پخش زنده
امروز: -
یکی از مشخصه های بارز عملیات ارتش میانمار، هدف قرار دادن غیرنظامیان و بی ملاحظه بودن نسبت به جان و کرامت انسانی غیرنظامیان است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ عضو کمیته مستقل بین المللی حقیقت یاب سازمان ملل متحد درباره میانمار، ضمن تاکید بر نقش اصلی ارتش میانمار در ارتکاب جنایات علیه مسلمانان روهینگیا ، از سکوت مقامات دولتی میانمار از جمله خانم آنگ سان سوچی در قبال این جنایات نیز انتقاد کرد.
خانم راضیقا کوماراسوامیRadhika Coomaraswamy عضو کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد در امور میانمار، در نشستی خبری در تشریح جنایات علیه مسلمانان روهینگیا در این کشور گفت: یکی از مشخصه های بارز عملیات " تاتماداو"( Tatmadaw)(اشاره به نام رسمی ارتش و نیروهای مسلح میانمار)، هدف قرار دادن غیرنظامیان و بی ملاحظه بودن نسبت به جان و کرامت انسانی غیرنظامیان است.
یکی از ویژگی های رایج چنین رفتاری " تجاوز و خشونت جنسی" می باشد. شیوه ی توسل به خشونت جنسی که در میانمار رخ داده است، به طور خاص بی رحمانه است. این جملات را گزارشگر ویژه ی سابق در امور خشونت برضد زنان بیان می کند و می گوید مقیاس خشونت و ماهیت سازمان یافته تجاوز و خشونت برضد زنان نشان می دهد که این خشونت ها بخشی از یک " راهبرد عامدانه " برای مرعوب کردن و تنبیه غیرنظامیان می باشد.از چنین روش هایی به عنوان یک تاکتیک جنگی استفاده می شود.
خانم راضیقا کوماراسوامی در ادامه نشست خبری خود در ژنو سوئیس گفت:چیزی (جنایاتی) که ما به آنها پی برده ایم شامل تجاوز، تجاوز جمعی ، بردگی جنسی ، عریان شدگی اجباری و قطع عضو افراد می باشد. الگوهای مشابهی از خشونت جنسی نیز در میانمار گزارش شده است که سابقه آن دست کم به سه دهه می رسد. در جریان عملیات پاکسازی در سال 2017 در ایالت راخین ، اکثر قربانیان خشونت جنسی بعدها کشته شدند!
این عضو کمیته حقیقت یاب سازمان ملل افزود:
پس از بروز خشونت های ماه اوت سال 2017، من با بسیاری از بازماندگان خشونت جنسی دیدار و با آنان صحبت کردم. مصاحبه با بازماندگان این خشونت با رعایت جوانب محرمانگی و رعایت پروتکل های بسیار سخت گیرانه صورت گرفت. آثار فیزیکی به جا مانده روی بدن افراد و ماجراهای وحشتناکی که آنها روایت می کردند و اشک هایی که از این افراد دیدم در طی سالهای آینده همچنان به یاد من خواهد بود. ما در گزارش مفصل خود به جزئیات این رویدادها اشاره خواهیم کرد.
خانم راضیقا کوماراسوامی در ادامه گفت: کودکان نیز با خشونت های بسیار زیادی روبرو شدند که شامل کشته شدن، قطع عضو ، خشونت جنسی ، ربوده شدن و بازداشت می شود که این موارد به طور خاص در مورد دختران رخ داد.
این میزان از عادی سازی خشونت جنسی و حملات برضد کودکان ، فقط در صورتی امکان دارد که برای مدت های مدید مرتکبان این عوامل از مصونیت برخوردار بوده باشند. توجه به این مسائل باعث می شود که من به یک موضوع کلان به نام " مسئولیت" برسم.
عامل اصلی ارتکاب چنین نقض های جدی حقوق بشری -که در گزارش ما تشریح شده است از جمله اقدام به خشونت جنسی - ارتش میانمار می باشد. فرمانده " تاتماداو"(نیروهای مسلح میانمار) کنترل موثری روی نیروهای تحت امر خود دارد. فرمانده نیروهای مسلح میانمار همچنین کنترل موثری روی سایر نظامیان مسلحی دارد که در عملیات نظامی شان بکارگرفته می شوند. ما در گزارش خود اسامی فرماندهان رده بالا را ذکر کرده ایم.
ما با منتشر کردن اسامی این فرماندهان ، به دنبال تاکید بر مسئولیتی هستیم که بر دوش این افراد قرار دارد.
مسئولیت از بالاترین رده ها آغاز می شود. به اعتقاد ما این افراد باید مورد تحقیق و بازجویی قرار گیرند و به علت جنایاتی که در میانمار مرتکب شدند باید تحت تعقیب قرار گیرند.
اسامی این افراد شامل " مین آنگ لاینگ " Min Aung Hlaing فرمانده کل ارتش میانمار می باشد. واضح است که در تمام دوره ای که مد نظر این تحقیق است این فرد سکان فرماندهی نیروهای مسلح میانمار را در اختیار داشته است و بر نیروهای دولتی که در این خشونت ها نقش داشتند ، تسلط داشت. فرد دیگری که اسم او نیز در فهرست قرار دارد جانشین فرماندهی کل نیروهای مسلح میانمار به نام ژنرال " سو وین" Soe Win می باشد. فرمانده دایره عملیات ویژه ارتش میانمار ژنرال" آونت گاونت زال" می باشد. فرمانده مناطق غربی میانمار ژنرال "مانگ مانگ سو" می باشد. فرمانده لشکر سی و سوم سبک پیاده به نام ژنرال" آنگ آنگ " می باشد. فرمانده لشکر نود و نه سبک پیاده ژنرال " تانگ هو" می باشد.
این عضو کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد پس از نام بردن از این فرماندهان رده بالای ارتش میانمار افزود: ارتش میانمار(تاتماداو) و فرماندهان نظامی این ارتش هستند که بیشترین مسئولیت ها در زمینه نقض هایی را برعهده دارند که در گزارش ما تشریح شده است. سایر افراد نیز در این نقض های جدی نقش داشته اند.این افراد شامل نیروهای امنیتی میانمار، نیروی پلیس ،نیروهای گارد مرزی و نیز گروههای مسلحی هستند که فاقد رابطه با دولت میانمار بودند. همچنین گروههای غیرنظامی و شبه نظامی نیز در این جنایت ها نقش داشتند. افرادی که به این گروهها تعلق دارند جزو فهرستی از مرتکبان این جنایات هستند که ماموریت کمیته حقیقت یاب فهرست آنها را تهیه کرده است. ماموریت حقیقات یاب تصمیم گرفته است اسامی کامل این افراد را به صورت علنی منتشر نکند تا اینکه تحقیقات بیشتری انجام شود و در ادامه اسامی این افراد نیز به صورت علنی منتشر شود.
اسامی کامل این افراد بخشی از آرشیو ماموریت ما را تشکیل می دهد. این اسامی در اختیار کمیسیر عالی حقوق بشر قرار می گیرد تا در اختیار هر نهاد قرار گیرد که دارای صلاحیت می باشد
و به دنبال پاسخگویی (در قبال جنایات میانمار) براساس استانداردهای بین المللی است.
عضو کمیته حقیقت یاب سازمان ملل متحد در ادامه صحبت های خود درباره جنایات علیه مسلمانان روهینگیا در میانمار گفت: در مورد مقامات غیرنظامی در میانمار باید گفت که براساس اختیارات قانون اساسی ، دولت این کشور کنترل زیادی روی اقدامات تاتماداو(نیروهای مسلح میانمار) ندارد. همچنین هیچ نشانه ای وجود ندارد که آنها (مقامات غیرنظامی میانمار) به صورت مستقیم در طراحی و اجرای این عملیات نقش داشته باشند اما اقدام آنها با نادیده گرفتن جمعیت غیرنظامی(اشاره به مسلمانان روهینگیا)،به ارتکاب چنین جنایاتی کمک کرده اند!
این عضو کمیته حقیقت یاب سازمان ملل در ادامه از آنگ سان سوچی نیز انتقاد کرد و گفت:
ما عمیقا ناراحت هستیم که آنگ سان سوچی (مشاور دولت میانمار) از موقعیت خود یا از جایگاه اخلاقی که در اختیار دارد استفاده نکرد تا از رویدادها در ایالت راخین جلوگیری و یا اینکه آنها را محکوم کند.
ما امیدواریم که با انتشار این گزارش ، جامعه بین المللی اقدام کند تا نه تنها عدالت را برای قربانیان اجرا کند بلکه کمک کند تا در آینده چنین جنایاتی رخ ندهد.