• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۰۳۶۵۴
تاریخ انتشار: ۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۲۰:۵۵
بین الملل » سیاسی
اختصاصي خبرگزاري صدا و سيما

مظنونان اصلی قتل خاشقجی از مجازات گریختند

واکنش امریکا و سازمان ملل به دادگاه ساختگی خاشقجی در عربستان و انتشار اطلاعات سیا که نشان می دهد قتل با ۱۱ پیامک و به دستور شخص بن سلمان صورت گرفته

  به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛  واکنش آمریکا و سازمان ملل به دادگاه ساختگی خاشقجی در عربستان و انتشار اطلاعات سیا که نشان می دهد قتل با ۱۱ پیامک و به دستور شخص بن سلمان صورت گرفته

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

 در همين حال شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار گزارش داد:​ پنج نفر در جریان محاکمه متهمان به قتل جمال خاشقجی به مرگ محکوم شدند. هویت محکومان به مرگ هنوز فاش نشده است. اما ولیعهد عربستان سعودی از هر محکومیتی فرار کرد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

گزارشگر این شبکه گفت: شماری از خبرنگاران سعودی در جریان صدور رای حکم دادگاه در خصوص مرگ جمال خاشقجی حاضر شدند. فرانس بیست و چهار، اظهارات معاون دادستان کل عربستان سعودی، حین قرائت رای دادگاه را پخش کرد. وی اعلام کرد که ۵ نفری که مستقیما در مرگ خاشقجی دخالت داشته اند به مرگ محکوم شده اند.
گزارشگر افزود: هویت این ۵ نفر فاش نشده است. ۳ متهم دیگر به حبس محکوم شدند. هویت این محکومان به حبس نیز فاش نشد. انیس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل که درباره ماجرای قتل جمال خاشقجی تحقیق کرده بود، «عدالت مضحک» را سرزنش کرد. وی گفت: «در نهایت، افراد رده پایین مجرم هستند و به مرگ محکوم شدند. در خصوص مغز‌های متفکر (این قتل)، آن‌ها نه تنها آزاد شدند، بلکه با اکراه از آن‌ها تحقیق شد. این عدالت وارونه است. این دلقک بازی است.»
گزارشگر شبکه گفت: دو مقام عالیرتبه مظنون به صدور دستور قتل جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول در دوم ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ تبرئه شدند. نفر اول، ژنرال احمد العسیری که در زمان قتل قاشقجی مرد دوم سرویس اطلاعاتی عربستان بود. دوم، سعود القحطانی مشاور نزدیک بن سلمان که وی نیز تبرئه شد. بنابر محتویات فایل صوتی ضبط شده که در اختیار سرویس اطلاعاتی ترکیه قرار دارد، وی دستور قتل خبرنگار سعودی را صادر کرده است. جمال خاشقجی مدت‌ها به خانواده سلطنتی عربستان سعودی نزدیک بود. اما رفته رفته به منتقد این خانواده تبدیل شد و به آمریکا گریخت. البته کسانی که در این دادگاه محکوم شده اند، حق اعتراض دارند.

بن‌ سلمان ۱۱ بار درباره خاشقجی به مشاورش پیام داد
شبکه اجتماعی زندانیان عقیدتی در عربستان نیز گزارش داد: سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی آی ای)، موارد جدیدی را از قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد عربستانی منتشر کرد.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
اطلاعات جدید «سیا» که روزنامه وال استریت ژورنال منتشر کرده است از نظر طبقه بندی در ردیف خیلی محرمانه جای دارند. در این سند آمده است: ولیعهد عربستان سعودی قبل و بعد از قتل خاشقجی یازده پیام برای سعود القحطانی مشاور خود ارسال کرده بود تا با این حساب تا حد زیادی برای سی آی‌ای مسجل شود خاشقجی مغضوب محمد بن سلمان بود و با دستور شخص ولیعهد کشته شده است.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «تصمیم دادگاه سعودی از تحقق انتظارات هر دو کشور و جامعه بین المللی در مورد روشن شدن ابعاد قتل خاشقجی و برقراری عدالت دور بود.»

بر اساس اطلاعات منتشر شده، ولیعهد به برخی از معاونانش خبر داده بود اگر تلاش‌ها برای بازگرداندن خاشقجی به عربستان نتیجه نداد می‌توان او را فریب داد تا در منطقه‌ای خارج از عربستان، ترتیبات لازم داده شود.
پس از انتشار خبر دست داشتن سعود القحطانی در قتل خاشقجی، ملک سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان او را از سمت مشاور دربار سلطنتی برکنار کرد.  
گفتنی است، یک دادگاه سعودی روز دوشنبه پنج نفر را به علت قتل جمال خاشقجی به اعدام و سه نفر دیگر را به حبس طولانی مدت محکوم کرد و سه نفر دیگر را از اتهامات تبرئه ساخت. این در حالی است که دو نفر از چهره‌های کلیدی دخیل در قتل از اتهامات مبرا شدند.  
 
واکنش ها به احکام صادره در عربستان درباره پرونده قتل خاشقجی:
بن‌سلمان ۱۱ بار درباره خاشقجی به مشاورش پیام داد
برنی سندرز، از نامزد‌های حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، گفت: سازمان اطلاعات آمریکا به این جمع بندی رسیده بود که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دستور قتل خاشقجی را صادر کرده است. محاکمه ناچیزی که رژیم مستبد و غیرقانونی سعودی انجام داد صرفاً سرپوشی بود بر جنایتی که صورت گرفته بود.
سندرز تاکید کرد:‌ ای کاش، دونالد ترامپ اظهارات دوستانه و عاطفی خود درباره دیکتاتوری رژیم سعودی را متوقف کند.
عمر چلیک سخنگوی حزب عدالت و توسعه ترکیه نیز گفت حکم متهمان پرونده قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی، بجا بودن نگرانی های ترکیه درباره اجرای عدالت را ثابت کرد.
وزارت امور خارجه ترکیه نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: تصمیم دادگاه سعودی از تحقق انتظارات هر دو کشور و جامعه بین المللی در مورد روشن شدن ابعاد قتل خاشقجی و برقراری عدالت دور بود.
این وزارتخانه افزود: جنبه‌های کلیدی این قتل، شامل ابهامات مربوط به جسد خاشقجی، همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و این یک نقص اساسی به لحاظ مسئولیت پذیری است.
آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد بار دیگر بر ضرورت اجرای تحقیقات مستقل و شفاف در جریان پرونده خاشقجی تاکید کرد.
یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت: واشنگتن محکومیت پنج نفر به مرگ و سه نفر دیگر به زندان را بر سر قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی، گامی مهم در بازخواست از کسانی می‌داند که مسئول این جنایت بودند!
تیم کین، نماینده دموکرات مجلس سنای آمریکا گفت: مقامات عالی رتبه عربستان سعودی همچنان از بازخواست در پرونده قتل خاشقجی فرار می‌کنند در حالی که قتل خاشقجی زیر نظر حکومت سعودی انجام شده است.
این سناتور دموکرات افزود: باید از دولت ترامپ بخواهیم که در پرونده قتل وحشیانه خاشقجی به دنبال تحقق عدالت باشد و نباید ارزیابی سازمان اطلاعات آمریکا درباره این پرونده را نادیده بگیرد.
آدام شیف، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا گفت: آرائی که در پرونده خاشقجی صادر شده است تلاشی است برای اینکه سران عربستان سعودی و در رأس آن‌ها، ولیعهد این کشور از این جنایت مصون بمانند. قتل خاشقجی، یک اقدام عمدی بود نه یک اقدام ناگهانی یا فردی.
سازمان عفو بین الملل نیز اعلام کرد حکمی که علیه قاتلان خاشقجی صادر شده با هدف سرپوش گذاشتن بر این جنایت صادر شده و عدالت را محقق نمی‌کند و مسائل پنهان این پرونده را آشکار نمی‌کند.
سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام کرد آرائی که روز دوشنبه دستگاه قضایی عربستان سعودی درباره پرونده قتل خاشقجی صادر کرد، نیاز به تحقیق مستقل در خصوص این پرونده را ثابت کرد.  
 
گزارشگر ویژه سازمان ملل : آنچه که امروز روی داد,شامل همه چیز به جز اجرای عدالت درباره جمال خاشقجی است. 

سازمان گزارشگران بدون مرز نيز اعلام کرد: آرائی که دستگاه قضایی عربستان سعودی در پرونده خاشقجی صادر کرده است، می‌تواند ابزاری برای ساکت کردن شاهدان ترور خاشقجی برای همیشه باشد.
روزنامه واشنگتن پست آمریکا نوشت: عربستان سعودی با محاکمه‌ای که در خصوص پرونده خاشقجی ترتیب داد، چهره‌ای شرم آور از عدالت به نمایش گذاشت.  
انیس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور قتل های فراقانونی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی یورونیوز انگلیسی گفت:  با صدور احکام اخیر عدالت درباره جمال خاشقجی رعایت نشده است.
کالامارد گفت: آنچه که امروز روی داد,شامل همه چیز به جز اجرای عدالت درباره جمال خاشقجی است.این محاکمه در پشت درهای بسته انجام شد.معلوم نیست که چرا این محاکمه در برابر دوربین های تلویزیونی انجام نشده است.دوم اینکه از زنجیره فرماندهی در پس قتل جمال خاشقجی تحقیقی صورت نگرفته است.به آنها اتهامی درباره قتل جمال خاشقجی وارد نشده است.آنهایی که امروز محاکمه شده اند در رده های پایین زنجیره فرماندهی قرار داشته اند.عوامل اصلی این موضوع رها شده اند و آنها نگرانی ندارند.
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
شکست تیم والیبال شهید املاکی لنگرود در برابر افق قم
جام جهانی شطرنج، صعود مقصودلو به دور چهارم
شاهمیری: داوران زن ایران از نظر دانش و تکنولوژی از مردان جلوتر هستند
تماشای پاییز هزار رنگ در لرستان
کشف ۳۸ دستگاه ماینر در شادگان
دومین جشنواره بین‌المللی «معروف» کلید خورد
شناسایی ظرفیت‌ها و چالش‌های پیش‌رو در راستای توسعه روستا‌ها
باختی دیگر برای داماش گیلان اینبار در برابر مس شهربابک
ترکیه سومین قربانی تیم ملی در ریاض/ تداوم صدرنشینی شاگردان اکبری
ضرورت همکاری دستگاههای اجرایی لرستان برای مبارزه با مواد مخدر
فراخوان ٢۶ بازیکن فوتبال کشورمان برای حضور در رقابت های العین امارات
ادامه کار ساخت سد ماندگان وزیر نیرو را به مجلس کشاند
شعبان‌خمسه: تیم قزاقستان قدرتمند بود
انتصاب قائم مقام صداوسیمای مرکز خلیج فارس
تاکید استاندار خوزستان بر لزوم آسیب‌شناسی موانع تولید در استان
نیمکت‌های امید؛ از وام دانشجویی تا درخشش دانش‌آموزان قزوینی در نوبل ایرانی
ماده ۱۸ و ۱۳ قانون آموزش و پرورش نیاز به اصلاح دارد
تراکتور در خرم آباد زمین گیر شد
مهرصادقی رئیس کنفدراسیون اسکی روی آب آسیا شد
سرمای شبانه همچنان تداوم دارد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استخدام در سازمان صداوسیما
آغاز گازسوز کردن رایگان خودرو‌های شخصی
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
رد قاطع مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
سرلشکر صفوی: کلید ساخت ایران قدرتمند سواحل مکران است
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)
اتحادیه اروپا: الفاشر تبدیل به گورستان بشریت شده است  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
تسهیلات وام ازدواج  (۱ نظر)
همکاری‌ سازنده ایران، چین و روسیه در مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا  (۱ نظر)
تشییع و خاکسپاری مادر شهید محمد سلیمانی در شهر ورزنه  (۱ نظر)
هوای اصفهان و ۳ شهر مجاور آلوده است  (۱ نظر)
پلمب ۶ کافه به علت برگزاری جشن هالووین  (۱ نظر)