استاندار خراسان رضوی گفت: عشایر از مهمترین ظرفیتهای تامین پروتئین در استان هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، غلامحسین مظفری روز شنبه در بازدید از منطقه عشایری قوچان و چناران در جمع خبرنگاران افزود: جامعه عشایری ظرفیت بسیار زیادی در تامین پروتئین دارند؛ بطوریکه حدود ۱۱ تا ۱۲ درصد پروتئین مورد نیاز و بیشتر دام زنده و سبک خراسان رضوی را تامین میکنند.
وی تاکید کرد: عشایر، بهواسطه نقش مهمشان در توسعه پایدار، باید از یک درآمد پایدار و مناسب برخوردار باشند و باید تلاش کنیم که آنان سهم بیشتری از ارزش افزوده تولیداتشان داشته باشند.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به وسعت جغرافیایی و تنوع مسائل پیش روی عشایر اضافه کرد: مسیر هزار مسجد، بسیار آباد با مراتعی غنی و جنگلهای ارس چندصدساله است که نیاز به احیای بیشتر دارد و عشایر در ۱۶۰ نقطه از منطقه هزارمسجد مستقر و در حال ییلاق و قشلاق هستند.
او ادامه داد: طبیعی است که در این محدوده بزرگ، عشایر با موضوعات و مشکلات متعددی روبهرو هستند که باید به اندازه کافی و لازم به آنان توجه شود.
مظفری اضافه کرد: بخش زیادی از نیازهای مطرح شده توسط عشایر در این بازدید، مشکل راه، کمبود آب، نیاز به انرژی از طریق پنلهای خورشیدی و همچنین بحث تسهیلات و نهادههای دامی بود.
استاندار خراسان رضوی گفت: یکی از پیشنهادات مهم این است که دستگاههای اجرایی، بهویژه ادارهکل امور عشایر و شرکت پشتیبانی امور دام، نهادههای دامی را در قبال دریافت گوشت در اختیار عشایر قرار دهند.
مظفری تصریح کرد: یکی از مشکلات اصلی این است که به علت تأمین نشدن بهموقع نهادهها، عشایر مجبور به فروش دام زنده با قیمت پایینتر هستند که این مهم سود آنان را حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش میدهد، در حالی که اگر این چرخه بهدرستی تکمیل و گوشت در قبال نهاده تحویل شود، سود آنها نیز افزایش خواهد یافت.
استاندار خراسان رضوی در خصوص موضوع راهها و رفع مشکل عشایر این مناطق گفت: در دو منطقه خاص تصمیمات خوبی گرفته و خوشبختانه اعتبارات لازم هم پیشبینی شده است تا مشکلات رفع شود و در مدت زمان کوتاهی به مرحله اجرا برسد.
مظفری افزود: ۱۵ بند مصوبهای که امروز در شورای عشایر خراسان رضوی تصویب شد، لازم است که توسط دستگاههای اجرایی اجرا شود، همچنین مقرر شد تا ۲۵ مردادماه گزارشی از روند اجرای مصوبات ارائه شود تا میزان پیشرفت مشخص و اگر مانعی وجود دارد، برطرف شود.
این مسئول اجرایی ادامه داد: نکته دیگر عضویت فرزندان عشایر در تعاونیهای عشایری بود، متأسفانه هنوز در این زمینه محدودیتهایی وجود دارد که به دلیل یارانههایی است که به تعاونیها اختصاص پیدا میکند و مقاومتهایی در این مسیر به وجود آمده است.
استاندار خراسان رضوی گفت: آمار نشان میدهد حدود ۱۲ هزار خانوار عشایری در استان وجود دارد که از این میان، هشت هزار و ۵۰۰ خانوار در ادارهکل عشایر ثبت شده و یارانه دریافت میکنند، اما مرکز آمار ایران تنها پنج هزار و ۵۰۰ خانوار را تأیید کرده است.
مظفری با تاکید بر لزوم نگاه متفاوت به آینده فعالیتهای عشایری افزود: باید تلاش کنیم تا فرزندان عشایر، کار اجدادی خود را ادامه دهند؛ اگر آنان علاقهمندند که در این حوزه بمانند و کار کنند باید شرایط و زیرساخت لازم را برای استمرار و توسعه فعالیت عشایری فراهم کرد.
وی ادامه داد: بهجد باید پیگیر حل مشکلات باشیم تا به هر تعداد که فرزندان عشایر ازدواج میکنند و خانواده جدید تشکیل میدهند، بتوانند عضو تعاونیها و کلونیهای عشایری شوند و این گام بزرگی برای توسعه واقعی جامعه عشایری خواهد بود؛ چرا که عشایر، از ذخایر جدی و راهبردی کشور محسوب میشوند.