باستانشناسان، قدمت گورهای کشف شده در محوطه گور کافری کویجان، شهرستان بهاباد استان یزد را به دوره اشکانی نسبت میدهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، گروهی از باستانشناسان ایرانی در بررسیها و کاوشها در محدوده «گور کافری» در استان یزد، ۱۷۹۳ قبر در محدودهای نزدیک به هزار هکتار را شناسایی کردند که قدمت این گورها را که در برخی از آنها اشیاء تدفینی یافته شده است، به دوره اشکانی نسبت میدهند.
عضو هیأت علمی و معاون پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی، و سرپرست کاوش در این محوطه گفت: در زمان جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، این پروژه با وجود فشارهای زیادی که بر اعضاء گروه بود، بدون هیچ تعلل یا توقفی انجام شد .
محمد حسین عزیزی خرانقی افزود : در بررسیهای باستانشناسی پیمایشی و فشرده یک ماهه انجام شده در محدوده گور کافری، ۱۷۹۳ قبر در محدودهای نزدیک به هزار هکتار شناسایی شده است. این حجم از تراکم در این وسعت زیاد، گور کافری کویجان را به یک محوطه گورستانی منحصربهفرد تبدیل کرده است اما به دلیل حفاری های غیر مجاز ، بیش از ۹۰ درصد گورهای آن تخریب شدهاند.
وی گفت : برای شناخت بهتر از ماهیت این محوطه، علاوهبر بررسی پیمایشی فشرده و سیستماتیک در این محوطه، پنج گور نیز برای گمانه زنی انتخاب شد و مورد کاوش قرار گرفت. متاسفانه با توجه به ساختار گورها و عمق کم آن و امکان راحت نفوذ رطوبت و آب به فضای داخلی گور به دلیل ساختار خاک پیرامون گور و منطقه، تقریبا هیچ بقایایی از اسکلت انسانی در گورها باقی نمانده و تنها در مواردی پوستههای فرسوده و خرد شده استخوانهای بلند، باقی مانده است.
معاون پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی افزود : اشیاء تدفینی محدودی در گورها قرار داشتند که شامل یک یا دو ظرف سفالی در بالای سر و پای تدفین و اشیاء کوچک مفرغی شامل دستبند و انگشتر و مهرههای سنگی، خمیر شیشه است.
محمد حسین عزیزی خرانقی گفت : با توجه به مطالعات ابتدایی انجام شده میتوان این محوطه را به دوره اشکانی منسوب کرد و با توجه به تشابه بیشتر قبور و اشیاء آنها، میتوان محوطه گور کافری کویجان را به عنوان گورستانی متعلق به مردمانی عادی در دوره اشکانی دانست که در این محدوده، زندگی میکردند.
وی افزود : این تاریخگذاری نسبی و مقدماتی است و ممکن است پژوهشهای تکمیلی آتی منجر به تغییر در این گاهنگاری شود. با توجه به اهمیت بالای این محوطه، هدف اصلی گروه پژوهشی پس از ارائه گزارش پژوهشی پروژه، تکمیل پرونده ثبتی این اثر و پیگیری تا ثبت در فهرست آثار ملی کشور است.
عزیزی خرانقی گفت: در این پروژه مسئولان محلی شهرستان، فرماندار و شهرداری بهاباد و مدیرکل و معاون میراث فرهنگی استان یزد، کمال همکاری با پروژه را داشتهاند.
بنابر اعلام پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پروژه بررسی فشرده پیمایشی و گمانهزنی در محوطه گور کافری کویجان، شهرستان بهاباد، استان یزد با حمایت مالی شهرداری بهاباد و مجوز این پژوهشگاه انجام شد. گمانهزنیهای باستانشناسان همزمان با جنگ ۱۲ روزه اسرائیل با ایران بود که بدون وقفه در این مدت ادامه یافت