• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۳۰۳۲۳
تاریخ انتشار: ۰۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۷
کرمان » اقتصادی
گزارش مکتوب و اما و اگرها ی خرما

خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان

خشکیدگی خوشه های خرما هرساله گریبانگیر نخلداران خونگرم کرمانی است و با گذشت سالها هنوز راهی برای رفع آن پیدا نکرده اند .

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ی مرکز کرمان ، شرق استان کرمان را به خانه باغهایی می شناسند ، برافراشته به نخلها که سالهاست معاش مردم منطقه را تامین میکند.
منطقه ای که رطب مضافتی آن زبانزد و معدن خرمای کشور است و سالیانه میلیون ها دلار برای کشور ارز اوری دارد .

خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
وقتی که خوشه های سبز خرما به رنگ قرمز تغییر شکل می دهند کشاورزان امیدوارتر از همیشه سالی پر محصول را برای خود پیش بینی می کنند . نخلی که زحمت ان کم نیست وبرای هر خوشه ان خون دلی باید خورد .خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
اما قرمزی محصول خرما قبل از اینکه به سیاهی برسد ورطب شود هر ساله علارغم شیرینی فراوانش کام باغدار را تلخ می کند ، چرا که در عرض چند هفته قبل از برداشت این خوشه ها ی خوش رنگ به یکباره خشک می شوند وحاصل یکسال زحمت به زمین می ریزد .
محصولی هم که بر جای می ماند به علت از دست دادن قند وخشک شدن ، نه برای انسان قابل استفاده است نه حتی برای دام ، فقط زحمتی بزرگ برای کشاورز است که باید با هزینه ان را جمع کند ودور بریزد .
حالا این روزها که فصل برداشت رطب مضافتی است چشم کشاورزان نگران تر از همیشه به نظر می رسد ، چرا که بخش زیادی از محصولات انها به علت خشکیدگی از بین رفته است .
سری به یکی از باغات خرما که می زنیم خرمای خشک شده چون برگ درختان پای انها ریخته ، اقای سلطانی که باغی را در دویست میلیون تومان اجاره کرده می گوید : هر ساله در زمان مشخصی هوا بیکباره به شدت گرم می شود ، اما ارمغان این گرما برای ما جز خشکیدگی خرما چیز دیگری ندارد ، خوشه هایی که با هزینه های بالا مراقبت شده بود به یکباره فرو می ریزند وما هیج کاری نمی توانیم برایشان انجام دهیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
او می گوید مجموع خرمایی که اکنون در این باغ اکنون هست حدود 30 میلیون تومانه که ضرر بسیاری نصیبم شده . اینکه کشاورز بجای دیدن طراوت خوشه های خرما شاهد خشکیدگی انهاست غم بزرگی برای اوست ، چرا که اینجا اقتصاد منطقه تک محصولی است وبا فرو ریختن هر دانه خرما خشک شده ، اقتصاد کشاورز دچار مشکل می شود .
خرما یعنی زندگی ، معیشت ، خوراک ،هزینه یکسال خانواده والبته وامهایی که با سود بالا گرفته شده و حالا در ان مانده اند . اینکه ایا این خسارات برای همه یکسان است یا خیر اقای درخشان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نرماشیر می گوید برخی باغات 50 درصد وبرخی تا 80 درصد خسارت دیده اند و تنها در این شهرستان حدود 370 میلیارد تومان باغداران خسارت دیده اند که بی سابقه بوده است .
سالانه حدود 200 هزا تن خرما در استان خرما خیز کرمان تولید می شود که امسال 95 هزار تن ان از بین رفته ، این را مدیر کل جهاد کشاورزی استان می گوید .
اقای سعیدی این خسارات را در چهار شهرستان بم ، نرماشیر ریگان وفهرج می داند ومی گوید به علت طولانی شدن مدت گرما وبالا رفتن درجه حرارت این عارضه روی داده است . او ارزش ریالی این ثروت را بالای 1500 میلیارد تومان می داند و می ا فزاید خسارت بسیار بزرگی به اقتصاد استان وارد شده است .
اگر چه شرایط اب و هوایی امسال هم ، مقاوم ترین درخت کویری را به زانو دراورد اما این تراژدی تلخ هر سال تکرار می شود وقبل از فرارسیدن فصل برداشت این محصول از بین می رود . ایا را هکاری برای ان وجود دارد ؟ اقای بی غم کشاورزی که غم بزرگی در چهره اش نشسته می گوید 20 سال است ما دچار این مشکل هستیم وتنها خود من چند میلیارد تومان خسارت دیده ام ، هر کاری که کارشناسان گفته اند انجام ما جز خشکیدگی خرما چیز دیگری ندارد ، خوشه هایی که با هزینه های بالا مراقبت شده بود به یکباره فرو می ریزند وما هیج کاری نمی توانیم برایشان انجام دهیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
او می گوید مجموع خرمایی که اکنون در این باغ اکنون هست حدود 30 میلیون تومانه که ضرر بسیاری نصیبم شده . اینکه کشاورز بجای دیدن طراوت خوشه های خرما شاهد خشکیدگی انهاست غم بزرگی برای اوست ، چرا که اینجا اقتصاد منطقه تک محصولی است وبا فرو ریختن هر دانه خرما خشک شده ، اقتصاد کشاورز دچار مشکل می شود .
خرما یعنی زندگی ، معیشت ،خوراک ، هزینه یکسال خانواده والبته وامهایی که با سود بالا گرفته شده و حالا در ان مانده اند .
اینکه ایا این خسارات برای همه یکسان است یا خیر اقای درخشان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نرماشیر می گوید برخی باغات 50 درصد وبرخی تا 80 درصد خسارت دیده اند و تنها در این شهرستان حدود 370 میلیارد تومان باغداران خسارت دیده اند که بی سابقه بوده است .خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
سالانه حدود 200 هزا تن خرما در استان خرما خیز کرمان تولید می شود که امسال 95 هزار تن ان از بین رفته ، این را مدیر کل جهاد کشاورزی استان می گوید .
اقای سعیدی این خسارات را در چهار شهرستان بم ، نرماشیر ریگان وفهرج می داند ومی گوید به علت طولانی شدن مدت گرما وبالا رفتن درجه حرارت این عارضه روی داده است .
او ارزش ریالی این ثروت را بالای 1500 میلیارد تومان می داند و می ا فزاید خسارت بسیار بزرگی به اقتصاد استان وارد شده است .
اگر چه شرایط اب و هوایی امسال هم ، مقاوم ترین درخت کویری را به زانو دراورد اما این تراژدی تلخ هر سال تکرار می شود وقبل از فرارسیدن فصل برداشت این محصول از بین می رود .
ایا را هکاری برای ان وجود دارد ؟ اقای بی غم کشاورزی که غم بزرگی در چهره اش نشسته می گوید 20 سال است ما دچار این مشکل هستیم وتنها خود من چند میلیارد تومان خسارت دیده ام ، هر کاری که کارشناسان گفته اند انجام داده ام اما جوابی نداده است .
او اضافه می کند ما کشاورزان حاضریم تمام هزینه های تحقیقاتی ومطالعاتی را بدهیم تا راهکاری برای ما پیدا شود و از این وضعیت رهایی یابیم . خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان
طرحهای پژوهشی پرهزینه اما ناکارامد اقای نیکزادی نماینده چهار شهرستان شرقی استان درمجلس شورای اسلامی به شدت از کمبود طرح های علمی برای رفع این عارضه شکایت دارد .
او می گوید در دیگر کشورها اگر مشکلی پیش اید بسرعت مراکز علمی برای رفع ان اقدام می کنند تا ان را رفع نمایند حالا سوال اینجاست تو این 20 سال بخش تحقیقات جهاد کشاورزی ما علارغم هزینه های بالایی که صرف ان شده چه کاری انجام داده تا جلوی تلف شده این همه ثروت را بگیرد ؟ اگر نمی توانند از الگوی دیگر کشورها استفاده کنند .
اقای جلالی کارشناس بخش تحقیقات جهاد کشاورزی هم به برخی شیوه ها مثل پوششهای متقال برای خوشه ها ،کاشت یونجه ودادن کود پتاس به درختان برای جلوگیری از خشکیدگی خوشه ها اشاره می کند و می گوید حتی برخی باغات را جدا کردیم واین روشها رو انجا اجرا کردیم اما باز هم ازاسیب خشکیدگی در امان نماندند . اوتغییرات اقلیمی را چالش بزرگ نخل داران در این سالها می داند .
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی کشور هم که برای دیدن این همه خسارت به شرق استان امده بود فقط اظهار نگرانی می کند و می گوید بله خسارت بسیار زیاد است وما طبق تعهد خود از طریق بیمه خسارات را جبران می کنیم .
اما اقای حسن نژاد این را نگفت که تعهد بیمه برای هر درخت فقط ده هزار تومان است که حتی پول یک کیلو خرما هم نمی شود ، چرا که بیمه انها فقط حمایتی است ومانند دیگر کشورها بیمه خدماتی نیست خشک میشود خرما؛خسارات عارضه خشکیدگی خوشه خرما در شرق استان کرمان.

حالا امسال هم به علت کمبود ، باید این رطب شیرین را که پای ثابت سفره برخی خانواده ها ست کمرنگ دید ،چراکه با کمبود خرما وحضور فعال وپررنگ دلالان دولت نمی تواند نرخ ثابت وکنترلی برای این محصول پر مصرف داشته باشد .

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش و راهیابی وزشکار چهارمحال و بختیاری به مسابقات استعداد‌های برتر کشور
افزایش ۱۲ درصدی ارزش معاملات بورس انرژی در دومین هفته آبان
معرفی برترین‌های هفته سوم لیگ برتر پومسه بانوان
دستگیری متخلفان شکار غیرمجاز توسط یگان حفاظت محیط زیست در دنا
آغاز عملیات ساخت نیروگاه ۳ مگاواتی در سفیدسنگ فریمان
شرکت آلومینیوم لامرد پیشتاز در تولید شمش آلومینیوم
عرضه بیش از ۳۵۰ هزار تن محصول در بورس کالا
۷ مصدوم و ۲ فوتی در حوادث رانندگی محور‌های منتهی به آبادان
آغاز ثبت نام وام‌های دانشجویی از امروز
طرح نهضت آسفالت در ۱۰ روستای بویین میاندشت
صعود رن به نیمه نخست جدول
مرد میدان، شهید بسیجی که پیکرش بعد از ۱۱ سال به زادگاهش برگشت
جابه‌جایی بیش از ۶ میلیون تن کالا از مبادی کردستان
نشست حقوق و سینما در موزه هنر‌های معاصر
راه اندازی و فعالیت پایگاه انتقال خون در قائمشهر
جاده شاهان گرماب فریمان آسفالت می شود
تأکید امام جمعه لنگرود بر برنامه‌ریزی هوشمند فرهنگی
ایجاد واحد فرآوری شرط واگذاری معادن
تداوم طرح «مراقب همراه» چندقلو‌ها در قالبی جدید
افتتاحیه بازی‌های همبستگی اسلامی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است
رد قاطع مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)