• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۶۵۵۵۴۵
تعداد نظرات: ۲۲ نظر
تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۴۹
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

تشریح برخی حاشیه‌های ابلاغ آیین‌نامه عدالت محور تاسیس آزمایشگاه

رئیس انجمن بیوشیمی ایران گفت: به علت اینکه آیین نامه ابلاغی از سوی وزارت بهداشت می‌تواند راهگشای پیشرفت در مسیر علم آزمایشگاه باشد عده‌ای سعی در سم پاشی بر علیه این آیین نامه دارند.

رضا مشکانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: در قوانین بین المللی مسئولیت فنی آزمایشگاه‌ها به یک رشته خاص تعلق ندارد بلکه گروه‌های مختلفی که تخصصی آزمایشگاه دارند مسئولیت فنی یک آزمایشگاه را بر عهده می‌گیرند.

وی گفت: نگاه ما درباره مسئولیت فنی آزمایشگاه باید براساس استانداردهای جهانی باشد به گونه‌ای که قانون تبصره ۲ ماده ۴ دوره تکمیلی آزمایشگاه در سال ۶۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده قانون به روزی بوده که مطابق با استانداردهای جهانی شکل گرفته است، اما اجرای آن سه دهه به تاخیر افتاده و آسیب‌های جدی به بدنه آزمایشگاهای تشخیص طبی کشور وارد کرده است.

مشکانی با اشاره به اینکه آنچه مسلم است در آزمایشگاه‌ها نیاز است که تخصص‌های مختلف با هم کار کنند و این حرفه نباید توسط یک تخصص اداره شود گفت: آزمایشگاه در برگیرنده علوم مختلفی شامل بیوشیمی، ایمونولوژی، ویروس شناسی، هماتولوژی، میکروب شناسی، انگل شناسی، قارچ شناسی و ژنتیک است و این افراد نیز باید مسئولیت اداره یک آزمایشگاه را در کنار هم بر عهده داشته باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: آئین نامه‌ای که در روزهای اخیر پر سر و صدا خبر ساز شد آیین نامه معلق مانده از ۳۰ سال گذشته است و چیز جدیدی نیست.

وی با بیان اینکه ارتباط آزمایشگاه با سلامت مردم زمانی مشخص می‌شود که یک جواب آزمایشی صحیح با کنترل کیفی صحیح در اختیار مردم دهیم گفت: در طول این سه دهه مسئولیت آزمایشگاه‌ها با همکاران پاتولوژیست بود، اما با کمال احترامی که برای این عزیزان قائلیم این چند دهه فعالیت با کاستی و نقصان فراوانی همراه بود.

رئیس انجمن بیوشیمی ایران افزود: به علت اینکه پاتولوژیست‌ها تخصص کافی بر کنترل روند آزمایشات ندارند، و گواه این موضوع تکیه پاتولوژیست‌ها در استاندارد سازی و کیفی سازی نتایج و تفسیر آزمایشات بوسیله همکاران علوم آزمایشگاهی است.

مشکانی ادامه داد: انحصار طبی در هر رشته‌ای آسیب‌های زیادی به همراه داردو ما معتقدیم به علت این انحصار طبی آزمایشگاه‌های کشور در حال حاضر وضعیت خوبی ندارد و مطابق با این آیین نامه که سال ۶۸ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است هشت رشته مختلف از شاخه علوم آزماشگاهی که دارای PHD باشند می‌توانند با گذراندن یک دوره آموزشی تخصصی مسئولیت فنی آزمایشگاه‌ها را به عهده بگیرند.

وی با بیان اینکه این آیین نامه در سال ۶۸ به اجرا درآمد و پس از آن به علت فشار هایی که به وزارتخانه بهداشت وارد شد متوقف شد گفت: در نهایت در بهمن ۹۰ این آیین نامه مجددا به دانشگاه‌ها ابلاغ شد، اما پس از سه ماه اعتراض پاتولوژیست‌ها و نفوذ آن‌ها مسکوت ماند، اما در دولت یازدهم با همت وزیر بهداشت و معاون آموزشی وزیر بهداشت در یک گروهی متشکل از سه پاتولوژیست و همکاران علوم آزمایشگاهی این آئین نامه ابلاغ و از مهر ۹۶ اجرایی می‌شود.

وی ادامه داد: در طول این مدت دو بار همکاران آزمایشگاهی حکم دیوان عدالت اداری را گرفتند و وزارت بهداشت مکلف شد که این آیین نام را اجرایی کند و همکاران ما گله مندند که در طول این سال‌ها در حق جامعه آزمایشگاهیان کشور کوتاهی شده و مطالبه به حق آن‌ها پیگیری نشده است.

مشکانی با تشریح اینکه مطابق آنچه در این آیین نامه آمده است بر اساس مقطع تحصیلی و سابقه کاری افراد طول دوره آموزشی و متفاوت خواهد بود گفت: برای مثال همکارانی که دارای دکترای حرفه‌ای هستند ۲۴ ماه، کارشناسان علوم آزمایشگاهی ۲۴ ماه و داوطلبانی که غیر مرتبط با حوزه آزمایشگاه هستند ۳۰ ماه دوره آموزشی را خواهند گذراند و دستورالعمل آموزشی این دوره‌ها کاملا ً. مشخص و بر مبنای کارآزمایشگاه و دروس فیزیو پاتولوژی در نظر گرفته است و در نهایت در صورت کسب شرایط در امتحان بورد شرکت کرده و پذیرفته می‌شود.

رئیس انجمن بیوشیمی ایران گفت: در چند روز اخیر فضای مسمومی بر علیه این آیین نامه ایجاد شده است که رشته هایی که هیچ ارتباطی با آزمایشگاه ندارند از جمله زیست شناسی می‌توانند وارد این دوره آموزشی شوند در صورتیکه این موضوع کذب است.

عضوی هیئت رئیسه انجمن بیوشیمی ایران افزود: درحال حاضر طیف وسیعی از فارغ التحصیلان مقطع PHD رشته‌های علوم آزمایشگاهی داریم که به علت انحصار پاتولوژیست‌ها نتوانسته‌اند پیشرفت علمی و کاری لازم را داشته باشند؛ برای مثال در دو سال اخیر ۶۵ درصد دانشجویان کارشناسی ارشد و ۸۰ درصد دانشجویان PHD دانشگاه علوم پزشکی تهران از رشته بیوشیمی که از زیر شاخه‌های علوم آزمایشگاهی است بوده‌اند و این حاکی از قابلیت علمی این عزیزان در حیطه تخصصی فعالیت شان است.

وی ادامه داد: بیش از هزار و ۵۰۰ آزمایشگاه کشور بدون مسئول فنی است و در آزمایشگاه‌های وابسته به مراکز آموزشی و دولتی این موضوع بیشتر به چشم می‌خورد و از استانداردهای جهانی فاصله داریم و این آیین نامه زمینه فعالیت همزمان چند مسئول فنی در این مراکز را مهیا می‌کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۲
کسی که فلوشیپ آزمایشگاه بگیره 18 سال تحصیلات دانشگاهی در حیطه آزمایشگاه گذرانده، چطور این افراد نمیتونن ازمایشگاه بزنن و یک پاتولوژیست که فقط 3 سال دوره ازمایشگاهی تخصصی که اونم تلاشی برای یادگیریش نمیکنن میتونه ازمایشگاه بزنه!!!
امروزه متاسفانه افرادی مسیولیت ازمایشگاه را برعهده دارند که هیچ گونه تحصیلات تکمیلی ازمایشگاه نداشته اند
قطعا متخصصین علوم آزمایشگاهی نسبت به پاتولوژیستها حق بیشتری در اداره آزمایشگاه و مسوولیت فنی دارند! از مصوبه جدید باید حمایت کرد.
من نمی دانم علت مخالفت پاتولوژیست ها چیست؟از رقابت می ترسید ما که طبق این قانون نمی گوییم شما مسول فنی نباشید ولی شما از چه چیزی هراس دارید.واقعا نگران جان بیمار هستید....چرا فرافکنی می کنید
خوشبختانه پس از سالیان شاهد احقاق حق ازمایشگاهیان هستیم. امیدوارم این راه ادامه داشته باشه و دیگر افراد خاص با لابی گری مانع اجرای قانون نشوند.
.چندین ساله که حق بچه های علوم آزمایشگاهی خورده میشه... پاتولوژیست ها می تونن فقط یه قسمت از آزمایشگاه که مربوط به حرفه خودشون هست دراختیار داشته باشن نه کل آزمایشگاه... ما به صورت کاملا تخصصی چندین سال دراین زمینه خوندیم ... فقط اسم رشتمون رو با خودمون یدک میکشیم
پاتولوژی صرفا یمی از بخش های هشت گانه آزمایشگاه است و یک پاتولوژیست فقط می تواند مسئول بخش تخصصی خود باشد، سایر بخش ها مثل بیوشیمی، هماتولوژی، میمروب و ... متخصصین خود را بعنوان مسئول فنی می طلبد،
ازمایشگاه یعنی علوم ازمایشگاهی،
آسیب شناسی بخش آناتومیکال پاتولوژی هست که همون تشریحی هست.. و کلینیکال پاتولوژی بخش بالینی هست یعنی تکنیکال آزمایشگاه.‌ که تخصص های مختلف علوم پایه می باشند، عنوان دوره پیشنهادی هم کلینیکال پاتولوژی هست و فارغ التحصیلان این دوره کار آناتومیکال نمیکنن، بنابراین اعتراض پاتولوژیست ها نابجاست
همچنین آزمایشگاه محل تشخیص صحیح و اصولی است و نیاز به تجربه آزمایشگاهی دارد، محل درمان نیست که محدود به پزشک شود،درمان گام بعد از تشخیص است
پس آزمایشگاه نیاز به تخصص های علوم آزمایشگاهی و پاتولوژیست ها بعنوان یک شاخه از آزمایشگاه دارد
سخنان آقای دکتر مشکانی کاملا درست و منطقی بوده، لذا ضمن تشکر و قدردانی از زحمات وزیر محترم بهداشت و همکاران ایشون، خواستار اجرای قانون مصوب مجلس هستیم. به امید بهبود کیفیت خدمات آزمایشگاهی.
پاتولوژیست ها فقط توانایی تشخیص در بخش آسیب شناسی آزمایشگاه ها را دارند و سپردن همه ی بخش های آزمایشگاه به آنان تنها بازی کردن با سلامتی بیماران می باشد.
با سلام
اين روزهامتاسفانه شاهد هجمه ي عظيمي از بي احترامي ها و توهين ها نسبت به جامعه تلاشگر ازمايشگاه از سوي تعداد اندكي از همكاران پاتولوژيست هستيم اما بايد به اين دوستان عرض كرد كه ايا زماني كه شما از مقطع عمومي خود فارغ التحصيل شديد اصول اوليه و مفاهيم ساده ازمايشگاهي را مي دانستيد؟!؟ ايا خود شما همكاران پاتولوژيست اصول ازمايشگاهي را از كاركنان تلاشگر ازمايشكاه ياد نگرفتيد؟!؟ ايا نه تنها پاتولوژيست ها بلكه تمامي پزشكان، علوم پايه را از اساتيد تلاشگري كه اكثر ان ها در يكي از رشته هاي ازمايشگاه درس خوانده اند،فرانگرفتيد؟!؟
اي كاش اخلاقيات را در نظر ميگرفتيد و جواب اساتيد خود را كه هيچ خواسته اي جز اجراي قانون ندارند اينگونه نميداديد
تنها خواسته ما اجراي قانون است
این مصوبه به شدت باید حمایت بشه چون ضامن کیفیت خدمات آزمایشگاهی است.
حتی با اجرای این قانون هم ما به حقمون نمیرسیم.چون ۱۲ سال طول کشیده که ما PHD گرفتیم .یعنی ۱۲ سال دروس علوم آزمایشگاهی خوندیم.تازه بعد از این ۱۲ سال باید ۴ سال هم با PHD سابقه کار داشته باشیم که میشه ۱۶ سال و تازه بعد از امتحان دوره تکمیلی باید ۲ سالم دوره تکمیلی را بگذرونیم که میشه ۱۸ سال تحصیل +کار .اما یه پاتولوژیست ۴ سال تخصصشو میگیره و ۲ سال از این ۴ سال دروس آزمایشگاه را میخونه.
با این قانون متخصصان علوم آزمایشگاهی پس از 18 سال تحصیل مداوم به خانه خود یعنی آزمایشگاه دست خواهند یافت. این درحالی است که دوران تحصیل همکاران پاتولوژیست به مراتب کمتر است. ضمن اینکه تنها یک سال از این دوره صرف آموزش کلینیکال پاتولوژی می شود.
پاتولوژی بخش مهمی در آزمایشگاه است و همه ی ما آزمایشگاهی ها این موضوع رو قبول داریم. این مصوبه کاری به بخش پاتولوژی ندارد و همکاران پاتولوژیست میتوانند در بخش خودشون و در حیطه تخصصی خودشون مسئول فنی باشند و برخلاف سیاه نمایی های حال حاضر توسط این عزیزان، ورود پاتولوژیستهای غیرمتخصص در حیطه ی آزمایشگاه است که جان مردم ما را به خطر می اندازد. بهتر است هرکس در جای خود و در حیطه ی تخصصی خود مشغول به کار باشد.
آناتومیکال پاتولوژی بخشی است که تشریحی هست و مربوط به تشخیص تومورها و بافت های سرطانی است.
بخدا قسم مستحق ترین افراد برای مسئولیت فنی آزمایشگاه های تشخیص طبی بچه های دکترای گرایش های آزمایشگاه هستن. اینها کسایی هستند که آزمایشگاه رو با پوست و گوشت لمس کردن. به نظر این حقیر اگر قرار باشد دوره تکمیلی گذاشته بشه این پاتولوژیست ها هستن که باید این دوره رو بگذرونن
صحبت هاي آقاي دكتر مشكاني كاملا درست هست.متاسفانه پاتولوژيست ها نزديك به سه دهه است كه بخاطر منافع مالي و انحصار طلبي جلوي اجراي قانون ايستادن و با جان و سلامت مردم بخاطر پول بيشتر براحتي بازي مي كنند.
دوستان پاتولوژیست از چی می ترسید؟ سلامت بیماران!!!
آزمایشها رو ما انجام می دیم، صحت و کنترل کیفیت آزمایشها هم با ماست! چک کردن جواب ها هم با ما !!!
تفسیر آزمایش هم با پزشک محترم....
8 -7سال دوره تحصیلات تکمیلی می خونیم(دوره تخصصی آزمایشگاه)، 30 ماه هم باید دوره تکمیلی بگذرونیم.. شما رو هم آموزش بدیم...
ناراحتی شما بابت چیه؟ قانون ؟ حق از ما گرفته شده؟ درآمد؟
به عنوان Ph.D پزشکی مولکولی با پایه علوم آزمایشگاهی و ۱۴ سال سابقه کار در آزمایشگاه تشخیص طبی بیمارستان دولتی، از اینکه بالاخره این انحصار آزاردهنده شکست راضیم اما باید توجه داشت که اجرای این مصوبه باز هم قادر به برگرداندن حقوق از دست رفته جامعه آزمایشگاهی نمی باشد.
تنها احیا مجدد رشته "دکترای حرفه ای علوم آزمایشگاهی DCLS" حقوق از دست رفته متخصصین علوم آزمایشگاهی را بر خواهد گرداند. و باعث ارتقا کیفیت خدمات ازمایشگاهی خواهد شد. دانش اموختگان Ph.D با پایه علوم آزمایشگاهی سنوات تحصیلی به اندازه متخصصین بالینی را طی نموده اند و نیازی به دوره تکمیلی ندارند. تنها با احیا رشته دکترا حرفه ای علوم آزمایشگاهی نطام آازمایشگاهی اصول مدار می گردد.
نظر شما
آخرین اخبار
فراخوان ثبت‌ نام پزشکان و پرستاران برای خدمت در اربعین حسینی
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
برخورد قوه قضاییه با افرادی که بدون مستندات اظهار نظر کنند
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)