به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صداوسیما ، روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی در پایگاه اینترنتی خود نوشت، برخی دانشمندان میگویند سازمان جهانی بهداشت برابر شواهد فزاینده مبنی بر قابل انتقال بودن ذرات ویروس معلق در هوا در محیطهای بسته، مقاومت کرده است.
این سازمان ادعا میکند که تحقیقات در این خصوص همچنان بی نتیجه مانده است و چندان متقاعد کننده نیست.
ویروس کرونا در سراسر جهان، در کافهها، رستورانها، دفاتر و فروشگاهها و بازارها قربانیهای جدیدی را پیدا میکند و باعث ایجاد موارد خوشهای از ابتلا به این بیماری میشود که روز به روز آن چه را که بسیاری از دانشمندان ماههاست گفته اند، تأیید میکند: این ویروس در محیطهای بسته در هوا معلق است و باعث آلودگی افراد میشود.
اگر انتقال از راه هوا یکی از عوامل قابل توجه در شیوع این ویروس به ویژه در اماکن شلوغ و مملو از جمعیت با سیستم تهویه ضعیف باشد؛ عواقب آن قابل توجه خواهد بود.
استفاده از ماسک ممکن است حتی در فضاهای بسته و با حفظ و رعایت فاصله گذاریهای اجتماعی نیز ضروری باشد.
کارکنان بخش مراقبتهای بهداشتی نیز ممکن است به ماسکهای ان ۹۵ که حتی کوچکترین ذرات تنفسی را نیز فیلتر میکند برای مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا نیاز داشته باشند.
ممکن است لازم باشد تا به سیستمهای تهویه هوا در مدارس، خانههای سالمندان، اقامتگاهها و محلهای کسب و کار، فیلترهای جدید قدرتمندی اضافه شود. برای از بین بردن ذرات ویروس معلق در هوا در فضاهای بسته نیز ممکن است لازم باشد تا از نورهای فرابنفش استفاده شود.
سازمان جهانی بهداشت از مدتها قبل بر این باور است که ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی بزرگی پخش میشود که به محض خارج شدن از بدن افراد آلوده با سرفه و عطسه، سریع به زمین میافتند.
اما ۲۳۹ نفر از دانشمندان ۳۲ کشور جهان در نامهای سرگشاده به سازمان جهانی بهداشت اعلام کردند، شواهد نشان میدهد که ذرات کوچکتر هم میتوانند افراد را مبتلا کنند و از این سازمان خواستند تا در توصیههای بهداشتی خود تجدید نظر کنند.
این محققان قرار است نامه خود را هفته آینده در یک نشریه علمی نیز منتشر کنند.
حتی سازمان جهانی بهداشت در جدیدترین توصیه خود درباره شیوع ویروس کرونا در تاریخ ۲۹ ژوئن – نهم تیرماه- اعلام کرد که انتقال این ویروس از طریق هوا تنها پس از فرایند پزشکی که ذراتی کوچکتر از پنج میکرون را تولید میکند، امکان پذیر است.
دکتر بنتا الگرانزی از کارشناسان بخش کنترل بیماری سازمان جهانی بهداشت در این خصوص میگوید شواهد درباره گسترش و شیوع این ویروس از طریق هوا متقاعد کننده نیستند.
وی افزود: «به طور اخص در چند ماه گذشته ما چندین بار اعلام کرده ایم که انتقال ویروس را از راه هوا امکان پذیر میدانیم، اما شواهد روشن و محکمی در این خصوص نیست و بحث جدی در این باره وجود دارد.»
کارشناسان میگویند ویروس کرونا چه توسط قطرات بزرگی که بعد از عطسه در هوا منتشر میشود و یا قطرات بسیار کوچکتر در بازدم افراد ممکن است در فضای بسته یک اتاق منتشر شود و افراد را با استنشاق آن مبتلا کند.
در اوایل ماه آوریل گذشته نیز یک گروه ۳۶ نفره از کارشناسان از سازمان جهانی بهداشت خواستند تا شواهد مربوط به انتقال ویروس از طریق هوا را بررسی کند.
این سازمان نیز به سرعت به این خواسته پاسخ داد و با لیدیا موراوسکا از اعضای این گروه از کارشناسان تماس گرفت و خواست تا نشستی را در این خصوص برنامه ریزی کند.
اما برخی از شرکت کنندگان در این نشست گفتند که بحثها بیشتر از سوی کارشناسانی دنبال شد که طرفداران سرسخت شستشوی دستها هستند و این موضوع مطرح شد که باید روی موضوع ذرات معلق در هوا تأکید بیشتری شود و توصیههای این کمیته همچنان بدون تغییر باقی ماند.
دکتر موراوسکا و دیگران در این نشست به مواردی اشاره کردند که نشانگر انتقال ویروس از طریق هوا به ویژه در فضاهای بسته و مملو از جمعیت با سیستمهای تهویه هوای ضعیف و نامناسب بود. آنها اعلام کردند که سازمان جهانی بهداشت بین ذرات ریز و ذرات بزرگتر معلق در هوا تمایز ایجاد کرد، حال آن که افراد مبتلا هر دو آنها را در هوا منتشر میکنند.
لینسی مر که از کارشناسان انتقال ویروس از راه هوا در دانشگاه ایالتی و موسسه ویرجینیا تک " Virginia Tech" است در این خصوص میگوید: «ما از سال ۱۹۴۶ تاکنون میدانیم که سرفه و صحبت کردن نیز میتواند ذرات ریز معلق در هوا تولید کند.»
بیل هاناگ از کارشناسان همه گیرشناسی در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی اچ چان در این خصوص میگوید: «عموماً مردم در مورد انتقال ویروس از راه هوا به طور احمقانه فکر و صحبت میکنند.»
وی افزود: «ما بر این باور هستیم که انتقال از راه هوا به این معنا است که ذرات معلق در هوا میتواند ساعتها بعد نیز شما را آلوده کند و حتی راه خود را داخل هر خانهای در هر کجا پیدا کند.»