رئیس اداره امور بیابان استان قم نسبت به تشدید روند بیابانزایی در شرق استان هشدار داد و گفت: مجموعهای از عوامل مانند خشکسالی، بهرهبرداری بیرویه از آبهای زیرزمینی و عدم تخصیص حقابههای زیستمحیطی باعث تشدید پدیده گرد و غبار در این منطقه شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم، صادق آبروش با بیان اینکه اثر برخی عوامل محیطی با تاخیر نمایان میشود، افزود: اگر امروز دچار خشکسالی شویم، اثرات آن در قالب بیابانزایی و گرد و غبار، ممکن است تا هفت سال بعد ظاهر شود.
وی همچنین از افت شدید سطح آبهای زیرزمینی و تبدیل آب شیرین به شور در برخی مناطق خبر داد و گفت: این روند منجر به نابودی پوشش گیاهی و فرونشست زمین بهویژه در منطقه جعفریه شده است.
رئیس اداره امور بیابان استان قم از تداوم کشت محصولات آببر در مناطق بحرانی قم انتقاد کرد و با اشاره به مصرف بالای آب برای تولید هر کیلو طالبی، ادامه این نوع کشت را در شرایط خشکسالی و بحران منابع آبی غیرمنطقی دانست.
آبروش گفت: بر اساس مطالعات انجامشده، منطقه شرق قم با خاکهای رسی و نمکی، بیشترین آسیب را از بیآبی دیده است.
وی افزود: طرحی برای مقابله با گرد و غبار در محدوده ۵۳ هزار هکتاری سراجه تهیه شده، اما به دلیل کمبود اعتبارات، اجرای آن به تأخیر افتاده است.
وی با تأکید بر اینکه حل معضل گرد و غبار تنها با اقدام منطقهای ممکن نیست، گفت: بخشی از گرد و غبار قم از استانهای همجوار از جمله اصفهان و مناطق جنوبی دریاچه نمک وارد میشود و نیازمند همکاری فرامنطقهای هستیم.
آبروش در پایان خواستار تغییر نگاه از مدیریت استانی به مدیریت ملی و منطقهای در حل بحران گرد و غبار شد و گفت: استمرار وضع فعلی، تهدیدی جدی برای سلامت، کشاورزی و سکونت در بخش شرقی قم خواهد بود.