• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۳۴۴۱۵۷
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۹
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

ماهنامه‌ای که خوانندگانش را از اسرار کهکشان‌ها آگاه می‌کند

ماهنامه‌ای که خوانندگانش را از اسرار کهکشان‌ها آگاه می‌کند و مفاهیم علمی را از زاویه جذاب، شگفت انگیز و رمزآلود می‌نویسد.

ماهنامه‌ای که خوانندگانش را از اسرار کهکشان‌ها آگاه می‌کندبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، تهیه کنندگان ماهنامه «نجوم» گام نهادن در مسیر پرفراز و نشیب انتشار علم ستاره شناسی را از 25 سال گذشته آغاز کرده اند.

انتشار این مجله، مهر 1370 نخستین بار در خاورمیانه با همکاری رضا منصوری مدیر مسئول مجله «نجوم» و توفیق حیدرزاده که روزنامه نگار مجله «دانشمند» دهه 60 بود،‌ برای علاقه مندان این عرصه و با هدف آشکارسازی باورهای اشتباهی که در این حوزه وجود داشت ،آغاز به فعالیت کردند. 

هم اکنون پس از گذشت ربع قرن که از انتشار مجله نجوم می گذرد شاهد هستیم که تغییرات گسترده ای در سطح کشور به کمک رسانه ها از جمله ماهنامه نجوم رخ داده است. 

نجوم،‌ اختر فیزیک و کیهان شناسی، بخش هایی از اخترزیست شناسی، اختر شیمی، ‌فضانوردی، دانش فضایی سیارات و هر آنچه که به نوعی با اجرام آسمانی مرتبط است و شناخت بشر را درباره آن بیشتر می کند،‌ موضوعاتی است که در ماهنامه «نجوم» درج می شود.

از جمله فعالیت های ماندگار نخستین مجله ستاره ‌شناسی فارسی زبان ، ساماندهی و فهرست برداری از گروه های نجوم آماتوری در ایران، آغاز رقابت مِسیه ایران یا ماراتون مِسیه، تاسیس وبگاه فارسی زبان نجومی و همچنین برگزاری نشست ها و سمینارهای گوناگون و برنامه های ترویجی ازجمله نمایش های سینما فضا با موضوع نقد و بررسی فیلم های مرتبط با دنیای ستاره شناسی بوده است.

ماهنامه نجوم جایزه «ترویج علم ایران» سال 1393 را به خود اختصاص داد. 

سردبیر ماهنامه نجوم در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما از نقش کلیدی این مجله در ترویج علم نجوم می گوید و می افزاید:امروز شمار زیادی پ‍ژوهشگر در دانشگاه ها و پژوهشگاه های مختلف فعالیت می کنند که بسیاری از آنها می گویند وقتی دانش آموز بودند با ماهنامه «نجوم» به دنیای نجوم علاقه مند شدند و این اتفاق مسیر زندگیشان را تغییر داد که این افتخاری بزرگ برای یک نشریه عمومی است. 

کاظم کوکرم درباره آگاهی بخشی ها در عرصه ستاره شناسی خاطرنشان می کند: بطور مثال در روزهای گذشته در برنامه ای تلویزیونی که یک سحابی «هلیکس» را نشان دادند و کارشناس برنامه از آن تصویر به اشتباه به نام یک تخمک زیر میکروسکوپ نام برد،‌ مردم واکنش های بسیاری در شبکه های اجتماعی نشان دادند.

این منجم می افزاید: شاید اگر این تحولات  که در طول انتشار رسانه هایی در حوزه نجوم در رادیو و تلویزیون رخ نمی داد و سطح آگاهی عمومی ما تا این حد افزایش پیدا نمی کرد، ممکن بود نجوم همچنان مهجور بماند.

وی با تاکید بر اینکه پیداکردن معادل هایی مناسب برای واژه های بیگانه یکی از سیاست های ماهنامه نجوم است می گوید: اصطلاح تپ اختر معادل (ستارگانی از نوع پالسار)، اختروش معادل (کوازار)، همچنین اصطلاح سیاهچاله از جمله کلماتی است که نخستین بار در مجله «نجوم» از آن استفاده و در نهایت رایج شد.

سردبیر ماهنامه نجوم می افزاید: توانستیم زبان علمی را به زبان فارسی نزدیک کنیم. 

وی درباره چاپ این ماهنامه در ماه های اخیر می گوید: تلاش ما این بود که هر ماه روی گیشه روزنامه فروشی باشیم اما از آنجایی که مطبوعات به طور عام در ایران و مطبوعات علمی به طورخاص دچار مشکلات متعدد به ویژه مشکلات مالی هستند امکان انتشار ماهنامه را پیدا نکرده ایم و در چند شماره اخیر ماهنامه نجوم هر دو ماه یکبار چاپ شده است.

کوکرم می افزاید: اقتصاد کشورمان به خاطر تحریم ها و مسائل مختلف با چالش هایی روبرو است، اما در این شرایط مجله نجوم حدود 25 سال است که فعالیت می کند و با اتکا به بخش خصوصی بدون هیچگونه وابستگی سیاسی و جناحی به کار خود ادامه می دهد و بسیاری از عواملی که تا انتشار این مجله همکاری می کنند تا حد زیادی بطور داوطلبانه این کار را انجام می دهند و یا با یک پنجم حقوق کار می کنند. 

وی ادامه می دهد: به طور مثال مجله «آسمان شب» تا جایی که اطلاع دارم امسال با توجه به اینکه در هشتمین ماه سال هستیم فقط یک شماره از آن منتشر نشده است.

کوکرم درباره این اتفاق هشدار می داند و بیان می کند: اگر روزی برسد که این مجله ها دیگر منتشر نشود مثل درختی می ماند که 25 سال آن را آبیاری کرده باشیم و حالا موقع به ثمر رسیدنش شروع به خشک شدن کند. 

وی با ابراز تاسف از اینکه وزارت ارشاد هم مسولیتی در این زمینه احساس نمی کند می گوید: از مجلاتی حمایت می شود که می توانند در هر شرایطی فروش خود را داشته باشند.

سردبیر ماهنامه «نجوم» درباره اهداف این ماهنامه می افزاید: در طول این سال ها این مجله پایگاهی برای فعالیت هایی از جمله آموزشی بوده است ، به طور مثال برگزاری کلاس های آموزشی برای علاقه مندان نجوم و گشت های آموزشی برای رصد ستارگان از جمله این فعالیت ها بوده که اجرای این برنامه ها سبب شده است انتشار مجله «نجوم» مانند برخی از مجلات متوقف نشود و همین درآمدزایی ولو به شکلی محدود انجام می گیرد.

گزارش از: فاطمه رهبر
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش ۱۷۰ درصدی ترانزیت کالا در بندرانزلی
۳ فوتی بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در سملقان 
بهسازی و آسفالت جاده روستای دمه در بخش سرفاریاب
ادامه جستجوی مفقودان در ارتفاعات دهملای شاهرود
پوشش شهرآورد ۱۰۶ با ۱۶ دوربین
واژگونی مرگبار سمند در میامی
هوای بسیار ناسالم در کرج؛ ادامه آلودگی در شهرهای صنعتی
یک منطقه و دوشهر در وضعیت قرمز
نیکخواه در تیم فوتبال بانوان سپاهان
مازندران پیشرو در آموزش زبان بومی در مدارس و دانشگاه‌ها
تساوی نمایندگان فارس و خراسان رضوی در لیگ دسته دوم فوتبال ایران
۱۵ اتوبوس برقی وارد ناوگان حمل‌ونقل اصفهان شد
بازگشت تیم ملی پاراکاراته به کشور
واگذاری زمین برای ساخت نیروگاه خورشیدی تسریع شود
بارش باران در برخی از مناطق کشور
صیانت از وحدت ملی لازمه موفقیت کشور در برابر شرارت است
استادان دانشگاه مراغه در فهرست پژوهشگران یک درصد برتر جهان
ایستگاه پایانی جشنواره جهانی فیلم فجر با معرفی برگزیدگان
زبان معیار (تریبون‌ها و میکروفن‌ها)
زمان‌بندی مسابقات کاراته قهرمانی ایران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فعالیت مدارس و دانشگاه‌های فارس فردا هم مجازی است
شاخص هوای شیراز امروز ۱۱ آذر ۱۴۰۴
مدارس و مراکز آموزشی غیر حضوری شد؛اداره ها دور کار
دانش‌ قرارگاه‌خاتم‌الانبیا به‌بخش‌های دولتی‌وخصوصی منتقل‌شود
بارش باران در غرب، شمال غرب و شمال کشور
کالابرگ الکترونیک؛ تضمین قیمت ثابت برای دهک‌های هدف
مدارس و دانشگاه‌های تهران فردا ۱۲ آذر حضوری شدند
۱۰۰ هزار میلیارد تومان کالابرگ پرداخت شد
تعطیلی مدارس در همه مقاطع تحصیلی و مراکز دانشگاهی و آموزش عالی استان البرز
آمریکا در ونزوئلا دنبال چیست؟!
آسمان قم تا پنج شنبه بارانی است
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۹/۱۱
کشف باند توزیع شیشه در فیروزکوه با شگرد پنهان‌سازی در لوازم آرایشی
نامه ایران، روسیه و چین درباره پایان قطعنامه ۲۲۳۱
استان یزد فردا بارانی می شود
بازیکن دهدشتی برترین گلزن نیم فصل لیگ برتر امید‌های کشور  (۴۵ نظر)
پدافندهوایی ارتش همیشه در حالت آماده‌باش کامل است  (۲ نظر)
امروز؛ آخرین فرصت ثبت نام آزمون استخدامی سرایداران  (۱ نظر)
فرزندان مصدوم معاون رئیس جمهور به تهران منتقل شدند  (۱ نظر)
دشمن خطا کند هزینه سنگینی به او تحمیل می‌کنیم  (۱ نظر)
تردید‌ها درباره سلامتی ترامپ با انتشار‌ام‌آر‌آی وی  (۱ نظر)
اقدام استرالیا علیه سپاه در جهت اهداف آمریکا و اسرائیل است  (۱ نظر)
بیانیه‌ ونزوئلا در محکومیت‌ آمریکا برای بستن حریم‌ هوایی  (۱ نظر)
سرعت غیرمجاز، رکن اصلی تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
فراهم شدن امکان ثبت نام سهام برای متولدین ۱۴۰۱ به بعد  (۱ نظر)
میرزا کوچک جنگلی بزرگمرد پرآوازه‌ گیلان  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس و دانشگاه‌های خراسان جنوبی  (۱ نظر)
ساخت مسابقه «عائله اَل اَله» در رادیو چی چست  (۱ نظر)
ابلاغ شیوه نامه مراقبت و کنترل آنفلوانزا در مدارس استان  (۱ نظر)
پایان عملیات تعریض پل و آماده‌سازی کامل زیرگذر فیجان  (۱ نظر)