سخنگوی سابق گمرک گفت ایکس ری به تنهایی برای جلوگیری از قاچاق کالا کافی نیست و گمرک نیازمند طرحهای دیگری به عنوان مکمل ایکس ری برای هوشمند سازی واقعی است
لطیفی افزوددر حالی که مرحله بعدی هوشمندسازی این است که دیتا ماینینگ به صورت غیرانسانی انجام شود که مغایرتها را خود سامانه اعلام کند و مثلا بگوید کالا با یک چینش و وزن وارد شده، اما هنگام خروج نوع کالا، چینش و ... متفاوت شده، پس ممکن است دستکاری شده باشد.
وی افزود این مرحله در دنیا هنوز اتفاق نیفتاده، اما یکی از برنامههای گمرک ایران و چین است که مطالعاتش در دست پیگیری است. قاچاقچی حرفهای حتی میتواند ایکسری را هم فریب بدهد و اینها نیازمند هوشمندسازی واقعی است.
سخنگوی سابق گمرک گفت: طرحهای دیگری نیز به عنوان مکمل ایکسری در گمرک در حال پیگیری است. به طور مثال ریزپرندههای ارزیابی با کمک دانشگاه تهران ساخته شده است که در مواردی که نیاز به بازدید فیزیکی کالاست، با گشودن درب کانتینر و ارسال ریزپرنده تصویر همه جای کانتینر به صورت زنده به ارزیاب ارسال و در سرور ثبت میشود. این طرح به صورت پایلوت در بعضی گمرکات اصلی اجرایی شده است.
لطیفی همچنین درباره برآورد گمرک از تعداد ایکس ری مورد نیاز در گمرکات کشور گفت: گمرک برای قرار گرفتن در وضعیت عادی از نظر ارزیابیهای پیشرفته، به ۵۰ دستگاه ایکس ری نیاز دارد.