• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۵۴۴۹۱۸
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۸ - ۱۵:۰۴
کهگیلویه و بویراحمد » اجتماعی
گزارش مکتوب

تبر قانون بیخ ریشه های بلوط‌ های کهن زاگرس

یکی از مهم‌ترین داشته‌هایی که کهگیلویه و بویراحمد را از سایر استان‌ها متمایز می‌کند جنگل‌های زیبا و پرپشت بلوط است که این روز‌ها به یکی از خبرهای مهم فضای مجازی و رسانه ها تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کهگیلویه و بویراحمد، جنگل‌های زاگرس با وسعت بیش از پنج‌ میلیون هکتار و گستردگی در ۱۱ استان کشور یکی از مهم‌ترین رویشگاه‌های ایران است که به دلایل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و بوم شناختی از عرصه‌های کلیدی جنگلی ایران محسوب می‌شوند. همچنین همگان جنگل‌های این خطه را به نام جنگل‌های بلوط زاگرس می‌شناسند.
تامین ۴۰‌ درصد آب کشور، تنوع زیستی جانوری و گیاهی بالا، اهمیت در تعدیل آب‌و‌هوا و اثرات اقلیمی، حفظ منابع خاک و جلوگیری از فرسایش، از جمله فواید این جنگل‌ها است. بر اساس مطالعات انجام شده ۱۰ تا ۳۰‌ درصد معیشت خانوار‌های روستایی در زاگرس به این جنگل‌ها وابسته است که بر حسب شرایط اجتماعی و اقتصادی متفاوت است.
 
قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه

بلوط یکی از مهم‌ترین گونه‌های درختی و درختچه‌ای زاگرس است که میوه آن پوستی سخت دارد. نام دیگر بلوط "درخت مازو" است که عمری طولانی حدود ۵۰۰ ساله (گاهی حتی تا ۲۰۰۰ سال) دارد. استان‌های فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری و ایلام دارای جنگل‌هایی از بلوط هستند که در نوع خود از بی‌نظیرترین جنگل‌های جهان به شما می رود.
 

کهگیلویه و بویراحمد صاحب ۱۸ درصد از جنگل‌های زاگرس

 
کهگیلویه و بویراحمد ۱۸ درصد از جنگل‌های زاگرس در بین استان‌های زاگرس نشین را با مساحت ۸۷۳ هزار و ۶۰۰ هکتار به خود اختصاص داده است و گونه غالب جنگل‌ها در کهگیلویه و بویراحمد بلوط ایرانی با نام علمی Quercus brantii تشکیل می دهد.
بی‌شک یکی از مهم‌ترین داشته‌هایی که کهگیلویه و بویراحمد را از سایر استان‌ها متمایز می‌کند جنگل‌های زیبا و پرپشت بلوط است که این روز‌ها به دلایل مختلف حال و روز خوشی ندارند و هر روز با یک درد جدید رو به رو هستند.
 
قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه
تهیه زغال یا تجارت سیاه، بیماری زغالی، پروانه بلوط خوار، آتش سوزی‌های گسترده و از همه مهمتر زمین خواری و قطع درختان چندصد ساله بلوط به بهانه راهسازی و خدمات رسانی، از جمله مواردی هستند که چند سالی است جنگل‌های بلوط استان کهگیلویه وبویراحمد را به خطر انداخته است.
برخی با زمین‌خواری، جنگل‌خواری و کوه‌خواری و بعضی دیگر به نام سرمایه‌گذار و جایی دیگر به نام توسعه در قالب راهسازی، جنگل و داشته‌های طبیعی استان را به ورطه نابودی می‌کشانند.
 
قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه
این روز‌ها انتشار خبر‌هایی مبنی بر قطع بیش از ۱۳۰۰ درخت بلوط تنومند برای چهار خطه کردن جاده مواصلاتی سیسخت یاسوج در رسانه‌های محلی، ملی و فضای مجازی واکنش مردم و دوست داران محیط زیست را به همراه داشته است.
این جاده ۳۵ کیلومتر طول دارد و مرکز استان را به شهر خوش آب و هوای سی سخت که هر ساله میزبان خیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی است وصل می‌کند. از آنجا که غیر استاندارد بودن جاده، وجود پیچ‌های تند، عرض کم و دید پایین این جاده موجب حوادث رانندگی به خصوص برای افراد ناآشنا به مسیر شده، مسئولان را بر آن داشته تا این جاده را عریض کرده و کیفیت آن را ارتقا دهند.

قطع بیش از ۱۰ هزار درخت بلوط در جاده یاسوج به سی سخت جنجال رسانه ای است

فرماندار دنا خبر قلع و قمع ۱۰ هزار درخت بلوط در جاده سی سخت به یاسوج را جنجال رسانه‌ای دانست و گفت: کل درختان قطع شده در این مسیر یک هزار و ۲۸ اصله است.
علی یار علی پور با ابراز گلایه از عملکرد دوگانه و یک طرفه برخی از رسانه‌ها در پرداختن به موضوعات، بی توجهی به نابودی درختان بر اثر آتش سوزی و تمرکزشان بر طرح توسعه محور مواصلاتی یاسوج به سی سخت را مغرضانه توصیف کرد و از آن‌ها خواست تا به عنوان چشم بینای جامعه واقعیت‌ها را مطرح و به پیشرفت منطقه کمک کنند.
وی ضمن تأکید بر ظرفیت بالای گردشگری شهر سی سخت این مسیر را عاملی برای توسعه گردشگری منطقه و تسهیل رفت و آمد مسافران دانست.
فرماندار دنا با اشاره به لحاظ شدن تدابیر کارشناسی در اجرای این طرح عنوان کرد: همه درختانی که در این مسیر قرار دارند پلاک کوبی شده اند.

قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه

همزمان با عملیاتی شدن طرح عریض سازی مسیر یاسوج به سی سخت، تعدادی از دوست داران محیط زیست نسبت به قطع درختان و آسیب دیدن پوشش گیاهی منطقه واکنش نشان دادند.

دلیل ساخت جاده ۴ بانده وسط جنگل چیست؟

امید سجادیان فعال محیط زیست در این زمینه گفت: هر توسعه‌ای باید در هماهنگی و حفظ طبیعت، با کمترین آسیب به طبیعت و پوشش گیاهی باشد.

وی افزود: پروژه‎های عمرانی باید ارزیابی محیط زیستی داشته باشند. جاده یاسوج به سی سخت که در پی ساخت آن درختان بلوط کهن سال زیادی قطع شد باید توجیه محیط زیستی داشته باشد.

تبر قانون بیخ گلوی بلوط‌ های کهن زاگرس

سجادیان بیان کرد: لذت مسیر گردشگری به جاذبه‌های طبیعی و پوشش گیاهی و جاده کوهستانی است، وقتی درختی نباشد، چشمه‌ای نیست، آب و هوای خنکی برای مسافرت نیست.پس باید در ساخت مسیر توسعه مناطق گردشگری استان دقت بیشتری کرد.

این اعتراض‌ها باعث شد تا مدیرکل جدید محیط زیست استان، دستور توقف عملیات راه سازی را صادر کند.

احداث جاده سی سخت به یاسوج به حوزه زیستگاهی خسارت وارد کرده است

سیّد اسدالله هاشمی که به تازگی مسئولیت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد را بر عهده گرفته از توقف روند عریض سازی محور مواصلاتی یاسوج به سی سخت خبر داد و گفت: با وجود دریافت مجوزهای لازم برای ساخت این طرح در ساعات اولیه کاری ام دستور توقف روند توسعه این مسیر را دادم تا کارهای کارشناسی بیشتری روی آن انجام گیرد.

قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه

هاشمی با بیان اینکه تمرکز اصلی سازمان محیط زیست بر حوزه زیستگاهی است عنوان کرد: علیرغم اینکه در احداث این طرح مواصلاتی هیچ موجود زنده‌ای از بین نرفته است، احتمال اثرگذاری منفی بر زیستگاه گیاهی و جانوری را عامل صدور دستور خود دانست.
درختان بلوط این منطقه قدمتی ۲۰۰ تا ۵۰۰ ساله دارند و ۴۰ سال طول می‌کشد تا یک درخت بلوط میوه دهد.

کارشناسان ارزش اقتصادی هر اصله درخت بلوط را بالغ بر ۲ میلیارد ریال برآورد کرده اند.

پیمانکار در فصل کاشت به ازای هر درخت باید سه نهال غرس کند

مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد اذعان دارد در طرح مطالعاتی این طرح عمرانی تمامی جوانب سنجیده شده و از همان ابتدا مجوز‌های زیست محیطی لازم از ادارات منابع طبیعی و محیط زیست دریافت شده است.

تبر قانون بیخ گلوی بلوط‌ های کهن زاگرس


پژمان نیک اقبال همچون فرماندار شهرستان دنا بزرگ نمایی قطع درختان در این محور را جنجال رسانه ای دانست و افزود: تمام اقدامات انجام شده نظیر قطع درختان طبق قانون بوده و پیمانکار مؤظف است در اولین فرصت نسبت به کاشت سه نهال به ازای هر درخت قطع شده اقدام کند.

وی با بیان اینکه جاده یاسوج به سی سخت یکی از محور های مواصلاتی مهم استان به نقاط گردشگر پذیر شهرستان دنا است که سالانه ده ها تصادف منجر به فوتی در آن رخ می دهد گفت: این جاده نیاز مبرم به باز گشایی داشت که با نظر کارشناسان طرح چهار بانده کردن این مسیر تایید و در حال اجراست.

یک هزار و ۳۰۰ اصله درخت برای چهارخطه کردن جاده یاسوج به سی سخت قطع می‌شود

واکنش رسانه‌ها به قطع درختان موجب ورود قوه قضائیه به موضوع محور مواصلاتی یاسوج به سی سخت شد.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه و بویراحمد در این رابطه گفت: برای چهار خطه شدن جاده یاسوج به سی سخت کمتر از یک هزار و ۳۰۰ اصله درخت قطع می شود.

قلع و قمع بلوط های 200 میلیون تومانی برای ساخت بزرگراه


سید عیسی حسنی در جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری شهرستان دنا بر ایفای تعهد اداره کل راه و شهر سازی بر غرس نهال در حاشیه این جاده به تعداد سه برابر درخت‌های قطع شده حداکثر تا پایان سال جاری تأکید کرد و گفت: دادگستری استان حتماً بر این موضوع نظارت خواهد کرد.
وی ادامه داد از این پس بر اساس مجوز‌های صادر شده هیئتی متشکل از نمایندگان ادارات به روند قطع درختان نظارت می‌کنند و اجازه قطع درختان بیش از مصوبه‌ها داده نمی‌شود.
حسنی هشدار داد در صورت وقوع تخلف و قطع مازاد درختان برای متخلفان پرونده قضایی تشکیل می‌شود.

لزوم جبران خسارات

حال باید منتظر ماند و دید آیا بعد از اتمام و بهره برداری از این پروژه که خسارت سنگینی به منابع طبیعی وارد کرده است پیمانکار مربوطه و اداره کل راه و شهرسازی به تعهدات خود یعنی همان کاشت ۳ درخت به ازای هر درخت عمل خواهد کرد یا نه.
همچنین دستگاه‌های خدمات رسان برای خدمت رسانی به مردم استان باید بهترین مسیر‌ها را برای کاهش خسارت به منابع طبیعی و محیط زیست انتخاب کنند تا این سرمایه ملی برای نسل‌های بعد باقی بماند.

نویسنده :سید فرشاد رجائی فر

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
۳۰ طرح عمرانی در روستا‌های بدون دهیاری مهاباد اجرا می‌شود
دانشگاه ها در فضاسازی گفتمان ثبت جهانی دره خرم آباد بسترسازی کنند 
اعتبار کالابرگ دهک‌های ۴ و ۵ از امروز شارژ می‌شود
انعقاد قرارداد واگذاری زمین برای ۱۲۰۰ نفراز خانواده شهدا و ایثارگران
مراسم بزرگداشت دکتر حمید کریمی، پزشک خدمتگزار مردم آباده
افتتاح ۳۰ مدرسه نهضت عدالت آموزشی در استان یزد تا مهر ۱۴۰۴
آغاز مرمت بنا‌های تاریخی شهرستان بردسیر
تفاهم‌نامه همکاری میان میراث‌فرهنگی با سازمان نقشه‌برداری کشور
اعلام زمان آزمون‌های عملی یا تشریحی برخی رشته‌های کارشناسی ارشد
دریاچه ارومیه تا آخر تابستان دوام می آورد؟
اهدای اعضای نوجوان مرگ مغزی نقنه‌ای به بیماران نیازمند
اخبار مستند امروز ۳۰ تیرماه
برگزاری جلسه اعضای کمیته فنی موزه‌ها
واکنش رئیس اداره برق کهگیلویه به اعتراض مرغدار دهدشتی
دوچرخه سواری بانوی سیرجانی دور دریاچه وان ترکیه
ایمنی و محیط‌زیست اولویت‌های اصلی شرکت ملی گاز
اهدای ۹۵ جلد کتاب توسط خیر شیرازی به کتابخانه شهر بهمن
فرسودگی ۶۲ درصدی شبکه آب جوین
بزرگداشت قیام تاریخی مردم سیستان به خونخواهی امام حسین (ع) در چابهار
اختصاص ۲۵ میلیارد ریال برای گردشگری مذهبی گناباد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۱ نظر)