اتحادیه اروپا ابزارهای تحریم اسرائیل را در اختیار دارد، اما در استفاده از آنها مردد است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاری فرانسه، وزرای امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز سهشنبه مجموعهای از اقدامات احتمالی علیه اسرائیل را برای پاسخ به نقض حقوق بشر در غزه بررسی میکنند؛ اما به گفته دیپلماتهای اروپایی، احتمال اجرای این تدابیر بسیار کم است. یک دیپلمات اروپایی اعلام کرد: «هنوز مشخص نیست که کدام اقدام ممکن است در اولویت قرار بگیرد».
طبق گزارشی از کمیسیون اروپا که اواخر ژوئن به کشورهای عضو ارائه شد، اسرائیل با عملکرد خود در غزه، ماده دوم توافقنامه مشارکت با اتحادیه اروپا که بر رعایت حقوق بشر تأکید دارد را نقض کرده است. در نتیجه، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، فهرستی از گزینههای ممکن را آماده کرده است که از جمله میتوان به تعلیق کامل توافق نامه، ممنوعیت واردات کالا از سرزمینهای اشغالی فلسطین، بازنگری در سیاست صدور روادید و تعلیق بخش تجاری توافقنامه مشارکت اشاره کرد.
با وجود این، به گفته چندین دیپلمات اروپایی، احتمال تصمیم گیری درخصوص این اقدامات یا حتی بحث جدی درباره جزئیات آنها، بسیار ضعیف است، به ویژه پس از آنکه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هفته گذشته از توافق نامه میان اتحادیه اروپا و اسرائیل برای افزایش ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه خبر داد.
برخی کشورها این توافق را نشانهای از پیشرفت در اوضاع میدانند، هرچند این مسئله هنوز به طور عملی تأیید نشده است. این کشورها معتقدند که چنین بهبودی، هرگونه بحث درخصوص تحریم علیه اسرائیل را دستکم در حال حاضر به حاشیه میراند. گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز دوشنبه در بروکسل گفت: «مطمئنم هیچ یک از این اقدامات را کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصویب نخواهد کرد».
یکی از دیپلماتهای اروپایی توافق اخیر برای افزایش کمک رسانی به غزه را «پیشرفتی مهم» توصیف کرد و گفت: «در حال حاضر زمان برای بحث درباره تعلیق توافق نامه زمان مناسبی نیست». کشورهای عضو اتحادیه اروپا از زمان آغاز جنگ غزه در پاسخ اسرائیل به حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط حماس، بر سر نحوه برخورد با این بحران دچار اختلاف نظر هستند. چندین کشور مانند آلمان از حق دفاع اسرائیل مطابق با حقوق بینالملل حمایت میکنند، این در حالی اس که کشورهایی مانند اسپانیا، اقدامات اسرائیل را «نسل کشی» میدانند. با وجود این، انتظار میرود کشورهای عضو امروز بر اجرای کامل توافق جدید برای ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه تأکید کنند.
بر اساس این توافق، شمار کامیونهایی که به صورت روزانه مواد غذایی و غیرغذایی به غزه منتقل میکنند، افزایش قابل توجهی خواهد داشت و گذرگاههای جدیدی در شمال و جنوب نوار غزه بازگشایی خواهند شد. همچنین، مسیرهای ارسال کمک از مصر و اردن به صورت مجدد فعال میشوند و امکان توزیع مواد غذایی از طریق نانواییها و آشپزخانههای عمومی در سراسر غزه فراهم خواهد شد. سوخت مورد نیاز سازمانهای بشردوستانه نیز تا سطح عملیاتی از سر گرفته خواهد شد. کایا کالاس شب گذشته گفت: «نشانههای امیدوارکنندهای وجود دارد. تعداد بیشتری از کامیونها مشغول رساندن اقلام مورد نیاز به مردم غزه هستند. اما البته میدانیم که این کافی نیست». از سوی دیگر، بدر عبدالعاطی، وزیر امور خارجه مصر، در خصوص اجرای این توافق ابراز بدبینی کرد و «اوضاع میدانی را فاجعه بار توصیف کرد».