رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دشمنان، همواره از وحدت ملت ایران، نگران هستند، گفت: انسجام ملی، مهمترین دستاورد جنگ بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمدباقر قالیباف در گفت و گوی تلویزیونی زمینه ها، ابعاد و جزئیات جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را تشریح کرد. متن کامل این برنامه به شرح زیر است:
سؤال: تقریباً تنشهای بین اسرائیل و ایران؛ تنشهای بسیار دیرپا و دراز دامنهای بوده، ولی در فرایند این تنشها ما به نقطه اوج آن رسیدیم و حمله مستقیم اسرائیل به ایران آغاز شد، مسأله اصلی این است که چرا تنشها امروز به این نقطه رسید و اسرائیل از حمله به ایران دنبال چه اهدافی بود؟
محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس شورای اسلامی: «مِنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ فَمِنْهُم مَّن قَضَى نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا» یادی کنم از شهدا؛ سرداران شهیدی که یک عمر بیش از چهل سال مداومت و مجاهدت توفیق شهادت پیدا کردند و به خواسته قلبی خود رسیدند یاد کنم که امروز به برکت زحمات آنها و از آن طرف اندیشمندان و نخبگانمان در عرصه فناوری و دانشبنیانها به ویژه در حوزه مربوط به صنعت هستهای و در رأس آن ملت عزیز و شریف ایران که همیشه در صحنه بودند و همیشه ایستادند با مال، جان و غیرتشان و غیرتمندانه از کشور عزیز ایران دفاع کردند در همه فراز و نشیبها تقدیر و تشکر کنم و عرض تسلیت و تعزیت داشته باشم به مناسبت عزاداریها، شهادت این عزیزان و امیدوارم هر کجا هستیم، بتوانیم وفادار باشیم به ملت و ایران عزیزمان و همین جا عرض و ادب و احترام ویژهای به فرمانده معظم کل قوا؛ رهبر معظم انقلاب که با حضور، تصمیم، فرماندهی و رهبریشان این موفقیت بزرگ را رقم زدند. نکتهای که اشاره کردید همین طور است، واقعاً بحث ما با رژیم صهیونیستی و به تعبیری با خود آمریکا، یک بحث مفصل و دیرینهای است، حتی بعضی این طور نگاه و فکر میکنند که مشکل ما با آمریکا از انقلاب اسلامی شروع شده، واقعاً تاریخ را که نگاه میکنیم، حداقل در این صد سال اخیر تا الان نگاه کنیم، همه جا؛ جای پای آمریکا را که همیشه دنبال بوده، با هر حکومت سیاسی، ایران را تضعیف کند، به چه معنا؟ یا ایران باید قدرت داشته باشد در اختیار و تمشیت امورش با آمریکا باشد، یا هر جا ملت مثل صنعت نفت هر جا اینها بخواهند ملت مستقل باشند و خودشان تصمیم بگیرند، برای آن فرقی نکرده، در بخش اول به موضوع این حمله بخواهم متمرکز شوم که این حمله چطور آغاز شد، به هر حال رژیم صهیونیستی مدتها و سالیان سال بود و به همین خاطر نمایندگی میکرد در منطقه و ژاندارم آمریکا در منطقه بود، به هر حال این تضاد را در همه باورها، نگاه تاریخی و ایدئولوژیکی؛ این مخالفت را همیشه داشته است. در دوران نتانیاهو یک مقدار ویژهتر هم شده است و حتی من خودم معتقدم نتانیاهو به عنوان نخستوزیر آنجا، موضوع مخالفت با ایران و ایرانی و باورهایشان را برای خود دشمنتر میداند تا موضوع فلسطین. باورش این است که موضوع فلسطین را حل کرده یا حل میکند، البته با دو دولتی هم آنجا مخالف است و میگوید من دولت دومی را به رسمیت نمیشناسم، اگر میخواهند فلسطینیها هم اینجا باشند، مردم اینجا باشند، یک حکومت داخلی هم داشته باشند، ولی حق دفاع از خود و داشتن ارتش و دستگاههای امنیتی ندارند.
سؤال: بیشتر یک شبهدولت است تا دولت؟
قالیباف: دولت هم نیست، کسی که امورات نان و آب و زبالههایشان را جمع کنند؛ در همین حد، یعنی شأن و به معنای یک دولت که صاحبان اصلی یک سرزمین هستند، ندارند. همیشه این اختلاف را هم نتانیاهو چه آن دورهای که فکر میکنم از ۹۶ تا دوهزار در آن مقطع آمد، بعد که دو مرتبه آمد، به طور مداوم تا الان تقریباً سه تا چهار دوره اینجاست، با همه رؤسای جمهور آمریکا هم فارغ از این که دموکرات یا جمهوریخواه باشند، یک اختلاف نظرهایی در این بحثها شخص نتانیاهو داشت که آن بیشتر میخواست به ایران بپردازد، آنها به بحث فلسطین.
سؤال: اصلاً انگار پروژه اصلی سیاسی او؛ ایرانستیزی است؟
قالیباف: ایرانستیزی است؛ او هم دلیل دارد، چون احساسش این است که ایران قوی و یکپارچه با باورها، تمدن و تاریخی که دارد، در مقابل زیادهخواهی و باورهایی است که آنها دارند، چون آنها به هر حال یک باورهایی دارند، راهبرد و باورهای آنها که برخاسته از نوع بینش سیاسی و دینی آنهاست، موضوع نیل تا فرات و سرزمین موعود را دنبال میکنند و اینها گره خوردند با استکبار و آنهایی که واقعاً خودشان را از همه بهتر میدانند و فکر میکنند از بقیه جامعه بشری متفاوتتر هستند.
سؤال: گویی که اصلاً اسرائیل بر اساس یک سری انگارههای نژادپرستانه شکل گرفته است؟
قالیباف: در حقیقت در این جنگی هم که آغاز کرد که بدون شک حتماً این آغاز جنگ با آمریکا هماهنگ بوده، چون اصلاً هیچ حرکتی؛ چه نظامی، چه سیاسی، چه منطقهای و چه بینالمللی رژیم صهیونیستی بدون هماهنگی با آمریکا انجام نمیدهد؛ یعنی ریشه اصلی آمریکاست. ولی در این مقطع آنها به طور روشن سه هدف را برای خود مشخص کردند؛ این هدفها منهای این که رسانهها میگویند، به طور رسمی خود نتانیاهو این را بیان و در ویدئویی پخش کرد، وزیر جنگ و داراییاش این را گفت، یعنی اینها دنبال این بودند که هم تغییر نظام سیاسی را در ایران دنبال کنند، هم دنبال این بودند که پایههای قدرت ما را در حوزه هستهای حتماً بزنند و این یک پایه قدرت ما بود این کار را انجام دهند و هم بحث موشکی ما را، یعنی در این سه بخش؛ سه هدف جدی اینها بود که به طور رسمی اعلام کردند، گفته شده و حالا حتماً منهای طرفداران، بحثها و رسانههای آنها که واقعاً امروز بنگاههای رسانهای در دنیا در دست صهیونیستهاست و آن چیزی که میخواهند به جامعه با صدای بلند و با حجم متفاوت یک کاری را انجام میدهند و به نظرم و نظر خیلی افراد و کسانی که اهل تحلیل هستند، حالا چه در اندیشکدههای آمریکا، غرب، اروپا، شرق و هر جا آنها را وقتی نگاه میکنیم، در هر سه هدف ناموفق بودند و نتوانستند و این جایی است که میگوییم در این جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی شکست خورد و دلیل آن هم این است که به هیچ یک از اهداف خود نرسید، البته اینجا نمیخواهم بگویم ما آسیب ندیدیم، نه، جنگ است، جنگ زد و خورد است، ما بیش از هزار شهید دادیم، آن هم بخش قابل توجهی زن، کودک، کاسب و مردم عادی، ولی پایان این نبرد ما موفقیتهای بزرگی را؛ اول این که دشمن را اجازه ندادیم به هیچ کدام از سه هدف خود برسد، دوم این که فرصت بزرگی هم برای ما فراهم شد.
سؤال: فارغ از این سه هدف که گویا اهداف راهبردی اسرائیل در این جنگ ۱۲ روزه؛ یعنی مسأله براندازی، صنعت هستهای و قدرت موشکی ایران، اضافه بر این سه، به نظر میرسد که دلیل و بنیاد درگیریهای اسرائیل با ایران فقط معطوف به این سه مؤلفه نمیشود، بارها گفته شده که گویا ما هم در منطقه در وضعیتی قرار گرفتیم که انگار گسلهای ژئوپلتیک منطقه فعال شده و همچنین مسأله اصلی و در مبنای نگاه اسرائیل؛ گویا فقط براندازی جمهوری اسلامی نیست، گویا مسأله اصلی او؛ خود ایران است. این سؤال پیش میآید که چرا ایران این قدر موضوعیت پیدا میکند و موضوع کینهتوزی و ستیزهجویی قرار میگیرد به این معنا که اصلاً نتانیاهو به طور مستقیم پروژه و دستاورد سیاسی خود را ایرانستیزی میبیند؟
قالیباف: میخواهم با این جمله بگویم؛ بر فرض که ما هم با رژیم صهیونیستی کاری نداشته باشیم، رژیم صهیونیستی حتماً با ما؛ یعنی ایران کار دارد. فارغ از این که به بحث سیاسی و سیاست ما در جمهوری اسلامی توجه شود که مهم است و اساسی است به آن توجه شود، جغرافیای ایران و موقعیت جغرافیای ایران، آن هم بسیار مهم بلکه مهمتر از بحث حوزه سیاسی و سیاستی ماست.
سؤال: گویی که اصلاً اسرائیل پیش از این که با سیاست ایران مشکلی داشته باشد، با جغرافیای ایران مشکل دارد؟
قالیباف: بله، چون اینها لازم و ملزوم یکدیگر شدند. در جنگ جهانی اول و دوم ایران اعلام بیطرفی کرد. قدرتهایی که آن روز درگیر بودند کسی این بیطرفی را پذیرفت؟ نه.
سؤال: و در عین حال که نظام سیاسی آن، نظام وابستهای بود و مستقل نبود؟
قالیباف: وابسته بود، یعنی چه متحدین و چه متفقین بنا به اندیشه، باورها، سیاستها و خواستگاههای خودشان؛ ایران برای آنها پل پیروزی بود، یعنی جغرافیای ایران. حالا این جغرافیا، با این تاریخ تمدنی، بر این اضافه کنیم که این مردم با این باورها و با نقشی که اسلام اینجا دارد که انسانیت، شرافت، ظلمستیزی، استقلال، منزلت، معرفت و در کنار آن؛ قدرت، ثروت، ظرفیتهای مادی و معنوی که در این جغرافیا قرار گرفته که واقعاً این موقعیت جغرافیایی بسیار حیاتی است، بعد یک کشوری یکدست و یکپارچه، این هم در این جغرافیا، اصلاً این ایران قابل پذیرفته برای رژیم صهیونیستی که آن باورها و تفکرات را دارد که به دنبال توسعه فضایی و سرزمینی و دنبال آن باورهای خود است، آن هم با حمایت تمامقد آمریکا و غرب، طبیعتاً ما هم به او کار نداشته باشیم، او با ما کار دارد.
سؤال: یعنی پیش از این که اصلاً سیاستهای ایران تولید قدرت کند، جغرافیای ایران تولید قدرت میکند؟
قالیباف: بعد این جا این تاریخ با این جغرافیا و این باور؛ یک کشور مستقل قوی در بعد مادی و معنوی. همین حادثه جنگ، این را نشان داد. حتماً در کشور ما یک اختلاف سلیقههایی داشتیم، در بعضی زمینهها بیش از اختلاف سلیقه، حتی در مسائل اصولی هم در بعضی جاها واقعاً تفاوتهای جدی رویکرد است. بعضی وقتها هم واقعاً در مبانی و اصول هم یک اختلافاتی داشتیم، ولی وقتی در مقابل یک تهاجم خارجی قرار گرفتیم؛ آن هم یک رژیمی مثل رژیم صهیونیستی و در ادامه آن دخالت و حمله مستقیم آمریکا، این تمدن، باور و جغرافیا، این عظمت، این ایران؛ شما دیدید همه یکپارچه شدند و همه در کنار و در حلقه مرکزی رهبر معظم انقلاب جمع شدند، همه یک حرف زدند و این همان قدرتی است که همیشه از آن نگران هستند. شما فلات ایران را در گذشته نگاه کنید، ببینید در شمال تا کجا بودیم، در فلات ایران تقریباً دو برابر وضعیت فعلی که الان ایران است بوده، اینها در همین ۲۰۰ تا ۳۰۰ سال اخیر در جنگهای مختلف؛ در ضعفهای نظامی- سیاسی که آخرین آن ۱۳۵۲ بوده؛ بحرین، همه را واگذار کردند در نظامهای سیاسی مختلف ولی شما میبینید ملت ایران همیشه در مقابل اینها بحث داشتند. اینجا نظام سیاسی بود و نشان داد که امام (ره) در دوران خودشان و این جنگی که آن موقع واقعاً تنها رژیم بعث و صدام نبود، همه دیدیم که شرق و غرب بودند آمدند؛ یعنی ما در جبهه؛ طراحی یا تانکها و توپهای اتحاد جماهیر شوروی سابق، طراحی آنها و مستشارهای آنها را دیدیم، پول آمریکا و وابستگان آمریکا در منطقه را دیدیم و میراژهای فرانسه را دیدیم و ارتشهای کشورهای متعدد در همان جا دیدیم که ولایت فقیه و ولی فقیه و این نظام سیاسی از کیان وطن و اسلام در مقابل دشمنان خارجی دفاع کردند. یادم هست و این روزها دیدم این کلیپ آمد؛ مقام معظم رهبری آن زمان نماینده امام بودند در شورای عالی دفاع، همان ماههای اول جنگ در جبهه؛ در حمله رژیم بعثی با حمایت شرق و غرب، آن جا یک سؤالی از ایشان کردند و گفتند در میدان جنگ با لباس نظامی سؤال کردند در رابطه با این که جنگ ما اسلامی است، یا برای وطن یا میهن است؟ برای اسلام میجنگیم یا برای ایران و وطن؟ گفتند اصلاً این سؤال درست نیست. اصلاً اینجا اسلام و وطن بر هم منطبق است و لازم و ملزوم هم هستند. اینها ظرف و مظروف هم هستند و واقعاً آن جا نشان داد که این نوع باور، این نظام سیاسی و این جمهوری اسلامی از همه تاریخ تمدنی و فرهنگ ایرانی است که همیشه موحد بودند، در مقابل دشمنان خارجی دفاع کردند.
سؤال: آیا ایران نسبت به حمله اسرائیل غافلگیر شد یا خیر؟
قالیباف: این حادثهای که آن شب اتفاق افتاد، حادثه خیلی عظیم و بزرگی بود. شب اول، یعنی در دو ساعت اول حداکثر دو ساعت و نیم، دو اتفاق افتاد. نمیخواهم بگویم غافلگیر شدیم در اصل جنگ، نه، شهید سلامی آن شب در اتاق فرماندهیاش بود، شهید حاجیزاده در پست فرماندهی و اتاق فرماندهیاش بود، حتی اگر شهید سلامی در اتاقش نشسته بود و در سنگر فرماندهی خود نبود، ولی شهید حاجیزاده در سنگر فرماندهی خود بود.
سؤال: یعنی پیشبینیپذیر بود؟
قالیباف: پس اینها میدانستند که دشمن امشب یا فردا شب احتمال این هست، یعنی مخصوصاً این هفتههای اخیر معلوم بود اتفاقاتی اینجا میافتد، به نظرم ما در اصل این که این جنگ اتفاق میافتاد و در آستانه این بود، غافلگیر نشدیم.
سؤال: بخش قابل توجه ضربه اول؛ تروریستی بود، یعنی ترور بود در اصل تا جنگ؟
قالیباف: هم ترور بود، هم جنگ. آن چیزی که غافلگیری بود؛ شیوه عملیاتی بود که رژیم صهیونیستی انجام داد، ولی فقط این خصلت؛ خصلت این رژیم صهیونیستی است.
سؤال: یعنی در اصل آن کسی تردیدی نداشت؟
قالیباف: نه، نداشت. یعنی این ذاتاً تروریست است، یعنی ذاتاً آن اهداف خود را و آدمهایی که در این مسیر است؛ میخواهد کشور، فرد، گروه یا سازمان باشند، دست به جنایت میزند و هیچ محدودیت انسانی و قوانین بینالمللی و هیچ خط قرمزی او ندارد.
سؤال: در اصل اسرائیل؛ یعنی ارتش ترور؟
قالیباف: این کارش را شروع کرد؛ چه کرد؟ در نحوه عملیاتی که انجام داد، به نظرم غافلگیر شدیم، یعنی آمد فرماندهان ما را در همان لحظه اول زد. یعنی حدود ساعت سه که شروع کرد؛ با چه شروع کرد؟ با زدن فرماندهان ما؛ یعنی رئیس ستاد ما را زد، فرمانده قرارگاه خاتم، فرمانده هوافضا، فرمانده سپاه و در ردههای دیگر هم زد؛ دانشمندان ما را زد و همه این اتفاقها اینجا افتاد و ما در این بخش تعبیرم این است مغزهای ما که طراحی کرده بودند و این طراحیها را فرماندهی میکردند زد، دوم؛ چشم ما را هم زد، یعنی با امکانات اف ۳۵ها، اف۱۶ ها، اف ۱۵ها و موشکهای کروز و موشکهای متعدد بالستیکی و کروزی که هواپرتاب هستند، یعنی از هواپیما آنها را پرتاب میکند و با دسترسی به اطلاعاتی که از شنودها، ماهواره، بخشهای مختلف و حتماً از نفوذیهایی که دارد، اینجا نوع عملیات و مانوری که انجام داد، غافلگیر شدیم و واقعاً یک شوک به همه وارد شد، ولی اینجا فرمانده معظم کل قوا و مقام معظم رهبری را منحصربهفردترین کسی بود که نیروهای مسلح را در اولویت اول توانست در چند ساعت از این شوک بیرون بیاورد. یعنی با انتصاب این افراد، یعنی بلافاصله تمام این افراد در همان سه تا چهار ساعت اول منصوب شدند. فکر نکنید این انتصاب، دادن یک حکم به یک فرد در رادیو بخوانند، آن برای اطلاع مردم بود. ما دو مرتبه فرمانده کل قوا را مثل سال ۵۹ در اتاق جنگ دوران دفاع مقدس در اهواز، فرمانده کل قوا را در فرماندهی دیدیم، حکم داد، فرماندهان را آورد حضوری توجیه، فرمان و در میدان و دیدید با این ضربهای که خوردیم، چه در حوزه راداری و چه در حوزه مغز؛ حذف فرماندهان واقعاً فرماندهان لایق از همان نسل، با همان تربیت و سابقه، اینها را میشناسم، به میدان آمدند و در ۱۷ تا ۱۸ ساعت بعد ما قریب به ۱۵۰ موشک و ۳۵۰ پهپاد را جمعه شب به سمت دشمن پرتاب کردیم. این قدرت نظامی و حرکت ما بود و توانستیم این کار را انجام دهیم.
سؤال: به نظر اسرائیل این پیشبینی نمیشد که به این سرعت ایران بازیابی کند؟
قالیباف: اصلاً احساس میکرد مغز ما را زده، احساسش این بود که رادارها؛ یعنی چشم ما را هم زده، باز هم فکر میکرد، باز هم یادتان باشد یک ویدئویی داد گفت ما کارمان را تمام کردیم حالا شما هستید که بیایید در خیابان؛ این همان نگاه غلط است.
ادامه دارد