• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۱۵۷۳۶۳
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۰
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب

کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری

این روزها آخرین گروه ها و بازماندگان عشایر کوچ رو در حال ترک خوزستان هستند تا موسم گرم سال را در مناطق سردسیر و خوش آب و هوای اطراف سپری کنند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، عشایری که به رسم دیرین همچنان پایبند سفر و کوچ ماندند و به طرز تماشایی و باورنكردنی طی قرن ها و سالیان دراز آداب و رسوم گذشتگان خود را حفظ کرده اند.کوچ نشین ها با طبیعت رابطه ای تنگاتنگ دارند به همین دلیل بین آنها و طبیعت دوستی و پیمانی ناگسستنی برقرار است.
 کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
  آنها در گذر ایام فوت و فن رودرویی با طبعیت را به خوبی فرا گرفتند و با آگاهی از تحولات جوی و تغییرات آب و هوایی زمان کوچ را تعیین می کنند. این سبک زندگی در میان قوم بزرگ و سلحشور لر در نواحی زاگرس مرکزی ایران از دیرباز وجود داشت.گذران عمر عشایر شمال خوزستان که در زمره ایل بختیاری و زیر شاخه قوم لر قرار دارند هم بر مبنای کوچ و تغییر مکان زندگی بنا شده است.
 کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
  بختیاری ها از عشایر شناخته ‌شده کشور و از جمله ایل هایی هستند که در فصول گرم با بار و بنه راهی مناطق ییلاقی و مرتفع همانند استان های چهارمحال و بختیاری و اصفهان می شوند.در ماه‌های سرد هم باز می گردند و سیاه چادرهای با صفایشان را در شهرستان های اندیکا، لالی، مسجدسلیمان، شوشتر، ایذه، باغملک و دزفول برپا می کنند.این شیوه زیست بختیاری ها به لحاظ جمعیت آماری و پیوستگی در کوچ، ویژه و خاص این مردمان و از این نظر در جهان بی نظیر است.
علیرحم کریمی مدیرکل امور عشایر خوزستان می گوید: خانواده 16 هزار نفره عشایر بختیاری با بیش از 1 میلیون و 50 هزار راس دام هر سال یک دوره پنج ماهه از خرداد تا اواخر مهرماه را در سردسیر می گذرانند.دوران اقامت در گرمسیر هم یک بازه زمانی حدود هفت ماهه را در بر می گیرد.این نقل مکان با هدف دسترسی به علوفه مرتعی تازه و دوری از گرما و سرمای شدید شکل می گیرد.
کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
 دامداری محور اصلی فعالیت های اقتصادی جامعه عشایری است.لبنیات و گوشت، پوست و فرآورده های جانبی مهمترین تولیدات این قشر به حساب می آید.صنایع دستی یکی دیگر  از تولیدات این مردمان با هنر و خوش ذوق به شمار می رود.
کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
 بی بی پرگل یک بانوی عشایری که در کنار خانواده در منطقه دیدنی شیمبار در راه شهرکرد به سر می برد معتقد است زنان هنرمند ایل یک تنه نیمی از بار سنگین زندگی را به دوش می کشند و دست توانایی در تولید محصولاتی چون قالی، گلیم، جاجیم، خورجین، ریسمان، سیاه چادر، و انواع لباس و بافتنی دارند.
 خانم بینه السادات صدر کارشناس صنایع دستی که به صورت تصادفی در منطقه زیبای بازفت به او برخوردم از گردشگران و علاقمندان دعوت می کند با خرید صنایع دستی به عنوان سوغاتی زیبا و ماندگار به استمرار زنجیره تولید این کالاهای ارزشمند و فرهنگی یاری رسانند.
کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
اما زندگي در دل طبيعت همان قدر كه آرامش بخش و روح نواز است با مشكلات و تنگناهای بسياری نیز همراست.بزرگ یکی از اعضای ایل دغدغه های هميشگی و گاه و بی گاه طبيعی مانند طوفان، سيل، خشكسالي، مشكلات اقتصادی،آموزشي،بهداشتي و پیمایش در مسیرهای سخت گذر و خطرناک را چند نمونه از دشواری ها و مخاطراتی می داند كه همواره در کمین زندگی کوچ نشینی است.مواردی که هر سال باعث کاهش جمعیت عشایر می شود و محمدحسین به همین خاطر از مسئولان می خواهد برای رفع آنها بیشتر کار کنند.
 
کوچ رسم دیرین هم پیمانان طبیعت
با این حال عشایر خود بیکار ننشستند و به طور طبیعی برای مقابله با این سختی ها زندگی خود را بر پایه تلاش و همیاری جمعی استوار کردند.بر همین اساس سن و سال و جنسیت در فرهنگ عشایری مفهومی متفاوت با معنی آن در شهرها و روستاها پیدا کرده است.در اینجا وظیفه همه اعضاء خانواده مشخص است.
تقسیم کار و عهده‌دار شدن وظایف، از کودکی به افراد ایل آموزش داده می‌شود. مادران فرزاندانشان را از همان سنین نخست با کار و کوشش آشنا می سازند و مسئولیت‌های متناسب با توانایی‌ هر کدام را گوشزد می کنند.
کوچ رسم دیرین هم پیمانان طبیعت
بانوان مسئول اصلی نگه‌داری و پرورش کودکان و پخت و پز اند.زنان ایل بختیاری با فنون تیراندازی و سوارکاری و روش کار با اسلحه هم آشنا هستند.به درستی که قدرت و شجاعت، این بانوان تلاشگر را می برازد.
کوچ رسم دیرین هم پیمانان طبیعت
 
کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
 
 کوچ رسم دیرین عشایر بختیاری
برپایی سیاه‌ چادر و حفظ و حراست از دام‌ها و اعضای خانواده و ایل، رتق و فتق امور و مدیریت روابط اقتصادی نیز از وظایف خطیر و مهم دلاورمردان بختیاری است.
با همه این سختی ها اما به سادگی نمی توان به راحتی از دلخوشی و زیبایی های نهفته در تار و پود زندگی عشایری گذشت.براستی که سپری کردن ساعاتی از عمر در دل طبیعت بکر و روح افزای مناطق بختیاری به سال ها زندگی در شهرها و کلانشهرهای کشور برتری دارد.
کوچ رسم دیرین هم پیمانان طبیعت

عشایر سختکوش هر روز سحرگاهان از خواب بر می خیزند و مقدمات کار و فعالیت روزانه را در این حال و هوای مساعد و دلپذیر آغاز می کنند.لطف تنفس در هوای پاک و دلچسب، استفاده از خوراکی های سالم و گردش در محیط طبیعی نعمتی است که این روزها نصیب هر کسی نمی شود.نعمت هایی که عشایر در لحظه به لحظه حیات از آن برخوردارند.
کوچ رسم دیرین هم پیمانان طبیعت

براستی که لذت نوشیدن جرعه ای چای در تش و چاله به عنوان میعادگاه شبانه عشایر و محل شب نشینی های دوران شبانی همراه با آوای ساربانی در این فضا غنیمت است.غنیمتی که تنها در جمع عشایر و ایلیاتی های خونگرم و مهمان نواز به دست می آید.
 
رضا عالی پور
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هدف اصلی امریکا، تجاوز به کشورها با هدف چپاول و غارت
لیوا: تیم والیبال ایران واقعا قدرتمند است
وحدت فرماندهی و تصمیم‌گیری پایه پدافند غیرعامل
سوزارا: آینده والیبال زنان ایران روشن است
رویداد استانی گفت‌وگوی اجتماعی با تشکل‌های دانش‌آموزی لرستان
رزمایش پدافند غیر عامل در دبیرستان خاتم الانبیاء کیش
دیدار وزیر امور خارجه با پدر زندانی ایرانی در ترکیه
فردا ۱۲ آبان، تاخیر در آغاز فعالیت ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس ۶ شهرستان خوزستان
تجهیز مجموعه ورزشی ساحلی بانوان کیش به باجه های پرداخت الکترونیک
پایش میدانی مزارع کلزا در اسکو
وزش باد شدید همراه با گردوخاک در سمنان
مانور پهپادی یگان سجیل در حضور فرمانده کل سپاه
کشف بیش از ۵ هزار بسته شکلات خارجی قاچاق در مراغه
آغاز برداشت برنج از شالیزار‌های دره‌شهر
رزمایش آمادگی شرکت آبفای لرستان در شرایط بحران
گره گشایی از پرددترین کوچه هالی اتصالی بلوارامام خمینی به بلوار طالقانی آمل
بسته خبر‌های کوتاه ۱۱ آبان در یک نگاه
اجرای پدافند غیرعامل در مرکز صداو سیمای خراسان شمالی 
پیام تسلیت نماینده ولی‌فقیه و حوزه علمیه لرستان در پی ارتحال عالم ربانی حجت‌الاسلام والمسلمین سید مجید شاهرخی
معرفی هیأت داوران سی‌وهفتمین جشنواره تئاتر مازندران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران به دنبال صلح در سودان؛ غرب و صهیونیسم در پی تجزیه
هفته نهم سوپرلیگ یونان؛‌ پیروزی المپیاکوس با گلزنی طارمی
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۱ آبان
تصادف مرگبار در محور فرعی دهگلان - قروچای
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله
آخرین وضع مصدومان سپاهان
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۱۱ آبان
قانون کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در انتظار اجرا
پزشکیان: اراده ایران بر گسترش صنعت هسته‌ای است
لاریجانی: «خواسته‌های دشمن ته ندارد»
اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان برای تعریض جاده قره پشتلوی زنجان
مدال طلا را برای سربلندی کشورم کسب کردم
پیگیری رفع آلودگی دره خرگوش دراستان زنجان
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان
پیش ثبت نام ۷۳۰ نفر برای تشرف به حج تمتع ۱۴۰۵  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
بازی‌های آسیایی جوانان؛ ایران در رده چهارم آسیا قرار گرفت  (۱ نظر)
پیام تسلیت رئیس مجلس در پی درگذشت مادر شهیدان عاکفی  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)