وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در سفر به استان گلستان گفت: تصمیمهای بزرگی برای شتابگیری توسعه فرهنگی و تاریخی این منطقه کلید خورده است و وزارتخانه با تمام ظرفیت در کنار مردم این دیار خواهد ایستاد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، سیدرضا صالحیامیری در سفر به استان گلستان ، از بنای تاریخی کارخانه پنبه پاککنی گنبدکاووس بازدید کرد؛ اثری ارزشمند که در فهرست میراثملی به ثبت رسیده و اکنون قرار است به بستری پویا برای رونق صنایعدستی و اقتصاد خلاق منطقه تبدیل شود.
وی در این بازدید و در جمع خبرنگاران، از آغاز تلاش برای انتقال مالکیت کارخانه تاریخی پنبه گنبدکاووس برای مرمت، احیا و تبدیل آن به نخستین بازارچه دائمی صنایعدستی شرق گلستان خبر داد و تأکید کرد: گنبد، شهری تمدنی و نگین درخشان شمال شرق ایران است که باید به سکوی شکوفایی فرهنگ و اقتصاد خلاق تبدیل شود.
وزیر میراثفرهنگی گفت: این کارخانه تاریخی در قلب شهر گنبد میتواند به یکی از مراکز مهم فرهنگی، اقتصادی و گردشگری شمال شرق کشور بدل شود. پیشنهاد همکاران من تبدیل این مکان به بازارچه دائمی صنایعدستی بود و بنده بهطور جدی از این طرح حمایت میکنم.
صالحی امیری با تأکید بر ارزش تاریخی و هویتی این بنا، افزود : این اثر در مالکیت بنیاد مستضعفان قرار دارد و با هماهنگی استاندار، مقرر شد مذاکره با ریاست بنیاد برای انتقال مالکیت آن به وزارت میراثفرهنگی انجام شود تا مسیر مرمت و احیای کامل آن فراهم شود.
وی گنبدکاووس را یکی از مهمترین کانونهای تمدنی شرق ایران خواند و گفت : در جغرافیای این شهر تمدنی عظیم نهفته است؛ شهری که میتواند به پیشران توسعه متوازن استان تبدیل شود. این ظرفیتها نیازمند نگاه ملی و اقدام جهادی است.
در ادامه وزیر میراثفرهنگی با اشاره به بازدید از محوطه باستانی جرجان، از موافقت رسمی با آغاز کاوشهای باستانشناسی و ایجاد سایتموزه در این منطقه تمدنی خبر داد و افزود : جرجان گنجینهای از هویت ملی ماست که باید برای نسلهای آینده حفظ و معرفی شود. کاوشها بهزودی آغاز خواهد شد و استان گلستان در این مسیر حمایت کامل ما را خواهد داشت.
همچنین با حضور وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در محل طرح نیمهتمام موزه بزرگ گلستان، روند از سرگیری اجرای این طرح راهبردی فرهنگی کلید خورد.
صالحی امیری موزه بزرگ گلستان را «یکی از مهمترین طرحهای فرهنگی شمال کشور» برشمرد و گفت: این موزه در زمینی به مساحت ۶ هکتار با مشارکت چهار نهاد اصلی تا پایان سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و بستری برای آموزش، تفرج و نمایش میراث ایران خواهد بود.
وزیر میراثفرهنگی ضمن تأکید بر از سرگیری مجدد اجرای پروژه، افزود : موزه بزرگ گلستان باید به قلب تپنده صیانت و نمایش میراث متنوع این استان تبدیل شود؛ این پروژه صرفاً یک سازه نیست، بلکه یک مأموریت تمدنی است که بازتابدهنده تاریخ، تنوع قومی و روایتهای فرهنگی شمال ایران خواهد بود.
صالحیامیری با اشاره به اهمیت مرحله بندی و تقسیم مسئولیتها گفت : ضروری است مرحله نخست با تکیه بر طرح و ساخت و ساز موجود و با مشارکت منابع ملی و استانی و همراهی نماینده مجلس و مدیریت شهری فعال شود. ظرف یک ماه آینده ، باید کارگاه پروژه بهصورت رسمی آغاز به کار کند.
وی بر بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی و بخش خصوصی تأکید کرد و افزود: حدود نیمی از هزینههای موزه به ساخت اختصاص دارد و نیمی دیگر به تجهیز، حفاظت و طراحی محتوایی؛ در این مسیر باید از سرمایهگذاران فرهنگی و صنایعدستی بهره گرفت، بهگونهای که پروژه در چارچوب هویت ایرانی-اسلامی باقی بماند و به سمت تجاریسازی صرف منحرف نشود.
همچنین وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با حضور میدانی در محوطه برج جهانی گنبدقابوس، اثری بیهمتا که با ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو، به نمادی از عظمت فرهنگی و هنری ایرانیان در جهان تبدیل شده است، صیانت از این شاهکار تمدنی را وظیفهای ملی، علمی و مردمی دانست و با تأکید بر رفع موانع، از تدوین زمانبندی دقیق برای پایان عملیات مرمت و حذف داربستها خبر داد.
صالحی امیری با تأکید بر جایگاه فراملی این بنای تاریخی گفت : گنبدقابوس تنها یک سازه تاریخی نیست؛ نماد شکوه علمی، فرهنگی و هویتی ایرانزمین است. مرمت این اثر باید مبتنی بر دانش روز، هماهنگی نهادی و فارغ از سلایق فردی باشد. اجتهاد شخصی در مواجهه با این میراث جهانی جایی ندارد.
وی به عملیات مرمت میراث جهانی گنبد قابوس پرداخت و با اشاره به تأمین کامل اعتبار این پروژه افزود : برج گنبد قابوس نماد درخشان هویت ایرانی است. مرمت این اثر فاخر طبق زمانبندی به پایان میرسد و هیچ محدودیت اعتباری برای آن قائل نیستیم.
وزیر میراث فرهنگی صیانت از منظر بصری گنبدقابوس را ضرورتی فرهنگی دانست و گفت : گردشگران داخلی و خارجی باید از تماشای این اثر جهانی لذت ببرند. حفاظت از گنبدقابوس، بهمعنای حفاظت از عزت تاریخی ملت ایران است.
صالحیامیری با تأکید بر اینکه گنبدکاووس باید به قطب اقتصاد فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شمال شرق ایران بدل شود، افزود : توافق کردیم با همراهی نمایندگان و استانداری، همایشی برای معرفی بستههای سرمایهگذاری گردشگری گلستان برگزار کنیم تا زمینه حضور بخش خصوصی فراهم شود. فعالسازی اقتصاد خلاق، حمایت از هنرمندان بومی و معرفی گنبد بهعنوان مقصد گردشگری، از اولویتهای جدی وزارتخانه است.
وی تاکید کرد: گلستان، استانی با گنجینههای خفته در شرق و شمال ایران است. از امروز، تصمیمهای بزرگ برای شتابگیری توسعه فرهنگی و تاریخی این منطقه کلید خورده و وزارتخانه با تمام ظرفیت در کنار مردم این دیار خواهد ایستاد.