شکست نیروهای آمریکایی در عملیاتی موسوم به پنجه عقاب در اردیبهشت ۱۳۵۹ در منطقه طبس یکی از نمادهای مقاومت ایران در برابر قدرتهای جهانی است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مهاباد، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران، گروهی از دانشجویان ایرانی طرفدار انقلاب، سفارت آمریکا در تهران را به تصرف خود درآوردند و ۵۲ آمریکایی را به گروگان گرفتند. این واقعه، آمریکا را تحت فشار قرار داد تا به هر طریق ممکن، گروگانها را آزاد کند.
در ۵ اردیبهشت ۱۳۵۹، نیروهای آمریکایی با هشت هواپیمای نظامی، هلیکوپتر و تعدادی خودرو، وارد منطقه کویر طبس شدند. هدف آنها نجات گروگانها از طریق عملیات نظامی بود. با این حال، طوفان شن شدید و شرایط نامساعد جوی، عملیات را با مشکل مواجه کرد. در نتیجه، دو هواپیمای آمریکایی در اثر برخورد با شنهای روان و شرایط سخت، از بین رفتند و ۸ نفر از نظامیان آمریکایی کشته شدند. با مشاهده شکستپذیری عملیات و خطرات جانی برای نظامیان، فرماندهان آمریکایی تصمیم به لغو عملیات و خروج از منطقه گرفتند.
شکست عملیات در طبس، نمادی از مقاومت و اقتدار ایران در برابر قدرتهای جهانی شد. این واقعه، شکستپذیری قدرتهای بزرگ را در برابر اراده و مقاومت مردم ایران به اثبات رساند و موجب تقویت روحیه ملی و انقلابی در ایران شد.
پس از گذشت ۴۶ سال از آن واقعه، یک بار دیگر معجزه خداوند در جنگ رمضان پدیدار شد، جایی که دشمن آمریکایی در اقدامی مذبوحانه با استفاده از پرنده¬های جنگی مجهزخود درصدد نجات خلبان جنگنده ساقط شده در خاک کشورمان بود که طی عملیات مشترک نیروهای مسلح، متحمل شکست مفتضحانه¬ی دیگری شد و بار دیگر ثابت شد "خدای شنهای طبس، هنوز هست"