رئیس مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به ضرورت مواجه صحیح با استرس و اضطراب ناشی از دوران جنگ و پس از جنگ، ۱۲ راهکار کاهش اضطراب در بحرانها را توصیه کرد تا افراد از زندگی در گذشته و آینده اجتناب کنند و حال را دریابند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمدرضا محمدی با اشاره به راهکارهای مواجه با استرس و اضطراب جنگ و پسا جنگ، اظهار کرد: شکی نیست که جنگ یکی از سختترین، پرتنشترین، پر اضطرابترین مسائلی است که ممکن است در یک کشور رخ دهد، اما اگر نگرانی و اضطرابها را بشناسیم صدمه کمتری میخوریم و همه افراد از جمله سالمندان، نوجوانان و کودکان در صورت شناخت اضطرابها با مشکلات کمتری مواجه میشوند.
وی افزود: اضطراب در حد معمول رشد دهندهترین عنصر زندگی انسان است. اگر اضطراب نباشد افراد کار خود را درست انجام نمیدهند و برعکس افرادی که اضطراب ندارند همواره کارهای خود را به تعویق میاندازند؛ حتی کودکان اگر اضطراب نداشته باشند درس نمیخوانند پس اضطراب یک عامل رشد دهنده است؛ اما اگر اضطراب از حد معمول فراتر رود و شدید شود، باعث کاهش کارایی و ایجاد افسردگی و نگرانی میشود که مضر است.
محمدی با بیان اینکه باید اضطراب را بشناسیم، درک و آن را درمان کنیم، خاطر نشان کرد: در خصوص جنگ تحمیلی اخیر ترس و نگرانی که در زمینه جنگ پیش آمد به واسطه وجود سر و صداها و بعد از آن نیز به واسطه وجود اخبار جنگ بود.
وی تاکید کرد: باید بدانیم در دوران جنگ همه صداهایی که میشنویم صدای موشک و بمباران دشمنان نیست بلکه صداهایی که میشنویم صدای گلولههای ضدهوایی است که از زمین به سمت هواپیماهای دشمن شلیک میشود و از سمت نیروهای خودی است و بمب و موشک دشمن نیست؛ بنابراین با شناسایی عوامل ایجاد صدا ترس از آنها از بین میرود.
رئیس مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: باید این موضوع را برای کودکان و افرادی که از صدای پدافندها دچار اضطراب میشوند توضیح دهیم که شاید بیش از ۹۰ درصد این صداها، صداهای ضد هوایی خودی است و نباید ایجاد وحشت کند بلکه برای دفاع از مردم است.
از احتمالات غافل نشوید
فوق تخصص روانپزشکی با بیان اینکه موضوع دیگری که مردم برای کاهش اضطراب خود باید به آن توجه کنند موضوع احتمالات است، افزود: اگر مساحت شهر خود را برای مثال شهر تهران را یک مربع ۵۰ در ۵۰ کیلومتر بدانیم مساحت آن ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مربع میشود؛ اگر به طور میانگین مساحت هر خانه را ۱۰۰ متر مربع در نظر بگیریم احتمال اینکه موشک به خانه ما بخورد یک بر ۲۵ میلیون است که این احتمال، بسیار بسیار ضعیف است؛ بنابراین با دانستن این مطلب بخشی از اضطراب و استرس افراد کاهش مییابد.
محمدی تاکید کرد: وقتی این موضوع را بدانیم یا کودکان و افراد داخل منزل را از این موضوع آگاه کنیم، اضطراب و استرس از بین میرود، اما وقتی به صورت سربسته مسئله وجود دارد، تصور میکنند که ممکن است هر لحظه موشک یا جنگندهای به خانه آنها برخورد کند؛ بنابراین استرس و اضطراب بیشتری دارند.