پس از وعده سحری تا افطار نمیتوانید بنوشید یا بیاشامید؛ پس برای سحری غذایی تهیه کنید که کمتر گرسنه و تشنه شوید.
باید گفت غذا و وعدههای غذایی ماه رمضان اساساً باید غذاهای سالم باشند تا نیازهای تغذیه ای بدن حتی در زمان روزه داری نیز تامین شود. برای انجام این کار، توصیه میشود مطمئن شوید که غذا حاوی مواد مغذی ضروری مانند پروتئینها، ویتامینها، کربوهیدراتها و مواد معدنی است.
برخی از غذاها صرفاً در این ماه مبارک رمضان و زمان روزه داری سرو میشوند. اکثر غذاهای سحری مملو از کربوهیدراتهای پیچیده هستند و قند و چربی کمی دارند. در حقیقت در وعده سحری باید غذاهایی با خاصیت آبرسانی و مقوی سرو شود و از غذاهای تند و فرآوری شده اجتناب شود.
تهیه غذاهای سحری
اگرچه وعده سحری در ماه رمضان یک وعده نسبتاً سادهتر است، اما باید به اندازهای مفید باشد که انرژی کافی برای دوام در طول روز برای روزهداری را فراهم کند.
برای وعده غذا مخصوص سحری درماه رمضان، نوشیدن مایعات فراوان و انتخاب غذاهای غنی از مایعات توصیه میشود تا در طول روز آینده هیدراته بمانید.
همچنین، عاقلانه است که برای افزایش سطح انرژی به سراغ غذاهایی بروید که نشاسته بالایی دارند. ایده خوبی است که غلات کامل یا مواد غذایی با فیبر بالا را انتخاب کنید که میتواند باعث احساس سیری در فرد شود و به هضم غذا کمک کند.
در سحری چه غذاهایی بخوریم؟
بهترین غذا برای سحری باید دارای انرژی لازم و کافی باشد تا بتواند در طی ساعات روز انرژی شما را حفظ کند. غذای سحری باید شامل موارد زیر باشد:
میوه ها و سبزیجات
مصرف میوهها و سبزیجات سرشار از فیبر، در طول روزه داری ضروری هستند، زیرا احساس سیری را افزایش میدهند و به جلوگیری از یبوست کمک میکنند. آنها همچنین حاوی ویتامینها، مواد معدنی و فیتوکمیکال هایی هستند که برای سلامتی حیاتی هستند.
برنج و جایگزین آن
هضم غذاهای پرفیبر کربوهیدرات مانند برنج قهوه ای و نان سبوس دار بیشتر طول میکشد و به حفظ سطح انرژی برای مدت طولانی تری کمک میکند.
گوشت و جایگزین آن
مرغ بدون پوست، ماهی و لبنیات کم چرب منبع عالی پروتئین هستند و در عین حال مصرف چربی شما را محدود میکنند. علاوه بر این، آنها به ترمیم و ساختن بافت بدن و تقویت سیستم ایمنی شما کمک میکنند. مصرف لبنیات با کلسیم بالا نیز به حفظ استخوانهای قوی کمک میکند. کسانی که عدم تحمل لاکتوز دارند میتوانند شیر بدون لاکتوز یا شیر سویای غنی شده با کلسیم را انتخاب کنند.
نکاتی در رابطه با غذای مناسب سحری
میتوانید برای ایجاد تنوع هر روز غذای مختلفی بپزید. بهتر است در وعده سحری از پروتئینهای گیاهی مانند انواع حبوبات و سویا، پروتئینهای حیوانی مانند گوشت قرمز و سفید، کربوهیدارتها مانند نان و برنج، فیبر مانند میوه و سبزیجات، لبنیات و چربی مانند روغنهای زیتون، کنجد و کانولا استفاده کنید.
مایعات گرمی مانند چای کم رنگ، آب یا آبمیوه طبیعی بدون شکر نیز باید در وعده سحری مصرف شوند.
همچنین برای از بین بردن عطش و تشنگی در طی روز بهتر است از درون آب مقداری آب لیموی تازه بریزید.
به هیچ عنوان در وعده سحری از غذاهای آماده یا نیمه آماده مانند انواع فست فود، غذاهای شور و سرخ شده و پر ادیوه استفاده نکنید. این غذاها سبب تشنگی بیش از حد شما در طی روز خواهند شد.
اگر میخواهید غذای سحری بدون گوشت و مرغ تهیه کنید میتوانید این ترکیبات را از غذاها حذف کنید و یا به جای آن از جایگزین های دیگری استفاده کنید. لوبیا پلو، عدس پلو و یا استانبولی را میتوانید بدون گوشت و مرغ درست کنید. میتوانید به جای گوشت از قارچ یا بادمجان ورقه ای استفاده کنید. در تهیه هویچ پلو میتوانید به جای گوشت از سویا استفاده کنید. میرزا قاسمی، خورشت کدوسبز، دمی گوجه، نرگسی، املت، کوکوسبز، کتلت بدون گوشت و… از دیگر غذاهای بدون گوشت و مرغ هستند که در وعده سحری میتوانید استفاده کنید.
چند نمونه از غذای سحری
۱. رولت گوشت
۲.کوفته تبریزی
۳.کوفته نخودچی
۴. حلیم شیر
۵. عدسی
۶. خوراک بامیه
۷. بادمجان شکم پر
۸. کدو شکم پر
۹. گراتن مرغ و سیب زمینی
۱۰. تاس کباب
۱۱. غذا با اسفناج
۱۲. کوکو مرغ
غذای نونی برای سحری
۱. رولت گوشت
از طرفی سبزیجات مورد استفاده در تهیه این غذا حاوی مقادیر بالایی فیبر، املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن هستند که از بروز یبوست و بیماریهای گوارشی در حین روزه داری جلوگیری میکنند. رولت گوشت چرخ کرده و رولت گوشت مجلسی که با فیله گوسفندی درست می شود، دو نوع از این غذا هستند که همراه با چند تکه نان سبوسدار و سبزیجات تازه غذایی کامل و با ارزش غذایی بالا محسوب میشوند.
۲.کوفته تبریزی
کوفته تبریزی غذای نونی برای سحری
۳.کوفته نخودچی
۴. حلیم شیر
۵. عدسی
۶. خوراک بامیه
۷. بادمجان شکم پر
۸. کدو شکم پر
غذای نونی برای سحری
۹. گراتن مرغ و سیب زمینی
غذای نونی برای سحری
۱۰. تاس کباب
۱۱. غذا با اسفناج
۱۲. کوکو مرغ
مواد لازم برای تهیه کوکو مرغ
سینه مرغ ۱ عدد
سیب زمینی ۲ عدد
پیازچه ۳۵۰ گرم
تخم مرغ ۴ عدد
جعفری یا گشنیز خرد شده ۲ قاشق غذاخوری
سیر ۱ تا ۲ حبه
زعفران دم کرده به دلخواه
طرز تهیه کوکو مرغ
دستور تهیه:
ابتدا سینه مرغ و سیب زمینیهای پوست گرفته شده را با هویج، پیاز، برگ بو و ادویه دلخواه نیم پز کنید.
مرغ و سیب زمینیها را رنده کنید و یا از چرخ گوشت رد کنید.
بیشتر بخوانید: دانه کوچک سیرکننده و کاهنده عطش
سیر له شده، زعفران دم کرده، پودر پاپریکا، کمی رنده جوز هندی، نمک و فلفل سیاه تازه آسیاب شده و در صورت تمایل کمی کنجد را به مخلوط مرغ و سیب زمینی اضافه کنید و خوب با یکدیگر مخلوط کنید.
ساقه پیازچه، گشنیز و جعفری را ساطوری کرده و به مایه کوکو اضافه کنید.
در نهایت تخم مرغها را اضافه کنید و مایه کوکو را بین دست فرم دهید و با روغن سرخ کردنی داغ سرخ کنید.
توصیه دکتر مینا معارف وند درباره سحری
منابع : بانک طعم، ستاره