سید محمد مرندی استاد دانشگاه تهران گفت: ایران میخواهد جنگ اوکراین به پایان برسد و میداند که مقصر اصلی این جنگ، ناتو است و ناتو به طرف شرق گسترش یافته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی راشا تودی؛ یکی از نمایندگان پیشین فرانسوی مجلس پارلمان اروپا از این اظهارات ولودیمیر زلسنکی رئیس جمهور اوکراین که گفته بود کی یف هم اکنون با محوری متشکل از روسیه و ایران مبارزه میکند به شدت انتقاد کرد. رهبر حزب وطن پرست فرانسه مدعی شده است، زلنسکی همان سخنانی را بر زبان رانده است که رهبران غربی از وی خواسته اند.
فلوریان فیلیپو نماینده پیشین فرانسوی پارلمان اروپا نوشت: امروز صبح زلنسکی مدعی شد، ضد یک محور روسی -ایرانی مبارزه میکند. احتمالا به زودی وی، چین را هم به این محور به عنوان بخشی از سیاست خارجی خود که از سیاست خارجی آمریکا کپی برداری میکند، اضافه خواهد کرد. این افراد جنگ طلب هستند. آنها یک جنگ جهانی میخواهند. او واقعا یک عروسک خمیه شب بازی است.
مجری ادامه داد: این سیاستمدار فرانسوی به اظهارات زلنسکی رئیس جمهور اوکراین واکنش نشان داده بود. زلنسکی از تهران به دلیل (ادعایی) نقشش در منازعه اوکراین انتقاد کرد. ایران متهم به تامین پهپادهای انتحاری به روسیه شده است و بر اساس ادعاهای اوکراین از آنها ضد زیرساختهای غیرنظامی استفاده میشود. اما هر دو کشور روسیه و ایران این موضوع را رد کرده اند. از طرف دیگر زلنسکی از اسرائیل به خاطر مواضع خنثی خود در قبال این جنگ انتقاد کرد و مدعی شد که این اقدام اسرائیل سبب گستاختر شدن تهران برای همکاری با مسکو شده است. در این رابطه با سید محمد مرندی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران گفتگو میکنیم. واکنش شما به اظهارات این سیاستمدار فرانسوی چیست؟
مرندی گفت: بدیهی است که اظهارات زلنسکی بی معنی است. ایران میخواهد جنگ به پایان برسد. ایران میداند که مقصر اصلی این جنگ ناتو است. ناتو به طرف شرق گسترش یافته است و به روسیه درباره گسترش خود به شرق دروغ گفته است. آنها یک کودتا را در اوکراین انجام دادند. آنها از نازیها و نئونازیها و عوامل افراطی دست راستی در اوکراین حمایت کردند. این همانند حمایت آنها از داعش در سوریه است.
وی افزود: این به منزله حمایت آنها از القاعده در افغانستان در دهه ۱۹۸۰ است. این به منزله حمایت آنها از کنتراها در دهه ۱۹۹۰ در نیکاراگوئه است. آمریکا سابقهای طولانی در حمایت از عوامل افراطی در سراسر جهان دارد. گسترش ناتو به شرق برای ایران هم به منزله یک تهدید است. اگر اوکراین در وضعیت کنونی به عضوی از ناتو بدل شود آنگاه میتوان انتظار گسترش آن به گرجستان و دیگر کشورهایی را که به مرزهای ایران نزدیک هستند، داشته باشید. گسترش ناتو برخلاف منافع ایران است. این به منزله تهدیدی برای انسانیت است. این تهدیدی برای ثبات است.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: آنها کشورهای زیادی را ویران کرده اند. ما شاهد آنچه که بر سر لیبی آمد بودیم. ما شاهد آن بودیم که چگونه کشورهای عضو ناتو افغانستان را ویران کردند. ما شاهد اقدامات ویرانگر آنها در عراق بودیم. ما شاهد کمکهای آنها به عربستان سعودی برای کشتار مردم یمن بودیم. ما شاهد حمایتهای آنها از آپارتاید در فلسطین هستیم.
مجری گفت: اعضای ناتو میگویند این سازمان یک سازمان دفاعی است. در ماه ژوئن بایدن تماسی تلفنی با زلنسکی داشت. در آن زمان بایدن به زلنسکی گفت ما یک میلیارد دلار دیگر به شما میدهیم. زلنسکی گفت ما به این و آن سلاح نیاز داریم. بایدن هم در جواب زلنسکی گفته بود باید برای هر چیزی که به شما میدهیم متشکر باشید. زمانی که ادعاهای موجود درباره ایران منتشر میشود. آیا نظر شما این نیست که زلنسکی به دنبال جلب توجه رسانهها به خود است؟ آیا او با این اقدامات خود به دنبال گرفتن هدیههای بیشتر از رهبران غربی نیست؟
مرندی اظهار داشت: شکی وجود ندارد که این هدف وی است. او به دنبال تامین نیازهای نظامی خود است. جنگ در افغانستان به منزله شکستی برای آمریکا بود. آمریکاییها به خوبی و سالها پیش از عقب نشینی از این موضوع آگاه بودند. اسنادی سالها پیش از عقب نشینی آمریکا از افغانستان افشا شد که نشان میداد این جنگ بی معنی بوده است. اما اشغالگری با هزینه صدها هزار میلیارد دلار ادامه پیدا کرد. تریلیونها دلار هزینه شد.
وی افزود: شمار زیادی از مردم جان خود را از دست دادند. ما شاهد این موضوع در عراق و دیگر نقاط جهان بودیم. افرادی، چون زلنسکی در اوکراین تلاش میکنند از ابزارهای تبلیغاتی برای کمک به صنایع نظامی غرب استفاده کنند. این موضوع سبب شده است این شرکتها به مقادیر زیادی منفعت در اوکراین دست یابند. این موضوع هزینههای زیادی را به مردم آمریکا هم وارد کرده است. ما میدانیم مردم آمریکا با مشکلات اقتصادی زیادی روبرو هستند.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: کشور آمریکا رو به افول است. محبوبیت بایدن به خاطر وضعیت بد اقتصادی به شدت کاهش یافته است. بایدن میداند که چه در حال روی دادن است، اما وضعیت تحت کنترل دولت آمریکا نیست. شرکتهای تسلیحات سازی، آمریکا را اداره میکنند. بسیاری از مردم آمریکا به خاطر این موضوع قربانی میشوند. به نظرم شما شاهد این وضعیت در اوکراین هم هستید.
مجری راشا تودی گفت: همانطور که می دانید انتخابات میان دورهای در آمریکا پیش رو است. هم اکنون به نظر میرسد نوعی بحران سیاسی در آینده آمریکا وجود داشته باشد. نظر شما درباره انتقاد وزیر دفاع اوکراین از اسرائیل به خاطر بی تحرک بودن در موضوع اوکراین و ندادن تسلیحات به کی یف چیست؟ چرا اسرائیل به طور آشکار به اوکراین کمک نمیکند؟
مرندی گفت: اسرائیل هرگز از اردوگاه آمریکا دور نمیشود. این امری قطعی است. آنها به کمکهای آمریکا و اروپا نیاز دارند. بدون حمایت آمریکا و اروپا رژیم اسرائیل دیگر نمیتواند وجود داشته باشد. آنها به خاطر حمایتهای مالی و تسلیحاتی غرب به موجودیت خود ادامه میدهند. اسرائیل برخی از تصمیمهای خود را بر اساس وضعیت مهاجران یهودی که از روسیه به آنجا میروند، میگیرد. این وضعیت پیچیدهای برای رژیم اسرائیل به وجود میآورد و این رژیم به علت فشارهایی که از طرف سوریه و ایران و فلسطینیها و حزب الله بر روی آن وجود دارد، نمیخواهد که به اوکراین کمک کند. در حالیکه رژیم اسرائیل با سیاستهای دولت آمریکا هم نظر است، اما مسائل داخلی و منطقهای دارد که از هرگونه خصومت با مسکو خودداری میکند.