به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از مسکو؛ سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در پانزدهمین نشست سالانه خود با خبرنگاران رسانههای داخلی و بین المللی، با انتقاد شدید از تنش آفرینی آمریکا در منطقه و جهان، گفت: آمریکاییها با قتل ژنرال سلیمانی و بالا بردن کم سابقه تنشها با ایران، فضایی جنگی و خطرناک ایجاد کردند که در نهایت منجر به سانحه هوایی برای هواپیمای مسافربری اوکراین شد.
لاوروف همچنین به فعال شدن ساز و کار حل اختلاف در برجام از سوی سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه اشاره و تاکید کرد: اروپاییها به جای عمل به تعهدات خود ذیل برجام، با بی عملی محض و اطاعت از آمریکا، ساز و کار حل اختلاف در برجام را کلید زده اند که میتواند منجر به فروپاشی برجام با پیامدهای غیرقابل جبران شود.
نشست خبری سالانه وزیر امور خارجه روسیه
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری سالانه وزارت خارجه فعالیتهای دیپلماتیک کشور طی سال گذشته و مواضع روسیه در قبال مسائل و موضوعات مختلف را تشریح کرد.
لاوروف، آمریکا را مسئول فضای بوجود آمده در شب حادثه هواپیمای اوکراینی دانست
لاوروف در ادامه نشست سالانه خود با خبرنگاران ضمن اشاره به سانحه ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی و جان باختن جمعی از شهروندان ایرانی، اوکراینی و کانادایی افزود: ساقط شدن هواپیمای اوکراینی ناشی از خطای غیر عمد انسانی بود و ایران نیز با پذیرش مسئولیت نشان داد، حتی پیش از پایان تحقیقات ، شجاعت اذعان به این خطای انسانی را دارد. وی تصریح کرد: همه کشورها متوجه شدند که علت وقوع این خطای انسانی، ایجاد تشنج از طرف آمریکا پس از به قتل رساندن ژنرال سلیمانی بوده است.
وزیر امور خارجه روسیه برای نخستین بار از اطلاعات محرمانه ای گفت: که موجب وقوع این حادثه بود است.
لاوروف افزود: ما اطلاعاتی دریافت کردیم که در شب حادثه و درست لحظاتی پس از حمله موشکی ایران به پایگاه هوایی آمریکا در عراق و اوج تشنج، ۶ فروند هواپیمای جنگنده اف ۳۵ آمریکایی نزدیکی مرز هوایی ایران در حال پرواز بودند، که این اطلاعات باید بررسی شود.
طرفهای اروپایی برجام به دنبال سوء استفاده هستند
لاوروف گفت: تلاش کشورهای اروپایی طرف برجام برای فعال کردن ساز و کار حل اختلاف، حاکی از این واقعیت است که آنها می خواهند از وضع موجود سوءاستفاده کنند، تا ایران را مقصر جلوه دهند. لاوروف افزود: قصد اصلی ۳ کشور اروپایی برای راه اندازی ساز وکار حل اختلافات در برجام ، چرخشی خطرناک است.سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت: آمریکا مسئول تشدید تنش و ایجاد فضای خطرناک جنگی در شب حادثه ساقط شدن هواپیمای اوکراینی بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره گام پنجم و نهایی کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران گفت: از نظر روسیه، دلایلی که ایران را مجاب به خودداری از اجرای بخشی از تعهدات برجامی می کند، کاملا قابل درک است، اما باید این نکته را نیز یادآوری کنم، که تهران «ان پی تی»NPT را رعایت می کند.
وزیر امورخارجه روسیه همچنین در پاسخ به سوالی درباره شرایط خطرناک منطقه اظهار داشت: تحقق نظریه روسیه در مورد «امنیت جمعی منطقه خلیج فارس» ، قدم مهمی در بهبود اوضاع در تمام منطقه خواهد شد و اگر کشورهای منطقه طرح های روسیه و ایران را برای صلح و امنیت منطقه بپذیرند ، شاهد کاهش شدید تنش ها خواهیم بود.
انتقاد شدید از سوء استفاده آمریکا از موقعیت میزبانی سازمان ملل
لاوروف در ادامه نشست خبری خود با انتقاد شدید از سوء استفاده آمریکا از میزبانی سازمانی ملل گفت : آمریکا میزبانی از سازمان ملل را به عنوان اهرمی برای فشار بر دیگر کشورها ، به ویژه کشورهای غیر همسو با سیاست های واشنگتن بکار می گیرد.
وی به صادر نشدن روادید برای ورود برخی مقامات روسیه ، ایران و برخی دیگر از کشورها اشاره کرد و افزود : آمریکایی ها برخلاف اصول و موازین بین المللی ، از صدور روادید برای نمایندگان کشورهایی که مطلوب آنها نیستند ، خودداری می کنند.لاوروف همچنین گفت: مذاکرات راهبردی روسیه و آمریکا در وین به نتایج قابل توجهی دست نیافته است و دو کشور در موارد متعددی اختلاف نظر دارند.
اقدامات خصمانه غرب و بخصوص آمریکا باعث تضعیف حقوق بین الملل میشود
وزیر امور خارجه روسیه درباره سیاست خارجی کشورش در سال گذشته تاکید کرد اقدامات خصمانه کشورهای غربی و به خصوص آمریکا باعث تضعیف حقوق بین الملل و از میان رفتن نظم بین الملل میشود.
به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی؛ لاوروف گفت: برخی کشورهای غربی و بخصوص آمریکا در روزهای اخیر بسیار خصمانه عمل میکنند؛ اقدامات آنها باعث تضعیف حقوق بین الملل و عملکرد آنها باعث به حاشیه رفتن قواعد نظم جهانی است. معاهده نیروهای هستهای میانبرد (INF) که واشنگتن از آن خارج شد، چشم انداز پیمان استارت جدید بسیار تیره است. تنشها در منطقه خلیج فارس بسیار بالا رفته است. برخی ساز و کارها برای حل و فصل مسائل خاورمیانه به شکل خصوصی در آمده اند که مساله عدم اشاعه نیز از آن جمله اند. مسابقات تسلیحاتی شدت گرفته اند، سیاستهای محافظتی داخلی، تحریمها و جنگ تجاری اتفاقاتی است که روی میدهد و یکی از همین نمونه ها، تلاش آمریکا برای تضعیف طرح نورد استریم بود که کشورهای پیشتاز در اتحادیه اروپا نیز مخالفت خود را با این اقدامات اعلام کردند.
وی ادامه داد: واشنگتن به عنوان کشوری که میزبانی سازمان ملل را به عهده دارد، با اقدام خود در صادر نکردن ویزا برای هیئتهایی که برای حضور در سازمان ملل راهی هستند، قوانین بین المللی را نقض کرده است. اینها قوانینی هستند که درباره آنها صحبت میکنیم. رئیس جمهور روسیه راهی را که پیش روی کشور تعیین کرده است، راهی کاملا متنوع و مستقل است و ما به دنبال اجرای اختیارات خود برای امنیت جهانی و منطقهای هستیم. ما اولویتهایی نیز در برابر خود داریم، مبارزه با تروریسم در سوریه و دیگر نقاط را دنبال میکنیم و به توافقاتی نیز در این خصوص که به سود مردم سوریه است، رسیده ایم. کار تدوین قانون اساسی این کشور شروع شده است. ما در مناطق دیگر از جمله در لیبی و یمن نیز نقش آفرینی میکنیم. گامهایی نیز برای اجرای طرح ابتکاری روسیه برای تامین امنیت جمعی در منطقه خلیج فارس برداشته ایم که برگزاری سمینار و کارگاههای آموزشی با حضور کارشناسان منطقهای برای این منظور، دنبال میشود. دیگر اولویت ما گسترش همکاری با کشورهای یورآسیا، کشورهای مشترک المنافع، کشورهای آسیای میانه و اتحادیه اقتصادی منطقهای است؛ ما با این کشورها قرار دادهای تجارت آزاد به امضا رسانده ایم.
لاوروف ادامه داد: همچنین با کشورهایی مانند ویتنام، صربستان و سنگاپور نیز توافقات تجاری داشتیم؛ در کنار توافق تجاری با چین، به دنبال گسترش روابط خود با ایران هستیم. به مذاکرات خود با مصر و اسرائیل ادامه میدهیم و تصمیم به عقد قرار دادی مشابه با هند نیز هستیم. همه این طرحها نیز در راستای پیشنهاد رئیس جمهور پوتین برای ایجاد فضای پان آسیایی است که همه ما را به هم نزدیک کند. روابط ما با چین رو به رشد و راهبردی است. رئیس جمهور این کشور نیز سال گذشته با پوتین دیدار کرد. هماهنگیهای ما در سیاست خارجی خوب، مثبت و ثبات بخش بودند. روابط ما با هند نیز در حال تقویت است. همزمان به دنبال تقویت روابط خود با دیگر کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین هستیم. در عین حال به دنبال گسترش همکاریهای خود با آفریقا و کشورهای آفریقایی هستیم. برگزاری اولین نشست مشترک روسیه و آفریقا به ما این امکان را داد که سطحی جدید از گفتگو را داشته باشیم. ما بعد از سه سال، موفق به کاستن از بحران در اوکراین شده ایم.
وی با مخالفت با تسلیحاتی کردن فضا گفت: ما با استقرار هرگونه نیرو در فضا و تسلیحاتی کردن آن مخالف هستیم. ما آماده استفاده از توان سازمان ملل، گروه بیست، آسه آن و بریکس هستیم. مهمترین برنامه ما به عنوان یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت نیز تضمین حاکمیت قانون و کمک به ادامه اجرای نقش اصلی این سازمان، منشور و اصول آن هستیم. در آستانه سالگرد پیروز در جنگ جهانی دوم و تاسیس سازمان ملل هستیم و از این رو همه تلاش خود را برای جلوگیری از معکوس شدن دستاوردها و نقش سازمان ملل به کار میگیریم.
وی درباره سوال خبرنگاری درباره روابط چین و روسیه گفت: همانطور که گفتم، روابط ما با چین راهبردی است؛ ما در مسائلی مانند کلیدی در مسائل جهانی همفکر هستیم. دیدگاه و ارزیابی ما درباره اینکه تحولات جهان باید به چه شکل دنبال شود، نزدیک به هم است. روسای جمهور دو کشور نیز با امضای یادداشت تفاهم، بر این مساله صحه گذاشته اند. برای مثال وقتی موضوع تحویل کمکهای انساندوستانه در سوریه مطرح شد، ما و چینیها راه حلی منصفانه را مطرح کردیم و اجازه ندادیم برخی همکاران غربی، راه حل خود را به دیگر کشورها تحمیل کنند. ما به دنبال اجماع هستیم و چنانچه تاکید کردم، در تصمیمی که گرفته شد، ملاحظات روسیه و چین نیز گنجانده شدند.
وی با اشاره به یکی از موارد که در سوریه پیش آمده بود که در نهایت به عقب نشینی طرف غربی و لحاظ شدن خواست دولت سوریه، روسیه و چین انجامید گفت: تلاش ما این است که سازمان ملل به ابزاری برای یکجانبه گرایی و فشار بر دیگران تبدیل نشود.
وزیر خارجه روسیه درباره سوال خبرنگاری درباره بحران سوریه گفت: ما راهی طولانی را برای حل و فصل بحران در این کشور طی کرده ایم. علت طولانی شدن این مساله نیز این است که برخی کشورهای غربی و نیز برخی قدرتهای منطقهای پیش شرطیهایی دارند و این پیش شرطها تغییر میکنند. آنها میگفتند آماده برداشتن همه تحریمها و کمک به بازگشت آوارگان هستند، ولی با شروع فرایند، گفتند باید شاهد به بار نشستن برخی نتایج باشیم. آنچه در مبارزه با تروریسم، بازماندگان داعش و النصره در منطقه عاری از تنش در ادلب و نیز شرق فرات انگشت شمار نیستند؛ حدود ده هزار تروریست در زندانهای تحت کنترل نیروهای دمکراتیک سوریه باشند و اطلاعات نگران کنندهای به دست ما میرسد که حاکیست این نیروهای اکثرا کرد، در برابر مبلغی مشخص اجازه میدهند این ستیزه جویان فرار کنند و به دیگر جهادیهای سوریه ملحق شوند. این اطلاعات بسیار نگران کننده هستند. برخی نمایندگان کنگره آمریکا روی این نیروها نفوذ دارند و باید این روند را متوقف کنند. همچنین کمکهای انساندوستانهای که انجام میشود، به تقویت دولت سوریه منجر نمیشود بلکه به دست مردم این کشور میرسد و ما نیز کمکهای خود را به صندوقهای سازمان ملل تحویل میدهیم تا صرف زیرساخت ها، نظام بهداشت و درمان یا نظام آموزشی سوریه شود. از دیگر کشورها ها نیز درخواست میکنیم از هر گونه سیاسی کاری و قرار دادن پیش شرط برای کمک رسانیهای انساندوستانه پرهیز کنند.
وی تاکید کرد: امیدواریم اشتباه کشورهای عرب در اخراج سوریه از اتحادیه عرب اصلاح و این کشور بار دیگر به این اتحادیه بازگردانده شود. سوریه باید بخشی از خانواده عربی باشد.
وزیر خارجه روسیه درباره سوال خبرنگاری ایتالیایی درباره نقش کشورش در لیبی گفت: این همکاران ما در ناتو بودند که این اشتباه را در دو هزار و یازده کردند و با بمباران لیبی، باعث سقوط رژیم حاکم در لیبی شدند. قرار نیست من نام ببرم، ولی میدانید که چه کسانی این کار را انجام دادند، ولی اکنون باید تلاش شود که طرفهای درگیر به توافقی سیاسی دست یابند. فرایند دیپلماسی فرایندی زمان بر و آهسته است، ولی باید به تلاشهای خود ادامه دهیم. ما به خواست همکاران ترک خود در این خصوص پاسخ دادیم و با نقش آفرینی در این زمینه برای رسیدن به توافق سیاسی موافقت کردیم. وزیر خارجه آلمان نیز وارد عمل شده است. حفتر نیز با ادامه آتش بس در این خصوص موافقت کرده است و ما از اینکه چنین چیزی را میشنویم، خرسندیم. ما از همان روز نخست با طرح ابتکاری برای حل و فصل سیاسی مساله لیبی موافقت کرده ایم و هر چه کشورهای بیشتری به دنبال کمک برای حل و فصل موضوع باشند، این مسئله راحتتر حل میشود. همچنین ما به نوبت خود، در کنفرانسی که یکشنبه در برلین برگزار میشود، شرکت خواهیم کرد.