پخش زنده
امروز: -
گیاهان کوهی که به صورت خود رو در مناطق کوهستانی آذربایجان غربی می روید علاوه بر رونق بازارچه های سنتی منطقه عطر و طعم غذاهای محلی را به سفره های مردم بخشیده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد،گیاهان خوراکی علاوه بر تأمین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز مردم، منبع درآمد مناسبی برای بسیاری از زنان و مردان دراین فصل سال است.
با فرا رسیدن فصل بهار و حتی روزهای پایانی سال کم کم تازگی و سرسبزی طبیعت به واسطه رویش گیاهان خوراکی کوهی رنگ و لعاب ویژه ای به بازارهای روزانه شهرهای کردنشین به خصوص شهر مهاباد می بخشد.
مردم با رویش این گیاهان خوراکی، راهی طبیعت این منطقه می شوند و رستنی های معطری که نام و کاربرد آنها را از نیاکان خود آموخته اند، دست چین می کنند.
برای برخی از مردم گیاهان کوهی منبع کسب درآمد به شمار می رود و چه بسا تا پایان فصل بهار اقدام به برداشت و فروش این گیاهان معطر و پرطرفدار می کنند.
این روزها با گذر از روستاها، حاشیه شهرها و کوهپایه های این منطقه می توان مردمان بسیاری را در حال چیدن گیاهان کوهی مشاهده کرد.
این گیاهان هر روز صبح توسط اهالی روستاها و برخی از شهرنشینان از دامان طبعیت و کوهپایه های منطقه برداشت و در بازار منطقه به شهروندان عرضه می شوند.
علی محمودی که هر روز برای برداشت گیاهان خوراکی به کوههای منطقه می رود می گوید:
منطقه ما مملو از گیاهان متنوع است که برخی خوراکی و بعضی هم خاصیت دارویی دارند اما ما بیشترگیاهان خوراکی را برداشت و برای فروش در بازار شهر عرضه می کنیم.
وی گفت: بسیاری از مردم از این گیاهان بصورت تازه خوری در غذاهای مختلف استفاده کرده و برخی هم این گیاهان را برای استفاده در فصل زمستان خشک می کنند تا در این فصل هم سفره آنان از گیاهان خوراکی خالی نباشد.
مجیدپاتو،ئیس اداره منابع طبیعی شهرستان مهاباد می گوید: در مناطق روستایی این شهرستان بیش از ۵۰ نوع گیاه خوراکی، دارویی و صنعتی برداشت میشود که مصرف آن از روزگاران گذشته مرسوم بوده است.
خسرو آناهید کارشناس تغذیه هم گفت: علی رغم کمبود بارش برف نسبت به سالهای گذشته، امسال هم خوان پر نعمت طبیعت لطف خود را از مردم این مناطق دریغ نکرده و همچون همیشه سفره مردم در این فصل سال با انواع غذاها از گونه های مختلف گیاهان خوراکی آراسته شده است.
آناهید می گوید: کنگر،شنگ،ترشک، اسفناج و سیرکوهی، ریواس و گیلاخه بخشی از گیاهان خوراکی و لذیذ و مورد پسند ذائقه مهابادی ها به شمار می روند که به سفره های مردم رنگ و بوی بهاری می بخشد.
به گفته کارشناسان و مردم محلی برخی از این گیاهان دارای خواص دارویی بوده و نسخه های شفابخشی با استفاده از این رستنی ها که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است، همچنان در میان مردم کاربرد دارد.
احمد مولودی کارشناس تغذیه می گوید: مردم این مناطق برای نمونه از شربت گیاه ریواس برای دفع باکتریهای مضر از دستگاه گوارش استفاده می کنند.
مولودی اضافه کرد: بسیاری از گیاهان کوهی هم جنبه غذایی و هم جنبه دارویی دارند.
این کارشناس تغذیه افزود:برخی از گیاهان کوهی از جمله کاسنی، شب بو، نعناع، ختمی، بادرنجبویه، شیرین بیان و نسترن که در این منطقه به وفور یافت می شوند خاصیت دارویی و برخی هم مانند پونه، گل آقا، سیر کوهی و کنگر خاصیت خوراکی دارند.
اما کارشناسان معتقدند که برداشت نادرست و بی رویه گیاهان کوهی خطر انقراض آنها را نزدیکتر کرده و برای جلوگیری از انقراض آنها باید چاره ای اندیشده شود.
مسئول واحد نباتات جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد می گوید: روش برداشت گیاهان کوهی توسط بیشتر مردم نادرست است و این گیاهان نباید از ریشه برداشت شوند.
عزیزی افزود: گیاهان کوهی به دلیل داشتن خواص دارویی و قدمت دیرینه نیازمند حفاظت و نظارت بر نحوه برداشت هستند تا در دراز مدت ریشه آنها خشکانده نشود.
عزیزی اضافه کرد: رویش گیاهان کوهی یکی از نعمت های خدادادی و ظرفیتهای ارزشمند منطقه است و مردم باید درحفظ و نگهداری این گیاهان تلاش کنند و نباید تنها به فکر کسب درآمد از راه برداشت غیراصولی و بی رویه آن باشند زیرا در دراز مدت این گیاهان منقرض خواهند شد.