معاون اول قوه قضائیه، محور دوم سخنانش را به نقش قوه قضائیه در گام دوم انقلاب اختصاص داد و گفت: در گام دوم انقلاب و در راستای تحول قضایی نیازمند قوانینی انقلابی از سوی مجلس، عمل دولت به وظایف خویش و همکاری مردم برای حل و فصل نزاعها و اختلافات هستیم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: قوه قضائیه در گام دوم انقلاب باید با تجربه ۴۰ ساله بتواند نقش اصلی خودش را در جامعه ایفا کند و آن هدف اصلی نظام جمهوری اسلامی که همان تحقق عدالت در همه ابعاد و زوایا است.
محسنی اژهای تحقق عدالت را نیازمند لوازمی دانست و گفت: این لوازم همان قانون، ساختار و مجری خوب است و به حمد خدا با این انتخابی که مقام معظم رهبری داشتند و یک نفر را از خود قوه قضائیه و آشنا، باتجربه، بزرگ شده و فرزند خود قوه برای ریاست قوه قضائیه انتخاب کردند به نظر ما در تحقق عدالت مؤثر است.
وی افزود: آنچه که امروز ضرورت دارد روحیه انقلابی و جهادی است و قول میدهم با همه وجود و امکانات و با تمام قدرت و با روحیه جهادی و انقلابی در خدمت مردم و این نظام باشیم و البته برای تحقق این موضوع باید قدمهایی برداریم و برنامه، اجرا و قانون خوب داشته باشیم.
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به اینکه به نقطه نظرات مردم، نخبگان و مسؤولان نیازمندیم، گفت: آنچه به ذهن ما در مجموعه حاضر رسید و قبل از انتصاب ریاست جدید انجام شد سند تحول قضایی بود که خدمت رهبر معظم انقلاب داده شد و ایشان ضمن تأیید خواستند این موارد زمانبندی شده اجرا شود.
وی افزود: برای هریک از مواد این برنامه تحولی باید برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت داشته باشیم و ما برای برنامههای کوتاه مدت، مدت شش ماهه تعریف کردیم و ان شاء الله آن را در همین مدت اجرا خواهیم کرد، اما اجرای برنامههای بلندمدت و میان مدت نیاز به همکاری مجلس، دولت و مردم دارد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: در برنامه کوتاه مدت باید عقب ماندگیهایی را جبران کنیم و موانع دست و پاگیر را از جلوی پا برداریم تا حرکت شتابان تری داشته باشیم.
وی افزود: در همین خصوص با بخشهای مردمی، دانشگاهی، حوزه، بازار و بخش خصوصی ارتباطاتی برقرار کرده ایم که در حال توسعه است.
معاون اول قوه قضائیه گفت: آنچه از مجلس تقاضا داریم با توجه به نیاز به برخی قوانین انقلابی و غیر دست و پاگیر برای تحقق همه جانبه به ما کمک کند و از دولت نیز توقع داریم به وظایف خودش به درستی عمل کند که اگر این گونه باشد بسیاری از پروندهها دیگر مطرح نمیشود و دیگر نمیگوییم نزدیک به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار پرونده ورودی به قوه قضائیه داریم.
وی افزود: اگر دولت و دستگاههای اجرایی و شهرداریها به وظایف خود عمل کنند با این حجم پرونده روبرو نیستیم و میتوانیم روی پروندههای خاص متمرکز شویم.
محسنی اژهای گفت: ما با شرکتها و تعاونیهای اعتباری مواجه بوده ایم که هم قوه قضائیه و هم دولت و هم مردم را به مشکل انداخته اند و تعداد محدودی از اینها ۳ میلیون سپرده گذار داشته اند و اگر همین ۳ میلیون پرونده وارد قوه قضائیه میشد چه اتفاقی میافتاد؟ البته اتفاق افتاد و اگر دستگاههای مسؤول به وظایف خود عمل میکردند این گونه نمیشد.
معاون اول قوه قضائیه افزود: در سال ۹۶ حدود ۱۷ میلیون و ۴۰۰ هزار چک برگشتی داشتیم که با اقدامات پیشگیرانه قوه قضائیه، دولت و بانکها و با وجود همه تحریمهای ظالمانه دشمن و مشکلات اقتصادی تعداد چکهای برگشتی در سال ۹۷ به ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار چک رسید و همین مورد کاهش موجب کاهش پروندههای ورودی به قوه قضائیه شد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: با توجه به اینکه بسیاری از پروندههای ما به علت نزاع، اختلاف خانوادگی، تحقیرها و رفتارهای توهین آمیز است از مردم میخواهیم تا جایی که ممکن است خودشان مسایل را حل و فصل کنند و اجازه ندهند پرونده کیفری در قوه قضائیه تشکیل شود که این پروندهها هم مردم را به سختی میاندازد و هم حجم کار قوه قضائیه را زیاد میکند.
خودکامگی؛ مهمترین علت انحراف برخی به ظاهر انقلابیون دهه ۶۰ معاون اول قوه قضائیه گفت: یکی از مهمترین علل انحراف برخی به ظاهر انقلابیون دهه ۶۰، منیت، خودکامگی و خودخواهی آنها بود.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: واقعهای که در سال ۶۰ رخ داد یکی از وقایع بسیار پرعبرت در گام نخست انقلاب بود که میتواند چراغی و راهگشایی برای گام دوم انقلاب باشد.
وی گفت: عدهای که خود را پیشتاز مبارزه با امپریالیسم میدانستند و شعارهایی به عنوان اصلاح طلب مطرح میکردند و خود را مدافع خلق میدانستند به علت منیتها از مسیر انقلاب آنچنان انحراف پیدا کردند که تا به امروز در جهت انحراف خود همچنان به پیش هستند و با کمال تأسف سردمداران آنها هنوز هم به خود نیامده اند.
معاون اول قوه قضائیه افزود: عدهای به نام انقلابی، اصلاح گر و پیشتازان به اصطلاح مبارزه با استکبار در اوایل انقلاب ظاهر شدند و ابتدا هم به ظاهر با امام بیعت کردند و در حمایت از مردم هم شعار دادند، اما چه شد که در مقطع بسیار کوتاهی صف خود را از صف مردم جدا کردند و از امام خود جدا شدند؟
وی گفت: سنگینتر از این رفتار این بود که همین عده با همین شعارها در مقابل مردم و امام ایستادند و کارشان به جایی رسید که با وجود داعیه اصلاح گری و حمایت از خلق و مردم، در مقابل مردم قرار گرفتند و خرمن آنها را آتش زدند و کشاورز، بازاری، کاسب، معلم، بسیجی و هرکسی را که احساس میکردند در مقابل شان است از دم تیغ سرد یا گرم میگذراندند و در طول سالها بیش از ۱۷ هزار نفر از مردم و مسؤولان را ترور کردند.
معاون اول قوه قضائیه افزود: آنها به این هم بسنده نکردند و در دامن بزرگترین دشمنان این ملت و انقلاب و اسلام قرار گرفتند و زمانی که صدام به پشتیبانی استکبار جهانی علیه این مردم ایستاد آنها با صدام، همدست شدند و زمانی که جوانان این مردم در مبارزه با نیروهای متجاوز به جبههها رفتند و در شکنجه گاههای صدام اسیر شدند، این افراد به میان مأموران صدام آمدند و به شکنجه روحی و جسمی جوانان ما پرداختند.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: آنها به این هم اکتفا نکردند و همانها که ادعا میکردند میخواهند با امپریالیسم مبارزه کنند با برخی شعارها، عدهای از جوانان را همراه خود کرده بودند و کارشان به جایی رسید که به دامن آمریکا و اسرائیل پناه بردند و تا امروز تحت الحمایه آنها هستند و با اسرائیل و آمریکا همکاری میکنند.
وی افزود: رفتار این افراد برای ما عبرت آموز است که چرا به اینجا رسیدند و چرا انحراف شان را در این ۴۰ سال ادامه دادند؟ اینکه امروز در چه وضعی هستند و نزد خدا و وجدانشان چه چیزی دارند؟ آیا از اینها ذلیلتر و حقیرتر سراغ داریم؟
معاون اول قوه قضائیه یکی از مهمترین علل انحراف آنها از ملت و امام و ایستادگی شان مقابل ملت و قرار گرفتن در کنار دشمنان این ملت را منیت، خودکامگی و خودخواهی خواند و گفت: این منیت امروز میتواند برای همه ما وجود داشته و بزرگترین آسیب برای ما باشد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای افزود: امروز هم عدهای ممکن است با همین الفاظ، شعارها و کلمات فریبنده حرفی را بزنند، اما آیا حرف، نامه نگاری و عبارات آنها در جهت خواست عموم مردم و اسلام و رضای حق تعالی است؟ آیا آنها امروز زیر چتر ولایت این حرفها را میزنند؟
وی گفت: اینجاست که ما باید از گذشته برای آینده عبرت بگیریم و نکند ما هم به علت منیت دچار انحراف شویم.
معاون اول قوه قضائیه افزود: امروز امام و رهبر ما میگویند که نمیشود به آمریکا اعتماد کرد و دست مذاکره و دوستی با او داد، زیرا او خیانت کرده است و قابل اعتماد نیست و باز هم خیانت میکند.
وی افزود: آمریکا اگر ببیند ما در ضعف هستیم خیانت خواهد کرد و زمانی جلو نمیآید که بداند قوی هستیم و زمانی که برخی کشورهای منطقه قدرت داشتند آمریکا جرأت حمله کردن نداشت، اما زمانی به صدام حمله کرد و او را از سوراخ درآورد و با آن وضع فجیع اعدام کرد که صدام کوتاه آمد و دست کمک دراز کرد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای گفت: چه کسی قذافی را از بین برد و چه کسی به کشور لیبی حمله کرد؟ چه کسی به کشور مصر یورش برد و مردم به پا خاستند و قیام کردند و مسؤولان قبلی شان را عقب زدند و عدهای آمدند و این عده نیز به زعم خودشان اینگونه تصور کردند که باید با آمریکا کنار بیایند.
وی افزود: وقتی مرسی به مصر آمد پیشرفت کرد؟ مرسی الان کجاست؟ چرا امروز عدهای در مقابل امام امت و، ولی فقیه و خواست این مردم انقلابی و شهید داده نمیخواهند بفهمند و آگاهانه به این مردم خیانت میکنند؟ چرا تاریخ را مطالعه نمیکنند؟
معاون اول قوه قضائیه گفت: اگر ما هم توجه نکنیم یک روزی مثل آنها میشویم، زیرا اکنون آنها نزد آمریکا و اسرائیل دریوزگی میکنند تا خودشان را نجات دهند.
وی افزود: با این مقاومتها و نثار این خونها مردم متدین ما کجا هستند؟ آیا عزیزتر و قدرتمندانهتر و آمادهتر از هر زمان نیستند؟ این عزتی است که فراروی ماست.