به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، نادر پرور مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به شروع فصل گرما و
شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام اظهار داشت: با توجه به افزایش زاد و ولد دامها در فصل بهار و از طرفی تکثیر و تزاید حشرات به ویژه کنه که عامل انتقال بسیاری از بیماری هاست، بنابراین لزوم خودمراقبتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها بیش از پیش اهمیت مییابد. وی افزود: بر اساس آخرین گزارش سازمان جهانی بهداشت از یک هزار و ۷۰۹ بیماری حدود ۸۳۲ مورد یعنی حدود ۵۰ درصد آنها از طریق دام و فرآوردههای خام دامی منتقل میشود و بسیاری از تختهای بیمارستانی نیز به همین دلیل اشغال شده که با افزایش آگاهی افراد میتوان به سلامت جامعه و خالی شدن تختهای بیمارستانها کمک کرد.
این مقام مسئول بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را بسیار حاد و کشنده برای انسان برشمرد و گفت: عامل انتقال این بیماری کنه است که با گزش، حیوانات وحشی، دامهای اهلی و حتی انسان این بیماری را منتقل میکند این در حالی است که این بیماری تلفات و یا علائم خاصی در دام ایجاد نمیکند.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه در مورد سایر راههای انتقال این بیماری به انسان نیز بیان داشت: افرادی که در معرض تماس مستقیم با دام آلوده قرار دارند همچون قصاب ها، سلاخها و افرادی که در مراکز بسته بندی در حین ذبح، استحصال و فرآوری با خون، ترشحات و لاشه دام آلوده تماس دارند، کمال دقت لازم را به عمل آورند، زیرا که ویروس عامل این بیماری از طریق زخمها و مخاطات میتواند انسان را مبتلا کند.
دکتر پرور با بیان اینکه بیماری مذکور تبعات سنگینی را به همراه دارد، تصریح کرد: این بیماری تا درصد بالایی باعث مرگ در انسانها میشود و البته در صورت تشخیص به موقع قابل درمان است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه بیماری مذکور واکسن خاصی ندارد و مبارزه با کنهها به عنوان ناقلین آن یکی از مهمترین راههای پیشگیری است که برای این منظور هرساله سم پاشی بدن و جایگاه نگهداری دام در مناطق گرمسیری، مرزی و پرخطر، دامداریها و میادین دام در استان انجام میشود.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه به دامداران توصیه کرد: لازم است به منظور مبارزه با انگلهای خارجی دام تا پایان فصل گرما هر دو هفته یکبار بدن و جایگاه نگهداری دام، تحت نظارت کارشناسان دامپزشکی سم پاشی شود.
این مقام مسئول همچنین ضمن تقدیر و تشکر از حمایت قاطع دستگاه قضایی و انتظامی از پلمب ۵۰ مرکز عرضه غیرمجاز دام و عرضه فرآورده خام دامی در شهرستان کرمانشاه خبر داد و از شهروندان خواست که از خرید گوشت کشتار غیرمجاز خودداری کرده و حتما گوشت و فرآوردههای خام دامی مورد نیاز خود را از مراکز معتبر و مجاز تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی تهیه کنند.
وی در پاسخ به سوالی در مورد افزایش تعداد مراکز عرضه لبنیات سنتی نیز گفت: دامپزشکی برای این واحدها جایگاه قانونی قائل نیست و با فعالیت آنها نیز مخالف است؛ اصولا مبدا شیر مورد استفاده در این واحدها نامشخص است و اغلب از شیر برگشتی کارخانهها استفاده میکنند و امکان نظارت بهداشتی دامپزشکی بر این گونه اماکن میسر نیست.
مدیرکل دامپزشکی مهمترین راه کنترل و پیشگیری از این بیماری خطرناک را رعایت مدت زمان پیش سرد در کشتارگاه برشمرد و اضافه کرد: خوشبختانه کشتارگاه صنعتی دام بیستون کرمانشاه که مسئول تامین گوشت شهرستانهای کرمانشاه، صحنه و هرسین است مجهز به سالن پیش سرد است و لاشه پس از استحصال به مدت ۲۴ ساعت در این اتاقها به منظور طی پروسه جمود نعشی نگهداری میشود که این مهم خود باعث افزایش کیفیت لاشه، افزایش ماندگاری، ضد عفونی شدن و نهایتا از بین رفتن این بیماری میشود و از این بابت هیچگونه نگرانی برای مصرف کنندگان عزیز نداریم.
پرور به سایر هم استانیها توصیه کرد: گوشت قرمز خریداری شده را به مدت ۲۴ ساعت و جگر را به مدت ۴۸ در یخچال خانگی (با دمای صفر تا ۴ درجه سانتی گراد) نگهداری و سپس مصرف نمایند.
وی در پایان ضمن تاکید بر سلامت کامل لاشههای استحصالی از کشتارگاههای دام استان خاطر نشان کرد: هم استانیها با اطمینان کامل و خیال راحت از این فرآورده خام پروتئینی استفاده کنند و همچنین هم استانیها میتوانند از طریق شماره تماس چهاررقمی ۱۵۱۲ و سامانه پیامکی ۱۰۰۰۱۰۰۰۱۵۱۲ با کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه در ارتباط باشند و گزارشات، انتقادات و پیشنهادات خود را مطرح کنند.