تعویق مجدد اعلام رسمی طرح موسوم به معامله قرن
وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد این کشور هنوز برای ارائه طرح خود درخصوص صلح در خاورمیانه آماده نیست.

هدر نائورت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه این طرح چه زمانی ارائه خواهد شد، گفت: « حالا آماده ارائه این طرح نیستیم.»
آنچه که از آن به طرح صلح خاورمیانه یاد می شود از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور صهیونیست گرای امریکا به معامله قرن تعبیرشده است .با وجود اینکه اعلام رسمی این طرح بارها به تعویق افتاده است اما به نظر می رسد خیلی از اقدامات دولت راستگرای ترامپ و همینطور متحدان صهیونیست و سعودی –اماراتی آن در چارچوب این طرح صورت می گیرد.
از جمله این اقدامات می توان به انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس، تصویب طرح تشکیل دولت خالص یهودی در اراضی اشغالی سال 1948 و زمینه چینی برای اخراج نزدیک به دو میلیون فلسطینی ساکن این اراضی، واگذاری جزایر مصری تیران و صنافیر در دریای سرخ به عربستان برای اجرای پروژه های داخلی و منطقه ای در دو سوی آن و تلاش های عربستان و امارات برای تجزیه یمن و الحاق بخش هایی از خاک آن به سرزمین خود از جمله این اقدامات محسوب می شود.
با توجه به این اقدامات می توان گفت که طرح موسوم به معامله قرن پیش از ارائه عملا به مرحله اجرا گذاشته شده اما اعلام رسمی آن با توجه به عواقبی که می تواند به همراه داشته باشد بارها به تاخیر افتاده است. بخشی از این طرح که به فلسطین مربوط می شود کاملا با چارچوب های سیاسی و حقوقی که پیش از آن طی چندین دهه برای حل بحران فلسطین ارائه شده بود کاملا تناقض و مغایرت دارد و به همین دلیل از حمایت هیچ کشوری نه در منطقه و نه در جهان برخوردار نیست و به همین علت این طرح همانند بسیاری دیگر از طرح های رژیم صهیونیستی پیش از کسب حمایت بین المللی به مرحله اجرا در آمده است تا جامعه جهانی و طرف های مقابل را در برابر عمل انجام شده قرار دهد.
این رژیم در خصوص شهرک سازی های غیر قانونی نیز از این شیوه استفاده و آن را بر طرف فلسطینی و طرف های درگیر تحمیل کرد. بخش غیرفلسطینی طرح موسوم به معامله قرن نیز از یکسو با نوعی تقسیم منافع و در مواردی تقسیم اراضی میان راستگرایان حاکم بر امریکا و رژیم صهیونیستی و همچنین متحدان سعودی و اماراتی آن همراه است و از دیگر سو با طرح های بلندپروازانه محمد بن سلمان برای توسعه شتابان داخلی نیز پیوند زده شده است تا هیچ راه فراری برای جناح کودتاگر حاکم بر ریاض باقی نماند و در عین حال تضمینی برای استمرار همپیمانی محور ریاض –تل آویوباشد.
همچنین بنا بود بخش عمده ای از هزینه های اجرای این طرح از محل عرضه سهام آرامکو در بورس وال استریت تامین شود که البته در این زمینه به علت مخالفت های داخلی در عربستان تردید جدی ایجاد شده و عربستان از اعلام عرضه آن در وضعیت فعلی منصرف شده است .
همچنین به نظر می رسد طراحان معامله قرن به تقسیم و تجزیه سوریه چشم دوخته بودند که اکنون تقریبا از آن ناامید شده اند هرچند که به طور کامل از آن دست برنداشته اند. با در نظرگرفتن این مسائل می توان گفت تاخیر چندین باره اعلام رسمی طرح معامله قرن به علت وجود موانع و چالش های جدی بر سر راه این طرح و همینطور ترس ازعواقب و پیامدهای آن بخصوص در آستانه انتخابات سرنوشت ساز میان دوره ای کنگره است اما با اینحال به مفهوم کنار گذاشتن کامل این طرح نیست و طراحان این طرح لنگ لنگان آن را به پیش می برند و در انتظار فرصت های تازه هستند.
----------------------------------------
احمد کاظم زاده