رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: رویکرد اصلی سازمان امور دانشجویان تقویت سواد سلامت، گسترش اقدامات پیشگیرانه و توسعه فضای سالم دانشگاهی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر حبیبا در چهارمین گردهمایی روسای مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاهها گفت: برگزاری گردهمایی در ایام مبارک عید قربان، عید غدیر خم و ولادت امام هادی علیه السلام نویدبخش برکت و موفقیت برای ما است و ان شاءالله از این فرصت برای رسیدن به اهداف خود بهرهمند خواهیم شد.
وی گفت: ما در روزگار پرچالشی به سر میبریم و دانشگاهها باید بهعنوان مکانهایی فراتر از تحصیل، نقش هویتسازی و پرورش استعدادها را ایفا کنند.
رئیس سازمان امور دانشجویان با اشاره به اینکه دانشگاهها بهعنوان محیطهای امن و پویا باید بستری را فراهم سازند تا جوانان از نقاط مختلف کشور گرد هم آیند و با فرهنگهای مختلف آشنا شوند؛ اظهار کرد: هدف ما تربیت سرمایههای انسانی برای آینده کشور است؛ به همین دلیل باید به سلامت جسمی و روانی دانشجویان توجه ویژهای داشته باشیم.
معاون وزیر علوم افزود: رویکردهای کلیدی سازمان امور دانشجویان در زمینه ارتقاء سلامت شامل سه محور اصلی تقویت سواد سلامت، گسترش اقدامات پیشگیرانه، و توسعه فضای سالم دانشگاهی میشود.
رئیس سازمان امور دانشجویان با تاکید بر ضرورت نقش دانشجویان بهعنوان کنشگران فعال در حفظ سلامت و اهمیت آموزش آنان در زمینه سلامت جسم و روان تصریح، کرد: ما باید دانشجویان را در زمینههای سلامت جسمی و روانی توانمند کنیم تا آنان به دنبال سلامت خود باشند.
حبیبا با اشاره به چالشهای مربوط به سلامت روان اظهار کرد: ایجاد شبکه حمایتی در دانشگاهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. در حقیقت ایجاد فضایی برای گفتوگو و مشاوره بین استادان و دانشجویان میتواند به حل مشکلات کمک کند.
وی ادامه داد: اگر استادان در دسترستر باشند و به دانشجویان نزدیکتر شوند، میتوانند نقش بسیار مؤثری در پیشگیری از بحرانهای روانی ایفا کنند.
حبیبا همچنین بر لزوم برگزاری کمپینهای آموزشی و هوشمند با رویکرد بازاریابی اجتماعی تأکید کرد و گفت: "این نوع کمپینها میتواند به دانشجویان اطلاعرسانی کند که اگر با مشکلات مواجه شدند، به راحتی میتوانند از خدمات مشاورهای بهرهمند شوند.
رئیس سازمان امور دانشجویان به لزوم شناسایی زودهنگام مشکلات و مداخلات تخصصی تأکید کرد و افزود: ایجاد سامانههای هشدار زودهنگام، بهویژه در موارد مرتبط با آسیبهای خود آسیبرسان، از جمله برنامههایی است که باید در دانشگاهها اجرایی شود.
وی در خصوص تجربیات مؤثر در بحران کرونا به استقرار خط بحران دانشگاهی فعال ۲۴ ساعته اشاره کرد و گفت: این تجربه نشان داد که نیاز به خدمات مشاورهای در ایام مختلف، حتی در ایام تعطیلات، بسیار جدی است و تعداد تماسها با مراکز مشاوره نشاندهنده این نیاز است.
حبیبا سپس به اهمیت آموزش کارکنان مراکز مشاوره در شناسایی نشانههای اولیه بحران روانی و تعامل بیشتر با دانشجویان پرداخت و گفت: اساتید و کارکنان باید با درک بهتری از نشانههای اولیه مشکلات روانی داشته باشند تا بتوانند به سرعت به دانشجویان کمک کنند. این تعاملات نزدیک و صمیمی میتواند منجر به پیشگیری از بحرانهای جدیتری شود.
معاون وزیر علوم همچنین بر اهمیت مستندسازی بحرانها و تحلیل الگوهای آسیبزا تأکید کرد و افزود: مستندسازی و تحلیل تجربیات میتواند به ما کمک کند تا در آینده با چالشهای مشابه بهدرستی مواجه شویم و پیشگیریهای لازم را انجام دهیم.
حبیبا با تاکید بر ارائه مشاورههای تحصیلی و انگیزشی گفت: ضروری است در مراحل بحرانی، کارگاههای مهارت زندگی و حل مسئله برگزار شود و به دانشجویانی که در معرض انزوا یا افت تحصیلی قرار دارند، توجه ویژهای داشته باشیم.
وی در خصوص پیشگیری از رفتارهای خودآسیبرسان نیز گفت: این موضوع باید جزو اولویتهای همه مراکز مشاوره قرار گیرد. خداوند در قرآن میفرماید که نجات یک نفر، نجات جان همه انسانهاست؛ بنابراین باید در این زمینه بهدنبال اقداماتی راهبردی باشیم.
رئیس سازمان امور دانشجویان در ادامه افزود: در حوزه خدمات مراکز بهداشتی و درمانی نیازمند تحول هستیم. سازمان امور دانشجویان در این حوزه بر سه محور متمرکز است که عبارتند از: توجه به بهداشت محیط و تغذیه دانشجویی، نهادینهسازی HSE در محیطهای دانشگاهی و نظام ارجاع درمانی پویا. ارتقای بهداشت خوابگاهها، سرویسهای بهداشتی، فضاهای ورزشی و مراکز تجمع؛ ارتقای ایمنی در آزمایشگاهها، خوابگاهها، آسانسورها، محیطهای ورزشی و مکانهایپرتردد و استقرار کامل پرونده سلامت الکترونیک برای دانشجویان از جمله برنامهها سازمان برای تحقق فعالیتهای مراکز بهداشت و درمان است.
حبیبا با تاکید بر اینکه "هر اقدام پیشگیرانه میتواند یک بحران را مهار کند و هر آموزش مؤثر میتواند آیندهای روشن را رقم بزند، خواستار اقدام موثر همه ارکان در راستای سلامتی دانشجویان شد. وی همچنین بیان کرد: ما باید فضایی امن و بهداشتی در دانشگاهها ایجاد کنیم و از همکاران در مراکز مشاوره بخواهیم تا در این راستا پیشگام باشند.
وی در ادامه به چالشهای مربوط به کمبود نیروی انسانی و بودجه در حوزه مشاوره و بهداشت اشاره کرد و افزود: به رغم این کمبودها، اگر اراده جمعی وجود داشته باشد و همکاریهای مؤثری شکل گیرد، میتوانیم به ایجاد محیطهای سالم و پویا در دانشگاهها نایل شویم.
زئیس سازمان امور دانشجویان در پایان تاکید کرد: ما در سازمان امور دانشجویان متعهد به حمایت، تامین زیرساختها، توسعه آموزش و شنیدن صدای شما هستیم. امیدوارم که با همت شما عزیزان، دانشگاهها به عنوان الگویی جهانی از سلامت، پویایی و مسئولیتپذیری شناخته شوند.
ضرورت ایجاد بسترهایی برای تسهیل در ارائه خدمات مشاوره و سلامت به دانشجویان
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت سازمان امور دانشجویان هم در این مراسم گفت: ایجاد بسترهایی برای تسهیل در ارائه خدمات مشاوره و سلامت به دانشجویان ضروری است.
حسن آبادی گفت: پنلهای برنامهریزی شده در این گردهمایی با هدف ایجاد یک نگاه جامع به فعالیتهای پیش رو طراحی شدهاند تا ما بتوانیم در این راستا به بهترین شکل عمل کنیم.
وی افزود: رویکرد همافزایی ارتقاء سبک زندگی دانشجویان از سیاستگذاری تا اقدامات میدانی در سطوح مختلف بسیار مهم است. ما باید تلاش کنیم تا این هماهنگی و همافزایی را در همه سطوح ایجاد کنیم.
حسنآبادی با بیان این که ما باید به یکدیگر بپیوندیم تا با استفاده از ظرفیتهای یکدیگر، محیطهای سالمتری را برای یادگیری و رشد دانشجویان ایجاد کنیم ،گفت: امیدوارم این گردهمایی به مثابه پلی برای ایجاد همکاریهای بیشتر و بهبود سلامت و سبک زندگی دانشجویان عمل کند.