وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: بیماری های غیر واگیر علت 70 درصد مرگ و میر در جهان است.
دکتر سیدحسن هاشمی در همایش راهبری دیابت افزود: بسیاری از این بیماری ها به چاقی، بی تحرکی، مصرف سیگار و از همه مهمتر عادت های غذایی نادرست مربوط می شود که بیشتر ناشی از شهرنشینی و زندگی مدرن است.
وی گفت: چهار گروه اصلی بیماری های غیر واگیر که عامل بیش از 80 درصد مرگ های ناشی از این بیماری ها هستند شامل بیماری های قلبی-عروقی با حدود 5 میلیون مرگ در سال، سرطان ها با حدود 3 میلیون مرگ در سال، بیماری های تنفسی با حدود 4 میلیون مرگ در سال و دیابت با حدود 5 میلیون مرگ در سال است.
دکتر هاشمی با بیان اینکه بیماری های قلبی-عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در دنیاست افزود: دیابت یکی از مهمترین بیماری های غیر واگیر و شایع ترین بیماری متابولیک در جهان است.
وی گفت: در ایران بیماری های غیر واگیر 76 درصد از کل بیماری های کشور را تشکیل می دهد و بالاترین میزان بیماری های غیر واگیر در ایران مربوط به بیماری های قلبی-عروقی، افسردگی ماژور و سوانح و حوادث است.
روند رو به رشد تحقیقات در زمینه دیابت در کشور
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: براساس آمار جهانی از هر 12 نفر، یک نفر با بیماری دیابت زندگی می کند.
دکتر سید حسن هاشمی در همایش "راهبری دیابت " افزود: براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2013 میلادی ، 387 میلیون نفر با بیماری دیابت در جهان زندگی می کنند و انتظار می رود این رقم تا سال 2035 به حدود 600 میلیون نفر افزایش پیدا کند .
وی گفت: هم اکنون شیوع دیابت در جهان 8 و 3 دهم درصد است و متأسفانه بیش از 80 درصد از بیماران دیابتی در کشورهای با درآمد ضعیف و متوسط زندگی می کنند.
دکتر هاشمی افزود: از هر دو نفر بیمار دیابتی یک نفر از بیماری خود اطلاع ندارد و همچنین در هر 6 ثانیه یک نفر به علت بیماری دیابت جان خود را از دست می دهد.
وی گفت: شیوع دیابت در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بیشتر از میانگین جهانی است و انتظار می رود تعداد بیماران دیابتی در این منطقه تا سال 2035 به دو برابر افزایش پیدا کند.
دکتر هاشمی افزود: ایران از نظر تعداد بیماران دیابتی پس از مصر و پاکستان در رتبه سوم در منطقه قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما بیش از 4 و نیم میلیون نفر از بیماری دیابت رنج می برند گفت: همچنین حدود 2 میلیون نفر هم از بیماری خود بی اطلاع هستند و تعداد زیادی از افراد نیز به علت شیوه زندگی نامناسب در خطر ابتلا به بیماری دیابت هستند.
دکتر هاشمی با اشاره به برخی از عوارض بیماری دیابت افزود: بیماری دیابت خطر بیماری های قلبی و سکته را افزایش می دهد و افراد دیابتی دو تا چهار برابر احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی دارند.
وی گفت: دیابت یکی از علل مهم کوری است و خطر بروز بیماری های چشمی در بیماران مبتلا به دیابت ، 25 برابر افراد غیر دیابتی است.
دکتر هاشمی افزود: دیابت از عوامل نارسایی کلیه است و خطر بیماری های کلیوی در بیماران دیابتی 17 برابر افراد طبیعی است.
وی گفت: هزینه های دیابت برای بسیاری از خانواده ها سرسام آور است و بخش مهمی از این هزینه ها متوجه مردم است.
دکتر هاشمی افزود: در ایران تحقیقات در زمینه دیابت از سال 2000 میلادی تاکنون روندی رو به رشد داشته است و در سال 2015 نزدیک به500 مقاله با موضوع دیابت در نمایه های بین المللی ثبت شده است.
همایش راهبری دیابت با حضور وزرای بهداشت کشورهای گینه، روسیه، افغانستان، ترکمنستان و قرقیزستان در مرکز همایش های بینالمللی سازمان صدا و سیما آغاز شده است.این همایش تا فردا ادامه دارد.