• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۶۲۷۷۸۵
تاریخ انتشار: ۰۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۷:۱۹
آذربایجان غربی » سیاسی
گزارش مکتوب؛

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی

مردم ارومیه در دوم بهمن سال ۱۳۵۷ با فرماندهی مجاهد نستوه، مرحوم حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی این روز را در تاریخ انقلاب اسلامی به عنوان سرآغاز مبارزه مسلحانه ملت ایران با رژیم پهلوی رقم زدند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی،در روز‌های تداوم نهضت بزرگ انقلاب اسلامی، جرقه نخستین مبارزه مسلحانه در ارومیه آغاز شد که در شکل گیری و هدایت آن مجاهد نستوه حجت الاسلام والمسلمین حاج ‘غلامرضا حسنی' نقش بسزایی داشت.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیدر سال ۵۷ و قبل ارز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و در جریان ادامه نارضایتی‌های مردم علیه رژیم منحوس پهلوی مردم ارومیه نیز همگام با دیگر مردم کشور به اعلام نارضایی و مبارزه با رژیم طاغوت پرداختند و مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حسنی در رهبری و پیروزی مردم در در این مبارزات نقش فراوانی را داشتند.
 
در دوم بهمن ۵۷ در ارومیه چه گذشت؟
 
دوم بهمن ۵۷ ارومیه میدانگاه نبرد مسلحانه نیرو‌های مردمی و چماق داران و مزدوران رژیم شاه بود؛ نبردی که در آن به روایت تاریخ برای نخستین بار نیرو‌های رژیم شاه برای مبارزه با مردم تانک و سلاح‌های سنگین ارتش را به خیابان‌ها آورد و این گونه شد که ارومیه در مبارزه با رژیم طاغوت در لیست نخستین ها قرار گرفت.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیدوم بهمن سال ۵۷ روزی بود که مسجد اعظم ارومیه توسط طاغوتیان به توپ بسته شد.
 
مردم ارومیه و آذربایجان غربی از دوم بهمن به عنوان واقعه بزرگ مسجد اعظم ارومیه یاد می‌کنند، واقعه‌ای که تنها به یک درگیری خیابانی به مدت چند ساعت تیراندازی بین انقلابیان ارومیه به فرماندهی مرحوم حجت‌الاسلام حسنی و نیرو‌های نظامی محمدرضا پهلوی خلاصه نمی‌شد بلکه نقطه عطفی در تاریخ ایران است و نقش بزرگی در تسریع پیروزی انقلاب ایفا کرد.

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیاز جمله اقداماتی که انقلابیان این شهر برای مقابله با عوامل طاغوت می‌توان ذکر کرد، استقرار در گنبد مسجد اعظم، سنگربندی خیابان، ایجاد مانع برای حرکت نیرو‌های زرهی، ایجاد سنگر در پشت بام یکی از بانک‌های مستقر در نزدیکی مسجد، قطع درختان بزرگ و انداختن آن در مسیر تانک‌ها برای جلوگیری از پیشروی خودرو‌های زرهی است که در این نوشته حجت الاسلام حسنی مجاهدنستوه و مبارز خستگی ناپذیر آذربایجان غربی در کتاب خاطرات خود، به بیان این حماسه پرداخته اند؛ بنابراین این روز سندی ماندگار در تاریخ آذربایجان غربی است که یادآور حماسه تاریخی به توپ بستن مسجد اعظم ارومیه و مردمی است که نخستین قیام مسلحانه خود را با رهبری مجاهد نستوه حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا حسنی به پا کردند.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیمبارزات مسلحانه مرحوم حاج غلامرضا حسنی در سرنگونی رژیم طاغوت تا حدی بود که امام خمینی (ره) معمار کبیر انقلاب اسلامی فرمودند:"همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم"
 
جمله معروف امام راحل در خصوص امام جمعه ارومیه مهر تاییدی بر حماسه دوم بهمن ۵۷ این دیدار است، نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی (ره) فرمود: همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیهمچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در مورد دلاوری‌ها و رشادت‌های مردم آذربایجان غربی در دوران پیروزی انقلاب اسلامی می‌فرمایند:" مردم مؤمن و صمیمی این منطقه در تاریخ معاصر ایران از مشروطه تا امروز، از امتحان‌های دشواری سرافراز بیرون آمده‌اند که ناکام گذاشتن توطئه‌های "ضد انقلاب و فتنه‌جویان و تحریک شدگان" و ایثار و حماسه‌آفرینی در دوران دفاع مقدس، دو جلوه بارز آن به شمار می‌رودمردم مؤمن و صمیمی این منطقه در تاریخ معاصر ایران از مشروطه تا امروز، از امتحان‌های دشواری سرافراز بیرون آمده‌اند که ناکام گذاشتن توطئه‌های "ضد انقلاب و فتنه‌جویان و تحریک شدگان" و ایثار و حماسه‌آفرینی در دوران دفاع مقدس، دو جلوه بارز آن به شمار می‌رود. "
 
در بخشی از خاطرات مجاهد نستوه آذربایجان در مورد حماسه دوم بهمن ۵۷ آمده است: همه امکانات و تجهیزات را در جهت استحکام‌بخشی به پایگاه نظامی مسجد اعظم به کار گرفتیم و همراه با ۴۰ تا ۵۰ نفر مسلح و جمعی از مردم آماده نبرد شدیم.
 
ناگهان صدای غرش تانک‌ها از دور به گوش رسید و افراد مسلح ما در پشت سنگر‌های خود قرار گرفتند؛ تانک‌ها درختان و سایر موانع را شکستند و به محوطه نزدیک شدند؛ ۶ تانک بود و تعداد زیادی نیرو‌های پیاده نظام ارتش آنان را همراهی می‌کرد.
 
من در پشت بام کنار گنبد قرار گرفته بودم و در حالی که یک کلاشینکف در دستم بود، می‌خواستم ببینم واکنش راکبان تانک‌ها چه خواهد شد که ناگهان تانک اولی که در جلو حرکت می‌کرد، یک توپ به سمت گنبد شلیک کرد؛ نمی‌دانم هدف اصلی همان گنبد بود یا می‌خواست مرا بزند. گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور و به گنبد اصابت کرد و بعد از آن طرف گنبد خارج شد.

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیدر کتاب خاطره‌های مرحوم حسنی در ادامه ماجرای به توپ‌بستن مسجد اعظم ارومیه آمده‌است: تانک سومی، چهارمی، پنجمی و ششمی آمدند و بین تقاطع خیابان پهلوی و عسگرآبادی (خیابان امام و بعثت امروزی) قرار گرفتند و ما پنج نفر در بام بودیم. من، پسرم، حاج‌موسی، حاج‌محمد و یک نفر دیگر که اسمش را فراموش کرده‌ام و چند نفر دیگر هم در بام بانک بودند؛ بقیه افراد مسلح به همراه مردم از زمین و اطراف تانک‌ها را محاصره کردند و مرتب به طرفشان تیراندازی کردند، بطوریکه زمین‌گیر و مجبور به عقب‌نشینی شدند.
 
این حماسه بر اساس نقل شاهدان آن روز دو شهید از نیرو‌های انقلابی را بر جای گذاشت که مراسم تشییع پیکر آن‌ها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالیکه افراد مسلح ارومیه با هدایت حجت الاسلام حسنی آن‌ها را همراهی می‌کردند با شور خاصی انجام شد.
 
تعدادی از نیرو‌های نظامی وابسته به رژیم طاغوت نیز در درگیری مسلحانه دوم بهمن ۵۷ ارومیه کشته شدند. در حماسه تاریخی دوم بهمن ۵۷ ارومیه، مردم برای اولین بار با چشم خود شکست و فرار تانک‌ها را دیدند، شور و غوغای عجیبی در شهر پیچید و واقعا مردم باورشان شد که می‌توانند با امکانات کم در برابر یک رژیم جهنمی و تا دندان مسلح بایستند.

بهمن فاسونیه چی یکی از مبارزین و شاهد رویداد مهم دوم بهمن ۵۷ می‌گوید: آغاز جنگ مسلحانه دوم بهمن ۵۷ در دی سال ۵۶ توسط مجاهد نستوه حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی و پدر بنده حاج حمید فاسونیه چی زده شد.
 
او می‌افزاید: مجاهد نستوه غلامرضا حسنی بر این عقیده بود که اگر ما می‌خواهیم انقلابی پیروز داشته باشیم باید تمامی نیرو‌ها و مردم مسلح باشند تا بتوانند با رژیم شاهنشاهی مبارزه کنند.
 
آیت الله قریشی نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری می‌گوید: قیام مسلحانه مردم ارومیه علیه رژیم ستمشاهی در دوم بهمن ۵۷ نقطه عطفی در تاریخ پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است و این قیام تاثیر بسزایی در پیروزی انقلاب داشت.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی
۴۱ سال است که حماسه دوم بهمن ۵۷ همچون برگ زرینی در دفتر تاریخ انقلاب اسلامی خود نمایی می‌کند و ۴۱ سال است که از مجاهدت‌های مردی می‌گوییم که تاریخ وامدار این شیر مرد است.

شیر مردی که به درازای تاریخ برای عزت و سربلندی انقلاب اسلامی جانانه کوشید و با مبارزات مسلحانه خود برگ زرینی را در دفتر حماسه‌ها و رشادت‌های خود رقم زد.

رشادت ها، جان فشانی‌ها و مبارزات حاج شیخ غلامرضا حسنی (ملقب به ملاحسنی) بگونه‌ای در تار و پود تاریخ انقلاب اسلامی تنیده شده است که به هر گوشه‌ای از آن می‌نگریم مجاهدت‌های وی خود نمایی می‌کند به طوریکه خطه شهید پرور آذربایجان بدون نام و یاد حسنی معنا و مفهمومی ندارد.

عبدالحق حسنی، فرزند مجاهد نستوه آذربایجان نیز در مورد نقش این مجاهد نستوه در مدیریت کردن نیرو‌های مردمی و انقلابی می‌گوید:رهبریت انقلاب اسلامی در آذربایجان غربی و به ویژه ارومیه، شخص حاج آقا حسنی بودند.

وی گفت:مرحوم حاج آقا حسنی در همه موارد به صورت خودجوش و با بسیج کردن نیرو‌های مردمی به مبارزه با نیرو‌های ضد انقلاب و طاغوت می‌رفت و با داشتن ایده و ابتکار پیروز میدان بودند.

فرزند مجاهد نستوه آذربایجان با اشاره به نقش پدر در زمان بعداز پیروزی انقلاب اسلامی گفت:یکی از ویژگی‌های پدر بنده در استان تقویت وحدت بین اقوام و ادیان مختلف بود.

فعالیت سیاسی حاج غلامرضا حسنی در دوران نوجوانی و جوانی

حجت الاسلام و المسلمین حاج غلامرضا حسنی اواخر تیرماه سال ۱۳۰۶ در روستای "بزرگ‌آباد" واقع در ۳۰ کیلومتری شرق ارومیه دیده به جهان گشود و پس از آن که پدرش را در سن دوازده سالگی از دست داد، با مادرش که نقش یک مربی دینی بر عهده داشت، زندگی کرد و پس از کلاس ششم به تحصیل علوم دینی پرداخت.

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیحجت الاسلام و المسلمین غلامرضا حسنی تحصیلات علوم دینی خود را در مدرسه علمیه ارومیه آغاز و سپس در سال ۱۳۳۰ جهت تکمیل دروس و کسب معارف و اخلاق از محضر بزرگان حوزه راهی شهر مقدس قم شد و نزد اساتیدی همچون حضرت امام خمینی (ره)، علامه طباطبایی، آیت الله حاج رضا صدر و شهید محمد مفتح کسب دانش و معرفت نمود.
 
نخستین آشنایی حاج شیخ غلامرضا حسنی با اسلحه
 
مجاهد نستوه آذربایجان در سال ۱۳۲۰ به توصیه مادرش یک اسلحه ورندل تهیه می‌کند تا بتواند از خود و خانواده اش در برابر رخداد‌ها دفاع کند.
 
این نخستین آشنایی این طلبه جوان با اسلحه است که بعد‌ها هیچ گاه از وی جدا نشد و حماسه‌های زیادی در تاریخ به ثبت رسانید.

ایراد خطبه‌های نماز جمعه ارومیه از دهه ۴۰ تا ۹۰

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیحسنی در خطه آذربایجان شخصیت منحصر به فردی بود، او از اوایل دهه‏ ۴۰ نماز جمعه را در زادگاه خود اقامه کرد و در پوشش این مراسم عبادی، مبارزات سیاسی - انقلابی خود را سازماندهی و عمق بیش‏تری بخشید.
 
نمایندگی در مجلس

در بخشی از خاطرات حجت الاسلام حسنی نوشته شده است:در انتخابات اولین دوره از مجلس شورای اسلامی، برخلاف نظر بعضی از دوستان که می‏ گفتند وجود و حضور دایمی بنده در ارومیه ضروری است، بنا به دلایلی احساس وظیفه نمودم و در انتخابات نامزد شدم.
در مرحله‏ اول در میان کاندیدا‌ها اولین رای را به خود اختصاص دادم، ولی، چون کمتر از یک سوم کل آرا بود، انتخابات به دور دوم انجامید.
در مرحله‏ دوم به عنوان نماینده‏ مردم ارومیه به مجلس راه یافتم و از نظر اخذ رای، نفر دوم از سه نفر نماینده‏ ارومیه شدم.

۲ بهمن؛ روز فرهنگی ارومیه

حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامیحسین پناهی سخنگوی شورای شهر ارومیه در این زمینه می گوید: در دوم بهمن ۵۷ تمامی کشور درگیر مسائل مبارزه با رژیم منحوس پهلوی بودند، در این مبارزات نخستین شهری که قدم در راه اقدام مسلحانه به رهبری امام جمعه فقید یعنی مرحوم حسنی گذاشت، ارومیه بود که به عنوان نماد و الگویی برای کل کشور قرار گرفت و در نتیجه راه پیروزی را هموار کرد.
 
در این گزارش به بخشی از فعالیت‌های شیر مرد آذربایجان اشاره شد، اما آن چیز که مهم است آذربایجان در طول تاریخ به وجود چنین مردی خواهد بالید و یاد و نامش، رشادت‌ها و مبارزاتش از اذهان مردم ولایت مدار پاک نخواهد شد و راهش را ادامه خواهند داد.
 
حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی حماسه دوم بهمن ۵۷ برگ زرین در تاریخ انقلاب اسلامی
 
کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سرمربی قزوینی در راه بازی‌های همبستگی کشور‌های اسلامی
محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان رشت
ورود ۴۰۰ دستگاه اتوبوس دوکابین دیزلی تا پایان سال به ناوگان اتوبوسرانی
برگزاری جشنواره نان و جان در روستای قلعه نو خرقان شاهرود
بزرگداشت ۱۳ آبان، «روز ملی مبارزه با استکبار»
انتشار حذفیات منابع امتحانی آزمون سراسری ۱۴۰۵
اعلام محدودیت‌های ترافیکی روز ۱۳ آبان در یزد
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
همکاری چهره‌ها با مرکز امور نمایشی سیما
بارش باران در مشهد پس از ۱۵۰ روز
اجرای طرح طاها در خوزستان
کشف بیش از ۶ تن آرد فاقد مجوز در بوکان
ناپایداری شبکه، تهدیدی برای پایداری منابع انرژی تجدیدپذیر
سیاستمداران آمریکایی از دخالت در امور دیگران عبرت نگرفته‌اند
رژه دختران فاطمی در مینودشت
نواخته شدن زنگ جشنواره آب در مدارس چهارمحال و بختیاری
تعطیلی سینما‌ها در روز سه شنبه به مناسبت شهادت حضرت زهرا (س)
خبر‌های کتابی سلام خبرنگار
داستان بلاتکلیفی یک پل پس از ۱۸ سال 
پیام دعوت مشترک برای حضور حماسی در راهپیمایی یوم الله ۱۳ آبان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران به دنبال صلح در سودان؛ غرب و صهیونیسم در پی تجزیه
تصادف مرگبار در محور فرعی دهگلان - قروچای
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۱ آبان
هفته نهم سوپرلیگ یونان؛‌ پیروزی المپیاکوس با گلزنی طارمی
بازار روز شهید عراقی آمل؛ نگین ۳۴ ساله گردشگری مازندران
پیگیری مشکلات نوبت دهی در درمانگاه‌های بیمارستان‌ها
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله
عکس‌های منتخب خبری جهان / ۱۱ آبان
اختلال در واردات و تامین نهاده‌های دامی
ضوابط فعالیت سکو‌های خارجی
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد
آخرین وضع مصدومان سپاهان
لاریجانی: «خواسته‌های دشمن ته ندارد»
قانون کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی در انتظار اجرا
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
بازی‌های آسیایی جوانان؛ ایران در رده چهارم آسیا قرار گرفت  (۱ نظر)
پیام تسلیت رئیس مجلس در پی درگذشت مادر شهیدان عاکفی  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)