• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۳۳۰۵۶
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۳

محمد بن سلمان عربستان را به ناکجا آباد می برد

ولیعهد عربستان برای تصاحب قدرت و مشروعیت بخشیدن به آن, به ابزاری چون حمایت ترامپ, نزدیکی به نتانیاهو و اهرم های مالی برای فرونشاندن اعتراضات در داخل متوسل شده بود و اکنون با تحولات جدید این تکیه گاهها یکی یکی از دست می رود.

محمد بن سلمان عربستان را به ناکجا آباد می برد

تا پیش از به قدرت رسیدن محمد بن سلمان، رویکرد حاکم بر خاندان سعودی اتخاذ سیاست محافظه کارانه در سیاست های داخلی و خارجی و یا حداکثر حرکت در سایه بوده است و مسائل و تحولات داخلی نیزعموما در خفا می ماند. هر چند همین رویکرد ابهام در خصوص مسائل داخلی کماکان حفظ شده اما بخشی از طرح بلندپروازانه ای  که محمد بن سلمان در خلال چند سال گذشته عمدتا برای مشروعیت بخشیدن به تصاحب قدرت اجرا کرده بود، زمینه ای فراهم کرده که اغلب رسانه های جهان از این روزنه برای ورود به مسائل داخلی این کشور ورود پیدا کنند و به انعکاس و ارزیابی از تحولات و برنامه های اعلامی بپردازند. 
بررسی این مطالب چند نکته را آشکار می کند: 
نخست اینکه محمد بن سلمان بعد از سقوط بهای نفت برای تامین مالی اجرای پروژه های بلندپروزانه خود با مشکل جدی مواجه شده و به همین منظور به افزایش مالیات ها و کاهش هزینه ها روی آورده است که این می تواند زمینه شکل گیری اعتراضات داخلی را فراهم کند. 
آنچه این احتمال را تقویت می کند این است که عربستان در گذشته عموما از اهرم مالی برای فرونشاندن اعتراضات چه در داخل و چه در خارج در میان کشورهای دوست و متحد خود استفاده می کرد و اکنون در ادامه استفاده از این اهرم با مشکل مواجه شده است. عربستان اکنون مجبور شده است کمک های خود را به دولت دست نشانده عبدربه منصورهادی در یمن کاهش دهد که این می تواند بر چالش های عربستان درجنگ یمن بیفزاید و روند استخدام مزدور برای ادامه جنگ را با مشکل و مانع جدی مواجه سازد. 
دوم اینکه محمد بن سلمان نه تنها بعد از تصاحب غیرمتعارف قدرت در عربستان برخلاف عرف و رویه حاکم بر این کشور مهمترین تکیه گاه های مشروعیت بخش داخلی یعنی سنت و عرف رایج را از بین برد و آن را قربانی نوگرایی کرد بلکه در خارج نیز تکیه گاه های خود را یکی پس از دیگری از دست می دهد. یکی از این تکیه گاه ها ، دولت ترامپ و جناح راستگرای حاکم بر آن است که اکنون در آثار ناشی از پس لرزه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی همه گیری کرونا فرو رفته است و در عین حال بحران کرونا به بازشدن مجدد شکاف های اجتماعی و به ایجاد بحران در بحران و این مسائل به تضعیف وضعیت انتخاباتی ترامپ و جناح حاکم انجامیده و آن را در یک قدمی سقوط و شکست در انتخابات آبان ماه قرار داده است. 
در این میان ورود محمد بن سلمان به جنگ نفتی با روسیه به سقوط بهای نفت  و به ورشکستگی شرکت های نفت شیل در امریکا انجامید و از این بابت تعارضاتی را نیز در روابط میان بن سلمان و ترامپ پدید آورد. 
از دیگر تکیه گاه های محمد بن سلمان نتانیاهو و جناح راستگرای حاکم بر فلسطین اشغالی است که وضعیت بهتری از ترامپ و راستگرایان امریکایی ندارد و برای اینکه خود را ازپرونده های فساد مالی و اقتصادی نجات دهد به اجرای طرح الحاق شهرک های صهیونیست نشین کرانه باختری روی آورده که اجرای این طرح با واکنش ها و مخالفت های گسترده جهانی روبرو شده  و از این بابت نیز بن سلمان همانند امریکا روی اسب بازنده در فلسطین اشغالی شرط بندی کرده است کما اینکه ادامه روند عادی سازی روابط با این رژیم به انزوای بیش از پیش عربستان درمیان کشورهای اسلامی و ملت های مسلمان می انجامد.  
با توجه به این مسائل، می توان گفت که محمد بن سلمان با آدرس غلط مافیای صهیونیستی عربستان را به ناکجاد آباد پیش می برد و بیش از هر زمان دیگر این کشور را با آینده نامعلوم و مبهم مواجه کرده است. حال سوالی که پیش می آید این است که تا کی و کجا این روند ادامه خواهد یافت؟   
-----------------------------------------------------
احمد کاظم زاده
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
عبور تولید شمش آلومینیوم کشور از مرز ۳۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۴
مهارت‌افزایی نیروی کار، گام مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
برپایی کاروان سلامت در مایان 
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ آبان ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
دستگیری شکارچیان غیرمجاز در چاراویماق
طنین کلام وحی قاریان محفل در پارک ماهیگیر کیش
ویژه برنامه قرآنی محفل در کیش
برگزاری هشتمین سالگرد شهید مدافع حرم در تبریز
آغاز رقابت برای بهترین های سال فیفا
احیای زمین‌های بایر پس از ۴ دهه رکود
برگزاری آزمون کارآموزی وکالت، پس از تصویب قانون مجوز‌های کسب و کار
بیروت‌ بدون مقاومت، بدل به شهری بی‌دفاع می‌شود
برنامه شهیدانه در پهندر دودانگه
آغاز روند افزایشی دمای هوا در سمنان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
چین: آمریکا در یمن قانون‌شکنی می‌کند
انتقام کشته‌های فاشر و جنینه را خواهیم گرفت
سفر رئیس جمهور به کردستان با حاشیه‌های شنیدنی
نتایج هفته نهم لیگ برتر بسکتبال ایران
یادداشت قالیباف در دفتر یادبود مجلس ملی پاکستان
هشدار نخست‌وزیر سودان درباره سرایت جنگ
زاگرس جنوبی جهرم بازی برده را واگذار کرد
عجیب، اما واقعی، صف‌های طولانی غذای رایگان در آمریکا
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۱۵
تقویم و اوقات شرعی پنج شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
داستان یک نردبان
تقابل گفتمان‌ها؛ از آپارتاید علمی غرب تا زکات‌العلم انقلاب اسلامی
حزب الله: مذاکره با دشمن منفعت ملی ندارد
هم‌اندیشی طلاب و بانوان زنجانی با محوریت بصیرت فاطمی
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۲ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)