• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۳۲۸۰۴۳
تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۵ - ۱۸:۴۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
یادداشت؛

کشف آبفشان‌ها بر سطح قمر «اروپا»

اخترشناسان توانستند به کمک تلسکوپ فضایی هابل «آبفشان های» درحال خروج از سطح قمر «اروپا» را مشاهده کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، تلسکوپ فضایی هابل متعلق به ناسا توانست تصاویر فرابنفش مستقیمی از قمر یخی «اروپا» بگیرد. ارتفاع این آبفشان ها تا حدود 200 کیلومتر تخمین زده شده است. 

کشف این اتفاق هیجان انگیز نوید نمونه برداری از آب اقیانوس بدون نیاز به حفاری لایه های ضخیم یخ را می دهد، لایه های یخی که ضخامتشان به 15 تا 25 کیلومتر می رسد. 

قمر «اروپا» یکی از 62 قمر بزرگترین سیاره منظومه شمسی، یعنی سیاره مشتری است. از اقیانوس قمر «اروپا»، همواره به عنوان یکی از امیدها برای کشف احتمالی حیات در منظومه شمسی یاد می شود.

میزان آب اقیانوس عظیم قمر «اروپا» که در زیر لایه ای از یخ وجود دارد، دو برابر همه اقیانوس های کره زمین است و به گفته دانشمندان عمق این اقیانوس به 160 کیلومتر هم می رسد. 

تیمی تحقیقاتی از موسسه علوم تلسکوپ فضایی، عبور قمر اروپا را از مقابل سیاره مشتری در دوره ای 15 ماهه و طی 10 رخداد جداگانه مشاهده کردند. پژوهشگرانی هم در دو ناحیه از نیمکره جنوبی اروپا، افزایش های ناگهانی و شدید هیدروژن و اکسیژن را دیده اند که دارای افزایش امواج که در هربار حدود هفت ساعت زمان سپری آن ها بود.

این توده ها زمانی فوران می کند که قمر «اروپا» در نقطه اوج مداری یا همان دورترین نقطه از «مشتری» جای دارد و زمانی که در نقطه حضیض مداری، نزدیک ترین نقطه به مشتری است دیده نمی شوند و سوال دقیقا اینجا پیش می آید که چرا این آبفشان های قمر اروپا زمانی رخ می دهد که در دورترین فاصله از مشتری است، زمانی که کشش گرانشی مشتری بر آن نسبت به زمان های دیگر ضعیف تر است. 

گفته می شود کم شدن کشش «مشتری» بر قمر «اروپا» سبب باز شدن ترک های آن می شود سپس فوران بخار آب اتفاق می افتد.

پیش از این در سال 2005،  مدارگرد کاسینی ناسا موفق به مشاهده فوران توده های بخار آب و گرد و غبار در سطح قمر «انسلادوس » زحل شده بود که با کشف این آبفشان ها ، قمر اروپا به دومین قمر دارای ستون هایی از  بخار آب در منظومه شمسی است معروف می شود.

نویسنده اصلی این پژوهش لورنز روث از موسسه تحقیقات جنوب غربی سن آنتونیوی تگزاس درباره اقیانوس زیرسطحی قمر «اروپا» می گوید: این اقیانوس می تواند همه شرایط لازم برای زندگی موجودات میکروسکوپی را فراهم کند.

دانشمندان ممکن است، از دید مادون قرمز تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای تائید این موضوع بهره ببرند، قرار است این تلسکوپ فضایی از سال 2018 شروع به کار کند.

ناسا در حال برنامه ریزی یک ماموریت در مدار قمر اروپاست، تا با شکافتن یخ های قمر«اروپا» به چگونگی شکل گیری حیات میکروسکوپی نزدیک تر شود. آژانس فضایی اروپا هم قصد دارد در سال2022 کاوشگری را به سمت مشتری و سه قمر بزرگش پرتاب کند.

تیم تحقیقاتی به رهبری ویلیام اسپارکس از مؤسسه علوم تلسکوپ فضایی در بالتیمور هم  با بررسی حاشیه قمر اروپا به هنگام عبور آن از مقابل «مشتری» موفق به مشاهده این تصاویر شدند.

مشاهدات گویای آن است که آبفشان ها می توانند بسیار متغیر باشند، یعنی احتمال دارد مدتی به فعالیت فورانی خود ادامه دهند و سپس خاموش شوند. برای مثال، مشاهدات تیم راث در طول یک هفته نخست نتوانست هیچ ستون بخار آبی را رویت کند.

یادداشت از: فاطمه رهبر
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ایلام در رقابت‌های ورزشی منطقه ۳ کشور، خوش درخشید
برگزاری جشن «روزه اولی ها»
تشییع شهید ایمان شهنوازی در خاش
برگزاری جشن تکلیف دانش آموزان دختر در یامچی مرند
فردا اعلام نتایج بررسی داوطلبان شوراهای شهر
ایجاد اشتغال مولد برای ۳۳۲۰ زندانی در آذربایجان غربی
اعلام نتایج صلاحیت داوطلبان انتخابات شورا‌های شهر‌ها؛ فردا
روایت دانشجویان یزدی از «کربلای ایران»
ماه رمضان در بوسنی و هرزگوین
گام تازه بنیاد تکریم ادیان در دیپلماسی دینی
یارانه بهمن‌ماه دهک‌های ۴ تا ۹ واریز شد
روزی شاد و مفرح برای کودکان سیستان و بلوچستان
برپایی جشن تکلیف دختران در چاروسا و مارگون
پایان المپیاد فرهنگی ورزشی دانش آموزان مددجوی کمیته امداد در سمنان
پایان کار نمایشگاه توانمندی‌های طوایف در زاهدان
ساخت سریال اجتماعی فرجام در قم
روستاهای گلستان، مقصد تازه برای زندگی
همایش ملی حکمرانی قضائی حمایتی
محفل جزء خوانی قرآن حرم حضرت معصومه (س) هرروزه میزبان هزاران روزه‌دار
کشف ۹۵۰ کیلوگرم مواد مخدر در استان یزد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
«جادوگر فوتبال» به پنج سال حبس محکوم شد
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود
۱۸۶ معلم به مدارس خارج از کشور اعزام شدند
قدرت هوایی ایران در گرو هم‌افزایی جنگنده و پهپاد است
ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان اعلام شد
قطعی آب در برخی مناطق شهر کرمانشاه
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند
برنامه ریزی برای برگزاری رویداد‌های علمی ورزشی
تداوم اجاره همسر در اروپا
خبر خوش برای خانوار‌های عشایری و روستایی
ترافیک سنگین در ۲ آزادراه و تردد روان در جاده‌های شمالی
قیمت خرید تضمینی گندم در بودجه ۱۴۰۵
پیش‌بینی جوی آرام همراه با افزایش نسبی دما در بیشتر مناطق کشور
رویت هلال ماه مبارک رمضان ۱۴۰۴ در قم
بازتاب سخنان مقام معظم رهبری در رسانه‌های مختلف  (۳ نظر)
آزادراه مشهد – چناران در محدوده شهر مشهد در حال ساخت است  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
ما داغدار و عزادار خون‌های ریخته شده در فتنه دی‌ماه هستیم  (۱ نظر)
افزایش سه برابری یارانه فرزندان خانواده‌های دارای حداقل سه فرزند در دهک‌های ۱ تا ۴  (۱ نظر)
دستورالعمل فعالیت صنوف و اماکن عمومی در ماه رمضان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
بیش از ۱۰ سرویس اطلاعاتی در آشوب دی ماه نقش داشتند  (۱ نظر)
افزایش قیمت نان و بنزین در سال آینده صحت ندارد  (۱ نظر)
نیجریه استقرار نظامیان آمریکا درخاک خود را تأیید کرد  (۱ نظر)
اطلاعیه استخدام نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
انتشار آثار جدید از شاعر مشروطه  (۱ نظر)
دعوت از ورزشکار مراغه‌ای به اردوی تیم ملی والیبال ساحلی نوجوانان  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)