد کاهش عوارض گمرکی برای آنان به دنبال داشته باشد، فصل تازهای از همکاریهای گمرکی و تجاری بین ایران و روسیه را خواهد گشود.
وی تاکید کرد : در همین بخش برگزاری هفتمین اجلاس رؤسای گمرکات عضو اکو در تهران را باید از موفقیتهای گمرک در سال 2016 به حساب آورد که شرکت رؤسای گمرکات کشورهای عضو در آن در مقایسه با اجلاسهای گذشته کمسابقه بود و مهمتر از آن حضور قائممقام سازمان جهانی گمرک پس از سالهای طولانی در این اجلاس و بازتاب وسیع آن در سطح گمرکات دنیا بود که باعث ارتقای جایگاه گمرک کشورمان در بین کشورهای خارجی شد.
وی افزود : انتخاب گمرک ایران از سوی مرکز اداره روابط منطقهای سازمان جهانی گمرک (رایلو) به عنوان سومین کشور مبارزه با قاچاق مواد مخدر توفیق بزرگ دیگری است که به همراه سایر موفقیتهای گمرک در این بخش خوشحالی و خشنودی مدیران و کارکنان شریف گمرک را به دنبال داشته است.
رئیس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران گفت : اما بخش دوم که به فعالیتهای اجرایی گمرک مربوط میشود، نشان دهنده موفقیت این سازمان در توسعه و تکمیل سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی است که همچنان به عنوان مهمترین محور فعالیت گمرک مورد توجه بوده و تا رسیدن به وضعیت ایدهآل ادامه خواهد داشت.
وی تصریح کرد : بهرهبرداری از سامانههای جدید الکترونیکی توانایی گمرک را در انجام وظایف محوله و ارائه خدمات مطلوبتر به صاحبان کالا به نحو بارزی افزایش داده و اکنون به جرأت میتوان گفت هیچ فعالیت اجرایی در رویههای واردات، صادرات و ترانزیت در گمرک نیست که خارج از سامانههای الکترونیکی انجام شود.
کرباسیان گفت : این موضوع از چند جهت حائز اهمیت است و مزایایی برای تجارت خارجی اقتصاد کشور به همراه دارد که مهمترین آن شفافسازی تجارت و افزایش سطح سلامت اداری در گمرک و سایر بخشهای وابسته است.
وی افزود: در حال حاضر از مرحله ورود کالا به گمرک و حتی قبل از آن تا مرحله ترخیص و توزیع کالا در بازار همه اطلاعات و مشخصات کالا به وضوح و با دقت زیاد به شکل آنلاین در سامانه جامع امور گمرکی ثبت میشود و از آنجا که تمام مراحل و تشریفات ترخیص کالا چه در رویه واردات و چه صادرات و ترانزیت به صورت سیستمی انجام میشود، اطلاعات و آمارهای گمرکی با اطمینان کامل میتواند پایه تصمیمگیریها و سیاستگذاریهای صحیح اقتصادی در کشور قرار گیرد، چیزی که در طول سالهای طولانی گذشته جای خالی آن کاملاً احساس میشد.
رئیس گمرک ایران گفت : یکی دیگر از مزایای گمرک الکترونیکی که در واقع حاصل شفافیت عملیات تجاری بوده ، افزایش درآمدهای گمرکی است.
وی افزود : مقایسه درآمد گمرک در سال 95 با سال گذشته رشدی معادل 40 درصد را نشان میدهد که یکی از دلایل مهم آن عدم امکان کماظهاری و ارزشگذاری صحیح و واقعی کالاها از طریق سامانه TSC است. در گمرک شرایطی ایجاد شده مشخصات کامل کالا از مبدأ فروشنده دریافت و اطلاعات مربوط به ردیفهای تعرفه به طور مستقیم در بانک اطلاعات تجاری گمرک ثبت میشود.
کرباسیان گفت : در همان حال ارزشگذاری کالا از طریق سامانه TSC در کوتاهترین زمان صورت میگیرد و سپس ارزیابی کالا توسط سیستم کارشناسی متمرکز و بدون حضور صاحبان کالا و اطلاع آنها از هویت کارشناسان انجام میشود و با راهاندازی سامانه هوشمند درب خروج کالا با نظارت کامل دقیق از گمرک ترخیص میشود.
وی افزود : این چرخه کامل عملیاتی به همراه بازبینی فرآیندهای انجام شده در درب خروج و در صورت نیاز حسابرسی پس از ترخیص، امکان هرگونه سوءاستفاده و تخلف گمرکی را از بین برده و جایگاه گمرک را در بحث سلامت اداری و جلوگیری از فساد ارتقا داده است.
کرباسیان گفت : پیش از راهاندازی سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی دسترسی به آمار و اطلاعات گمرکی بسیار دشوار و زمانبر بود و همچنین تبادل آن با سازمانهای همجوار به سختی صورت میگرفت، اما در حال حاضر همه سازمانهای دخیل در امر تجارت میتوانند در لحظه و به صورت برخط از این اطلاعات استفاده کنند و همین اطلاعات طی ماههای گذشته سبب کشف صدها تن کالای قاچاق شده است.