پخش زنده
امروز: -
تجربه مدیریت جهادی در چهل سال گذشته در کشور توانست الگوی تازه ای از مدیریت را در کشور ایجاد کند که مبتنی بر فرهنگ، ارزش های معنوی، اخلاقی، بومی و داخلی است.
پژوهش خبری صدا وسیما: از نکات کلیدی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب مطرح نمودند بحث مدیریت جهادی است که آن را عامل عزت و پیشرفت ایران در همه عرصهها دانستند. مرور تحولات چهل ساله نظام جمهوری اسلامی نشان میدهد هر کجا مدیران و افراد صاحب منصب با فعالیت های جهادگونه به عرصه خدمت به جامعه قدم نهاده اند، موفق بوده و نتایج مهمی در پی داشته است. از نمونه های شاخص این مطلب میتوان به دوران هشت سال دفاع مقدس، حل بحران های سالهای اولیه انقلاب، بازسازی خرابه های جنگ و دوران قبل از انقلاب، عمران، آبادانی و پیشرفت و توسعه کشور در حوزه های مختلف و ... اشاره کرد. رهبر معظم انقلاب نیز در این خصوص میفرمایند: «... ما از مجاهدت، بيگانه نيستيم. ملت ما در ميدان هاى جهاد؛ هم جهاد نظامى، در دوران هشت سال دفاع مقدس؛ هم جهاد سياسى، در طول اين مدت؛ هم جهاد اقتصادى و علمى، يك ملتِ امتحان داده است. ما آشنا هستيم با جهاد».[1] یا ایشان در جایی دیگر می فرمایند: «... در اين حركت (پیشرفت علمی)، تنبلى و تن آسايى و محول كردن كار به يكديگر جايز نيست؛ حركتِ جهادگونه بايد كرد. جهاد فقط در ميدان جنگ نيست، در ميدان علم هم مثل بقيه ميادين زندگى، جهاد لازم است. جهاد يعنى تلاش بىوقفه، همراه با خطرپذيرى- در حد معقول البته- و پيشرفت و اميد به آينده.[2] همچنین رهبر معظم انقلاب فروردین1390 در حرم رضوی در خصوص مدیریت جهادی بیان می دارند: «روحیه جهادی لازم است. ملت ما از اول انقلاب تا امروز در هر جایی که با روحیه جهادی وارد میدان شده، پیش رفته. این را ما در دفاع مقدس دیدیم، در جهادسازندگی دیدیم، در حرکت علمی داریم مشاهده می کنیم. اگر ما در بخش های گوناگون، روحیه جهادی داشته باشیم، یعنی کار را برای خدا، با جدیت و به صورت خستگی ناپذیر انجام دهیم (نه فقط به عنوان اسقاط تکلیف)، بلاشک این حرکت پیش خواهد رفت».[3] همچنین ایشان در دیدار با رئیس دولت یازدهم می فرمایند: «کار جهادی یعنی از موانع عبور کردن، موانع کوچک را بزرگ ندیدن، آرمان ها را فراموش نکردن، جهت را فراموش نکردن، شوق به کار؛ این کار جهادی است. کار را باید جهادی انجام داد تا ان شاءالله خدمت به خوبی انجام بگیرد».[4]
از طرفی، رهبر معظم انقلاب در سالهای اخیر بهویژه از سال 1392 و بالاخص سال 1393 که این سال را نیز «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامیدند، بارها بر کار و مدیریت جهادی تاکید فراوان داشته و آن را از شاخصه های مسئولیت در نظام اسلامی دانسته اند. در واقع «مدیریت جهادی» در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب نه یک شعار که هویت اصلی مدیریت نظام شمرده می شود.
یکی از موارد بسیار مهم در مدیریت هر جامعه که بایستی به آن توجه داشت روش مدیریت جامعه بر اساس فرهنگ و رسوم و با استفاده از ابزارهایی مبتنی بر ارزش های آن جامعه است. کشور ما نیز از دیرباز دوران مختلف رشد و افول را پشت سر گذاشته است. در یک مرور تاریخی میتوان در دوران رشد تمدن ایران به روشنی اثر مدیریت صحیح و در دوران افول اثر مدیریتهای نامناسب را مشاهده نمود. در کشور ما نیز سبک های مختلف مدیریت در کارها از دیرباز مورد توجه قرار گرفته است که از جمله آن میتوان به مدیریت جهادی به عنوان یکی از سبک های مدیریتی بومی و الهام گرفته شده از تمدن ایرانی و منابع دین مبین اسلام اشاره نمود.
تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر شیوه مدیریت جهادی در اداره کشور و ضرورت آن برای دهه پنجم انقلاب ما را بر آن داشت که در این نوشتار ضمن برشمردن شاخص ها، مولفه ها و ویژگی های مدیریت جهادی به تبیین چرایی و علل نیاز به مدیریت جهادی در دهه پنجم انقلاب بپردازیم.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // حسین رمضانی پور