• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۶۰۶۷۱
تاریخ انتشار: ۰۵ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
یادداشت روز؛

رمز شکوفایی در حمایت از زیست بوم فناوری

   با حمایت از زیست بوم فناوری و باتوجه به ظرفیت بالای نهفته در این بخش می‌توان به شکوفایی اقتصادی نزدیک شد.
   «دانش بنیان» واژه‌ای که شاید ۷ سال پیش زیاد آشنا نبود و، چون امروز به عنوان یک برتری با الویت به آن نگاه نمی‌شد.
   به یاد دارم با پیدایش این عنوان برای برخی از شرکت‌ها و فعالیت‌ها زیر نظر معاونت تازه تأسیس علمی و فناوری رئیس جمهور، سؤال‌های بسیاری در سطوح مختلف جامعه پیدا شد، از افراد عادی گرفته تا افراد خاص، تحصیلکردگان و حتی برخی مسؤولان که این عنوان «دانش بنیان» چیست؟
   به عنوان خبرنگار حوزه علمی که بیشتر در میان دانشجویان و مراکز پژوهشی در رفت و آمد بودم، مسؤولیت روشن شدن ماهیت این عنوان برای افراد به من واگذار شد، البته الان که نگاهی گذرا به گذشته می‌اندازم میبینم که هنوز آن زمان خبرنگار حوزه فناوری هم تعریف متفاوتی داشت.
   گزارش‌ها و اخبار فناوری بیشتر از جنس فناوری‌های روز دنیا و ابزار‌های نرم افزاری و یا مرز دانشی بود که تازه به بازار آمده بود و خبر از ایجاد تحولی بزرگ در آینده نزدیک می‌داد، خبری که که روز به روز واضح‌تر و قابل لمس‌تر شد و امروز شاید دیگر صحبت کردن از حسگر‌های نانویی و یا دارو‌های نوترکیب غریب نباشد.
   برای واضح کردن عنوان دانش بنیان گزارشی را تنظیم کردم که به وضوح در خصوص فعالان این مراکز توضیح می‌داد، شرکت‌هایی که محصولاتشان بر پایه یک فناوری و یا تحقیقات علمی تولید شده و ارزش افزوده زیادی به همراه داشته است.
   معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور مسؤولیت این شرکت‌ها را در دست گرفت و بسته حمایتی مناسبی را برای آن‌ها در نظر گرفت، بر اساس برنامه قرار شد تا ۵ هزار شرکت دانش بنیان در حوزه‌های مختلف تأسیس شود.
   برنامه‌ای که به سرعت در مراکز علمی و دانشگاه‌ها مورد استقبال قرار گرفت و نخبگان کشور بستری مناسب برای فعالیت‌های علمی خود پیدا کردند.
   پس از چند سال شرکت‌های متعددی تشکیل شد که محصولات مختلفی را تولید می‌کردند، محصولاتی با ارزش و پر کاربرد که دستاوردی عظیم برای کشور محسوب می‌شد.
   دستاوردی که حالا جایگاه و اندازه‌ای برای «دانش بنیان» ایجاد کرده و البته تسهیلات خوبی را در قالب بسته‌های حمایتی برای آن در نظر گرفته بود.
   با به وجود آمدن این بستر مناسب، شرکت‌هایی بودند که آن زمان به راحتی از صافی «دانش بنیان» شدن عبور کردند و به این موج عظیم پیوستند، اما کار و یا محصول شاخصی از خود ارائه ندادند، از این رو بررسی شرکت‌های دانش بنیان هم مسأله‌ای اساسی شد تا همچنان ارزش این زیست بوم حفظ شود و اینچنین شد که هر ساله تعدادی از دانش بنیان شدن خلع می‌شدند.
   اما در این میان مزایای حاصل شده برای شرکت‌های دانش بنیان سبب شد تا شرکت‌های صنعتی بزرگ هم وارد میدان شوند و خط علمی سازی تولید و تزریق فناوری را در فعالیت خود امری اساسی ببینند تا بتوانند خود را جز دانش بنیان‌ها مطرح کنند تا از چرخه تولید و مزایای حاصل شده برای این دست شرکت‌ها جا نمانند.
   این همان موضوع فرهنگ شدن «دانش بنیان» در سراسر کشور است موضوعی که بار‌ها از زبان معاون علمی و فناوری رییس جمهور بیان شد و از جمله اهداف مد نظر وی مطرح می‌شد که حالا فرهنگ شده بود.
   اما با رشد و ظهور یک سامانه و یا به عنوان فرهنگ در کشور مشکلات متعددی هم همراه آن می‌آید، مشکلاتی که آن زمان شاید قابل پیش بینی بود، اما نشد.
   با به وجود آمدن بیش از ۳ هزار شرکت دانش بنیان محصولات متعددی هم تولید شد، محصولاتی که در صف ورود به بازار قرار گرفتند، بازاری که ظرفیت مناسبی برای آن‌ها دیده و یا فرهنگ استفاده از این دست محصولات رواج داده نشد.
   حالا ابر سیاه ایجاد بازار برای محصولات دانش بنیان بالای سر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شکل گرفته بود، ابری که انعقاد تفاهم نامه‌ها با وزارت خانه‌ها و سازمان‌های دولتی هم نتوانست آن را به بارش وادارد و مسیر آینده را هموار و سبز و خرم کند.
خلائی که این روز‌ها جامعه با آن دست و پنجه نرم می‌کند، نبود فرهنگ استفاده از کالا‌های ساخت داخل و سرمایه گذاری در بخش تولید است، این روز‌ها اجناس خارجی بیشتر به چشم می‌آید و نوسانات ارزی هم نتوانسته است فرهنگ استفاده را در کشور تغییر دهد.
   سرمایه داران بیشتر به سمت تبدیل سرمایه و سود انباشته گرایش دارند و کمتر به سرمایه گذاری در بخش تولید و حرکت چرخ‌های اقتصاد کشور می‌اندیشند.
   به نظر می‌رسد ضعف مدیریتی در اقتصاد گریبان شکوفایی در زیست بوم فناوری را به شدت می‌فشارد و تا زمانی که این مسأله حل نشود نمی‌توان انتظار چندانی از نخبگان و جوانان پر تلاش داشت. بسیاری شرکت‌های دانش‌بنیان را تنها کسب و کار‌هایی برای پخش و اشاعه سیستم‌های خارجی و تولیدات خارجی می‌دانند. حتی بانک‌ها به جای آنکه در بخش تولید سرمایه‌گذاری کنند، به سمت سرمایه‌گذاری در بخش‌های تجاری، خدماتی و بازرگانی رفته‌اند و کسب و کار‌های نوپا را در نمی‌یابند و به شرکت‌های دانش‌بنیان توجه چندانی نمی‌کنند.
   برخی از سرمایه‌گذاران هم تنها به دلیل فرار مالیاتی به سرمایه گذاری بر روی شرکت‌های دانش‌بنیان روی می‌آورند که صحبت بیشتر در این باره را باید به سازمان مالیات کشور واگذار کرد. البته نمی‌توان هنوز از ضعف حمایتی در تقویت بنیه شرکت‌های نوپا نیز چشم پوشید.
   به نظر می‌رسد باید با یک جهاد عمومی در کلیه بخش‌های کشور به کمک زیست بوم فناوری بیاییم، کمکی که در حقیقت به رونق تولید و تقویت اقتصاد داخلی منجر می‌شود و شکوفایی را برای همه افراد به دنبال خواهد داشت.

رمز شکوفایی در حمایت از زیست بوم فناوری

محمدقاسم کیایی
خبرنگار تحریریه علمی، فرهنگی و هنری خبرگزاری صدا و سیما

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بازدید استاندار چهارمحال و بختیاری از مزرعه الگویی ۶۰ هکتاری در شهرکرد
برد چادر ملوی اردکان با طعم شیرین صدر نشینی
برداشت انار از سطح باغات سروآباد
صدور احکام بزرگترین پرونده فساد فوتبال ترکیه
اطلاعیه تغییر مسیر موقت خط تندرو یک اتوبوسرانی
تشییع پدر شهیدان محمد علی و رجبعلی کاظمی
ترویج فرهنگ کتاب‌خوانی در آذربایجان غربی با «رادیو کتاب»
روسیه: روابط مسکو و تهران توسعه خواهد یافت
بهره مندی یک هزار گردشگر سلامت از خدمات بیمارستان شهید هاشمی نژاد مشهد
احتمال تثبیت شاخص کل بورس بالای ۳ میلیون واحد
نساجی و شهرداری به دنبال برد در لیگ دسته یک فوتبال
قرعه‌کشی تامین اجتماعی شگرد جدید کلاهبردی سایبری
فریاد مرگ بر اسرائیل همزمان با حضور تیم مکابی تل آویو در انگلیس
امروز نیازمند انسجام میان دولت‌ها و ملت‌های اسلامی هستیم
تعزیر فروشگاه لوازم خانگی متخلف در ارومیه
توقیف شناور حامل ۳۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های خلیج فارس
نخستین شکست تیم فوتبال برق شیراز در لیگ دسته دوم فوتبال کشور
خدمت سلامت پیش از اقامه نماز جمعه + فیلم
مراکز خرید مهاباد میزبان مسافران وگردشگران
ضبط (نفت گاز ) قاچاق در پیرانشهر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیش بینی باران برای هفته آخر آبان در کهگیلویه و بویراحمد
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
سفر رئیس جمهور به کردستان با حاشیه‌های شنیدنی
چین: آمریکا در یمن قانون‌شکنی می‌کند
عجیب، اما واقعی، صف‌های طولانی غذای رایگان در آمریکا
داستان یک نردبان
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۱۵
انتقام کشته‌های فاشر و جنینه را خواهیم گرفت
نتایج هفته نهم لیگ برتر بسکتبال ایران
هشدار نخست‌وزیر سودان درباره سرایت جنگ
بیروت بدون مقاومت، به شهری بی‌دفاع بدل می‌شود
حزب الله: مذاکره با دشمن منفعت ملی ندارد
گروه‌بندی رقابت‌های فوتبال قطع عضو قهرمانی آسیا اعلام شد
یادداشت قالیباف در دفتر یادبود مجلس ملی پاکستان
ویژه برنامه قرآنی محفل در کیش
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)