خیزش کانونهای گرد و خاک مناطق کویری استانهای قم و سمنان منشاء آلودگی هوای امروز استان اصفهان است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ مدیر کل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: وزش تند بادهای فصلی و خیزش کانونهای گرد و خاک از مناطق شرق و شمال استان و مناطق کویری هم مرز استان قم وسمنان منجر به کاهش میدان دید و کاهش کیفیت هوا درشهرهای استان با شاخص هوای ناسالم برای عموم شده است.
منصور شیشه فروش طبق پیش بینی اداره کل هواشناسی تداوم این شرایط را تا روز شنبه هفته آینده در استان اعلام کردو افزود: خشکسالی و کم بارشی، بیابان زایی، تخریب پوششهای گیاهی و عرصه های طبیعی، تغییر کاربری ها، رها شدن مزارع به دلیل تامین نشدن آب و وزش تند بادهای گرم تابستانی از عوامل خیزش کانونهای گرد و غبار است.
وی گفت: در استان اصفهان تا کنون یک میلیون و ۵۰۵ هزار هکتار کانونهای بحرانی فرسایش بادی در ۱۴ شهرستان شناسایی و مطالعه شده که از این میزان ۳۱۰ هزار هکتار تا کنون عملیات نهال کاری و بیابانزدایی و ۳۰ هزار هکتار مالچ پاشی، ۳۰۰کیلومتر باد شکنهای زنده و غیر زنده در کانونهای شناسایی از جمله در کاشان، آران و بیدگل، نایین، اردستان. خورو بیابانک، بادرود، برخوار، ورزنه، کوهپایه، هرند، شرق اصفهان و ... اجرا شده است.
منصور شیشه فروش ادامه داد: همچنین ۱۵۰ هزار هکتار از کانونها در اولویت اجرای طرحهای نهال کاری قرار دارند.
وی گفت: استان اصفهان علاوه بر کانونهای گرد و خاک با منشاء داخلی تحت تاثیر کانونهای گرد و خاک از مناطق کویری هم مرز با استان از جمله قم، سمنان، یزد و مرکزی قرار دارد که لازم است سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برای تداوم اجرای طرحهای بیابان زدایی و کنترل گرد و خاک در خصوص تامین اعتبارات مورد نیاز استان در کانونهای اولویت دار اقدام کند.
شیشه فروش ادامه داد: وزارت نیرو نیز لازم است برای تسریع در اجرای طرح احیای زاینده رود و تالاب گاوخونی و تکمیل طرحهای در دست اجرا در حوضه زاینده رود و دیگر دشتهای استان از جمله کاشان و آران و بیدگل ونیز تامین حقابههای قانونی کشاورزان و حقابههای زیست محیطب و فضای سبز برنامه ریزی کند.
وی گفت: در این خصوص آلودگی جلسه کارگروه تخصصی مقابله با آثار گرد و غبار تشکیل و با ابلاغ توصیههای بهداشتی و خود حفاظتی مرکز بهداشت در برابر گرد و خاک برای عموم و بخصوص بیماران به منظور پیشگیری ازتشدید اثرات این پدیده با ابلاغ وظایف هر بخش و نظارت اداره حفاطت محیط زیست برای اجرای تکالیف بخشهای موظف برنامه ریزی شد.
وی گفت: در این شرایط به ورزش نکردن و فعالیتهای بدنی در محیطهای باز، استفاده از ماسک استاندارد، پرهیز از حضور بیماران قلبی و ریوی و دارای بیماری خاص در محیطهای باز و ترافیکی و جلوگیری از هر اقدامی که منجر به افزایش آلودگی هوا میشود از جمله فعالیتهای معدنی، خاک ورزی. آتش زدن بقایای گیاهی، عملیات ساختمانی و ... توصیه شده است.