معاون امور استانهای صداوسیما گفت: در برنامههای استانهای رسانه ملی، هم به پاسداشت زبان فارسی و هم به تقویت گویشها و زبانهای قومی،محلی توجه میشود.
علیرضا کیخا در جمع رئیس و اعضای مرکز پاسداشت زبان فارسی رسانه ملی، در گفتوگو با خبرنگار صداوسیما افزود: توجه به زبان فارسی، به هیچ وجه نباید به معنای نادیده گرفتن یا تضعیف زبانها و گویشهای محلی باشد.
معاون امور استانهای صداوسیما با اشاره به ضرورت برقراری تعادل میان زبان معیار و گویشهای محلی افزود: همانگونه که نباید پاسداشت زبان فارسی موجب تضعیف زبانها و لهجههای محلی شود، زبانها و لهجههای محلی نیز نباید مانع ترویج صحیح و علمی زبان فارسی شوند و این موضوع نیازمند هوشمندی و تجربههای موفق استانی است.
علیرضا کیخا با تأکید بر اهمیت آموزش در مسیر گسترش و تقویت زبان فارسی خاطرنشان کرد: در بحث آموزش، هم از نظر محتوا و هم در شیوهها، نیازمند بازنگری هستیم؛ باید از قالبهای نوین آموزشی بهره ببریم و این موضوع مورد تأکید بسیاری از استادان نیز بوده است.
معاون امور استانهای صداوسیما، با تأکید بر استفاده از ظرفیت علمی دانشگاهیان گفت: ضروری است در اجرای برنامهها، در اولویت نخست به سراغ استادان دانشگاه برویم؛ چراکه آنها آشنایی عمیقتری با زبانشناسی دارند؛ از این رو باید به اقتضای وضع هر استان، جذب افراد متخصص از دانشگاهها در اولویت باشد.
وی با اشاره به جایگاه صداوسیما به عنوان قرارگاه فرهنگی کشور افزود: اگر رویکرد قرارگاهی و دانشگاهی را کنار هم بگذاریم، اتفاقات مبارکی در حوزه زبان فارسی رقم خواهد خورد؛ ضمن اینکه از ظرفیت مفاخر، شعرا و نویسندگان هر استان نیز باید استفاده کرد.
کیخا بر توجه به ادبیات فاخر در رسانه ملی تأکید کرد و گفت: مجریان برنامهها، بهویژه در استانها، باید استفاده از واژگان و سبک ادبی فاخر را بیاموزند؛ البته تولید برنامه مستقل با محوریت زبان فارسی در ماههای آینده ممکن نیست، اما تأکید ما بر این است که توجه به زبان فارسی در تمام برنامههای تولیدی، بهویژه برنامههای پرمخاطب شبانه، جاری شود.
او همچنین از برنامهریزی برای بهرهگیری از ظرفیت بخشهای خبری استانها خبر داد و گفت: میتوانیم در بخش خبر، هر هفته بخشی را به موضوع زبان و ادبیات فارسی اختصاص دهیم و این موضوع میتواند با اوضاع فرهنگی و زبانی هر استان تطبیق داده شود.
معاون امور استانها با اشاره به تنوع زبانی در کشور، از جمله در استانهایی، چون سیستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان و ایلام، تأکید کرد: در طراحی الگوی مناسب، باید به تفاوتهای زبانی و لهجهای مناطق مختلف توجه داشت.
وی با اشاره به ظرفیت رویداد ملی «ایرانجان» اظهار داشت: این رویداد که به تقویت هویت فرهنگی استانها اختصاص دارد، میتواند بستری مناسب برای معرفی ظرفیتهای زبان و ادبیات فارسی نیز باشد.