پخش زنده
امروز: -
هنر نمدمالی سنتی روستای ده بهار طارم به همت تنها نمد مال این روستا احیا می شود.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان گفت: کربلایی رحمانعلی حنیفی تنها نمد مال این روستا با سن و سال بالا به همراه همسرش در کارگاه خانگی اش به صورت استاد شاگردی به جوانان و بانوان این روستا آموزش می دهد.
ارجمند افزود: از کارهای نیک این پیرمرد هنرمند انتقال این هنر به فرزندان و نوه هایش است که پا به پای استادشان در تهیه و تولید نمد تلاش می کنند .
ارجمند گفت: سالیانه به همت این پیرمرد ده بهاری 50 تخته زیر انداز نمدی در این روستا تولید و روانه بازار می شود.
وی افزود: نمد از جمله صنایع دستی است که قابلیت به روز شدن دارد و سعی می کنیم تا جوانان روستای ده بهار با ابتکار و خلاقیت در تولید محصولات جدید و جذاب نمدی مشغول این حرفه شوند.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی زنجان ماده اصلی نمد پشم گوسفند به رنگهای طبیعی مانند سفید و سیاه و قهوهای است که برای نقش اندازی آن از پشمهای رنگ شده شیمیایی استفاده می کنند.
نمد به خاطر ویژگیهای خاص خود در تابستان خنک و در زمستان گرم است و در صورتی که به عنوان زیر انداز استفاده شود در درمان درد کمر و مفاصل موثر است.
بیشتر بخوانید : روایت فرهنگ غنی نمد مالی طارم با دستان پینه بسته رحمانعلی
نمد مالی یکی از صنایع منحصر به فرد و با قدمت بالای شهرستان طارم است که زمانی به علت زندگی عشایری و وجود دامداران، رونق فراوانی در روستاهای شهرستان داشت و شغل عده زیادی از ساکنان روستا محسوب می شد.
در پایین کوه صخره ای و سربه فلک کشیده خرمنه سر، زن و مردی زندگی می کنند که هنرشان بیانگر تاریخ و فرهنگ غنی مردمان این دیار است.
کربلایی رحمانعلی سن و سالش بالاست اما همچنان با رنج و زحمت فراوان در پاسداشت این هنر کهن و زیبا تلاش می کند.
این پیرمرد 69 ساله هنر نمدمالی را از پدر زن خود به ارث برده و در کنار همسرش سالهاست به این حرفه مشغول است .
کربلایی رحمانعلی دستانش را در میان تار و پود نمد و پشم های حلاجی شده می چرخاند و با نقش و نگار و دستان توانمند و هنرمندانه خود بدان روح تازهای میبخشد.
رحمانعلی حنیفی، ابتدا پشم را حلاجی کرد، پشم حلاجی شده را در پارچه مخصوص و ضخیم نمد زنی،با طرح مورد نظر پهن کرد.
پس از پاشیدن آب پارچه ضخیم را که پشم روی آن قرار داشت، رول کرده و با کلافی آن را بست و سپس به کمک چند نفر آن را ورز داد تا پشم ها به هم بچسبند.
این هنرمند قدیمی شهرستان طارم می گوید: برای تولید نمد با کیفیت عالی به طور معمول از پشم پاییزی گوسفندان استفاده می کنیم، چرا که پشم پاییزی چسبندگی بیشتری دارد و مقاوم است.
تنها تولید کننده نمد استان زنجان در مورد رونق این صنعت در شهرستان طارم و استان زنجان گفت: زمانی در چندین روستای شهرستان طارم این هنر زیبا رونق داشت و منبع درآمدی برای مردم روستاها بود، ولی متاسفانه در حال حاضر این صنعت باستانی و قدیمی بنا به دلایل مختلف روبه فراموشی است.
کربلایی رحمانعلی در خصوص احیای این هنر با ارزش گفت: برای زنده نگه داشت این میراث کهن خانوادگی، شیوه تولید نمد را به فرزندان و نوادگانم آموزش داده ام تا در آینده همچنان زیبایی این صنعت که میراث گذشتگان است پابرجا بماند.
وی گفت: نمد به خاطر ویژگیهای خاص خود در تابستان خنک و در زمستان گرم است و در صورتی که به عنوان زیر انداز استفاده شود در درمان درد کمر و مفاصل موثر است. بارها شده برخی نیز برای درمان خار پاشنه به دکتر مراجعه کردهاند و نتیجهای نگرفتهاند اما با استفاده از نمد در کف کفشهایشان درمان شدهاند،
شهرستان طارم با 47 هزار نفر جمعیت در 90 کیلومتری شمال شرقی زنجان واقع شده است و با استانهای قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است.