معاون دبیرکل جنبش حزب الله لبنان: ویژگی کنفرانس تهران، در زمان، مکان، سطح مشارکت و سخنرانان به ویژه سخنان مقام معظم رهبری بوده است به طور کلی سخنان امام خامنه ای این نکته را در خود داشت که فلسطین قبله مقاومت است و نباید از آن غافل ماند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب الله لبنان که پس از پایان کنفرانس حمایت از انتفاضه در تهران، در گفتگویی ویژه با شبکه تلویزیونی المیادین سخن می گفت با بیان این که ویژگی کنفرانس تهران، در زمان، مکان، سطح مشارکت و سخنرانان به ویژه سخنان مقام معظم رهبری بوده است، تصریح کرد: به طور کلی سخنان امام خامنه ای این نکته را در خود داشت که فلسطین قبله مقاومت است و نباید از آن غافل ماند.
متن کامل گفتگوی المیادین به معاون دبیر کل حزب الله لبنان با شرح زیر است؛
مجری المیادین: سئوالمان را از کنفرانسی آغاز می کنیم که در تهران آغاز شد و خاتمه یافت، این کنفرانس چه نتایجی در بر خواهد داشت، آیا شاهد تحرکات سیاسی جدیدی در فلسطین خواهیم بود یا آنکه تحرکات نظامی مدرن تری در پیش خواهد بود؟
شیخ نعیم قاسم: « ویژگی این کنفرانس به دلیل زمان، مکان ، مشارکت و سخنرانان و در راس آنها امام خامنه ای حفظه الله است. در باره سخنان ایراد شده باید گفت که امام خامنه ای در سخنانشان تاکید کردند ما نمی خواهیم در این کنفرانس به جز مسئله فلسطین موضوع دیگری مطرح شود. این اشاره آشکاری است که اگر کسی در جهان در این فکر است که ایران با برگزاری این کنفرانس تلاش کرد، از آن برای حل مسائل و مشکلاتش با کشورهای عربی، اسلامی و یا در حوزه بین المللی بهره ببرد در توهم به سر می برد. ایران در زمان برگزاری این کنفرانس فارغ از هر آنچه که به سود یا زیان این کشور است اولویت اصلی را به فلسطین اختصاص داد. ایشان همچنین فرمودند، ما با مقاومت هستیم و در این راه توجهی به وابستگی یا عدم وابستگی آنان به اسلام نداریم، به این معنی که اولویت با مقاومت است حال این مقاومت چه با نام اسلام باشد یا برگرفته از ملی گرایی، قومیتی یا انسانی. هر گروه مقاومتی ممکن است دارای اندیشه ای باشد اما فارغ از اینکه اندیشه اش چیست این گروهها در اصل مقاومت شریکند و همین اساس سخن است. ایشان از وحدت به عنوان اساسی یاد کردند که باید برای رسیدن به آن تلاش شود، مقصود ایشان وحدت گروههای مقاومت و تشکیل پلی به سوی فلسطین است. به طور کلی سخنان امام خامنه ای این نکته را در خود داشت که فلسطین قبله مقاومت است و نباید از آن غافل ماند. نکته دیگر درباره مکان برگزاری این کنفرانس است، این کنفرانس در تهران برگزار شد، این اتفاق یعنی اینکه ایران می گوید ما همچنان همانی هستیم که شما از زمان آغاز انقلاب مبارک اسلامی ما را شناخته اید. همچنان که امام خمینی قدس الله روحه الشریفه، پرچم اسرائیل را از ایران به زیر کشید و سفارت اسرائیل را به سفارت فلسطین تبدیل کرد، از آن زمان تاکنون ایران امکانات، تبلیغات رسانه ای، تسلیحات و هر آنچه را که مقاومت نیاز داشت تامین کرده است. ایران امروز آماده است به این روند ادامه دهد و در مسیر آن چالشی ایجاد نکند.»
شیخ نعیم قاسم پاسخ داد.. حزب الله از آغاز یا دست کم از سال هزار و نهصد و نود و دو، یعنی زمانی که نمایندگانش وارد پارلمان لبنان شدند و به تعبیری وقتی دوران آغازین شکل گیریش در سال های هزار و نهصد و هشتاد و هشت تا هزار و نهصد و نود و دو، را پشت سر گذاشت، سیاست باز را در دستور کار خود قرار داد، از آن زمان روابطی را با تمامی احزاب لبنانی یعنی احزاب مقاومت، احزاب سکولار، ملی گرا و احزاب قومی، آغاز کردیم، در جاهایی که نیاز به کمک و پشتیبانی بود از آن دریغ نکردیم، با تمامی گروههای فلسطینی در تعامل بودیم و در این میان، بین گروه اسلامی و غیر اسلامی تبعیض قائل نبودیم زیرا از نگاه ما اولویت اساسی، مقاومت است. مقام معظم رهبری حفظه الله وقتی این سیاست را اعلام می کنند، در واقع به طور رسمی و رسانه ای نگاهها را به آنچه که ایران به صورت عملی انجام می دهد متمرکز می کند. ایران می گوید، ای گروههای مقاومت اگر حماسه و توانایی در خود می بینید اما حامی ندارید به سمت ما بیایید ما از شما حمایت می کنیم ما نیز در حزب الله می گوییم اگر گروههای مقاومت خود را در میادین، حماسه آفرین، پر انرژی و در تصمیم گیری توانا می بینند اما از نظر امکانات، پشتیبانی و حمایت ضعیفند ما برای حمایت از آنها آمادگی داریم.
- هرگروه فلسطینی و هر گروه سیاسی در فلسطین این روزها برای آزادی سرزمینش به کمک های مادی و تسلیحاتی و چه بسا کمک های رسانه ای نیاز دارد آیا شما برای ارائه چنین کمک هایی، آن هم بدون رویکرد ایدئولوژیک، آمادگی دارید؟
- ما در حد توانمان از کمک دریغ نمی کنیم، تا جایی که برای خودمان دشوار نباشد هر آنچه نیاز باشد انجام می دهیم اما به تاکید نقش ایران در این زمینه نقش بزرگ تری است.
- آیا در کنفرانس تصمیمی در این زمینه اتخاذ شد؟
- اظهار داشتم که در کنفرانس توجیهات کلی داشتیم اما بخش هایی در این زمینه فعالند و اگر بخواهید نتایج این فعالیتها را بدانید به نظر می رسد این امر نیازمند برخی ارتباطات است و نتایج این ارتباطات، خود را پس پنج ماه یا شش ماه نشان خواهد داد تا مشخص شود مثلا این گروه در مقایسه با آن گروه چه ویژگی ها و تفاوت هایی دارد. به نظر من در این زمینه، فعالیت های میدانی قضاوت خواهد کرد.
- یعنی پس از پنج ماه مشخص خواهد شد؟
- من فقط زمانی را اعلام کردم، ممکن است بیش از این یا کمتر از این باشد اما هر تحولی پس از مدت زمانی خود را نشان خواهد داد، امروز سخنان مقام معظم رهبری مشوقی بود تا آنانکه در زاویه بودند به صحنه بیایند چنانچه مشوقی بود برای آنانی که که در انتظار کمک دیگران بودند اما کمکی دریافت نکردند. این گروهها در انتظار کمک کسانی بودند که به مقاومت اعتقادی ندارند. معتقدم این گروهها هم به صحنه می آیند.
- راز اعتماد گسترده میان شما و جمهوری اسلامی ایران چیست؟ وقتی بخواهیم مقایسه کنیم ایران کشور بزرگ در منطقه است و شما یک حزب هستید. اگر گفته شود مشترکاتی چون مذهب دارید، چنین اشتراکی با گروههای مختلف دیگر هم وجود دارد، البته هماهنگی هایی با جمهوری اسلامی وجود دارد اما با هماهنگی های میان شما و ایران قابل مقایسه نیست. راز این اعتماد گسترده چیست، اعتمادی که موجب می شود، شما تصمیمات بزرگی را در سطح منطقه اتخاذ کنید و به نوعی در این زمینه کارت سبز دارید؟
- به تعبیر عامیانه، حزب الله در لبنان به عنوان یک حزب مستقل رفتار می کند، تصمیماتش را تمام و کمال خودش اتخاذ می کند و در این زمینه هیچ دیکته ای وجود ندارد، شاید در جهان کشوری را نتوانیم پیدا کنیم که دولت از حزبی حمایت کند اما بپذیرد که این حزب کاملا به خود متکی باشد و مامور دولت نباشد، حزب الله حزبی است که بر اساس یک رویکرد کامل فعالیت می کند و تصمیماتش متکی به خود است، این موضوع یعنی این اعتماد بیش از حد میان حزب الله و جمهوری اسلامی سه دلیل دارد: یک: وحدت در التزام فکری، فرهنگی و عقایدی در زمینه این موضوع که اسلام راه حل است. این اعتقاد در ساختار فکری، در رفتار و در باورها نقش دارد. دو: در موضوع بزرگ و اساسی که فلسطین نام دارد، ایمانمان را بر اساس جهاد در راه خدا می سنجیم و ایران معتقد است اسلامی بودن ما به مسجد و منبر ارتباطی ندارد بلکه اعتقادی برای زیستن است و رویارویی با اسرائیل اولین عنصر در زندگی معاصر است. فلسطین در اندیشه امام خمینی -قدس الله روحه الشریفه- در اولویت بود. ما در زمینه جهاد و فلسطین فعالیت های عملی داشتیم و همین فعالیت ها هماهنگی زیادی را میان ما ایجاد کرده است. سه: وحدت رهبری، ما به این نکته ایمان داریم که هر گروهی نیازمند فرمانده و رهبر است. ما به عنوان کسانی که به اسلام معتقدیم رهبرمان مرجعیتی است که در سایه رهبری اسلامی نمود پیدا می کند. ما در سال هزار و نهصد و هشتاد و هشت تمام توانایی و نیروهایمان را جمع کردیم، چندین کمیته و گروه شدیم و پس از آن گروه واحدی را تشکیل دادیم و از میان این گروه نه نفر را به عنوان نماینده انتخاب کردیم، این نه نفر به ایران سفر کردند و به امام خمینی(ره) اعلام کردند ما می خواهیم با شما به عنوان امام و رهبر بیعت کنیم، زیرا نیازمند رهبر دینی هستیم. این سه عامل یعنی وحدت رهبری، وحدت در اصول و وحدت در رفتار جهادی در برابر اشغالگران رمز وجود چنین اعتمادی است، در این زمینه تفاوت و تناقضی میان دو طرف دیده نمی شود، در حوزه اجرایی نیز حزب الله در جهت گیری هایش صادقانه عمل کرد و ایران نیز به این نتیجه رسید که این حزب در پی آن نیست تا با استناد به اصول و اعتقاداتش به منافع خاص برسد و جمهوری اسلامی نیز به چنین روند و سلوکی علاقه مند است.
- در دو روز گذشته کنفرانس به سلاح هسته ای اسرائیل تمرکز شده بود، ایران هم از سلاح هسته ای اسرائیل سخن گفت، سید حسن نصرالله نیز اخیرا از مخازن آمونیاک در حیفا و راکتور دیمونا حرف زد، دلیل افزایش توجه به این موضوع چیست؟
معاون دبیر کل حزب الله گفت: اینجا یک سئوال اساسی از کشورها و ملت های جهان باید پرسیده شود، چگونه ممکن است به گواه برخی منابع، اسرائیلی که در سازمان بین المللی انرژی اتمی عضو نیست صاحب حدود چهارصد کلاهک هسته ای باشد اما شاهد حسابرسی از اسرائیل نباشیم و حتی همزمان حمایت های آمریکا، فرانسه ، دیگر کشورهای اروپایی و غیر اروپایی از اسرائیل هم ادامه داشته باشد. می خواهیم به جهانیان بگوییم سلاح هسته ای را سبب شکل گیری ترس و وحشت منطقه ای می خوانید اما سنگینی این تبلیغات شما بر دوش اسرائیل خواهد بود. تلاش برای شفاف سازی در زمینه تسلیحات هسته ای به منزله شفاف سازی تمامی ظلم و عدوانی است که اسرائیل مرتکب شده است. اسرائیل پیوسته مدعی قدرت است اما تهدیدات متقابل مقاومت که به بروز برخوردهایی منجر شده است ثابت کرد اسرائیل در این باور که توانمند است، متوهم است. در نتیجه روی سخن ما به کل جهانیان است که اگر بر این باورید که توانمندی اسرائیل موجب می شود روند غصب اراضی در منطقه ادامه یابد، شما هم در وهم به سر می برید. کسی که حق با اوست ، باید حقش را پس بگیرد اگر چه این کار زمان بر باشد، در مقابل کسی که سرزمین برای او نیست و حقی ندارد اگر تمامی امکانات جهان از جمله تسلیحات اتمی را هم گرد هم بیاورد، سودی برایش نخواهد داشت.
- درباره حملات گذشته اسرائیل علیه سوریه، اهداف و خسارات مشخص نبود، اما غالبا به نوعی این حملات به حزب الله ارتباط داده می شد؟
- ما در حزب الله مقرر کردیم درباره چنین هیاهوهایی که از طرف اسرائیل مطرح می شود سخن نگوییم، شما هم می توانید برداشت خودتان را داشته باشید. ما درباره حملاتی که اسرائیلی ها از انجام دادن آن در سوریه دم می زنند موضعی نداریم ضمن اینکه آنچه آنان می گویند درستی و یا نادرستی آن مشخص نیست.
- دو روز پیش روزنامه یدیعوت آحارانوت خبر داد حزب الله توانسته است به موشک های یاخونت(موشک دریایی پیشرفته و راهبردی) دست یابد و این موشک می تواند موازنه قدرت را به هم بریزد، نظر شما درباره این خبر چیست؟
- هر چیزی که درباره سلاح مقاومت باشد چه از نظر مقدار یا از نظرکیفیت، ما درباره آن سخنی نمی گوییم، ما روشن شدن حقایق چنین اخباری را به زمان درگیری موکول می کنیم تا مردم بفهمند که آیا واقعا چنین تسلیحاتی را در اختیار داشتیم یا خیر. تسلیحاتی که وجود آن در دستان حزب الله مشخص است بحثی نیست اما آن تسلیحاتی که در تجهیز حزب الله به آن تردید وجود دارد در جای خود این تردیدها برطرف خواهد شد. ما درباره سلاحمان و در واکنش به چنین اخباری که ذکر کردید، سخن نمی گوییم چنانچه درباره تعداد نیروهایمان سخن نمی گوییم، این دو موضوع اساس قدرت مقاومت است و تاکنون با همین دو عنصر توانستیم غافلگیری هایی را برای دشمن داشته باشیم. اسرائیل بر این باور است که همه چیز را می داند اما جنگ سال دو هزار و شش ثابت کرد خیلی چیزها را نمی داند. در حال حاضر هم مسائل زیادی وجود دارد که اسرائیل از آن آگاه نیست. دبیر کل حزب الله حفظه الله نیز در سخنان اخیرش به این موضوع اشاره کرده است. به این نکته تاکید می کنم که شرایط آینده به یقین با آنچه که در جنگ سال دو هزار و شش اتفاق افتاده است، تفاوت خواهد داشت. ما پس از جنگ سال دو هزار و شش از تجربیاتی که در جنگ حاصل شد، سود بردیم و امکانات دیگری را به دست آوردیم اما اینکه این امکانات چیست و به چه مقدار است مبحث دیگری است.
- خروج یا باقی ماندن حزب الله در سوریه را چه کسی تعیین می کند؟
- این حزب الله است که مشخص می کند چه زمانی از سوریه خارج شود چنانچه خودش مشخص کرد که چه زمانی وارد سوریه شود. خروج حزب الله از سوریه به این موضوع ارتباط دارد که سوری ها برای حل سیاسی بحران به نتیجه برسند و امور این کشور بهبود یابد، وقتی سوریه به مردم سوریه رسید و مردم این کشور توانستند تصمیم گیری کنند، قانون اساسی کشور را اصلاح کنند، نمایندگان سیاسی خود را انتخاب کنند و تدابیری را که هر کشور مستقلی اتخاذ می کند، اتخاذ کنند در آن زمان وقتی احساس کنیم که دیگر نیازی به حضور حزب الله برای دفاع از سوریه نیست خودمان از این کشور خارج می شویم زیرا چشمداشتی به این کشور نداریم چنانچه نیازی به سوریه نداریم. تنها خواسته ما این است که سوریه همچنان کشور حامی مقاومت و در محور مقاومت باشد. تا زمانی که سوریه با مقاومت است خیال ما آسوده خواهد بود اما تا وقتی که این کشور با تهدیدات و خطرات روبروست، ما نیز کنارش حضور خواهیم داشت زیرا ما و آنها در یک محور قرار داریم و آسیب به یکی آسیب به دیگری است.
- درباره روابط حزب الله با روسیه بگویید، آیا می توان گفت حزب الله در عرصه بین المللی هم پیمانی چون روسیه پیدا کرده است؟
- به یقین در حال حاضر روسیه به مواضع حزب الله در سوریه بسیار نزدیک است، این نزدیک بودن سبب تقویت روابط می شود و اینگونه نیز شده است. من وارد این مبحث نمی شوم که ائتلاف با روسیه از مرز موضوعاتی چون روسیه یا لبنان فراتر خواهد رفت یا خیر؟ زیرا ما یک حزب هستیم و دایره فعالیت ما محدود است اما ما در همین دایره محدود با روسیه همکاری می کنیم و در موضوعاتی که برای هر دو طرف مهم است مثل مسئله سوریه، با آنان تفاهم داریم. برخی از نیروهای ما و آنها در کنار هم می جنگند یعنی جنگنده های روسی در کنار نیروهای ارتش سوریه، حزب الله و دیگر هم پیمانان می جنگند. ما نام این همکاری را ائتلاف نمی گذاریم زیرا حزب الله یک حزب است در نتیجه در مورد چگونگی تفاهمات مرزبندی هایی وجود دارد و ما در حوزه همین حدود، با هم تفاهماتی داریم.
- اخباری درباره تشکیل ائتلاف آمریکایی- اسرائیلی با برخی از کشورهای عربی منتشر شد، در کنفرانس امنیتی مونیخ هم شاهد اظهار نظرات وزیر امور خارجه عربستان و اویگدور لیبرمن وزیر اسرائیلی بودیم که تا حدودی چنین تفاهمی را آشکار ساخته است، آیا شما از چنین اتفاقی نگرانید؟
- ائتلاف میان آمریکا، اسرائیل، عربستان و برخی از کشورهای عربی، دهه هاست که وجود دارد. همین ائتلاف است که از شش سال پیش تاکنون تلاش می کند سوریه را ویران کند، این ائتلاف است که به یمن تجاوز کرده است، این ائتلاف سبب بروز مشکلات در بحرین شده است، این ائتلاف در پشت پرده تجاوز سال دو هزار و شش به لبنان است، این ائتلاف پشت پرده تجاوز به نوار غزه است، زیرا هدف این بود که کار را برای فلسطینیان به جایی برسانند که به این باور برسند مقاومت برایشان سودی ندارد. برخی از کشورهای عربی در زمینه کمک های مادی هر آنچه را که این ائتلاف می خواست تامین کردند. این ائتلاف از قبل وجود داشت اما آنان امروز می خواهند بار دیگر ما را از چنین ائتلافی بترسانند. به کار گیری کلمه ائتلاف با عنوان ائتلاف با کشورهای سنی مذهب در واقع تلاشی برای ایجاد اختلافات مذهبی و بازی با احساسات اهل سنت است اما چنانچه می دانید آنها در گذشته نیز کارهایی در این زمینه انجام داده اند که در عقلها نمی گنجد، هدفشان این بود که مشکل منطقه بر محور مشکل مذهبی متمرکز شود اما این طرح آنان شکست خورده است. آیا الان در لیبی مشکل مذهبی وجود دارد، آیا سوریه ای که مصر هم حامی آن است مشکل مذهبی دارد؟ وقتی ما با فلسطینی ها در مبارزه با اسرائیل همکاری می کنیم، آیا می توانیم بگوییم اسرائیل سنی مذهب است ضمن اینکه سنی و شیعه باهم با اسرائیل مبارزه می کنیم. اختلافات منطقه ما اختلافات سیاسی است نه مذهبی، اما سعی می کنند با استفاده از مذهب، افکار عمومی را از ضعف و مشکلاتی که در حوزه سیاست وجود دارد منحرف کنند.