پخش زنده
امروز: -
دانه دانه هایش برای کشاورز یزدی ارزش دارد. او از دل کویر خشک ایران میوهای بهشتی تولید میکند که زبانزد مردم کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ،مرکز یزد ،استان یزد از دیر باز یکی از مراکز تولید محصول انار در کشور بوده است. میوه خوش طعمی که کشاورزان استان یزد در تولید محصول آن از مهارت و تبحر خاصی برخوردارند، بطوریکه محصول انار استان یزد به دلیل طعم و مزه خاص خود همواره در بازار طرفداران زیادی دارد.
این روزها کشاورزان استان یزد در حال برداشت این میوه بهشتی از باغات خود هستند، میوه ایی پائیزی که بخش مهمی از محصول باغات استان یزد رو به خودش اختصاص داده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد میگوید: سطح زیر کشت باغات انار استان یزد شش هزار و ۸۰۰ هکتار است که پیش بینی میشود با متوسط برداشت حدود ۱۷ تن در هکتار بیش از ۱۱۵ هزار تن محصول انار از باغها برداشت شود.
سیدجمال سجادی پور میافزاید: کشاورزان انارکاری که سالهای نه چندان دور در استان یزد حدود ۳۰ تن انار در هکتار برداشت میکردند، اکنون از هر هکتار از باغهای انار خود، حدود ۱۵ تا ۱۷ تن انار برداشت میکنند.
با این حال کشت انار استان این سالها با دو مشکل عمده مواجه بوده است.
خشکسالی بلای جان درختان انار
اکبرآقای حیدری از کشاورزان قدیمی انار کار در استان یزد است که یک باغ ده هکتاری انار دارد. او میگوید: حدود ۱۵ سال گذشته، یعنی قبل از خشکسالیهای پی در پی در استان یزد بیش از ۳۰۰ تن محصول انار از باغ خود برداشت میکرده در حالیکه حالا این میزان برداشت به نصف کاهش یافته و امسال چیزی حدود ۱۵۰ تن انار از باغ خود برداشت کرده است.
فلاح کشاورز انار کار تفتی هم میگوید: از جمله محصولاتی که در این سالها در کنار محصولاتی، چون بادام و گردو تحت تاثیر خشکسالی قرار گرفته، انار است به طوریکه میزان تولید این محصول را به دلیل بروز آفات ناشی از خشکسالی و کم آبی همچون مگس میوه مدیترانهای تا ۴۰ درصد کاهش داده است
او میگوید: علاوه برکاهش تولید محصول، کیفیت انار تولیدی نیز در مقایسه با قبل کاهش یافته است.
با این حال با توجه به تغییرات آب و هوایی و پیش بینیهای صورت گرفته کشاورزان استان امیدوارند تا تولید انار این میوه بهشتی و خوشمزه که یکی از منابع مهم درآمدی مهم کشاورزان استان یزد به شمار میرود بار دیگر به روزهای اوج خود بازگردد و استان یزد به جایگاه اصلی خود در زمینه تولید انار کشور قرار گیرد.
کنترل آفت مگس مدیترانهای در باغهای استان یزد
استان یزد به رغم خوشنامی در تولید انار چند سالیست که گرفتار یک مهمان ناخوانده است. حشره مزاحمی که طعم خوش انارهای یزد را ناخوش کرده است. ورود آفت مگس مدیترانهای به باغهای انار بخش عمدهای از محصول انار استان یزد را از بین برده است.
آنگونه که مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد میگوید با اقدامات صورت گرفته و بکارگیری سموم و آفت کش ها، آفت مگس مدیترانهای به میزان قابل توجهی در باغهای انار کنترل شده است.
اکبر شیخ علیشاهی میافزاید: اولین گام برای مدیریت کنترل آفت مگس مدیترانه ای، ردیابی آن در مناطق مختلف بوده است که معمولاً با تلههای زرد چسبنده، مکفیل و فرمونی انجام میشود. مراحلی که در باغهای استان یزد انجام شد و انارستانهای تفت ، مهریز و....الوده به مگس میوه مدیترانه ایی بودند که پس از شناسایی آفت عملیات مبارزه و کنترل این افت با موفقیت اجرا شد
سجادی پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد هم میگوید: امسال محصول انار استان یزد در مقایسه با سالهای گذشته از کیفیت و کمیت بیشتری برخوردار است بطوریکه میزان محصول تولیدی انار استان حدود ۱۵ درصد در مقایسه با سال گذشته افزایش دارد.
یزد، چهارمین تولید کننده انار کشور
با همه این مشکلات استان یزد اکنون رتبه پنجم زیر کشت و رتبه چهارم تولید انار را در کشور به خود اختصاص داده است. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با بیان این مطلب میگوید شش هزار و ۸۰۶ هکتار از باغهای این استان به کشت انار اختصاص دارد و بیشترین سطح زیرکشت مربوط به شهرستانهای میبد، اردکان، یزد و تفت است. ملانوری میافزاید: میزان عملکرد برداشت انار در واحد سطح ۱۷ تن و ۲۴۴ کیلوگرم در هکتار است.
شیرین شهوار، ملس یزدی، میخوش، دانه سیاه عقدا، قصرالدشتی و گل تفت از مهمترین ارقام انار در استان یزد است. اما در حالی که استان یزد یکی از قطبهای تولید انار کشور به شمار میرود گسترش واحدهای فراوری انار میتواند نقش مهمی در افزایش ارزش افزوده این محصول داشته باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با اشاره به اینکه حدود ۳۰ درصد از محصول انار به صورت محصول تازه و یا فرآوری شده به خارج از کشور صادر میشود میگوید این محصولات شامل رب انار و دانه انار است.
سیدجمال سجادی پور با اشاره به فعالیت دو واحد صنعتی و ۱۸ واحد سنتی فراوری انار در استان یزد میافزاید: با توجه به اینکه کشاورزان یزدی ۱۰ درصد تولید انار کشور را در اختیار دارند، گسترش واحدهای فراوری انار میتواند در افزایش ارزش افزوده این محصول تا دهها برابر موثر باشد.
نویسنده: جواد عمویی