همزمان با چهل وششمین سالگرد شهادت شهید مطهری، بازخوانی سخنرانی تاریخی آن استاد شهید در بیست وهفتم اسفند ۱۳۴۸ علیه جنایتهای رژیم غاصب صهیونیستی و تأکید ایشان بر کمک و حمایتهای مالی از ملت مظلوم فلسطین، ضروری به نظر میرسد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ شهید مطهری اندیشمندی جامع الاطراف بود. وی در حالی که به اخلاق و عرفان، تدریس در حوزه و فعالیتهای مذهبی میپرداخت، به عنوان یک فعال سیاسی با عقبه غنی فکری و مبارزه با انواع کجرویها وانحرافات در سطوح ملی و فرا ملی نیز شهره بود.
این شهید والامقام از یک سو بر خطر منافقین در داخل و از دیگر سو با حمایت از مظلومان فلسطین در برابر رژیم جعلی صهیونیستی بر همدلی و وحدت مسلمین در این موضوع انسانی در عرصه منطقهای و بین المللی تأکید داشت.
بازخوانی دیدگاههای متفکران اسلامی در باره رژیم صهیونیستی به ویژه در ورطه کنونی که جنایتهای خبیثانه این رژیم کودک کش بیش از هر زمان دیگر علنی و آشکار شده است، چراغ راهی است برای ملتها و آزادی خواهان در مواجهه با سیاستهای اعلامی و خبیثانه این رژیم جعلی و سخنرانی تاریخی استاد شهید، مرتضی مطهری در ۲۷ اسفند ۱۳۴۸ (دهم محرم ۱۳۹۰) از این قاعده مستثنی نیست.
قتل عامی عظیم در روستایی کوچک؛ دیر یاسین
در بامداد روز نهم آوریل سال ۱۹۴۸ متجاوزین صهیونیستی از هر طرف وارد روستای دیر یاسین و دهها تن از ساکنان روستا را کنار هم قرار داده و به طرف آنان تیراندازی کردند. هتکحرمت، قطع اعضا، پاره کردن شکم زنان باردار و ... از دیگر جنایات این غاصبان بود. ۵۳ کودک را از دیوارهای محله قدیمی قدس به پایین پرت کردند و ۲۵ تن از مردان این روستا را در اتوبوسهایی حبس کرده و همانند ارتش قدیم رومانی، آنان را به نشانه پیروزی در خیابانهای شهر قدس چرخانده و در نهایت تیرباران کرده و به شهادت رساندند.
«عصر همان روز ناگهان نعرههای گوشخراش بلندگوهای اسرائیل در روستای دیریاسین که در کنار بیتالمقدس واقع است، پیچیده و با ارعاب و تهدید، مردم را دعوت به تخلیه دهکده و بیرون رفتن و دست شستن از دار و ندار خود میکردند. مردم بیدفاع، گیج و حیران و مضطرب، برای فهمیدن علت حادثه به هر سو میدویدند. جنایتپیشههای وحشی عدهای از دختران عرب را اسیر کردند و لخت و عریان در کامیونهای بیسرپوش ریختند و در شهرهای یهودی مخصوصا در شهر بیتالمقدس جدید از بین مردم عبور میدادند و یهودیان رذل و پست از آنان عکس میگرفتند. این جنایت وحشیانه دنیا را تکان داد.
جمعیت صلیب سرخ بینالمللی آقای دیگنیر را برای مطالعه وضع این روستا فرستاد. یهودیان پس از اطلاع یک روز موعد بازدید را به عقب انداختند و در ظرف یک روز تا آنجا که توانستند آثار جنایت را محو کردند و مخصوصا اجساد مثلهشده یکصد و پنجاه نفر را در چاهی ریختند و در آن را بستند.» برخی از تحلیل گران این جنایت را سرآغازی بر موضع گیری استاد مطهری ارزیابی میکنند.
جرقه اقدامات عملی علیه رژیم غاصب صهیونیستی
جنایتهای رژیم صهیونیستی یکی پس از دیگری علی رغم سانسور شدید رسانههای عبری - غربی و با تأخیر به گوش جهانیان میرسید و متفکران اسلامی را بر آن میداشت تا خواستار موضع گیری علیه این کشتار و جنایتها شوند. در این میان شهید مطهری در سخنرانی عاشورای حسینی سال ۱۳۹۰ ه. ق نه تنها این جنایتها را محکوم کرد، بلکه راهکار عملی در قبال این جنایتهای نظامند ارائه داد.
در این سخنرانی ماندگار که در حسینیه ارشاد ایراد شد، شهید مطهری خرافات و تعصبات جاهلی پیرامون حماسه عاشورا را رد کرده و بر اهمیت بحران فلسطین، مبانی اسلام سیاسی و ارتباط مسئله فلسطین با جامعهی شیعه تاکید کرد.
وی با اشاره به مستندات عقلی و روایی، مسئولیت مسلمانان در قبال مسئله فلسطین را متذکر شده و به مسلمانان سکولار، افراطیون و متعصبین مذهبی تاخت. شهید مطهری مسئله فلسطین را مربوط به یک ملت میداند و نه یک دولت و میخواهد که بحث در باره آن نه از جنبه اسلامی بلکه «جنبه انسانی» ارزیابی شود.
سخنرانی دهم محرم ۱۳۹۰ ه. ق (۲۷ اسفند ۱۳۴۸)
در روز عاشورای حسینی سال ۱۳۴۸ شمسی، استاد مطهری در یک خطابه تاریخی ضمن طرح مباحثی چون؛ پیشینه سرزمین فلسطین؛ نیرنگ انگلستان با هدف تفرقه در دولت اسلامی آن زمان (عثمانی) و اضمحلال و تکه تکه کردن آن و سپردن سرزمین فلسطین به صهیونیستها، مهاجرت یهودیان از اقصی نقاط جهان به سرزمین فلسطین، بر این مهم تأکید می کند که دغدغه اصلی مسلمانان بر اساس آموزههای دینی و اسلامی در وهله نخست باید فلسطین باشد.
وی به مسلمانان و جامعه تشیع میگوید:«شمر زمانت را بشناس»
انفاق واجب
استاد مطهری در بخشی دیگر از این سخنرانی تأکید دارد که؛ پیغمبر فرمود: «مَنْ سَمِعَ مُسْلِماً ینادی یا لَلْمُسْلِمینَ فَلَمْ یجِبْهُ فَلَیسَ بِمُسْلِمٍ» «۶» هرکس بشنود صدای مسلمانی را که فریاد میکند: «یا لَلْمُسْلِمینَ» مسلمانان به فریاد من برسید، و او را کمک نکند، دیگر مسلمان نیست، من او را مسلمان نمیدانم. چه مانعی دارد که ما برای اینها حساب باز کنیم؟ چه مانعی دارد که مقدار کمی از درآمد خودمان را اختصاص به اینها بدهیم؟
اعلامیه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۴۹
سخنرانی در روز عاشورا در واقع با هدف ترغیب مردم به انفاق واجب در راه فلسطین ایراد شده است و در ۷ اردیبهشت ۱۳۴۹ مصادف با اربعین سیدالشهدا (ع) شهید مطهری خبر افتتاح حساب به نیت کمک به مردم مظلوم فلسطین را روی منبر اعلام کرد و اعلامیههای آن در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۴۹ در بازار تهران پخش شده و سه حساب مشترک میان علامه طباطبایی، استاد مطهری و سیدابوالفضل موسویزنجانی در بانک ملی، بانک بازرگانی و بانک صادرات برای جمعآوری کمک به فلسطینیها معرفی شده بود.
ساواک که پس از سخنرانی اول، استاد مطهری را بازداشت کرده بود، بعد از اعلام افتتاح حساب در سخنرانی دوم هر سه نفر را احضار کرد و مانع ارسال کمکها شد. با تدبیر شهید مطهری پولهای جمعآوریشده در مکه به فلسطینیها تحویل داده شد.
«واللَّهِ و باللَّهِ قسم میخورم که پیغمبر اکرم در قبر مقدسش امروز از یهود می لرزد. اگر کسی نگوید، گناه کرده است. من اگر نگویم واللَّهِ مرتکب گناه شده ام، و هر خطیب و واعظی اگر نگوید مرتکب گناه شده است.»
پژوهشگر و نویسنده: فرشته مقدم