استاندار خوزستان گفت: بحران آب شور در شهرستانهای خرمشهر و آبادان نیازمند همکاری فوری تمامی ذینفعان است و باید مشوقهای کشت جایگزین اعمال شود تا از این دوره سخت عبور کنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان خوزستان، سید محمدرضا موالیزاده در حاشیه بازدید از مناطق آبی خرمشهر با اشاره به بحران جدی شوری آب در پاییندست استان بر لزوم اقدامات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت تاکید کرد و گفت: امروز به همراه جمعی از مدیران و نماینده مردم خرمشهر از مسیر آبی این شهرستان بازدید شد که پس از بررسی متوجه شدیم که اقدامات فوری، میانمدت و بلندمدت مورد نیاز است.
وی با اشاره به اینکه در کوتاهمدت با محدودیتهای ناشی از میزان آب ورودی از بالادست مواجه هستیم افزود: این آب باید در طول مسیر صیانت و به گونهای هدایت شود که در پاییندست (خرمشهر و آبادان) با مشکل شوری و کیفیت نامناسب مواجه نشویم.
استاندار خوزستان ادامه داد: رهاسازی آب از سدها مانند رهاسازی اخیر ۴۵۰ تا ۵۰۰ مترمکعب بر ثانیه از سد بالادست، برای تامین آب شرب خرمشهر و آبادان انجام میشود، اما برخی کشتها مانند شلتوک که آببری بالایی دارند، باعث میشود، آب در شرایط مناسب به پاییندست نرسد.
استاندار خوزستان: بحران آب شور در خرمشهر و آبادان نیازمند همکاری فوری تمامی ذینفعان است
وی تصریح کرد: همچنین تخلیه آب مزارع شلتوک پس از برداشت که در مرداد ماه اتفاق میافتد نیز مشکل شوری را تشدید خواهد کرد.
موالی زاده تصریح کرد: از کشاورزان عزیز در بالادست میخواهیم کشت خود را کنترل کرده و با هماستانیهای خود همکاری کنند.
استاندار خوزستان ادامه داد: در شرایط خشکسالی و محدودیت منابع آبی، کشتهای تجاری گسترده و پرمصرف جایز نیست؛ کشت باید متناسب با آب موجود و الگوی کشت تعریفشده باشد.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای ترسالی فرصت کشت بیشتر وجود دارد، اما اکنون در خشکسالی هستیم و باید آب را مدیریت کنیم.
استاندار خوزستان گفت: شوری آب در آبادان گاهی به ۴۰ هزار میکروزیمنس بر سانتیمتر میرسد که بسیار بالاتر از حد قابل قبول و حتی شورتر از برخی اقیانوسها است و برای شرب نامناسب است.
وی با اشاره به تهدید نخلستانها و حوزه دامداری، گفت: شوری آب، نخلها را از بین میبرد؛ استان ۶ میلیون اصله نخل دارد که بخشی در گذشته از بین رفته و احیا شدهاند، اما آب شور دوباره آنها را تهدید میکند و دامداری سنگین نیز با بحران مواجه خواهد شد.
موالیزاده اظهار کرد: اجرای کامل چند طرح عمده از جمله سدهای بهمنشیر علیا و سفلی میتواند با ایجاد حوضچه آب شیرین در محدوده بهمنشیر، آب شیرین را در بازه زمانی مناسب برای خرمشهر، جزیره مینو و آبادان تامین میکند، اما مشروط بر تامین اعتبار؛ پایش و نظارت مستقیم مدیران و برگزاری جلسات مستمر تنش آبی نیز با جدیت در جریان است.
شوری آب سرمایه عظیم چندین دهه تلاش مردم را نابود میکند
همچنین نماینده مردم خرمشهر در مجلس شورای اسلامی با تقدیر از استاندار پرتلاش خوزستان به علت اختصاص وقت مناسبت برای مدیریت بحران آب و برگزاری جلسات متعدد اظهار کرد: حضور دکتر موالیزاده با تیم مدیریتی کامل و اعضای شورای تامین نشاندهنده عزم جدی برای نجات خرمشهر، آبادان، جزیره مینو و اروندکنار است.
مصطفی مطورزاده افزود: این بحران یک فاجعه زیستمحیطی است، زیرا ۲ ثروت اصلی منطقه را تهدید میکند؛ خاک حاصلخیز که با ورود آب شور از بین میرود و آب شیرین که چرخه حیات منطقه یعنی دامداری، آبزیپروری و بهویژه نخیلات به آن وابسته است.
وی بیان کرد: برخلاف محصولات فصلی، نخلها حاصل عمر و تلاش چند دهه مردم پس از جنگ برای احیای منطقه است و شوری آب این سرمایه عظیم را نابود میکند.
نماینده مردم خرمشهر در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: از هماستانیهای ساکن در بالادست و مدیران مربوطه میخواهیم ما را یاری کنند؛ وقتی ۵۰۰ مترمکعب آب رهاسازی میشود، حداقل باید ۲۰۰ مترمکعب آن با کیفیت مناسب به خرمشهر و آبادان برسد.
استاندار خوزستان: بحران آب شور در خرمشهر و آبادان نیازمند همکاری فوری تمامی ذینفعان است
وی تصریح کرد: همچنین از رسانهها میخواهیم پیام کمکخواهی ما را به مردم برسانند تا از این فاجعه زیستمحیطی جلوگیری شود.
مطورزاده خاطرنشان کرد: خرمشهر پایتخت پایداری، عزت، صلابت و شهادت است و باید با تلاش و همکاری، این منطقه را از بحران خارج کنیم.
افشین محمدی معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان در گفتگوی تلفنی با بخش خبر سیمای خوزستان در این زمینه توضیحاتی ارائه داد.