معاون وزیر علوم:
خراسان رضوی در حوزه فناورانه کارکرد فراملی دارد
خراسان رضوی یکی از این استانهای کشور است که در عرصه فناوری و دانش بنیان، کارکرد ملی و فراملی دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم تکریم و معارفه سرپرست جدید پارک علم و فناوری خراسان رضوی، گفت: برخی از استانهای کشور در عرصه فناوری و دانش بنیان و تحول در این حوزه کارکرد ملی و فراملی دارند و خراسان رضوی یکی از این استان هاست.
محمدنبی شهیکی تاش افزود: توسعه برنامه عملیاتی فناوری در حوزههای آب و انرژی که مورد نیاز بسیاری از مناطق کشور و همچنین کشورهای دیگر است، میتواند در این استان پیگیری و توسعه پیدا کند تا سایرین از آن بهرهمند شوند.
وی ادامه داد: پارک علم و فناوری خراسان رضوی مسیر پرفراز و فرودی را در طول بیش از ۲۰ سال فعالیت خود تجربه کرده و آهنگ رشد خوبی نیز داشته است.
معاون وزیر علوم با تاکید بر حمایتهای متنوع مالی برای تقویت زیست بوم استان افزود: سرمایه گذاری در پارکهای علم و فناوری با توجه به صندوقهای حمایتی و تامین مالی جمعی، میتواند به تکمیل بخشی از فعالیتهای این زیست بوم کمک کند؛ از سوی دیگر باید با نهادسازی شرایط توسعه و تجاری سازی در بازار برای شرکت ها، خلا این بخش جبران شود.
شهیکی تاش با اشاره به اینکه خراسان رضوی باید گامهای موثری در شبکه و تجاری سازی بردارد تا پارک علم و فناوری استان متحولتر شود، گفت: برای این موضوع باید یک برنامه حداقل ۱۰ ساله در نظر گرفته شود تا حوزه اقتصاد «های تک (فناوریهای پیشرفته) و خلاق» که از ظرفیتهای این پارک است، رشد پیدا کند و نسلهای آتی نیز از آن بهرهمند شوند.
وی اظهار کرد: باید بین پارک علم و فناوری و همچنین دانشگاهها ارتباط بیشتری شکل گیرد، زیرا اقدامات آغازین آن، ابتدا در دانشگاهها شکل گرفته و سپس در شرکتهای فناور و دانش بنیان رشد پیدا کرده است.
وزیر علوم بیان کرد: اکوسیستم فناوری خراسان رضوی اگر بخواهد نمود موثری در آینده علمی کشور داشته باشد نیاز دارد تا به الگوهای نوآورانه روی بیاورد و برخی از ریل گذاریهای گذشته، با توجه به افق آینده تغییر پیدا کند.
مشارکت در حل ناترازی انرژی
سرپرست جدید پارک علم و فناوری خراسان رضوی نیز با اشاره به برنامههای خود گفت: برخی اقدامات در سالهای گذشته آغاز شده و اکنون نیاز است تا تغییراتی در ادامه این مسیر داده شود.
جواد صفایی افزود: افزایش تعاملات و شبکه سازی بین شرکتهای دانش بنیان با معاونت علمی ریاست جمهوری و همچنین وزارت علوم از جمله برنامههای این دوره مدیریتی پارک خواهد بود.
وی با بیان اینکه خراسان رضوی دارای چند قطب فناوری است، افزود: از این رو ظرفیتهایی در استان شکل گرفته است و بر این اساس باید حمایت ویژه از قطبهای فناوری همچون صنایع قطعه سازی، پزشکی، غذایی، انرژی و معدنی شکل گیرد.
به گفته وی، از سوی دیگر با توان شرکتهای دانش بنیان میتوان در حل ناترازیهای انرژی استان و کشور مشارکت داشت و این آمادگی در مجموعه پارک علم و فناوری خراسان رضوی وجود دارد تا ضمن پذیرش طرحهای بزرگ، در عرصه ملی نیز نقش موثر تری ایفا شود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: باید تلاش کینم تا تولید کالاهای تحریمی برای رفع نیاز کشور در دستور کار جدی قرار گیرد و همچنین اقداماتی نیز برای بهره مندی از فناوری در حوزههای هوش مصنوعی و انرژیهای پاک فراهم شود.
صفایی ادامه داد: توجه به صادرات محصولات فناورانه در این استان با توجه به زیست بوم مناسب و همچنین مناطق آزاد باید گسترش بیشتری یابد.
تعریف ۶ هزار برنامه برای امسال
رییس سابق پارک علم و فناوری نیز با اشاره به برنامههای انجام شده در طول دوره مدیریتی گفت: ارتقای برنامه عملیاتی و تعریف حدود شش هزار برنامه اقدام، برای مجموعه پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی صورت گرفته، همچنین بستر مناسبی برای تصمیمهای راهبردی در هیات امنا فراهم شده است.
علی اسماعیلی افزود: این مجموعه دارای ۱۳ مرکز رشد، هفت پردیس فناوری و ۱۰ مرکز نوآوری است و در این مدت دو هزار و ۵۳ شرکت مورد حمایت قرار گرفت و شاهد به ثمر نشستن هزار و ۵۴۵ محصول فناورانه در این پارک بودیم.
وی ادامه داد: حدود ۵۰۰ میلیارد ریال از حوزه اختیارات نمایندگان استان برای حمایتهای مالی از شرکتهای دانش بنیان استان جذب شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به برنامه پنج ساله تدوین شده پارک علم و فناوری خراسان رضوی و شرایط رشد این مجموعه علمی افزود: برای رفع برخی از چالشها در حوزه زیرساختی، اقدامات موثری انجام شد که از آن جمله میتوان به مدیریت دیماند برق، ایجاد نیروگاه هفت مگاواتی و تصفیه خانه آب در پارک اشاره کرد.
وی گفت: یکی از مشکلات پارک علم و فناور کمبود زمین برای در اختیار گذاشتن به شرکتهای دانش بنیان است و با اینکه مجوز هیات دولت برای استفاده از مجموعه خانه سازی مشهد وجود داشت، ولی بنا به دلایلی در مدیریت استان این موضوع به نتیجه نرسید.
اسماعیلی افزود: از این رو در تفاهم نامه با شرکتهای صنعتی استان، قرار است ۱۰۴ هکتار زمین خالی در مجاورت پارک، به پردیس مشترک بین شرکتهای صنعتی و پارک علم و فناوری استان تبدیل شود.
به گفته وی، حضور پر رنگ در نمایشگاههای مختلف داخلی و بین المللی موجب شد تا فعالیت شرکتها بیشتر به چشم آید و منجر به امضای قراردادها و تفاهم نامههای بسیاری شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری خراسان رضوی نیز گفت: این پارک قلب زیست بوم فناوری استان است و باید روز به روز گسترش یاید.
احسان یوسفی اظهار کرد: این استان سالانه میزبان هیاتهای خارجی بسیاری است و سال گذشته ۷۴ هیات عالی رتبه خارجی به خراسان رضوی سفر کردند، از این رو ایجاد نمایشگاه دایمی فناوری امکان معرفی دستاوردهای علمی استان و کشور را برای آنان فراهم خواهد کرد.
وی تاکید کرد: توجه و توسعه به حوزه زیست بوم فناوری نباید به مراکز شهرستانها محدود شود، بلکه در راستای عدالت فناوری باید زیر ساختها تا روستاهای استان نیز گسترش پیدا کند.