شهرستان بوانات با بیش از ۸ هزار سال قدمت دارای جاذبههای تاریخی زیادی است که بیش از ۳۵ اثر تاریخی و ۱۰۰ اثر طبیعی آن به ثبت ملی رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، یکی از جاذبههای مهم شهرستان بوانات که کمتر مورد توجه قرار گرفته، وجود قلعههای متعدد است.
در گذشته قلعهها یکی از سکونت گاههای مهم مردم این شهرستان بوده به طوری که در بیشتر روستاها یا شهر بوانات چندین قلعه با کاربریهای مختلف از جمله قلعه آذوقه، قلعه مالکان، قلعه رعیتی و قلعه روستا وجود داشته و تاکنون سه قلعه نیز به ثبت ملی رسیده است.
تا حدود ۶۰ سال پیش بیش از ۱۰۰ قلعه در سطح شهرستان بوانات وجود داشت و تا حدود ۳۰ سال پیش برخی از این قلعهها همچنان مسکونی بود، اما با خارج شدن مردم از این قلعهها کم کم این بناهای ارزشمند تخریب و در حال فرسایش است.
در صورتی که همین روند ادامه پیدا کند شاید تا ۲۰ سال آینده هیچ اثری از این قلعهها باقی نماند.
حفظ این آثار به عنوان هویت تاریخی و فرهنگی یکی از مطالبات مردم به خصوص جوانان شهرستان است.
بر اساس نظر کارشناسان شهرستان بوانات در استان فارس از لحاظ تعداد قلعه در استان فارس، کم نظیر و از لحاظ تنوع و ساختار و استفاده متنوع از مصالح بی نظیر است.
آقای خدابنده رییس میراث فرهنگی بوانات گفت: به علت مجاورت این شهرستان با کویر و وجود دو اقلیم کوهستانی و بیابانی همچنین وزش بادهای موسمی و عوامل دیگر باعث شده که معماری، ساختار و نوع مصالح به کار رفته در این قلعه علاوه بر تفاوت با دیگر نقاط استان و کشور، حتی در خود شهرستان هم متفاوت باشد.
در حال حاضر تنها دو قلعه در دو روستای سیمکان و منج بوانات توسط بخش خصوصی و زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی در حال مرمت است. مابقی قلعهها بر اثر عوامل طبیعی، طرحهای تفضیلی و هادی شهر و روستاها و یا کم توجهی مسوولان در حال تخریب و فرسایش است.