مردمان فش از توابع شهرستان کنگاور استان کرمانشاه، میراث داران آیینی کهن تعزیه خوانی هستند که نسل به نسل به آنها منتقل شده و در ماه محرم آن را به شکلی باشکوه برگزار میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، روستای «فش» از توابع شهرستان کنگاور به عنوان جایگاه و خاستگاه هنر اصیل اسلامی تعزیه خوانی در غرب کشور محسوب می شود، مراسمی که با تعزیهخوانی محلیها انجام و عزاداری کردها ،در سوگ سرور و سالار شهیدان طنین انداز می شود.
از حدود ۲۰۰ سال قبل تاکنون روستای فش ، یکی از مراکز اصلی برپایی آیین مذهبی تعزیه خوانی بوده ، آیینی که سینه به سینه و نسل به نسل منتقل شده است و هنوز هم در ایام محرم برگزار میشود و به ثبت ملی نیز رسیده است.
به پاس آیین سرزمین شیفتگان حسین (ع) ، کاروانی مشتمل بر دهها تعزیه خوان شکل گرفته است که شکوه حرکت این کاروان در روستای فش چشم هر بینندهای را مجذوب خود میکند.
هرساله که تعزیه فش برگزار می شود حدود پنج تا شش هزار تماشاچی از روستاهای کنگاور و شهرستانهای مختلف برای تماشای این آیین میآیند.
از شروع ماه محرم تا پایان روز عاشورا هر روز مراسم عزاداری و تعزیه در فش برگزار میشود، اما اصل مراسم تعزیه این روستا مربوط به ۱۲ محرم یعنی سه روز بعد از شهادت امام حسین (ع) و یارانشان است.
در پایان مراسم ، مردم روستا هرکدام به اندازه وسع خود نذری درست میکنند و دربخانههایشان را باز میگذارند و از میهمانانی که از جاهای دور و نزدیک برای دیدن مراسم تعزیه آمدهاند دعوت میکنند تا به خانههایشان بروند و با نذریهایشان میزبان آنها باشند.
آیین تعزیه فش سال ۱۳۹۵ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسید.